Τρίτη 30 Μαρτίου 2010
Εγγραφή στους Eκλογικούς Kαταλόγους της ΟΝΝΕΔ
Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία εγγραφών ώστε να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της ΟΝΝΕΔ, όσοι Έλληνες πολίτες από 16 έως 18 ετών που κατέχουν αστυνομική ταυτότητα αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους, όπως επίσης και Έλληνες το γένος που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Εθνικές Εκλογές αλλά κατέχουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς καθώς και Κύπριοι πολίτες που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Εθνικές Εκλογές.
Οι εγγραφές αυτές θα γίνονται στα γραφεία των ΝΟΔΕ όλης της χώρας πλην των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης που θα γίνονται στα κεντρικά Γραφεία του Κόμματος στην Αθήνα (Ρηγίλλης 18) και Θεσσαλονίκη (Μητροπολίτου Ιωσήφ 8).
Οι ενδιαφερόμενοι θα προσέρχονται στα γραφεία των ΝΟΔΕ αυτοπροσώπως με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή της κάρτας ομογενούς ή του διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συμπληρώνουν το έντυπο της αιτήσεως που επισυνάπτεται, θα το υπογράφουν και θα παραδίδουν φωτοαντίγραφο της ταυτότητας, του διαβατηρίου ή της κάρτας ομογενούς ανάλογα με την περίπτωση.
Το γραφείο υποδοχής των αιτήσεων θα λειτουργεί τις καθημερινές από 10:00π.μ. έως 2:00μ.μ. και 5:00μ.μ. έως 9:00μ.μ. και για το Σάββατο 10:00π.μ. έως 2:00μ.μ.
Η προθεσμία εγγραφών είναι από 22/3/2010 έως 12/4/2010
Για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της Διοικούσας Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, Τηλ. 2310 232-555
Σάββατο 20 Μαρτίου 2010
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης
Σήμερα ζούμε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, που περιδινίζεται σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες…
Ζούμε ακόμα κρίσιμες στιγμές για την Παράταξη, που μετά από μια βαριά ήττα, ανασυγκροτείται, τα αλλάζει όλα και αναγεννιέται…
Αυτή είναι η πιο σημαντική ως τώρα Προσυνεδριακή συνάντηση, εν όψει του 8ου Συνεδρίου Θέσεων και Αρχών.
Κι συναντιόμαστε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, όχι τυχαία…
Η Μακεδονία συνδέει τον Ελληνικό χώρο με τον υπόλοιπο κόσμο.
Από δω περνάνε οι μεγάλοι δρόμοι ανάμεσα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια με τη Μέση Ανατολή. Από δω περνάνε και οι γέφυρες με την Ευρασία.
Χωρίς τη Μακεδονία το Ελληνικό κράτος ήταν ακρωτηριασμένο.
Με τη Μακεδονία ο Ελληνικός χώρος έγινε πανίσχυρος.
Είμαστε χώρα-μεταίχμιο στο πιο κρίσιμο, ίσως, σταυροδρόμι παγκόσμιων ισορροπιών, εξ αιτίας της Μακεδονίας.
Η Μακεδονία μας συνδέει όχι μόνο με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και με την ίδια την Ιστορία μας. Η Μακεδονία είναι η ταυτότητα και η ψυχή της Ελλάδας.
Θεωρώ τιμή μου που από την πλευρά της μητέρας μου οι οικογενειακές μου ρίζες είναι από ’δω. Από τη γη της Μακεδονίας. Που ευτύχησε να αναδείξει τον Εθνάρχη και Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και τον επί 13 χρονιά αρχηγό και επί πέντε χρόνια Πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή, που βρίσκεται σήμερα μαζί μας.
Όλοι οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Και πολύ καλά κάνουν… Όλη η Ελλάδα είναι σπαρμένη με μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού και με πεδία αιματηρών αγώνων Ελευθερίας.
Όλη η Ελλάδα έχει γεννήσει σπουδαίους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες. Αλλά η Μακεδονία, είναι πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους Μακεδόνες, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό στις δύσκολες στιγμές της, σπεύδουν εδώ Έλληνες από παντού. Όλοι οι Έλληνες είμαστε κατά βάθος και λίγο Μακεδόνες. Φτάνει αυτό να μη το θυμόμαστε μόνο τις δύσκολες στιγμές…
Το λέω αυτό διότι τον τελευταίο καιρό φαίνεται να «πάγωσε ο χρόνος» εδώ στη Θεσσαλονίκη…
Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάγωσε έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ακύρωσε την αναπτυξιακή δυναμική της και δημιούργησε προβλήματα στην κοινωνία.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχασε ευκαιρίες. Αλλά τουλάχιστον τα βασικά έργα είχαν ξεμπλοκάρει. Και τα περισσότερα προχωρούσαν. Τώρα μοιάζουν να έχουν παγώσει τα πάντα.
Και η κοινωνία αναρωτιέται:
-- Αν θα προχωρήσει η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση του θεσμού, για την ανάπτυξη της πόλης, αλλά και για να αποκτήσει επιτέλους και η Θεσσαλονίκη Μητροπολιτικό πάρκο…
-- Αν θα προχωρήσει η εξωτερική Περιφερειακή λεωφόρος, που θα δώσει άλλη δυναμική στην οικονομική και κοινωνική ζωή της. Αλλά και στην αναπτυξιακή δραστηριότητα…
-- Αν θα αξιοποιηθεί το τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο που λέγεται Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να παίξει το ρόλο που η Φύση, η Γεωγραφία και η Ιστορία του έχουν προορίσει.
-- Αν θα προχωρήσουν τα έργα στο Δημαρχείο, στο Μετρό, στον Προαστιακό, ώστε να αποκτήσει η Πόλη τις σύγχρονες υποδομές που της αξίζουν. Και που τόσο έχει ανάγκη…
Όλα αυτά τα ερωτήματα, όλα αυτά τα «αν», δεν αφορούν μόνο τη Θεσσαλονίκη. Αφορούν γενικότερα το αν θα ξεμπλοκάρουν τα έργα στην Περιφέρεια.
Τουλάχιστον επί Νέας Δημοκρατίας έγιναν έργα στην Περιφέρεια, δόθηκε προτεραιότητα στην Περιφέρεια.
Τώρα πάγωσαν τα πάντα. Και μαζί πάγωσε μια νέα σχέση ανάμεσα στο Κέντρο και την Περιφέρεια. Αυτή εμείς θα την ανανεώσουμε και θα της δώσουμε νέα δυναμική.
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.
Ελλάδα δεν είναι μόνο οι μεγάλες πόλεις και τα γιγαντιαία αστικά συγκροτήματα. Ελλάδα είναι παντού όπου υπάρχουν Έλληνες με δημιουργική διάθεση και με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Την Ελλάδα θέλουμε να την ξαναχτίσουμε από κάτω προς τα πάνω. Από την περιφέρεια προς το κέντρο. Αξιοποιώντας κάθε σπιθαμή της, κάθε ικμάδα, κάθε ευκαιρία, κάθε σπίθα από το παροιμιώδες δαιμόνιο του Έλληνα.
Που ακμάζει και μεγαλουργεί παντού αλλού. Αλλά πνίγεται και μαραζώνει στην ίδια την πατρίδα του.
Την Ελλάδα θα τη ξανακτίσουμε από το Κέντρο προς την Περιφέρεια. Αυτό τουλάχιστον το προσπάθησαν και το προχώρησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτή την παρακαταθήκη εμείς και θα την υπερασπιστούμε και θα τη συνεχίσουμε και θα της δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση και θα την ολοκληρώσουμε.
Αυτή η νέα σχέση Κέντρου-Περιφέρειας κρίνεται εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Που είναι ταυτόχρονα και Κέντρο και Περιφέρεια. Το πιο νευραλγικό κέντρο. Στην καρδιά της πιο νευραλγικής περιφέρειας.
Φίλες και φίλοι,
Πολλές συζητήσεις γίνονται τελευταία, αν η Νέα Δημοκρατία άλλαξε στάση στο θέμα της λεγόμενης «συναίνεσης» για την Οικονομία.
Το ξεκαθαρίζω, για μιαν ακόμα φορά:
Στηρίζουμε την Ελλάδα, όχι την Κυβέρνηση.
Είπαμε ότι θα «βάλουμε πλάτη», για να στηρίξουμε την πατρίδα μας και τον Ελληνικό λαό. Δεν θα κάνουμε εμείς ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν στην Αντιπολίτευση. Όταν έλεγε «όχι σε όλα». Ακόμα και σε αυτά με τα οποία ...συμφωνούσε! Συναίνεση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή». Εδώ, βασικές κυβερνητικές επιλογές αρνούνται να τις στηρίξουν, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν «βγει τα κεραμίδια». Δεν θα το κάνουμε εμείς. Τέτοια «συναίνεση» ούτε την υποσχέθηκα ποτέ, ούτε την παραχωρώ. Άλλωστε, τέτοια συναίνεση έχει ο κ. Παπανδρέου. Από άλλο κόμμα. Όχι από μας...
* «Βάζω πλάτη», σημαίνει πως στηρίζω κάθε σωστή κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένη.
* «Βάζω πλάτη» σημαίνει πως υποδεικνύω στην κυβέρνηση μέτρα και ενέργειες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.
* «Βάζει πλάτη» σημαίνει ότι δεν υποκινώ, ούτε υποδαυλίζω κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις.
* «Βάζω πλάτη» σημαίνει να μάχομαι στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της Ελλάδας και για τη στήριξη της Οικονομίας μας. Να ενισχύω, όσο μπορώ τη φωνή της Πατρίδας μας. Κι αυτό ακριβώς κάνω...
Εγώ έβαλα πλάτη. Και θα συνεχίσω. Αυτό έκανα πριν λίγες μέρες στο Σύνοδο των Υπουργών Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτό θα κάνω στις 25 του μηνός, στη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ευρω-ζώνης.
Όμως δεν πρόκειται να κλείσω τα μάτια όταν βλέπω τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης.
Δεν βοηθάω την Οικονομία έτσι... Τους ζητώ επίμονα να πάρουν μέτρα-ανάσες, μέτρα τόνωσης.
Ώστε να ορθοποδήσει η Οικονομία, για να αντέξει τις αυξημένες ανάγκες.
Ώστε να μην κλατάρει η αγορά.
Ώστε να μη χαθεί μέσα στα χρέη και στη μαυρίλα της αρνητικής ψυχολογίας ο μικρομεσαίος. Ώστε, έστω και τραυματισμένοι, να περάσουμε τον κάβο... -- Όλοι γνωρίζουμε πλέον, ότι τα υψηλά spreads δεν εμφανίστηκαν επί των δικών μας ημερών, εμφανίστηκαν επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
-- Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόβλημα δανεισμού δεν είχε η Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας, απέκτησε επί ΠΑΣΟΚ.
-- Όλοι γνωρίζουμε ότι ψυχολογία «Τιτανικού» δεν επικράτησε επί των δικών μας ημερών, επικράτησε επί ΠΑΣΟΚ. Και με αποκλειστική ευθύνη του.
-- Όλοι γνωρίζουμε ότι μέτρα για την περικοπή του ελλείμματος δεν δίστασε να πάρει η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ τα ανέστειλε, ύστερα καθυστέρησε επί μήνες κι ύστερα πήρε πολύ χειρότερα, πολύ σκληρότερα και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά πλέον.
-- Όλοι γνωρίζουμε ότι παροχές σε όλους δεν έταζε η Νέα Δημοκρατία μόλις πριν λίγους μήνες Ούτε κραύγαζε η Νέα Δημοκρατία το αλησμόνητο εκείνο «λεφτά υπάρχουν». Αυτά όλα είναι κατορθώματα του ΠΑΣΟΚ.
-- Όλοι γνωρίζουν ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φλέρταρε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει τώρα επιμόνως...
-- Όλοι γνωρίζουν ότι με επιτόκιο 6,3% δεν δανείστηκε η Ελλάδα επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό συνέβη επί ΠΑΣΟΚ.
Φίλες και φίλοι,
Ήλθαμε εδώ για να συζητήσουμε το πιο κρίσιμο κεφάλαιο της Ανασυγκρότησής μας: το νέο οργανωτικό μοντέλο του Κόμματός μας. Πριν σας πώς ο,τιδήποτε, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω μικρό απόσπασμα μιας επιστολής που έλαβα από ένα μέλος μας:
«Η εποχή των κλειστών κλαμπ τελειώνει εδώ. Ο παραγοντισμός το ίδιο» γράφει ο φίλος μας. Και συνεχίζει: «Δεν ανέχομαι να βλέπω Τοπικές και ΝΟΔΕ, όπου τοπικοί μεγαλο-παράγοντες στήνουν το παιγνίδι, αναδεικνύοντας προσωπικούς κομματάρχες για την εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων τους. Δεν ανέχομαι να παρακολουθώ τους πραγματικούς αγωνιστές που τυγχάνουν να είναι μέλη των τοπικών, να χρησιμεύουν μόνο ως εκλογικοί αντιπρόσωποι, ως εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τον κόσμο, θα μοιράσουν το προεκλογικό υλικό, θα ακούσουν τα παράπονα του κόσμου, σαν να είναι αυτοί οι ένοχοι. Θα καλύψουν με προσωπικά τους έξοδα τον αγώνα και δε θα βρεθεί κανείς από την κεντρική οργάνωση να τους καλέσει και να ακούσει την άποψή τους, που εν τοιαύτη περιπτώσει είναι άποψη της βάσης»
Τι άλλο να πούμε μετά από αυτή την συγκλονιστική εξομολόγηση-καταγγελία ενός απλού Νεοδημοκράτη από τη βάση μας; Τα είπε όλα.
Σε αυτήν ακριβώς την αγωνία του πρέπει να απαντήσουμε. Δεν θα σας μιλήσω, λοιπόν, για «μερεμέτια». Θα σας μιλήσω για επαναστατικές τομές. Δεν θα σοβατίσουμε τις «ρωγμές». Θα ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια.
Θα βάλουμε νέες βάσεις για το μέλλον… Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα.
Τελειώσαμε με τις βαρονίες.
Τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες. Και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την Κοινωνία. Αλλά απευθύνεται με τις ιδέες της, όχι φορώντας μάσκες ή ερωτοτροπώντας με αντίπαλες ιδεολογίες. Που απευθύνεται και κερδίζει την κοινωνία με σύγχρονους τρόπους, όχι με παρωχημένες δομές και με ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης. Όλα τα Ευρωπαϊκά Κεντροδεξιά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά. Αλλά απορρίπτουν τη χαλαρότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους, απορρίπτουν τις «στρογγυλοποιήσεις» και τον ξύλινο λόγο, απορρίπτουν τον διαχειριστικό κυβερνητισμό. Όταν χρειάζεται αποτολμούν τομές και συγκρούσεις, δεν τις αποφεύγουν. Και κερδίζουν την κοινωνία με το μέρος τους. Απορρίπτουν τη λογική του «ώριμου φρούτου». Γιατί η παθητική αντιπολίτευση διαλύει την παράταξή μας.
Όπως και η ανεύθυνη αντιπολίτευση.
Όπως και ο λαϊκισμός… Αυτά απορρίπτουν όλα τα άλλα Κεντροδεξιά Κόμματα στην Ευρώπη. Κι επιτυγχάνουν. Αυτά απορρίπτουμε πλέον κι εμείς. Και προχωρούμε σε αληθινή Επανάσταση. Για την ακρίβεια σε μια σειρά από ριζοσπαστικές τομές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σας παρουσιάζω αμέσως. Και τα οποία θα συζητήσουμε.
* Πρώτη Επανάσταση: η αρχή από κάτω προς τα πάνω. Μέχρι τώρα το παραδοσιακό κομματικό σχήμα στηνόταν και λειτουργούσε αντίστροφα: από πάνω προς τα κάτω. Αυτό δεν ταιριάζει προς τις αρχές μας. Που είναι αυτοφυείς στην κοινωνία. Τις νιώθει ο λαός. Τις συμμερίζεται η κοινωνία. Και θέλει να τις δει να εκπροσωπούνται στην διακυβέρνησή του. Έτσι το κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού δεν έχει ανάγκη ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που προσπαθεί να «ελέγξει» την κοινωνία. Αντίθετα, χρειάζεται ένα μοντέλο που λειτουργεί «από κάτω προς τα πάνω»… Ένα μοντέλο που παράγει πολιτική στη βάση, που αναδεικνύει την πρωτοβουλία της βάσης και συντονίζει τις παρεμβάσεις της στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας. Πρέπει να κερδίζει μάχες, να τολμά ρήξεις, να συγκρούεται, να νικά, να κυβερνά αποτελεσματικά. Έτσι ενώ η διοίκησή της είναι από την κορυφή προς τη βάση, η λειτουργία του θα είναι από τη βάση προς την κορυφή. Μ’ άλλα λόγια, θα συνδυάζει και τα δύο μοντέλα, θα τα ενσωματώνει και θα τα ισορροπεί. Αυτός ο συνδυασμός έχει γίνει στα περισσότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Και πέτυχε παντού. Θα γίνει και θα επιτύχει και στην Ελλάδα! Πρώτη μεγάλη Επανάσταση, λοιπόν, ότι παύουμε να λειτουργούμε ως γραφειοκρατικός μηχανισμός και θεμελιώνουμε ένα συνδυασμό παραδοσιακής διοίκησης με τη λειτουργία από την βάση προς την κορυφή.
* Δεύτερη Επανάσταση: Η βάση συμμετέχει πλέον άμεσα στην εκλογή τριών θεμελιακών οργάνων: Στην εκλογή Προέδρου του Κόμματος. Στην εκλογή Προέδρου της Νεολαίας. Και στην εκλογή Προέδρου των Νομαρχιακών Οργανώσεων, των ΝΟΔΕ. Εκλογή Προέδρου του Κόμματος από τη βάση είχαμε ήδη στις 29 Νοεμβρίου, αφού μεσολάβησε αλλαγή καταστατικού. Εκλογή Προέδρου της Νεολαίας, της ΟΝΝΕΔ από τη βάση έχουμε προγραμματίσει για τη 18η Απριλίου, αφού μεσολάβησε κι εδώ αλλαγή Καταστατικού. Σήμερα σας προτείνω να έχουμε και εκλογή των Διοικήσεων των ΝΟΔΕ από τη βάση, στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές, αφού βέβαια αλλάξουμε τον τωρινό Κανονισμό Περιφερειακής Οργάνωσης.
* Τρίτη μεταρρυθμιστική τομή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, θα πρέπει να ενσωματωθούν νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%. Έτσι θα δίνονται ευκαιρίες σε καινούργια μέλη να δείξουν τις ικανότητές τους και να σπάσουν τις αγκυλώσεις του κομματικού μηχανισμού.
* Τέταρτη ριζική αλλαγή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης θα συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών. Έτσι θα πάψουμε να χάνουμε πολύτιμο δυναμικό στελεχών της ΟΝΝΕΔ, τα οποία φεύγουν από τη νεολαία, είναι δοκιμασμένα και άξια, έχουν πείρα, ταλέντο και όρεξη, αλλά δεν αξιοποιούνται στις κομματικές οργανώσεις. Αυτό θα αλλάξει…
* Πέμπτη μεταρρύθμιση: Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι τομείς δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις. Που θα αφορούν άμεσα τις σχέσεις του Κόμματος με την Κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ένα σύγχρονο κόμμα: Τομείς Κοινωνικών Κινημάτων, Εθελοντισμού, Καταναλωτικών Οργανώσεων και Διαδικτύου. Και βεβαίως, σε κάθε ΝΟΔΕ γραμματεία σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας. Ένα κόμμα που απευθύνεται στην Κοινωνία δεν μπορεί να απουσιάζει από τους χώρους όπου η κοινωνία παίρνει πρωτοβουλίες, οργανώνεται και δρα. Με τις τομές αυτές σπάμε τα κυκλώματα, σπάμε τα στεγανά, ξεπερνάμε τη ρουτίνα της γραφειοκρατίας και τις στρεβλώσεις του κομματικού μηχανισμού. Αλλά δεν σταματάμε εδώ…
* Έκτον: Στο Συνέδριο, συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τη βάση, καθώς και οι αιρετοί (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), οι ευρωβουλευτές, καθώς και οι εκλεγμένοι με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες. Θα πρέπει να συζητήσουμε κατά πόσον οι ex officio συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι περισσότεροι από τους άμεσα εκλεγόμενους από τη βάση, όπως συμβαίνει σήμερα. Ακόμα οι εκλογές στο Συνέδριο για την «Κεντρική Επιτροπή» πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται από ένα ενιαίο Πίνακα κι όχι από διαφορετικές επί μέρους λίστες, όπως γίνεται σήμερα. Το θεωρώ αρχή αξιοσύνης, γιατί ο καθένας γνωρίζει ποιος αξίζει να βρίσκεται στο ανώτατο Πολιτικό όργανο του Κόμματος. Οι άξιοι, απ’ όπου κι αν προέρχονται, είναι άξιοι και πρέπει να εκλέγονται.
* Έβδομη αλλαγή, συμβολική ίσως, αλλά και πολύ ουσιαστική ταυτόχρονα: Αλλάζει η ονομασία των οργάνων μας: Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία. Εγκαταλείπουμε μια φρασεολογία σοβιετικού τύπου, που παραπέμπει σε γραφειοκρατικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις. Οι οποίες είχαν ανάγκη να τονίζουν τον Κεντρικό Έλεγχο και το αποκλειστικό δικαίωμα άσκησης Πολιτικής μόνο στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας. Η αλλαγή ονομασίας υποδηλώνει άλλη αντίληψη για την Πολιτική: πιο φιλελεύθερη, πιο δημοκρατική πιο κοινωνικά συμμετοχική.
* Όγδοη μεταρρυθμιστική τομή: Στο Συνέδριο μας, που θα ονομάζεται «Εθνικό Συνέδριο» πλέον και θα παραμένει το ανώτατο όργανο, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών. Έτσι οι γυναίκες και οι νέοι δεν θα υπο-εκπροσωπούνται. Γιατί ένα κόμμα που δεν αναδεικνύει γυναίκες και νέους ανθρώπους δεν έχει σχέση με την κοινωνία, ούτε έχει μέλλον.
* Ένατη αλλαγή: Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο. Βεβαίως υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του Προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του Συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της «Κεντρικής Επιτροπής», που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση Προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος.
* Δέκατη μεταρρύθμιση: Η παλαιά Κεντρική Επιτροπή, που θα ονομάζεται στο εξής «Πολιτική Επιτροπή», θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Ο μικρότερος αριθμός συμβάλλει στην λειτουργικότητα του οργάνου και στην ουσιαστική πολιτική εκπροσώπηση. Ως γνωστόν, τα «πλαδαρά» κομματικά όργανα αποδεικνύονται δυσκίνητα ή ανύπαρκτα. Ενώ τα ολιγομελέστερα θα γίνουν και ισχυρότερα. Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Αυτό το «ασυμβίβαστο» καταργεί τις τριβές και την καχυποψία ανάμεσα σε εκλεγμένα στελέχη. Κι επιτρέπει στο Γραμματέα να αφιερωθεί στα καθήκοντά του. Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος. Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια.
* Ενδέκατη μεταρρυθμιστική τομή: Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον «Εκτελεστική Γραμματεία» θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ’ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του Προέδρου.
Έτσι δημιουργείται γύρω από τον Πρόεδρο ένα σφιχτό Επιτελείο θα συμπληρώνεται από άλλα τρία νέα όργανα:
-- Μια ομάδα Εμπειρογνωμόνων,
-- Μια ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού,
-- Και μια Επιτροπή Αξιολόγησης, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη και αξιοποίηση Εθνικού Μητρώου Στελεχών και τη συνεχή αξιολόγηση των δομών και των δράσεων του κόμματος. - Από την ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό, θα υπάρξουν επεξεργασίες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης. Δεν θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Δεν θα αιφνιδιαζόμαστε από τις εξελίξεις, είτε βρισκόμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Και δεν θα αυτοσχεδιάζουμε...
- Με την Ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, θα μετατρέπουμε τη εξειδικευμένη γνώση σε χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής, για την κοινωνία και το κόμμα. Στόχος μας δεν είναι απλώς να κερδίζουμε τις εκλογές. Αλλά να αλλάξουμε τη χώρα.
Μόνο ένα κόμμα που έχει μακροχρόνια στρατηγική, μπορεί να αλλάξει τη χώρα. - Με την Επιτροπή αξιολόγησης θα γνωρίζουμε κάθε στιγμή πόσο το κόμμα μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πολιτικής του, και αν όχι. που «πονάει» και πως μπορούν να βελτιωθούν τα αδύνατα σημεία του. Δεν μπορούμε να θέτουμε στόχους, αν δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι οργανωμένες δυνάμεις μας αλλά και η ετοιμότητά τους. - Τέλος, το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης αξιοκρατία, ώστε να καταγράφεται η διαχρονική προσφορά κάθε αγωνιστή στην Παράταξη. Θα προσδώσει ακόμα διαφάνεια στην αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών. Γιατί ξέρω ποιες δίκαιες πικρίες έχουν πολλοί από σας.
Έτσι ολοκληρώνεται ένα πλήρες επιτελείο γύρω από τον Πρόεδρο. Με άμεσες εκτελεστικές αρμοδιότητες, θεωρητική στήριξη, μακροχρόνιο σχεδιασμό, οργανωτική παρακολούθηση και στελεχιακή ανάδειξη. Κι όλο αυτά μαζί αποτελούν μια μεγάλη λειτουργική καινοτομία, γιατί θεσμοθετείται πρότυπο Σύγχρονης Διακυβέρνησης. Ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί ως Αντιπολίτευση και να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί ως Κυβέρνηση. Κι όπου θα υπηρετούνται τρεις ακόμα αρχές: - ο καταμερισμός έργου, ώστε να μην είμαστε ένας υδροκέφαλος οργανισμός, - η συμπληρωματικότητα, ώστε να είμαστε ένας λειτουργικός οργανισμός - και η διαφάνεια, ώστε να είμαστε ένας αξιοκρατικός οργανισμός. Διότι όλες αυτές οι λειτουργίες θα είναι θεσμοθετημένες και δημόσια γνωστές. Οπότε τέρμα και τα «προσωπικά κυκλώματα»...
* Δωδέκατη αλλαγή: Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης. Ασφαλώς και ανάδειξης στελεχών. Θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας. Κατά κάποιο τρόπο επιστρέψαμε από εκεί που ξεκινήσαμε: Από την έμφαση που δίνεται στη βάση, στην ανάδειξη της Πολιτικής από τη βάση και στην ενεργό συμμετοχή της βάσης στην Κοινωνία και την Πολιτική. Για να το πω σχηματικά:
Στο παραδοσιακό οργανωτικό σχήμα, που σήμερα ξεπερνάμε, το κόμμα συγκροτείται στην κορυφή κι από πάνω του εκτείνονται παρακλάδια προς τα «κάτω», προς την κοινωνία.
Στο νέο δικό μας μοντέλο, δοκιμασμένο και επιτυχημένο σε όλο τον κόσμο από κόμματα της Κεντροδεξιάς, το κόμμα συγκροτείται παντού στην κοινωνία και πάνω του στέκεται, ως επιστέγασμα, η ηγετική του δομή.
Στο δικό μας μοντέλο, η ηγεσία αναδεικνύεται από τη βάση και ακουμπά στη βάση. Ενώ στο παραδοσιακό μοντέλο, οι οργανώσεις βάσης «κρέμονται» από την ηγετική δομή. Ταυτόχρονα στο δικό μας μοντέλο ο Πρόεδρος είναι απερίσπαστος να δώσει τις μάχες του, να κάνει τις ρήξεις του, να φέρει τα πάνω-κάτω.
Δεν είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί ως «ισορροπιστής» ανάμεσα σε φατρίες, κυκλώματα και κομματικά βιλαέτια.
Ούτε να προσαρμόζεται στη χαλαρότητα του κυβερνητισμού. Είναι εξοπλισμένος να δρα ως ηγέτης, όχι ως απλός «διαχειριστής» ή «διεκπεραιωτής».
* Τέλος, υπάρχει και μια ακόμα Επανάσταση, την οποία δεν την φέρνουμε εμείς. Την καλωσορίζουμε εμείς: Η ηλεκτρονική δημοκρατία! Το νέο οργανωτικό μοντέλο μας γίνεται απόλυτα συμβατό με την δικτυακή μορφή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη χρήση του διαδικτύου για να πολλαπλασιάσουμε τους αποδέκτες του μηνύματός μας και να διευκολύνουμε την παρέμβασή μας σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Αφορά και τη διασύνδεσή μας με κοινωνικά κινήματα και χώρους έξω από τα συμβατικά όρια του κόμματος. Χώρους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε διάλογο, να παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες τους, να κερδίζουμε από το δυναμισμό τους, να παρακάμπτουμε τα κομματικά στεγανά και τις διαχωριστικές γραμμές, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Για να τους καταλάβουμε καλύτερα και για να μας καταλάβουν καλύτερα. Το διαδίκτυο δεν είναι απλώς ένα συναρπαστικό μέσο. Είναι ένας ολόκληρος χώρος, στον οποίο αναπτύσσεται μια ολόκληρη «κοινωνία». Πραγματική και «εικονική» ταυτόχρονα. Και με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, αλλά και στις τάσεις του κόσμου ολόκληρου. Το κόμμα μας πρέπει να δώσει υψίστη προτεραιότητα στο διαδίκτυο και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Όχι απλώς ως μέσο πολιτικής δουλειάς. Αλλά ως μια ολόκληρη κοινωνία που αναπτύσσεται δίπλα και παράλληλα με τη δική μας και την επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά.
Αγωνιστές και Αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,
Για να επιτύχουμε στους πολιτικούς μας αγώνες, για να επανέλθουμε στην εξουσία και για να αλλάξουμε την Ελλάδα, χρειαζόμαστε πάνω από όλα Ενότητα.
Ενότητα συν-αντίληψης, αλλά και Ψυχική ενότητα.
-- Το κόμμα μας δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία, αν στο εσωτερικό του εμφανιστεί ως μωσαϊκό ομάδων και κέντρων επιρροής.
-- Το κόμμα μας δεν μπορεί να κάνει τομές και ρήξεις, δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, αν εμφανιστεί κατακερματισμένο σε «φέουδα» και «ομάδες επιρροής».
Δεν θέλουμε κόμμα «των μεν και των δε».
Δεν θέλουμε κόμμα των λεπτών ισορροπιών. Θέλουμε κόμμα των μεγάλων ανατροπών. Δεν θέλουμε κόμμα της συνεχούς εσωστρέφειας. Θέλουμε κόμμα κοινωνικής πρωτοβουλίας και πολιτικής παρέμβασης.
Δεν θέλουμε κόμμα των μικρών μπαλωμάτων. Θέλουμε κόμμα των μεγάλων συνθέσεων.
Δεν θέλουμε το κόμμα που θα επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας. Θέλουμε το κόμμα που θα πραγματοποιήσει τα πιο φιλόδοξα όνειρά μας.
Δεν θέλουμε απλώς να κερδίσουμε ξανά τη διακυβέρνηση και να βαλτώσουμε μαζί της. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και για να αλλάξουμε την Ελλάδα αύριο, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Από σήμερα…
Να τα αλλάξουμε όλα. Να κρατήσουμε τις ιδέες μας. Αλλά να τις κρατήσουμε όχι για να τις κρύβουμε. Όχι για να σκύβουμε το κεφάλι όταν μας επιτίθενται.
Να τις κάνουμε σημαία για να κερδίσουμε με το μέρος μας την κοινωνία. Οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος παντού στον κόσμο.
Η παράδοσή μας εμπνέει υπερηφάνεια. Η ιστορία μας είναι ταυτισμένη με τις καλύτερες στιγμές αυτού του τόπου.
Είναι ώρα να κερδίσουμε την κοινωνία για να την αλλάξουμε.
Κι είναι ώρα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να κερδίσουμε την κοινωνία.
Αυτό σας καλώ να κάνουμε στο 8ο Συνέδριο Θέσεων και αρχών:
Να αλλάξουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε την Ελλάδα!
Να σηκωθούμε εμείς, για να σηκώσουμε και την Ελλάδα.
Να κάνουμε όλοι μαζί, αυτό που ο καθένας από μας μου ζητάει όταν με βλέπει:
-- Πρόεδρε, άλλαξέ τα όλα:
Ε λοιπόν, να τα αλλάξουμε όλα...
Για το καλό της Παράταξης.
Για το καλό της Πατρίδας!
Ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλου στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Φίλες και φίλοι,
Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού μας Συνεδρίου, σας καλωσορίζει στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης.
Εδώ στην πόλη, όπου ιστορικά υπάρχουν οι καταβολές της ίδρυσης της παράταξής μας και απ΄ όπου σηματοδοτήθηκαν τα μεγάλα ξεκινήματα που οδήγησαν την παράταξή μας σε δρόμους εθνικής προσφοράς, σε δρόμους νίκης.
Έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία προς το Συνέδριο.
Ένα Συνέδριο, που στα τέλη Ιουνίου θα εγκρίνει και θα επικυρώσει μεγάλες και βαθιές τομές και αλλαγές.
Που θα δώσει μια καινούργια, αναγεννημένη, δυναμική Νέα Δημοκρατία.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη, ξεκινάμε σήμερα τη δημόσια προσυνεδριακή συζήτησή μας και καλούμεθα να εισηγηθούμε προς το Συνέδριο, ιστορικές αλλαγές στη διοικητική δομή και την οργάνωσή μας. Καταστατικές αλλαγές, που αποβλέπουν στο άνοιγμα της παράταξης στην κοινωνία.Σ΄ ένα ανοιχτό, διαδραστικό, σύγχρονο κόμμα. Στόχος, η ουσιαστική και άμεση ανταπόκριση της οργάνωσης της παράταξής μας στις τάσεις της εποχής και στην ανάπτυξη εξωστρεφούς δυναμικής.
Τον τελευταίο χρόνο, τον πράγματι δύσκολο αυτό χρόνο, δύσκολο ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, συνάμα δε και ελπιδοφόρο, ως προς την πρώτη, στην ιστορία της παράταξής μας, άμεση εκλογή από την κοινωνική μας βάση του Προέδρου Αντώνη Σαμαρά, βιώσαμε δύο ιστορικά γεγονότα.
Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που έφερε τη Ν.Δ. προ μιας οδυνηρής ιστορικής ήττας και η στροφή και το άνοιγμα της παράταξής μας στη βάση.
Δύο εκλογικά αποτελέσματα, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, ως πολιτικούς οδηγούς και να χαράξουμε την στρατηγική ανάταξης, προοπτικής και νίκης, που θα μας οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα.
Γιατί, φίλες και φίλοι, μην έχετε καμία αμφιβολία.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα οδηγήσει την παράταξή μας και πάλι σε τροχιά διακυβέρνησης του τόπου. Όχι στην εξουσία για την εξουσία. Αλλά στη διακυβέρνηση, που θα σηματοδοτήσει τις θεσμικές τομές της Νέας Μεταπολίτευσης και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας μας. Για να φτάσουμε εκεί, καλούμεθα να ερμηνεύσουμε στην πράξη την εντολή των μελών μας.«Αλλάξτε». Το πέρασμα όμως αυτό, από την φάση κάμψης και συντριβής της Νέας Δημοκρατίας στην καινούργια εποχή της και την ανάταξή της, ούτε εύκολη είναι, ούτε ανώδυνη. Θα περάσει τα δύσκολα στάδιά της και δεν θα αποφευχθούν εικόνες, όπου το παλιό θα συγκρουστεί με το καινούργιο, το αναχρονιστικό με το σύγχρονο, το ξεπερασμένο με το φρέσκο.
Η Νέα Δημοκρατία με τη νέα μορφή και λειτουργία της θα είναι και ελκυστική και σύγχρονη και πειστική, και το κυριότερο, έτοιμη να κυβερνήσει. Αυτό θέλει δουλειά και προσήλωση στις κινηματικές αρχές της εκλογής Σαμαρά.
Ο ίδιος και όσοι είμαστε κοντά του, το πιστεύουμε και στο τέλος, θα το δούμε να γίνεται αποτέλεσμα.Οι μήνες που πέρασαν ήταν μήνες προετοιμασίας των βαθιών και μεγάλων αλλαγών, που έρχονται. Με την κινηματική εκλογή του Προέδρου μας, εσείς, η κοινωνική βάση της παράταξης, μας είπατε με τον πλέον απόλυτο και εμφατικό τρόπο:
-> Προχωρήστε τις μεγάλες αλλαγές.
-> Ανοίξτε το κόμμα στην κοινωνία.
-> Δώστε φωνή στη βάση.
-> Σπάστε το φαύλο κύκλο των μηχανισμών.
Δημιουργείστε ένα σύγχρονο, διάφανο, αποτελεσματικό κόμμα, ένα κίνημα που να ανταποκρίνεται στις τάσεις των καιρών.
Φίλες και φίλοι,
Την εντολή του ελληνικού λαού, την εντολή σας, την τιμούμε.
-> Τολμάμε.
-> Αλλάζουμε.
-> Αλλάζουμε και τα αλλάζουμε όλα,
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Το Συνέδριο του Ιουνίου, είναι το δυναμικό ξεκίνημα.Είναι η ιστορική αφετηρία για την ανασυγκρότηση της παράταξής μας.Για τη θεμελίωση της καινούργιας, μεγάλης, ανοικτής, προοδευτικής, δημοκρατικής, φιλελεύθερης, σύγχρονης αστικής παράταξης στον τόπο μας.
Μιας παράταξης, ενός κόμματος, που δεν φοβάται τη συμμετοχή των πολιτών.
Αντιθέτως,
Την επιζητά.
Την προκαλεί.
Ενός κινήματος, που μεταφέρει, στο πλησιέστερο δυνατό σημείο, στη βάση, τα κέντρα αποφάσεων.
Τις μεγάλες επιλογές.
Από τον Πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο Σύνεδρο.
Μία νέα μεγάλη κεντροδεξιά, που ισχυροποιεί τους θεσμούς, τους καθιστά λειτουργικούς, τους ενεργοποιεί. Ενός κόμματος, που εξορθολογίζει τη δομή του και πλαισιώνει τη λειτουργία του με την αναγκαία επιστημονική γνώση και εμπειρία.
Που ανοίγεται στα νιάτα της πατρίδας μας, στο αύριο του τόπου μας.
Που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να πρωτοπορήσει στη διαφάνεια και τη διαδραστικότητα. Που ανοίγει τις πόρτες του στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.Ενός κόμματος, που ρίχνει τα τείχη των προκαταλήψεων και των ιδεοληψιών, στήνοντας γέφυρες διαλόγου με όλες τις τάσεις της δημοκρατικής μας κοινωνίας.Ενός κόμματος που δεν κρύβει τίποτα.
Που έχει ως οδηγό του το φως και τη διαφάνεια.
Που ανανεώνει το ανθρώπινο δυναμικό του προσκαλώντας και ενθαρρύνοντας τους άξιους, τους δημιουργικούς, τους πατριώτες, για να χτίσουμε όλοι μαζί με καινούργιες ιδέες, νέα πρόσωπα την πολιτική και εθνική μας πρόταση για τη Νέα Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι,
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος θα δώσει τις κατευθύνσεις για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας τη δημόσια εσωκομματική συζήτησή μας.
Θα ακολουθήσουν πολλοί ομιλητές. Θεσμικοί και μη.
Θέλουμε και επιζητούμε τις σκέψεις και τις προτάσεις σας.
Θέλουμε τη γνώση και την εμπειρία σας.
Θέλουμε τις ιδέες σας.Θα ακούσουμε και θα αφουγκραστούμε όλοι μαζί, τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τις τοποθετήσεις κάθε μιας και του καθενός από εμάς.
Θα συμβάλλουμε, είμαι βέβαιος γι’ αυτό, όλοι μαζί, να κάνουμε πράξη τη λαϊκή εντολή της 29ης Νοεμβρίου 2009.
Να δώσουμε περιεχόμενο και ουσία, πολιτικό υπόβαθρο και γερά θεμέλια στη νέα μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.
Να δώσουμε ενέργεια στην παράταξή μας, να κινηθεί με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό σε τροχιά νίκης.
Για να φτάσουμε εκεί, θα χρειαστούν βαθιές οργανωτικές αλλαγές.
Να κατεδαφίσουμε τις σαθρές και ξεπερασμένες, από τους καιρούς δομές, και να χτίσουμε με καινούργια υλικά τη νέα οργάνωσή μας, που θα λειτουργεί ευέλικτα, αποτελεσματικά, και παραγωγικά.
Έχοντας ως θεμέλιο τις αρχές της δημοκρατικότητας, της συλλογικότητας, της διαφάνειας. Φίλες και φίλοι,
Οι ιδέες μας και οι αξίες μας εξακολουθούν και εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, η οποία σ’ εμάς προσβλέπει, για να ξεπεράσει η Ελλάδα την ιδιαίτερα κρίσιμη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση.
Πρώτο δείγμα της σοβαρότητας και υπευθυνότητας που μας διακρίνει, είναι η στάση μας μπροστά στην κρίση.Με δημιουργικές προτάσεις και με εθνική ευθύνη.
Είμαστε και παραμένουμε η παράταξη της σοβαρότητας, της αξιοπιστίας, της εθνικής συνεννόησης.
Αυτές τις αρχές μας κληροδότησε, ως οδηγό για το μέλλον, ο ιδρυτής της παράταξής μας, ο Μακεδόνας Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Δεν θα αφήσουμε όμως, τα πράγματα να οδηγηθούν στην καταστροφή.Είμαστε εδώ. Αποφασισμένοι, έτοιμοι και πάνω απ΄ όλα υπεύθυνοι.
Ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας προς την κοινωνία και τον τόπο.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, βαθιά μέσα τους προσβλέπουν σ’ εμάς.Παρά τα λάθη, που κάναμε. Γιατί μάθαμε από αυτά.Παρά την ατολμία της διακυβέρνησής μας. Γιατί με παρρησία το αναγνωρίσαμε.Παρά το έλλειμμα διαφάνειας, ευτυχώς από λίγους, όπως το εξέλαβε η κοινωνία μας και το μετέτρεψε σε ψήφο διαμαρτυρίας. Γιατί δεν διστάσαμε να μιλήσουμε γι’ αυτοκάθαρση.
Φίλες και φίλοι,Αλλάξαμε σελίδα.
Τίποτε δεν είναι πλέον σήμερα, όπως πριν.Να είστε αισιόδοξοι για το αύριο.
Είναι μπροστά μας.Εμείς Κοιτάμε Μπροστά.
Τον Νοέμβριο του 2009, 800.000 πολίτες μας είπαν:
«Τολμήστε και Αλλάξτε. Ανοίξτε το κόμμα».
Αυτό το κάλεσμα, ο Πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς και όλοι κοντά του, το κάνουμε πράξη.
Για μία καινούργια Νέα Δημοκρατία, που θα οδηγήσει σύντομα πάλι την παράταξή μας στο δρόμο για το χτίσιμο της Νέας Ελλάδας.
Της Νέας Ελλάδας, της αξιοπιστίας, του κύρους, της ευθύνης, της δημιουργικότητας.
Σε αυτόν το δρόμο, είμαστε όλοι στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά,
τον οποίον και παρακαλώ να προσέλθει στο βήμα.
Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ Βουλευτή Ευβοίας κ. Κώστα Μαρκόπουλου στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης
Είναι ο μόνος δίαυλος για να μιλάμε με την κοινωνία.
Είναι ο μόνος δίαυλος για να ακούμε την κοινωνία. Είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει η κοινωνία και να μπει στο κόμμα και να κυριαρχήσει στο κόμμα. Γιατί,αλίμονο στο κόμμα εξουσίας που δεν έχει την κοινωνία μέσα στα σπλάχνα του, που δεν εκφράζει την κοινωνία. Για αυτό, πρέπει να αποκτήσουμε οργάνωση.
Κάποτε, είχαμε οργανώσεις, αλλά δεν είχαμε μέλη. Σήμερα, έχουμε μέλη, 800.000 μέλη και πρέπει να φτιάξουμε οργανώσεις αντάξιες για αυτά τα μέλη. Αυτή είναι η εντολή που πήραμε. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να υλοποιήσουμε.
Για αυτό κάνουμε αυτό το προσυνέδριο. Για αυτό το κάνουμε στη Θεσσαλονίκη. Και είναι πολύ σημαντικό, αν όλα τα μέλη είχαν ένα ρόλο, - αυτοί που ξεκίνησαν αυτό το προσυνέδριο, γιατί μείναμε λιγότεροι, - αν όλοι έχουμε ένα ρόλο σε αυτή την αίθουσα, δεν θα απομακρυνθούμε, ούτε από τις ευθύνες, ούτε από τα δικαιώματα, ούτε από τις υποχρεώσεις που έχει ένα μέλος μέσα σε ένα κόμμα.
Αυτός είναι ο στόχος. Είναι μεγάλος, είναι υψηλός. Αλλά αυτός είναι στόχος που φέρνει την κοινωνία στη Νέα Δημοκρατία και τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και το Σαμαρά στο Μαξίμου.
Αυτός είναι ο στόχος τώρα. Δεν έχουμε άλλα προβλήματα πια.
Φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες.
Αυτή η δομή της κοινωνίας με όλες τις σύγχρονες εκφράσεις του ηλεκτρονικού κόμματος, της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, της εισόδου των ανθρώπων στο κόμμα, όχι για τη βιτρίνα, αλλά για την ουσία, για την παραγωγή των στελεχών, για τις μεγάλες μάχες, είναι το μεγαλύτερο στοίχημά μας.
Γιατί το κάνουμε; Ας οραματιστούμε τι θα γίνεται στο τέλος αυτού του χρόνου και στις αρχές του επόμενου. Τα οικονομικά μέτρα, αυτά τα δυσβάσταχτα, αυτός ο συνδυασμός, θα φέρουν τις πρώτες ρωγμές στην κοινωνική συνοχή. Το ατομικό εισόδημα θα δώσει τη θέση του στο οικογενειακό εισόδημα για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.
Και εκείνη την ώρα, θα χρειαζόμαστε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να κάνουμε το άλμα στην εξουσία. Τότε θέλουμε το κόμμα. Τότε θέλουμε το διάλογο με την κοινωνία, τότε θέλουμε να είμαστε κεκαθαρμένοι, δυνατοί, ισχυροί, για να είμαστε αξιόπιστοι και δυνατοί.
Και πάνω από όλα, στη δομή του κόμματος, ψηλότερα από την ιεραρχία, για να πηγαίνει αυτό που θα ξεκινάει από τη βάση - όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς - προς τα πάνω, χρειαζόμαστε δημοκρατικά όργανα. Αλλά κυρίως χρειαζόμαστε και την εκπροσώπηση των θεσμικών στην Εκτελεστική Γραμματεία.
Δηλαδή εκείνων που έχουν και σέρνουν στην πλάτη τους - θεσμικά για τη δημοκρατία μας, για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για την έκφραση του κόμματος - την ευθύνη. Δηλαδή, δεν μπορεί στην Εκτελεστική Γραμματεία (το πρώην πολιτικό Συμβούλιο) να μην είναι ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να μην είναι ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου, να μην είναι οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, να μην είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι εκφράζουν, για ολόκληρη την κοινωνία και την εποχή, την γραμμή του κόμματος και τη δύναμη και την ένταση της αναμέτρησης. Αυτό ίσχυε και μέχρι τώρα.
Μόνο που, τώρα, πρέπει να γίνει θεσμικά για να αποκτήσουμε το ρόλο και το δρόμο στον οποίο κρινόμαστε. Ο Πρόεδρος μία φορά εκλέγεται. Μετά κρίνεται από την κοινωνία.
Γιατί, αν μπούμε εμείς στο «τριπάκι» κάθε τρεις και λίγο, αναμεταξύ μας, να ανταγωνιζόμαστε και να χτυπιόμαστε για να ξαναδώσουμε την εντολή σε ένα Πρόεδρο, στον ίδιο Πρόεδρο, στον άλλο Πρόεδρο, τότε θα χάσουμε τον στόχο της κοινωνίας. Δεν είμαστε κλειστό «κλαμπ».
Τον Πρόεδρο τον βγάζουμε για να διαγωνιστεί στην κοινωνία. Εκεί είναι η κοινωνία: έξω. Εμείς είμαστε εδώ, για να την αγκαλιάσουμε. Δεν είμαστε κλειστό «κλαμπ». Είμαστε ανοικτοί, έχουμε ιδεολογία και κυρίως πρέπει να πετύχουμε την ανατροπή του 60-40.
Να σπάσουμε την αριστερή ιδεολογία, την αριστερή νοοτροπία που οριζόντια περνάει την Ελληνική Κοινωνία. Την ώρα που η ανάπτυξη του τόπου μηδενίζεται, την ώρα που η ανεργία θα ανέβει, την ώρα που η ανασφάλεια και η αγωνία των πολιτών θα βρίσκεται στο απόγειο, η δική μας ιδεολογία πρέπει να είναι το βάλσαμο και το φάρμακο και η λύση και η προοπτική και η απαρχή και το τέλος ενός προγράμματος.
Να περάσουμε στην κοινωνία, αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη: ότι η φιλελεύθερη παράταξη, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, με το φιλελευθερισμό της ανάπτυξης και τον κοινωνικό μισθό από τον πλούτο, του φιλελευθερισμού, που θα αποδοθεί στην κοινωνία, είναι το τρένο της Νέας Δημοκρατίας, που θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία, πού;
Πάλι στην ευθύνη της εξουσίας. Πάλι στα δύσκολα. Πάλι εκεί που θα ανταγωνιστούμε με τον εαυτό μας.
Κυρίες και κύριοι, Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, φίλε Πρόεδρε,
από αυτή την προσυνεδριακή διαδικασία, από αυτό το Συνέδριο ξεκινάει η μεγάλη αναμέτρηση. Όχι πια με τον εαυτό μας.
Αυτό το κερδίσαμε. Ξεκινάει η αναμέτρηση με την ελπίδα της κοινωνίας. Και η ελπίδα της κοινωνίας είναι η δική μας δέσμευση, η δική μας υπόσχεση.
Είναι η δική μας ευθύνη να την φέρουμε εις πέρας.
Σας ευχαριστώ, καλούς αγώνες σε όλους.
Ομιλία του Εκπροσώπου της Ν.Δ, Βουλευτή Β΄ Αθηνών κ.Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης
Κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,
κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες.
Είναι μεγάλη τιμή για όλα τα στελέχη της παράταξης, που ξεκινάμε αυτή τη μεγάλη, την καθοριστική για το παρόν και μέλλον του κόμματος διαδρομή με το προσυνέδριο, από εδώ από την καρδιά της Μακεδονίας, από το ιστορικό λίκνο της Μακεδονίας, από τη Θεσσαλονίκη των αγώνων, από τη Θεσσαλονίκη της ποίησης, από τη Θεσσαλονίκη της προσφοράς στην Πατρίδα, στο Έθνος, στην Παράταξη.
Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε όλα. Όλα. Και χαίρομαι γιατί, τόσο στην εκκίνηση αυτής της προσυνεδριακής φάσης, όσο και στην πορεία της, από εδώ και πέρα - και θα αποδειχθεί μέχρι το τέλος της, μέχρι να ολοκληρώσουμε τις εργασίες - ακούγονται σκέψεις και απόψεις με ειλικρίνεια και παρρησία.
Δεν μπορεί να συμφωνήσουμε σε όλα. Αυτό θα ήταν παράλογο. Και θα ήταν από πλευράς λογικής και ιδιοσυγκρασίας του νεοδημοκράτη, του Έλληνα, της Ελληνίδας παράταιρο, εξωσυμβατικό, παράξενο. Το καθήκον, όμως, όλων μας, αφού τα πούμε, αφού καταθέσουμε τις απόψεις μας, είναι να φύγουμε ενωμένοι σαν μία γροθιά, να προχωρήσουμε μπροστά, να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Δεν είμαστε εδώ για να τροφοδοτήσουμε την ενδοστρέφεια.
Η παράταξη έχει τραυματιστεί, έχει πληγωθεί για χρόνια ολόκληρα από την ενδοστρέφεια.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο εκλεγμένος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θέλει μία Νέα Δημοκρατία, που δεν κοιτάει το εσωτερικό της, που δεν τροφοδοτεί τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων, που δεν είναι η χαρά του ρεπόρτερ δημοσιογράφου για να κουτσομπολεύει πολιτικά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της.
Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει μία Νέα Δημοκρατία που θα είναι μία γροθιά, ενωμένη, με ομοψυχία, με δύναμη.
Και μία τέτοια Νέα Δημοκρατία οικοδομείται και πάλι, με πρωτοβουλία της ηγεσίας και με τις δυνάμεις και τη συμβολή όλων σας. Γιατί χρειάζονται οι ριζοσπαστικές τομές που προτείνει ο Πρόεδρος του κόμματος; Κατά κοινή ομολογία, Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, περνάμε τη μεγαλύτερη κρίση του πολιτικού συστήματος από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πολυσύνθετη και πολύπλοκη, την βαθύτερη ίσως των τελευταίων 50 ετών, οικονομική και κοινωνική κρίση. Τα κόμματα που συγκροτούν το πολιτικό σύστημα, ή θα αντέξουν απέναντι σε αυτή την κρίση και θα ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ή θα παρακμάσουν οριστικά.
Σας καλώ να μην αφήσουμε να χαθεί η δυναμική της 29ης Νοεμβρίου. Η δυναμική των 800.000 συμπολιτών μας, που στάθηκαν όρθιοι, ώρες ολόκληρες, για να συμμετάσχουν στην ανοικτή δημοκρατική διαδικασία και να εκλέξουν το νέο Αρχηγό.
Φίλοι και φίλες, η Νέα Δημοκρατία έχει επίγνωση της προσφοράς της. Έχουμε, όμως, επίγνωση και της πολιτικής φθοράς που μας έχει προκαλέσει η άσκηση της εξουσίας. Για να μην αδικούμε, θέλω την προσοχή σας, ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη των Καραμανλήδων.
Για να μην αδικούμε - γιατί ακούγονται πολλά παράπονα, περίεργα τον τελευταίο καιρό, - ο Καραμανλής ήταν ο πρώτος που είχε το θάρρος να κάνει γενναία αυτοκριτική και να αναλάβει και τις ευθύνες που του αναλογούν.
Επειδή, όμως, ένας Πρωθυπουργός δεν κυβερνά μόνος, συμφωνώ ότι πρέπει να τα πούμε όλα. Κάποια στιγμή πρέπει να κατέβουμε και στα υπόλοιπα επίπεδα άσκησης εξουσίας και να καθίσουμε και εμείς όλοι, να δούμε, κατά το διάστημα που λάβαμε μέρος στην άσκησή της, ως Υπουργοί ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ως μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, να δούμε τι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά.
Να δούμε, για παράδειγμα, τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής τότε τι εισηγούντο στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Και το λέω, πριν από όλα, για τον εαυτό μου.
Όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όχι για να καταλήξουμε σε ανθρωποφαγία, σε κανιβαλισμό και σε εσωστρέφεια, αλλά για να μην αδικούμε ένα πολιτικό που επί 13 χρόνια βρέθηκε στο πηδάλιο της παράταξης, οδήγησε την παράταξη σε νίκες και επί 5,5 χρόνια ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, ως εντολοδόχος, ισχυρότατος νέος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, με θάρρος και παρρησία διατυπώνει, εκ μέρους του συνόλου του κόμματος, τις θέσεις για την αυτοκριτική μας. Θα μου πείτε: Μήπως το παρακάνουμε;
Πότε το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτοκριτική για τα ερείπια τα οποία παραλάβαμε το Μάρτιο του 2004; Πότε το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτοκριτική; Δεν είναι, όμως, έτσι.
Η αυτοκριτική μας πρέπει να είναι ειλικρινής, αλλά να γνωρίζει τα όριά της. Να μην εκτρέπεται σε πολιτική υστερία και – όπως σωστά ειπώθηκε πριν, από την κυρία Μπακογιάννη, - σε πολιτική αυτομαστίγωση.
Αυτή τη σωστή αυτοκριτική, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να διαλεχθούμε με τον ιστορικό του παρόντος και του μέλλοντος, κάνει και ο σημερινός Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Όχι για να αυτοβασανίζεται η παράταξη, αλλά για να αποκαταστήσουμε την πραγματική εικόνα των γεγονότων και της διαδρομής του τόπου και να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ. Και θα μου επιτρέψετε εδώ να μείνω για λίγο.
Τον τελευταίο καιρό, ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί, μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης, να καταρρακώσει την εικόνα της Κεντροδεξιάς παράταξης, για να καλύψει τα εγκληματικά λάθη τα δικά του και των Υπουργών του, τις παραλείψεις τους, τα λάθη που τα πλήρωσε και τα πληρώνει ακριβά ο τόπος.
Φίλοι και φίλες,
θα ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις στην χώρα μας, και δεν θα εκκαλείτο τώρα ο ελληνικός λαός να πληρώσει, με τα σκληρότερα μέτρα των τελευταίων 70 ετών, βαρύτατο φόρο «αίματος», ιδρώτα στην καθημερινότητά του, αν ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου από την επομένη της ισχυρής εντολής που του έδωσε ο Ελληνικός Λαός, εάν από τις 10, 15 Οκτωβρίου 2009, είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα.
Αν τα μέτρα είχαν ληφθεί εγκαίρως, η Ελληνική Οικονομία θα είχε κρατηθεί όρθια και συντομότερα θα μπορούσαμε να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάκαμψης. Θα είχαμε θωρακίσει την Ελληνική Οικονομία από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Αντί να κάνει αυτά που του είχε υποδείξει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, αναλαμβάνοντας βαρύ κόστος και πληρώνοντας το τίμημα στην κάλπη του Οκτωβρίου, ο σημερινός Πρωθυπουργός, τι έκανε; Παρέμεινε εγκλωβισμένος στις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά. Τι έλεγε; Θα βρούμε τα λεφτά. Υπάρχουν λεφτά.
Σωστά είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ότι ο Πρωθυπουργός υπονοούσε τον 14ο μισθό. Αυτό εννοούσε όταν μοίραζε φρούδες ελπίδες και προσδοκίες. Έχασε πέντε σημαντικούς, κρίσιμους μήνες. Μίλησε για χρεοκοπία της Ελληνικής Οικονομίας, έχοντας στο νου του να ταπεινώσει και να υποβαθμίσει το έργο και την προσφορά της Νέας Δημοκρατίας.
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Το αποτέλεσμα ήταν οι διεθνείς κύκλοι των κερδοσκόπων, που ήθελαν να πλήξουν τη ζώνη του ευρώ για άλλους λόγους, να δουν ότι η Ελλάδα, μέσω των καταγγελιών περί χρεοκοπίας που εκτόξευε ο κύριος Παπανδρέου εντός και εκτός της χώρας, είχε καταστεί ο αδύνατος κρίκος.
Οι παραλείψεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα λάθη του, οι απαράδεκτες καταγγελίες του από την επαύριο της εκλογικής του νίκης για χρεοκοπία της Ελληνικής Οικονομίας, ήταν τα λάθη τα μοιραία που έκαναν την Ελλάδα στόχο της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.
Έρχεται, λοιπόν, σήμερα η Νέα Δημοκρατία με ένα Αρχηγό όπως ο Αντώνης Σαμαράς, που φοράει την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος όταν βγαίνει στο εξωτερικό, που βάζει πλάτη στην χώρα, που στηρίζει την Ελληνική Οικονομία, δεν στηρίζει την κυβέρνηση - και λέει:
Σας προσφέρουμε το σωστό μίγμα πολιτικής. Χρειάζονται κάποια μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ξέρει η Νέα Δημοκρατία ότι πονάνε τον κόσμο. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να ξεπεράσει την κρίση, προτείνουμε μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Και ταυτόχρονα, βλέποντας ο Αντώνης Σαμαράς, ένας πολιτικός που γνωρίζει όσο καλύτερα άλλος, την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας, προτείνει ταυτόχρονα μέτρα για την ανάπτυξη.
Γιατί βλέπει ότι, αν μείνει η κυβέρνηση μόνο στα οδυνηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα στεγνώσει η Ελληνική οικονομία από το παραμικρό ευρώ. Θα στεγνώσει το Ελληνικό μικρομεσαίο νοικοκυριό. Η ύφεση θα βαθύνει, θα πάμε σε μία κατάσταση στασιμοπληθωρισμού και η Ελλάδα και η Ελληνική κοινωνία δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση.
Ταυτόχρονα, ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει την υπόθεση της υπεράσπισης της Ελληνικής κοινωνίας επάνω του. Σε λίγες μέρες, θα βρεθεί - επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας - στις Βρυξέλες ως κεντρικός ομιλητής στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Σύνοδο Κορυφής.
Προτάθηκε να μιλήσει εκεί από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Είναι η πιο κρίσιμη σύνοδος των τελευταίων ετών.
Ο Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο αυτή, όπως είπα πριν, φορώντας την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας θα δώσει τη μάχη για να πετύχουμε λύσεις, είτε εγγύηση της Ελληνικής οικονομικής σταθερότητας, είτε οικονομικής βοήθειας μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης για να μην υποχρεωθεί η χώρα να προσφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και στο πεδίο της γεωπολιτικής ισορροπίας. Και αντιλαμβάνεστε πολύ καλά τι εννοώ λέγοντας με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την πορεία των ευρωπαϊκών λαών προς την πολιτική και θεσμική ενοποίηση.
Από εκεί και πέρα, σε αυτό το προσυνέδριο συζητούμε τα οργανωτικά. Θα μου πείτε τα οργανωτικά είναι αυτοσκοπός;
Όχι βέβαια. Ήρθαμε να συζητήσουμε τα προβλήματα ενός «κλειστού κλαμπ» ασχολουμένων με την πολιτική;
Όχι βέβαια. Χωρίς μία Νέα Δημοκρατία πραγματικά εκσυγχρονισμένη, ανασυγκροτημένη πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά, συσπειρωμένη γύρω από το λαοπρόβλητο νέο Αρχηγό της, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Και εμείς θέλουμε μία νέα Νέα Δημοκρατία.
Για αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Δεν θα επαναλάβω αυτά που ειπώθηκαν. Τα ανέλυσε ο Πρόεδρος, τα παρουσίασε ο Μανώλης ο Αγγελάκας, τα ανέπτυξαν οι προλαλήσαντες και θα ακολουθήσουν και άλλες ομιλίες. Θα κάνω μόνο ορισμένες παρατηρήσεις. Δεν σημαίνει ότι κάποιος από εμάς, κάποιος από όλους μας, έχει το αλάθητο. Έχει, λοιπόν, σημασία, κάνοντας και τη θεωρία παιγνίων, που λένε οι αρμόδιοι επιστήμονες, συνθέτοντας με διαλεκτικό τρόπο, να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό συμπέρασμα για τις βέλτιστες δυνατές, ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ακούστηκαν κάποιες προτάσεις για τη θητεία του Προέδρου. Ενδιαφέρουσες. Στα χαρτιά. Είναι γεγονός ότι σε αρκετά ευρωπαϊκά κόμματα κάτι τέτοιο υπάρχει.
Αν κάνουμε, όμως, μία δεύτερη ανάγνωση θα δούμε ότι, στην πράξη, η καθιέρωση θητείας του Προέδρου θα προσθέσει προβλήματα και δεν θα αφαιρέσει, θα στρέψει το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος σε μία διαρκή εσωστρέφεια η οποία θα αρχίζει από την επόμενη της εκλογής του Προέδρου.
Και στην πράξη, χωρίς να το θέλουν κάποια από τα μέλη μας, ενδέχεται - και αυτός είναι ένας από τους κινδύνους - να εξωθήσει στη δημιουργία εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τροφοδοτώντας συνεχώς την ενδοστρέφεια. Ταυτόχρονα, σκεφτείτε για παράδειγμα να λήγει η θητεία του Προέδρου λίγους μήνες πριν την προκήρυξη εκλογών.
Το σκέπτεστε; Σκέπτεστε τι τεράστια τροχοπέδη θα αποτελέσει για τη σωστή προετοιμασία του κόμματος για την εκλογική μάχη και για τη νίκη στην εκλογική μάχη; Άλλωστε, εάν ορισμένες πλευρές συναδέλφων, συμμαχητών - γιατί όπως είπα κάνουμε μία συζήτηση σε μία μεγάλη πολιτική οικογένεια - θα συμφωνήσουμε, θα διαφωνήσουμε και στο τέλος θα ολοκληρώσουμε τα συμπεράσματα, θα κάνουμε τις απαραίτητες συνθέσεις και θα φύγουμε αγκαλιασμένοι σαν μία γροθιά.
Λέω, λοιπόν, κλείνοντας αυτές τις σκέψεις, ότι το σημερινό Καταστατικό του κόμματος, όπως θα τροποποιηθεί, θα εμπλουτιστεί και θα βελτιωθεί με τις ριζικές αλλαγές που προτείνονται, έχει διατάξεις αμφισβήτησης του εκάστοτε Προέδρου αν κάποιοι συναγωνιστές, συμμαχητές, μέλη του κόμματός μας, κρίνουν ότι για τον Α ή για το Β λόγο, στο Α ή Β ή Γ πεδίο, δεν κάνει σωστά την δουλειά του.
Το να προσθέσουμε μία πρόβλεψη περί θητείας του Προέδρου θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια μεγάλης διάρκειας και σε πολλαπλά προβλήματα, που καλό είναι να μην τα αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία.
Εκείνο το οποίο θέλω να προσθέσω - γιατί θα ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα, και εμείς θα είμαστε εδώ όλοι μας για να σημειώνουμε, για να βελτιώνουμε προτάσεις και σκέψεις, όλοι έχουμε ανάγκη από τις προτάσεις όλων -εκείνο το οποίο δεν ακούστηκε και ξέρω ότι είναι στις προθέσεις του Προέδρου και της ηγεσίας να το προχωρήσει, είναι ότι η ανοικτή βάση του κόμματος, τα μέλη του κόμματος θα έχουν αποφασιστικό λόγο από περιφέρεια σε περιφέρεια για την κατάρτιση των συνδυασμών, των υποψηφίων Βουλευτών. Και αυτό νομίζω είναι σημαντικό και αναβαθμίζει ακόμη σε ένα πεδίο το ρόλο της βάσης.
Η δική μου πρόταση είναι - και το θέτω υπό την κρίση σας, ασφαλώς - την τελική κατάρτιση των συνδυασμών να την κάνει η ηγεσία του κόμματος. Αλλά, αλλά, από περιφέρεια σε περιφέρεια, ανάλογα με τον αριθμό των εδρών να καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων Βουλευτών που κατά αποκλειστικότητα θα υποδεικνύεται με διαδικασία εκλογικής κάλπης, από την οργανωμένη βάση του κόμματος.
Δηλαδή, αν σε μία περιφέρεια οι υποψήφιοι Βουλευτές είναι 12, 10, να υπάρχει η δυνατότητα μέσα από μία διαδικασία εκλογών, οι τρεις θέσεις να καλύπτονται αποκλειστικά από εκείνους τους οποίους θα υποδεικνύει η οργανωμένη κομματική βάση της παράταξης. Είναι κάτι που το καταθέτω, το κρίνουμε, αν θέλετε διασταυρώνουμε επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα και αποφασίζουμε.
Θα κλείσω, κυρίες και κύριοι, Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, με δύο κουβέντες ακόμα. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη συγκυρία του τόπου και της παράταξης από την εποχή που την ίδρυσε ένας από τους κορυφαίους, τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους πολιτικούς του 20ου αιώνα, ο μεγάλος, ο αείμνηστος, ο Εθνάρχης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, έχουμε μπροστά μας ανηφόρα, έχουμε να επιλέξουμε τον δρόμο της γκρίνιας, τον δρόμο της εσωστρέφειας, το δρόμο που σας είπα πριν του να γίνουμε πρόσφορη ύλη για τις καθημερινές δημοσιογραφικές παραπολιτικές στήλες.
Έχουμε, όμως, και τον άλλο δρόμο να επιλέξουμε:
Να αφήσουμε τις όποιες συγκυρίες στην άκρη, να αφήσουμε τις όποιες προσωπικές στρατηγικές και να δούμε μπροστά. Έχουμε ανηφόρα μπροστά, αλλά συνεχώς θα ανεβαίνουμε.
Η παράταξη είναι στο σωστό δρόμο.
Η παράταξη έχει το σωστό Αρχηγό.
Θα τραβήξουμε δίπλα του, συσπειρωμένοι όλοι μπροστά.
Και κρατήστε κάτι ακόμα.
Μην ακούτε την παραπληροφόρηση κάποιων ματαιόσχημων δημοσκόπων.
Ο Ελληνικός Λαός, οι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πού οδηγεί την καθημερινότητά τους η πολιτική του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου.
Γράψτε και θυμηθείτε το:
Το επόμενο φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά.
Μέχρι τότε, ας βαδίζουμε όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι στο Συνέδριό μας.
Να είστε καλά, καλούς αγώνες, καλές νίκες.
Εισήγηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Προσυνέδιο της Θεσσαλονίκης
→ Να χτίσουμε όλοι μαζί μια παράταξη που θα έχει πάντα ανοιχτές πόρτες και διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία.
Ανοιχτή σε νέα ρεύματα και ιδέες. Τη μεγάλη , σύγχρονη , προοδευτική κεντροδεξιά που κερδίζει. Γι’ αυτό και η σημερινή συνδιάσκεψη αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη από όλες της προσυνεδριακής διαδικασίας. Όχι γιατί τα κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα μας απασχολούν λιγότερο. Κατανοούμε όμως ότι, εάν δεν ανασυγκροτήσουμε τις δομές του κόμματος, αν δεν αλλάξουμε, όλοι οι υπόλοιποι στόχοι μας θα μείνουν μετέωροι. Η συγκυρία που βρισκόμαστε είναι δύσκολη. Ταυτόχρονα όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή.
Να απαντήσουμε σε νέες προκλήσεις.
Φίλες και φίλοι, Η οδυνηρή ήττα της 4η Οκτωβρίου μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία. Μας επιτρέπει να δούμε και πάλι τους εαυτούς μας στον καθρέπτη.
→ Να επανακαθορίσουμε το στίγμα μας στον πολιτικό χάρτη.
→ Να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.
→ Να χαράξουμε νέα ρότα για το μέλλον. Αυτό απαιτεί τρία πράγματα: βούληση, ιδεολογία, σχέδιο. Η βούληση είναι δεδομένη. Η εκπληκτική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου αποτελεί απτή απόδειξη για τη δύναμη της βούλησης του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας. Δύναμη που μας κάνει και εμάς πιο σίγουρους στο να τολμήσουμε τα επόμενα βήματα. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημά μας δεν περιορίζεται μόνο στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Διαχέεται στην βάση του κόμματος, την πιο πλατιά βάση που έχει πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Η ιδεολογία μας είναι επίσης ξεκάθαρη: ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Ο φιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Το μείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας που εγγυάται την ευημερία των πολιτών. Η πολιτική πρόταση που, σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, είναι η μόνη βιώσιμη. Απομένει, τέλος,
→ Η μετουσίωση των ιδεών μας σε συγκεκριμένες προτάσεις.
→ H παραγωγή ολοκληρωμένου προγράμματος, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, σε αυτό που αποκαλούμε Νέα Μεταπολίτευση. Ο ορθός σχεδιασμός και η ανάδειξή του σε πρόταση ελπίδας για όλη την κοινωνία έχει ως προαπαιτούμενο την κομματική ανασυγκρότηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε τα του οίκου μας, ο οποίος είναι φανερό ότι, αν και πρόσφερε πολλά στο παρελθόν, χρειάζεται αναδόμηση. Φίλες και φίλοι, Οι εποχές έχουν αλλάξει, η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει και το κόμμα δεν δικαιούται να βραδυπορεί. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, η φθορά που έχει υποστεί το κόμμα από λανθασμένες και άστοχες ενέργειες στο παρελθόν, έχουν πλήξει την εικόνα του. Με την υπάρχουσα κατάσταση, η υπεροχή που έχουμε στο ιδεολογικό πεδίο, δεν αρκεί για να οδηγήσει σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινούμε με την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κόμματος. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που να συνδυάζει την ανοιχτή δημοκρατική λειτουργία, με τον ενιαίο πολιτικό λόγο προς τα έξω. Πρώτο μέλημα είναι να προσελκύσουμε στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη μας. → Να μιλήσουν,
→ Να προτείνουν,
→ Να αξιοποιήσουμε όσους είναι ικανοί, έχουν φρέσκιες ιδέες και διάθεση για προσφορά.
→ Να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην αναγέννηση του κόμματος.
→ Να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική.
Φίλες και φίλοι,
Το Κόμμα θα πρέπει να ξεκινήσει με την αναζωογόνηση των τοπικών του οργανώσεων.
→ Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο.
→ Να αναδείξουμε τη δική μας πρόταση στη γειτονιά, στη συνοικία, στο χώρο εργασίας, στο χωριό. Επιπλέον, να αξιοποιήσουμε επιτέλους αυτό που η ελληνική κοινωνία διαθέτει σε αφθονία: μορφωμένους ανθρώπους.
Ο κάθε τομέας δραστηριότητας στη σύγχρονη εποχή απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση. Χωρίς εξειδικευμένους επιστήμονες δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Οι πολίτες είναι πλέον δύσπιστοι. Γυρίζουν την πλάτη στις γενικότητες, στα στρογγυλά λόγια και τις ωραιοποιήσεις, Και σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε. Ιδιαίτερα για τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, η επιλογή αυτή είναι πράξη κομβική για την επιτυχία των στόχων μας. Παράλληλα, πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες στην κοινωνία των πολιτών.
→ Να βρούμε τις φόρμουλες που θα μας επιτρέψουν να συνεργαστούμε με τα κοινωνικά κινήματα, όπως την οικολογία και τον εθελοντισμό.
→ Να κερδίσουμε σε ιδέες και σε δυναμικές που αναπτύσσονται στην κοινωνία και τις οποίες εμείς, και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε, έχουμε αγνοήσει ως τώρα.
→ Να εμπλουτίσουμε έτσι την δημοκρατικότητα του κόμματος.
Φίλες και φίλοι,
Οι προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία θα είναι, και πρέπει να είναι, πολλές. Και ασφαλώς πολλές θα είναι αυτές που θα υιοθετηθούν.
Με τόλμη, χωρίς φόβο για αλλαγές, χωρίς ολιγωρία, θα γίνουμε ο φορέας που θα φέρει τη Νέα Μεταπολίτευση στη χώρα.
Όλοι μας, ενωμένοι, με μπροστάρη τον πρόεδρό μας Αντώνη Σαμαρά, θα πετύχουμε.
Γιατί το οφείλουμε πρώτα και κύρια στον ελληνικό λαό και στις γενιές που έρχονται.
Ομιλία Βουλευτού Α' Αθηνών κας Ντόρας Μπακογιάννη στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης
Δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα πάρα πολύ αν έπρεπε να έρθω σ΄ αυτό το προσυνέδριο και να καταθέσω τις απόψεις μου.
Ο κύκλος της εσωστρέφειας που εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα μέσα στη Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για οποιοδήποτε στέλεχος θέλει με καθαρή τη συνείδηση του να συμβάλλει σ’ ένα καλύτερο αύριο, πρωτίστως για τη χώρα και βεβαίως για την παράταξη.
Βρίσκομαι όμως εδώ και αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο μικρόνοες και επιφανειακοί αναλυτές να διαστρεβλώσουν για μια άλλη φορά και τις προθέσεις και τα λόγια μου, πέντε λεπτά αφού σας μιλήσω.
Κυρίες και κύριοι Η συνάντηση μας, εδώ στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο. Αλλά γίνεται και σε μια κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας.
Θέλω λοιπόν να μιλήσω σήμερα και για τα δύο αυτά θέματα. Συναγωνιστές μου της Νέας Δημοκρατίας,
Η χώρα μας καλείται να δώσει και να κερδίσει μια δύσκολη μάχη σε τρία διαφορετικά μέτωπα: στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την προάσπιση της αξιοπρέπειας και του κύρους της, στη διεθνή σκηνή τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιτυχία και στους τρεις αυτούς τομείς.
Η επιτυχία είναι μονόδρομος. Είναι ο δρόμος της ευθύνης. Είναι η επιλογή που υπαγορεύει ο αυθεντικός, ο πραγματικός, ο πατριωτισμός. Φίλες και φίλοι Η κρίση που βιώνουμε σήμερα αποδεικνύει με τον πιο καθαρό -και συνάμα και τον πιο τραγικό τρόπο- ότι το μοντέλο με το οποίο πορεύτηκε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια κατέρρευσε.
Δυστυχώς η λειτουργία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γεννά ανησυχίες και προβληματισμό. Έχουμε την εικόνα ενός πρωθυπουργού υπερκινητικού και υπουργών σε αφασία. Με τους ερασιτεχνισμούς και την αναβλητικότητά τους, πρωθυπουργός και υπουργοί, επιδεινώνουν το πρόβλημα της χώρας. Είναι ακατανόητη επιλογή της κυβέρνησης η πολλαπλή φοροεπιδρομή, η οποία δεν αποτελεί λύση, απλώς εξαντλεί τα μεσαία εισοδήματα.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, χτυπημένη και συρρικνωμένη, αλλά έχει ευθύνη για τον τόπο και, από τη θέση αυτή, λέω ξεκάθαρα μόνο στο μέτρο που θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της αυτή, θα βελτιώσει και τη δική της προοπτική. Βγήκαμε μέσα από μια μεγάλη εκλογική ήττα.
Στόχος όλων μας λοιπόν σήμερα πρέπει να είναι η αναγέννηση και η ανασυγκρότηση της παράταξής μας. Αυτό δεν είναι εύκολο. Θα χρειαστεί να περάσουμε από συμπληγάδες. Βασική προϋπόθεση για να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας ως κόμμα είναι να αλλάξουμε σε βάθος. Να αλλάξουμε ριζικά, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά για να αλλάξουμε ριζικά πρέπει πρώτα να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους ως κυβέρνηση δεν πετύχαμε τους πολιτικούς μας στόχους
Η κοινωνία περίμενε επιστροφή στην πολιτική και εισέπραξε μια απολιτική διακυβέρνηση. Περίμενε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα απελευθέρωναν το ταλέντο του Έλληνα, που θα άνοιγαν την οικονομία. Και τί είδε;
Περίμενε να βάλουμε τέρμα στον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής, και μας είδε να σερνόμαστε πίσω από προκλητικές συμπεριφορές νεόκοπων και νεόπλουτων ανθρώπων. Ο κόσμος περίμενε βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Αλλά, νεοδημοκράτες και νεοδημοκράτισσες, θα ήταν λάθος να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Να απαξιώσουμε το έργο της κυβέρνησης μας, να μηδενίσουμε την προσφορά της παράταξης μας. Είναι ψευτοδίλημμα αυτό που διακινείται στις εφημερίδες για τον τρόπο αντιμετώπισης της κυβέρνησης Καραμανλή. Τα κόμματα και στηρίζουν τις σωστές πολιτικές και κάνουν αυστηρή αυτοκριτική για τα λάθη τους. Τώρα όμως είναι καιρός να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Γι αυτό και όσα θα προσθέσω δεν εξηγούν μόνο το γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν πετύχαμε τους στόχους μας, άλλα έχουν να κάνουν και με το πώς θα προχωρήσουμε από δω και μπρος.
Αυτό φάνηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Όταν εκλέγεσαι με συγκεκριμένη ατζέντα και μετά εμφανίζεις κρατικίστικες τάσεις και λαϊκίστικες απόψεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με πλειοψηφία 151 μόλις βουλευτών, αυτό σημαίνει ότι δεν πιστεύαμε όλοι στις αρχές με τις οποίες δεσμευτήκαμε ότι θα κυβερνήσουμε. Υπήρχαν στελέχη, ακόμη και πρώην υπουργοί, κυρίως στη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία, που αν τους άκουγες, θα αναρωτιόσουν αν ανήκαν στο ΚΚΕ ή τη ΝΔ. Και από την άλλη πλευρά, όσοι μιλούσαν, όσοι πάλευαν γι αυτά που είχαμε ψηφίσει στα συνέδρια του κόμματος μας, γι αυτά που δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάναμε, κατηγορούνταν ως ανάλγητοι.
Ενός κόμματος σύγχρονου, ελκυστικού, πολυτασικού, το οποίο να εκφράζει όλο το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής μας παράταξης. Αυτό σημαίνει ένα κόμμα το οποίο να στηρίζεται στον εσωτερικό διάλογο ουσίας. Τα όργανα να λειτουργούν και να αποφασίζουν. Να λειτουργούν όμως όχι σαν επικοινωνιακές φιέστες ή για εργασιοθεραπεία εκτόνωσης, αλλά για να συνθέτουν θέσεις, να διαμορφώνουν πολιτικές και να δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών.
Αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε την έκφραση και την εκπροσώπησης της κοινωνίας με αποτελεσματικό τρόπο μέσα στην κομματική δράση. Δεν πρέπει να κλεισθούμε στο κομματικό μας καβούκι.
Όσοι λοιπόν, αντί να κάνουν τη δουλειά τους και να πηγαίνουν το κόμμα μπροστά, επιμένουν να βλέπουν αντιπάλους εκεί που δεν υπάρχουν και μένουν κολλημένοι στον εσωτερικό μικρόκοσμο δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, ούτε στην παράταξη ούτε στη χώρα.
Τους ανθρώπους που έχουν κουραστεί απ’ τα μεγάλα λόγια και την ατέρμονη διαβούλευση και θέλουν αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ.
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010
Πρόγραμμα 1ου Προσυνεδρίου Θεσσαλονίκης
ΩΡΑ | ΟΜΙΛΗΤΗΣ | |
09.00-10.30 | Προσέλευση | |
10.30-10.40 | Δημήτρης Αβραμόπουλος | Ομιλία Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής |
10.40-11.10 | Αντώνης Σαμαράς | Ομιλία Προέδρου κόμματος |
11.10-11.15 | Παναγιώτης Ψωμιάδης | Χαιρετισμός Νομάρχη Θεσσαλονίκης |
11.15-11.20 | Βασίλης Παπαγεωργόπουλος | Χαιρετισμός Δημάρχου Θεσσαλονίκης |
11.20-11.50 | Μανώλης Αγγέλακας | Ομιλία Γραμματέα Οργανωτικού |
11.50-12.00 | Πάνος Παναγιωτόπουλος | Ομιλία Εκπροσώπου Ν.Δ. |
12.00-12.10 | Κώστας Γκιουλέκας | Ομιλία Γραμματέα Προγράμματος |
12.10-12.20 | Μάξιμος Χαρακόπουλος | Ομιλία Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού |
12.20-12.30 | Μενέλαος Δασκαλάκης | Ομιλία Γενικού Διευθυντή Ν.Δ. |
12.30-12.40 | Ντόρα Μπακογιάννη | Βουλευτής |
12.40-12.50 | Παναγιώτης Ψωμιάδης | Νομάρχης Θεσσαλονίκης |
12.50-19.00 | Τοποθετήσεις Συνέδρων | |
19.30-19.45 | Μανώλης Αγγελάκας | Σύνοψη εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν |
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
Προσυνέδριο Θεσσαλονίκης
Το Σάββατο 20/3 ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Προσυνέδριο
με θέμα την Οργανωτική Ανασυγκρότηση, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
Για περισσότερες πληροφορίες στο 2310 232-555
Επίσημη Ιστοσελίδα 8ου Συνεδρίου Νέας Δημοκρατίας
Εκδήλωση Δ.Τ.Ο. Αγίου Δημητρίου
την ετήσια εκδήλωση της στο κέντρο OPERA(περιοχή ΤΙΤΑΝ)
την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 και ώρα 12:00
Για περισσότερες πληροφορίες στο 2310 202-224
Τρίτη 9 Μαρτίου 2010
Συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7/11 Συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία παρέστη ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Βουλευτής Α Πειραιώς Β.Μιχαλολιάκος, καθώς και πλήθος Στελεχών της Αυτοδιοίκησης
Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη Ο.Ν.ΝΕ.Δ.
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/11 στους χώρους του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, η Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
Μήνυμα για την Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθήνας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, με αφορμή την ‘’Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας’’ (8/3),
έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Ζούμε σε μια εποχή, όπου τα γυναικεία ζητήματα έχουν πάψει να αντιμετωπίζονται ως ‘’ειδικού’’ τύπου θέματα, αναδεικνύοντάς τα ως ζητήματα με πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Πλέον, τα θέματα ισότητας συνδέονται άμεσα με τις κυρίαρχες εθνικές πολιτικές προτεραιότητες των κρατών μελών, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Ειδικότερα, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, είναι σαφές πως έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στις κοινωνικές υποδομές, ώστε οι ανθρώπινοι πόροι κάθε χώρας, οι γυναίκες και οι άνδρες, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Για τον λόγο αυτό, η διάσταση της ισότητας διατρέχει, πλέον, όλες τις τομεακές και περιφερειακές πολιτικές και δράσεις. Οι πολιτικές αυτές πρέπει να στοχεύουν και στους άνδρες, δεδομένου ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων υποδηλώνει αλλαγές και νέες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα.
Ας μην ξεχνάμε πως, σε μια δημοκρατική κοινωνία, η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και προς τους δυο γονείς, αδιαμφισβήτητα διευκολύνει την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην εργασία και την κατανομή των οικογενειακών ευθυνών ισομερώς.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας βρίσκει στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα μας.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις Ελληνίδες και στους Ελληνες μέτρα, που, αν τα είχε πάρει νωρίτερα, θα ήταν και ηπιότερα και λιγότερο οδυνηρά. Αυτή η ολιγωρία της Κυβέρνησης έχει κόστος για τα νοικοκυριά, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού είναι βέβαιο ότι θα χαθεί το 25%-30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Ο Πρωθυπουργός δεν μας είπε την ημερομηνία λήξης των μέτρων, ώστε να προγραμματίσουν οι οικογένειες τη ζωή τους, στη συνέχεια. Αυτή η κρίσιμη συγκυρία μας υποχρεώνει περισσότερο από ποτέ να εφαρμόσουμε πολιτικές, που συμφιλιώνουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή, στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, στην εξάλειψη των ανισοτήτων στις αμοιβές ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία και στήριξη της οικογένειας και του οικογενειακού εισοδήματος.
Προτείνουμε, δηλαδή, άλλο μείγμα πολιτικής, για να βγει ο τόπος από την κρίση, που δεν δημιουργεί ασφυξία, δεν αδικεί τους πολίτες, δεν οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη. Είμαστε ανυποχώρητοι όσον αφορά στην προστασία των νοικοκυριών και ιδίως αυτών που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια, δηλαδή των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και της μεσαίας τάξης.
Πιστεύουμε πως υπάρχει διέξοδος.
Είναι το δικό μας μείγμα πολιτικής, το οποίο, μεταξύ άλλων, στοχεύει:
· Στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών στο 60% ως το 2010, σύμφωνα με τον στόχο της Συνθήκης της Λισαβόνας.
· Στην ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των δύο φύλων στην απασχόληση και στην εξάλειψη των ανισοτήτων στις αμοιβές ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία. · Στη στήριξη της οικογένειας και του οικογενειακού εισοδήματος.
·Στην ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των δύο φύλων, σε όλους τους χώρους λήψης αποφάσεων ».