Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εκδήλωση Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κεντρικού Τομέα


Η ΟΝΝΕΔ Κεντρικού Τομέα σας προσκαλεί στην εκδήλωση-ημερίδα
«Νέοι και Ανεργία», που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 18:30 στην αίθουσα Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1).
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι:
-Κοπατσάρης Χρήστος, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας
-Μάμαλης Σπύρος, Πρόεδρος του Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
-Βαλεργάκης Νικόλαος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
-Κούσιας Δημήτριος, Οικονομολόγος
-Νταής Γιωργος, Δασολόγος
-Δερμεντζοπούλου Μελίνα, Δικηγόρος
Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην εκδήλωση.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Δήλωση Πρωθυπουργού κ.Αντώνη Σαμαρά

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό.
Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...
Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.
Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.
Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο…
Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.
Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.
Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.
Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με τα δελτία τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την 28η Οκτωβρίου

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τα δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την 28η Οκτωβρίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο κ. Τσίπρας οφείλει, να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό: 
· Συμφωνεί ή όχι με όσα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του κόμματος «ΑΥΓΗ», γραμμένα από στενό του συνεργάτη και χαρακτηρίζουν «μύθο» το αλβανικό έπος; 
· Συμφωνεί ή όχι με το άρθρο που υποστηρίζει πως πολλοί Έλληνες στρατιώτες λιποτάκτησαν και δεν ήταν το φρόνημα των Ελλήνων και η θέλησή τους που οδήγησε στη μεγάλη νίκη, αλλά το ότι οι Ιταλοί ήταν ανέτοιμοι και η μορφολογία του εδάφους ευνοϊκή;
· Συμφωνεί ή όχι με το γνωστό στέλεχός του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Θεοδωρίδη, που απαιτεί μάλιστα να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία για να αποκατασταθούν τα «ψεύδη»; 
Ο κ. Τσίπρας ας αποδοκιμάσει, πρώτα, εμπράκτως τις ακραίες συνιστώσες του και ύστερα ας επικαλεστεί το παράδειγμα του έπους του 1940- 41, που έκανε όλον τον πλανήτη να λέει πως “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

Δήλωση του Γραμματέα της Πολ.Επιτροπής της Ν.Δ. κ.Μ.Κεφαλογιάννη κατά την επίσκεψη του στο Βουλιαράτι Αργυροκάστρου

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκε σήμερα το στρατιωτικό νεκροταφείο στο Βουλιαράτι Αργυροκάστρου.
Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η μέρα του “Όχι” μας έφερε στο στρατιωτικό νεκροταφείο στο Βουλιαράτι.
Εδώ που ενταφιάστηκαν εκείνοι που έκαναν τον Τσώρτσιλ να λέει πως “δεν θα λέμε πια ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.
Τιμούμε τη μνήμη τους.
Τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα μας, ενάντια στο φασισμό.
Και αντλούμε διδάγματα από το έπος που έγραψαν.
Διδάγματα πίστης στην Πατρίδα μας και στον αγώνα που δίνουμε σήμερα.
Διδάγματα ενότητας και αγώνα σε κοινούς σκοπούς».

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο για τα εκατό χρόνια από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας

«Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, σεβαστέ Πατέρα, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχε, κύριοι αρχηγοί,
Σαν σήμερα πριν από εκατό χρόνια, ανήμερα του Αγ. Δημητρίου ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωνε τη Θεσσαλονίκη και λίγο αργότερα ολόκληρη τη Μακεδονία μας.
Ας θυμηθούμε κάτι ιστορικό αλλά όχι τόσο γνωστό: Την τελευταία στιγμή πριν την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες, η Οθωμανική κυβέρνηση πρότεινε στην Ελλάδα να μην συμμετάσχει στον πόλεμο, με αντάλλαγμα να πάρει την Κρήτη. Να ανταλλάξει, δηλαδή, γη με γη. Η Ελλάδα απέρριψε το αίτημα κι έτσι απέδειξε ότι δεν επρόκειτο για κατακτητικό πόλεμο αλλά για ξέσπασμα απελευθερωτικό. Και η Ελλάδα δεν παζαρεύει την ελευθερία ούτε προδίδει τους συμμάχους της.
Έτσι, μετά από λίγες εβδομάδες απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη μαζί με την υπόλοιπη Μακεδονία μας και λίγο αργότερα, μετά από ποταμούς αίματος, προσαρτήθηκε, όπως ήτανε γραπτό και δίκαιο στην Ελλάδα και η Κρήτη μας.
Αυτή είναι η Ελλάδα που μένει πιστή στα ιδανικά της και τιμά το λόγο της. Αυτή είναι η Ελλάδα.
Θα προτιμούσαμε, βέβαια, σήμερα να γιορτάζαμε την εκατονταετία της απελευθέρωσης σε συνθήκες πολύ διαφορετικές κι όχι στην καρδιά της κρίσης, που πλήττει τη Χώρα μας. Όμως ίσως σήμερα τα διδάγματα αυτής της περιόδου, αυτής της επετείου να είναι πιο επίκαιρα και πιο ισχυρά. Γιατί η ιστορική επέτειος δεν σημαίνει μόνο παρελάσεις και πανηγυρική ρουτίνας. Οι μεγάλες ιστορικές επέτειοι είναι ευκαιρία να σκύψουμε μέσα μας, όχι μόνο για να τιμήσουμε τους προγόνους μας αλλά για να καταλάβουμε καλύτερα και τον εαυτό μας και τις μεγάλες δυνάμεις που κρύβει μέσα μας ο καθένας κι όλοι μαζί ως Έθνος.
Κι από την άποψη αυτή, η απελευθέρωση της Μακεδονίας αναδεικνύει δυο πολύ επίκαιρα ιστορικά διδάγματα:
Πρώτο δίδαγμα, πριν εκατό χρόνια τα πράγματα δεν ήτανε πολύ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Δεν ήταν άλλοι Έλληνες οι παππούδες μας ή οι προπαππούδες μας, που κατάφεραν αυτό τον άθλο. Ήταν σαν και μας, απλά Έλληνες. Δεκαπέντε χρόνια πριν την εποποιία των Βαλκανικών πολέμων, η Ελλάδα είχε υποστεί μια ταπεινωτική ήττα στον πόλεμο του 1897. Αυτό δεν την εμπόδισε όμως, λίγο αργότερα να σηκωθεί στα πόδια της και σε ένα απίστευτο ξέσπασμα Αναγέννησης και Ελευθερίας, να διπλασιάσει η Ελλάδα το έδαφός της!
                Κάτι τέτοιο πολύ σπάνια έχει συμβεί στην ιστορία: σε τόσο λίγο διάστημα μια χώρα να συνέλθει από τέτοια καταστροφή και να τη μετατρέψει σε τέτοιο θρίαμβο! Πράγματι, ως λαός, κρύβουμε τεράστιες δυνάμεις μέσα μας!
                * Δεύτερο δίδαγμα: την ίδια χρονιά, το 1897, επιβλήθηκε στην Ελλάδα ο λεγόμενος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, λόγω της χρεοκοπίας της, τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Παρά τη χρεοκοπία και το Διεθνή έλεγχο, ωστόσο, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ανορθώθηκε, και κατάφερε να μετατρέψει την αδυναμία της σε δύναμη: Όχι μόνο στάθηκε στα πόδια της, αλλά έσπασε την απομόνωσή της και πρωτοστάτησε σε αγώνες Ελευθερίας που άλλαξαν τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής της.
                Για σκεφτείτε λοιπόν: χρεοκοπία, ταπείνωση, διεθνής έλεγχος, δεν πτόησαν το φρόνημα του έθνους. Αντίθετα το αφύπνισαν!
                Δεν υπέταξαν τη δύναμη και το πνεύμα του Ελληνισμού. Αντίθετα τα απελευθέρωσαν!
                Όλες αυτές οι κακουχίες – πολύ χειρότερες κι από τις σημερινές ακόμα - δεν νίκησαν την Ελλάδα! Την κατέστησαν πολύ πιο ισχυρή από πριν. Την αναγέννησαν!                         
                Και κάτι ακόμα: με τη μεγάλη εκείνη εξόρμηση του 1912-13, η Ελλάδα έλυσε το Μακεδονικό ζήτημα, μια και καλή και με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο.
                Γιατί η Μακεδονία είναι Ελλάδα! Η ιστορία της, η κληρονομιά της, ο Πολιτισμός της, είναι αναπόσπαστα τμήματα της Ελληνικής Ιστορίας, της Ελληνικής κληρονομιάς, του Ελληνικού Πολιτισμού.
                Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα…
                Έλληνας ήταν. Ελληνικά μιλούσε. Σε Έλληνες θεούς πίστευε. Για γενιές πριν απ’ αυτόν οι πρόγονοί του συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπέρτατο κριτήριο Ελληνικότητας τότε. Έλληνα δάσκαλο είχε, τον Αριστοτέλη. Τα ομηρικά έπη είχε κάτω από το προσκέφαλό του. Έλληνες ήρωες διαμόρφωναν το ήθος του - ο Ηρακλής και ο Αχιλλέας - από τους οποίους ο ίδιος καμάρωνε ότι καταγόταν.
                Τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική γλώσσα διέδωσε σε όλη την Ασία. Ο ίδιος και οι σύντροφοί του και οι επίγονοί του, Ελληνικά ονόματα έφεραν, γεμάτα Ελληνικό νόημα...
                Αλλά καιρός πια να κοιτάξουμε μπροστά!
                Κι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, επειδή ακριβώς δεν παίζουμε ούτε με την Ιστορία μας ούτε με την ταυτότητά μας!
                Σήμερα ζούμε, φίλες και φίλοι, κύριε Πρόεδρε, μιαν άλλη κρίση και δίνουμε έναν άλλο αγώνα επιβίωσης. Αλλά αυτή τη φορά για να απελευθερώσουμε το λαό μας από δύο ειδών αλυσίδες:
Από τα δεσμά της υπανάπτυξης, ώστε να κερδίσουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας, της ευημερίας και της προόδου, μέσα στην Ευρώπη. Της οποίας η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος. Και θα παραμείνει!
Αλλά κι από τα δεσμά της υπερχρέωσης. Που μας οδήγησε σε απίστευτες ταπεινώσεις και σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, δυστυχίας, απόγνωσης…
                Τώρα, όμως οφείλουμε να αποκαταστήσουμε – και αποκαθιστούμε - την αξιοπιστία της χώρας μας. Καθιστούμε ξανά την Ελλάδα αξιοσέβαστη. Κι αγωνιζόμαστε, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας, να μπούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης και να μην έχουμε στο μέλλον – ποτέ πια - ανάγκη από «μνημόνια», από εξαρτήσεις, από δανειστές.
                Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ελάχιστοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα βγαίνουν και το παραδέχονται, ένας-ένας, μεγάλοι ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί. Πολλοί που μας είχαν «ξεγραμμένους» κι όμως σήμερα ποντάρουν στην επιτυχία μας. Κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι, όπως η κρίση της Ελλάδας οδήγησε σε κρίση ολόκληρης της Ευρώπης, έτσι και η επιτυχία της Ελλάδας από δω και στο εξής, θα αποδειχθεί και μεγάλη επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη.              
                Αυτό το στοίχημα ήδη το κερδίζουμε. Σε λίγο χρόνο άλλαξαν πολλά.
                Αλλά πρέπει να αλλάξουν ακόμα πολύ περισσότερα. Κάναμε τη διαφορά. Δείξαμε τη διαφορά. Αλλά δεν έχουμε επιτύχει ακόμα τους στόχους μας.
                Θα το καταφέρουμε, εφ’ όσον παραμείνουμε προσηλωμένοι στις δύο λέξεις που σηματοδότησαν κάθε μεγάλη επιτυχία του Ελληνισμού μέχρι σήμερα:
                Πίστη στις δυνάμεις μας, δηλαδή όχι μοιρολατρία.
                Και Ενότητα, δηλαδή όχι καχυποψίες και διχόνοια μεταξύ μας. Οι Έλληνες ενωμένοι κάνουμε θαύματα.
                Ένας μόνον είναι ο εχθρός που μπορεί να μας νικήσει. Η διχόνοια που μας διασπά. Κι αυτήν πρέπει να πολεμήσουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα.
                Το τονίζω αυτό, γιατί και σήμερα δεν λείπουν σημάδια διχασμού. Εκείνων που κερδοσκοπούν πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
                Εκείνων που επαγγέλλονται την καταστροφή. Κι ας έχει αρχίσει να φαίνεται ότι αλλάζει η μοίρα αυτού του τόπου…
                Όπως κι εκείνων που ζωντανεύουν τους χειρότερους εφιάλτες του Ελληνικού λαού, για να πουλήσουν… πατριωτισμό!
                Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι μεθαύριο γιορτάζουμε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, στο φασισμό. Και το ΟΧΙ αυτό στο φασισμό δεν είναι στιγμιαίο, είναι αιώνιο! Δεν μπορούν κάποιοι, στο όνομα της Ελληνικής Πατρίδας, να νοσταλγούν τους χειρότερους δυνάστες του Ελληνικού λαού, για να πουλήσουν «Ελληνικότητα».
                Το λέω απ’ αυτό εδώ το βήμα σε κάθε κατεύθυνση:
                --Ο πατριωτισμός δεν είναι «σημαία ευκαιρίας». Είναι αρετή που, όπως συμβαίνει με όλες τις αρετές, πρώτα την πληρώνεις ακριβά κι ύστερα την επιδεικνύεις με υπερηφάνεια. Αλλά και με ταπεινότητα…
                -- Ο πατριωτισμός δεν είναι μίσος για όλους τους άλλους. Είναι αγάπη για το λαό σου και επίγνωση του πολιτιστικού βάρους που κουβαλάει αυτός ο λαός.
               -- Ο πατριωτισμός, λοιπόν, τον ενώνει, δεν τον διχάζει το λαό.
                -- Κι ο πατριωτισμός στην Ελλάδα, πάει χέρι-χέρι με τη Δημοκρατία. Δεν συμβιβάζεται με εκπτώσεις δημοκρατίας ή με περιφρόνηση της δημοκρατίας.
                Σήμερα γιορτάζουμε σε δύσκολες στιγμές τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μας.
                Σε λιγότερο από δέκα χρόνια θα γιορτάζουμε τη 200στή επέτειο από τη Μεγάλη Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους.
                Σας υπόσχομαι ότι τότε η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη και πολύ ισχυρότερη από σήμερα. Φτάνει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι.
                Μόνο που αυτό δεν εξαρτάται από άλλους. Εξαρτάται μόνον από μας!
                Και δυσκολίες θα υπάρξουν στο δρόμο. Και κινδύνους θα αντιμετωπίσουμε.
                Αλλά αν οι Έλληνες μείνουμε ενωμένοι και πιστέψουμε στον εαυτό μας, τίποτε δεν μας σταματά.
                Αποδείχθηκε εδώ, πριν 100 χρόνια.
                Εμείς το ξέρουμε πια. Σε λίγα χρόνια θα το καταλάβει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος.
                Η Ελλάδα δεν είναι «χώρος», είναι χώρα!
                Χώρα με μοναδική Ιστορία και Παράδοση…
                Και οι Έλληνες δεν είναι «πληθυσμός», είναι λαός...
                Λαός περήφανος, με πολιτισμό και αξιοπρέπεια.
                Κι αυτός ο «σπόρος που δεν πεθαίνει», μπορεί ακόμα να δημιουργεί ανατροπές και θαύματα.
                Όπως είπε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης:
                «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα,
                στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
                 μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.
                Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
                Τι συμβολίζει το «καράβι»; ΤοΠνεύμα το Ελληνικό της διαρκούς Αναζήτησης!
                Τι συμβολίζουν η «ελιά» και το «αμπέλι»; Πολιτισμό Ανθρωπιάς!
                Και τι συμβολίζουν και τα τρία μαζί: Φρόνημα Ελευθερίας!
               Αυτός είναι ο «σπόρος που δεν πεθαίνει»…              
                Κι όπως συμπλήρωσε ο Γιάννης Ρίτσος:
                «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαίς, εκεί που πάει να σκύψει….
                Να τη πετιέται από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει…»
                Αυτό το «να τη πετιέται…» αποδείχθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη πριν εκατό ακριβώς χρόνια.
                Αυτό το «να τη πετιέται…» θα αποδειχθεί ξανά!
Και κλείνουμε σήμερα ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες μας, που μας την κληρονόμησαν ελεύθεροι.
                Έτσι ήταν πάντα η Ρωμιοσύνη.
                Έτσι την κληρονομήσαμε.
                Κι έτσι θα την κρατήσουμε. Και καλύτερη ακόμα…
                Σας ευχαριστώ».

Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ.Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα.
Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας.
Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Έχουμε ήδη- και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Προσέξτε- το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της.
Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω.
Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι.
Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.
Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ.Ν.Σταυρογιάννης

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Νίκο Σταυρογιάννη.
Παράλληλα, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. κ. Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή τον Βουλευτή κ. Νίκο Σταυρογιάννη, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Δήλωση Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. κ.Μ.Κεφαλογιάννη για τον φασιστικό χαιρετισμό του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας τον φασιστικό χαιρετισμό του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι είσαι ό,τι δηλώσεις. Όμως, πολλές φορές ισχύει η ρήση “οι ανήθικοι μιλούν για ηθική”…
Για μας, την πλειοψηφία των Ελλήνων, που εκτελέστηκαν από τους Ναζί και οι δυο μας παππούδες, και χάσαμε έντεκα συγγενείς σε εθνικούς αγώνες, ο φασιστικός χαιρετισμός δεν είναι μόνο πρόκληση, αλλά και ύβρις.
Λίγες ημέρες πριν γιορτάσουμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η φασιστική τραγωδία της κατοχής της χώρας μας παρουσιάζεται ως φασίζουσα κωμωδία ορισμένων στην Ελλάδα του 2012.
Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση».

Συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλ.Τσίπορα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τα όσα είπε, σήμερα, ο κ. Τσίπρας, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Ο αρχηγός της μιζέριας και της παρακμής, κ. Τσίπρας, αναλύει το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ. 
Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και ευτυχώς για τους Έλληνες, η Ευρώπη έχει βάλει οριστικά τέλος στα όνειρά του. 
Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη!».

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού κ.Αντώνη Σαμαρά μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Α. Σαμαράς: Όπως γνωρίζετε, στην ημερήσια διάταξη αυτής της Συνόδου Κορυφής, δεν υπήρχε κανένα θέμα για περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού. Για την Ελλάδα, όμως, βγήκε μια πάρα πολύ θετική δήλωση. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αυτές τις ημέρες, ήταν το πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη η κρίση χρέους και πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, πως θα κάνουμε δηλαδή, όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως Ευρώπη τη σημερινή κρίση και για να μην ξαναυπάρξουν τέτοια προβλήματα.
Η συζήτηση που έγινε χθες, συζήτηση η οποία σημειωτέον είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο, τώρα προχώρησε αποφασιστικά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Δεκέμβριο. Υπήρξαν τρία πράγματα τα οποία μας ενδιαφέρουν, η προτεραιότητα στην ανάπτυξη, που θυμίζω κάποτε ήταν απαγορευμένη λέξη και τώρα την αναφέρουν οι πάντες όλο και περισσότερο σε ό,τι προχωράμε από εδώ και εμπρός.
Το δεύτερο ήταν η χρηματοοικονομική ένωση που αφορά, μεταξύ άλλων, το πώς θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες, χωρίς να επιβαρύνεται ο δανεισμός των κρατών. Και αυτό μας ενδιαφέρει εξαιρετικά, γιατί όπως καταλαβαίνετε, όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθεί και η Ελλάδα από αυτό, μειώνοντας έτσι και το χρέος της.
Και το τρίτο σημείο ήταν η δημοσιονομική ένωση. Πράγμα που ανοίγει το δρόμο να δανείζονται οι χώρες που έχουν πρόβλημα εγκαίρως, έστω και μόνο βραχυπρόθεσμα μέχρι τρία χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Κατά τα άλλα, μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την Ελλάδα. Και όλοι αναγνώρισαν, όλοι ανεξαιρέτως, ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τελευταία. Και επεσήμανα ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία και υπάρξει θετική έκθεση της τρόικας, θα πρέπει πάση θυσία, γρήγορα, άμεσα, να επισπευθεί η εκταμίευση της δόσης. Γιατί; Γιατί η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία βρίσκονται στα όριά τους. Το «αίμα» της οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν.
Η ανεργία έχει γίνει εφιαλτική. Σβήνει το δικαίωμα των νέων, των παιδιών να έχουν όνειρα. Και ο κάθε Έλληνας, κάθε ημέρα, περνάει ένα προσωπικό δράμα. Και τους είπα ότι «αυτό δεν είναι Ευρώπη».
Υπογράμμισα ακόμη ότι η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη για να εκτίθεται καμιά φορά σε κίνδυνο, από υπερβολικές δηλώσεις ή από υπερβολικές απαιτήσεις. Και προειδοποίησα ότι, όσο συνεχίζεται η ύφεση και η άνοδος της ανεργίας, τροφοδοτείται –κυρίως από την ανεργία- ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, καταστάσεις οι οποίες, ως φαινόμενα πολιτικά – είναι απαράδεκτα- και για την Ελλάδα και βεβαίως για την Ευρώπη.
Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση από την πλευρά των άλλων ηγετών που ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Και θα σας το πω ότι ήταν σε ένα κλίμα εντελώς διαφορετικό, από οτιδήποτε έχει συμβεί στο παρελθόν. Το κλίμα έχει αλλάξει, κυρίες και κύριοι. Και αυτό εκφράστηκε ακόμη και από την επίσημη δήλωση της ευρωζώνης. Η μόνη δήλωση της ευρωζώνης που έγινε ήταν για την Ελλάδα. Υπάρχει θετική αναφορά και στη χώρα μας και στην προοπτική της εκταμίευσης.
Και για πρώτη φορά εκφράζεται έτσι, όχι απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα όπως πάει μπορεί να τα καταφέρει, ενώ τονίζεται και η μεγάλη αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας, αλλά και επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Επιτεύχθηκε έτσι και ένα από τα πιο κρίσιμα ζητούμενα στο τελευταίο διάστημα, που είναι ουσιαστικά να αποκλειστεί η έξοδος από το ευρώ.
Θέλω σ` αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση για την ενεργό συμπαράστασή τους, για τη στήριξή τους, καθώς και όλους όσοι στηρίζουν αυτή την εθνική προσπάθεια. Και για να το πω απλά, δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος μου στις Βρυξέλλες.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Δημοσιογράφος: Πρώτα απ` όλα, να εκφράσω τη χαρά μου και πιστεύω ότι είναι χαρά όλων μας, που σας έχουμε εδώ, με κάποια καθυστέρηση, που οφείλεται, όπως όλοι γνωρίζουμε σε τι. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Αντιλαμβάνομαι και αν δεν είναι σωστό, διαψεύστε με, ότι οι εταίροι μας για πρώτη φορά, είναι απολύτως συγκεκριμένοι, ανοίγουν το δρόμο για την εκταμίευση των όσων ζητούμε και όσων μας αναλογούν. Επομένως, «η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο». Τι χρονοδιαγραφικά προβλέπεται εσείς να γίνει στην Ελλάδα, τις ερχόμενες, τουλάχιστον ως τα μέσα Νοεμβρίου ημέρες;
Α. Σαμαράς: Πρώτα απ` όλα, ευχαριστώ για τα καλά λόγια από ένα βετεράνο της δημοσιογραφίας που τιμάει αυτό τον τόπο, τον ελληνικό με την παρουσία του τη συνεχή. Θέλω να σας πω ότι δεν θα χρειαστεί και άλλη Σύνοδος Κορυφής, ώστε να υπάρξει αυτή η εκταμίευση. Και θέλω να σας πω ότι είμαι βέβαιος ότι μόλις βγει η θετική έκθεση της τρόικας, θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης, χωρίς άλλο διαδικαστικό ζήτημα. Πιστεύω ότι, όπως και η τρόικα προχθές, έτσι και χθες, ουσιαστικά, εκφράστηκε αυτή η αισιοδοξία για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας, η οποία, πρέπει να ξέρετε, είναι επώδυνη. Έχουμε πλήρη γνώση του τι αποφασίζεται, αλλά έχουμε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα, ότι είναι το τελευταίο «πικρό ποτήρι» που πρέπει να πιούμε. Ότι είναι η αρχή μιας νέας σελίδας για την Ελλάδα, και είναι απόφαση όλων μας, από εδώ και πέρα, μόλις περάσουν αυτά τα μέτρα τα δύσκολα, τα δύσβατα, πολλές φορές τα δύστροπα, να προχωρήσουμε στο μεγάλο ζητούμενο που είναι να γυρίσει η καμπύλη και να πάμε προς την ανάπτυξη.
Και σε αυτό το σημείο επικεντρώνεται όλη μας η προσπάθεια. Πιστεύω ότι ως τον Νοέμβριο θα έχει τελειώσει, στο τέλος, μέσα Νοεμβρίου, θα έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία. Γνωρίζετε ότι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου επαρκούν τα αποθέματα σε ευρώ της χώρας. Για να είμαστε ακριβείς, 16 Νοεμβρίου. Και θέλω να πω ότι είμαστε στον καλό δρόμο για να ξεκινήσουμε τη μεγάλη πορεία, που την ονομάζω πορεία προς την ανάκαμψη. Δηλαδή, στο δικαίωμα του ελληνικού λαού, μετά από αυτές τις θυσίες, να μπορέσει να βρει δουλειά και να βρει ένα στόχο ανθρώπινο για να μπορέσει να ξεφύγει από αυτή τη λαίλαπα, την οποία ζούμε, και αυτό το δράμα, το οποίο- επαναλαμβάνω- καθημερινά ζει ο καθένας.
Δημοσιογράφος: Είναι η πρώτη φορά που μετέχετε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, κ. Πρόεδρε, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., μια πολύ κρίσιμη Σύνοδο, η οποία, παρόλα αυτά, δεν είχε στην ατζέντα της το θέμα της Ελλάδας. Τι ακριβώς είναι αυτό που πέτυχε η χώρα σε αυτή τη Σύνοδο, κ. Πρόεδρε;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, πράγματι αυτά που συζητήθηκαν δεν είχαν, αν θέλετε, δρομολογηθεί για κάποια συγκεκριμένη χώρα, για να βγει κάποια ανακοίνωση. Θα σας πω όμως γενικότερα ότι αυτό το οποίο συζητήθηκε ήταν για μένα, όπως και για πολλούς άλλους, μια δικαίωση των θέσεών μας που από καιρό έχουμε πάρει για το ζήτημα της ανάπτυξης. Δηλαδή, ανοίγεται ο δρόμος ουσιαστικά για να επωφεληθεί η Ελλάδα από την ανάπτυξη, την οποία πλέον αναγνωρίζει ότι είναι το πρώτο μεγάλο ζητούμενο η ίδια η Ε.Ε.
Ασφαλώς, το δεύτερο είναι ότι εκτός ημερησίας διατάξεως μπήκε αυτή η αναφορά, η τόσο θετική, για την Ελλάδα, που αλλάζει, αν θέλετε, και το κλίμα το ψυχολογικό και τη διάθεση. Ουσιαστικά εκεί πέρα προεξοφλείται η παραμονή μας στο ευρώ, αλλά θα σας πω ότι και για πρώτη φορά μπαίνει ρητά ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε τροχιά, σωστή τροχιά.“Back on track,” είναι η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε. Δηλαδή, από εκτροχιασμένοι ξαναμπήκαμε στη γραμμή, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.
Αν κάνετε μια απλή σύγκριση με όσα επίσημα και ανεπίσημα ακούγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα, πιστεύω ότι πραγματικά έχει συντελεστεί μια μεγάλη αλλαγή. Αλλά να πω και κάτι άλλο, αν θέλετε, πολιτικό. Να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν είχαμε ακούσει εκείνους, που σε όλες τις πολιτικές συζητήσεις, προτιμούσαν η Ελλάδα να έχει μείνει απέξω. Και να είχαμε απομονωθεί. Ποιοι θα ήταν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη για τη χώρα μας; Θέλω, όμως, μια που κάνετε την ερώτηση, να σας πω και κάτι τελευταίο: Μου δόθηκε η δυνατότητα και στο Συμβούλιο και προσωπικά σε πολιτικούς ηγέτες, να μιλήσω και να θέσω το ζήτημα του επόμενου ΕΣΠΑ. Δηλαδή, τις λεγόμενες δημοσιονομικές προοπτικές, τον προϋπολογισμό της Ευρώπης για μέχρι το 2020. Ζήτησα να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές για τη χρηματοδότηση η οποία σήμερα προβλέπεται, έτσι ώστε να έχουμε επαρκείς πόρους, διαρθρωτικούς πόρους, αναπτυξιακούς πόρους μέχρι το 2020.
Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και παρά τις περυσινές προτάσεις της Ε.Ε. πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί οι περυσινές προτάσεις, πρέπει να ξέρετε ότι στην αξιολόγησή τους, στα κριτήρια τα οποία μεταχειρίστηκαν, δεν προβλέπουν, δεν προέβλεπαν την ύφεση στην οποία μπήκαμε. Εδώ έχει πέσει «πυρηνική βόμβα». Μετά την «πυρηνική βόμβα» είναι μια καινούργια κατάσταση, τρισχειρότερη από πριν, και ως εκ τούτου τα κριτήρια πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία είχαν υπολογίσει πριν μπούμε στην κρίση. Θέλω να σας πω ότι σε αυτό βρήκα κατανόηση. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Τόσο ο Κ. Χατζηδάκης, όσο και ο Δ. Κούρκουλας, έχουν συγκεκριμένες αποστολές να κάνουν. Έχουν ήδη κάνει ορισμένες προς την κατεύθυνση αυτή, διότι θα πρέπει να ξέρετε ότι θα πέσει σχεδόν στο μισό από ότι είχαμε πάρει στην προηγούμενη δημοσιονομική περίοδο. Από το συνολικό ποσό, δηλαδή από τα 20 και κάτι δισ. μπορεί να πέσουμε και στα 11 μόνο, μέχρι το 2020, εάν κρατηθούν τα προηγούμενα κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια, λοιπόν, πρέπει να αλλάξουν. Η Ελλάδα το δικαιούται και το ζήτησα πολύ επίμονα και πιστεύω ότι μπήκαμε και σε αυτό σε έναν καλό δρόμο.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε,από όσα μέχρι τώρα είπατε, απαντώντας και σε ερωτήσεις των συναδέλφων, αντιλαμβάνομαι ότι έχετε την πολιτική διασφάλιση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία, όμως, έχει ως προϋπόθεση την έκθεση της τρόικας, η οποία έχει επίσης ως προϋπόθεση μια συμφωνία, μια συμφωνία για τα εργασιακά. Ο ίδιος μιλήσατε για υπερβολικές απαιτήσεις. Οι εταίροι σας στην κυβέρνηση χάραξαν γραμμές σε σχέση με τη δυνατότητα που έχουν να ψηφίσουν ή όχι τα εργασιακά. Βλέπετε συμβιβασμό σε αυτό το πιο κρίσιμο σημείο και σε ποιο σημείο;Και αν βλέπετε συμβιβασμό, εφόσον πάρετε τη δόση, θα διαθέσετε τα χρήματα όπως σχεδιάζετε ή θα κατατεθούν στο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους και μόνο, όπως λένε διάφορα σενάρια που διαβάζουμε;
Α. Σαμαράς: Όχι, να μην παρακολουθούμε τα σενάρια. Τα πράγματα θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν από μια χώρα σοβαρή, η οποία παίρνει στα σοβαρά αυτά τα οποία κάνει και ο τρόπος με τον οποίο κινείται είναι απόλυτα σωστός και διάφανος. Θα πρέπει να ξέρετε ότι μόλις βγει η έκθεση της τρόικα, πιστεύω ότι θα δοθεί η εκταμίευση, μετά από τη δική μας υποχρέωση να περάσουμε τα μέτρα στη Βουλή. Και θέλω να πιστεύω ότι, όπως το τόνισα και προηγουμένως, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι έχουν θέσει στην υπηρεσία της πατρίδας όλο αυτό το διάστημα τον αγώνα και την αγωνία τους, θα είμαστε μια ενωμένη γροθιά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.
Και οποιοδήποτε διαδικαστικό πρόβλημα, όπως είναι το εργασιακό ή οτιδήποτε άλλο, να ξέρετε ότι τίθεται σε μια ευρύτερη κουβέντα, σε μια διαπραγμάτευση που γίνεται με την τρόικα. Και τελικά θα περάσουν όλα εκείνα τα οποία πρέπει να περάσουν. Πολλά από αυτά- το επαναλαμβάνω- είναι επώδυνα, αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχει και θα υπάρξει κατανόηση, τόσο από την Ευρώπη, σε ανώτατο επίπεδο, όσο και από τους πολιτικούς αρχηγούς, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να παίξουμε με το διακύβευμα. Εδώ ή θα τα καταφέρουμε, θα πάρουμε τη δόση, δεν θέλω προς στιγμή να πω τίποτα παραπάνω. Θα πάρουμε τη δόση, ώστε να περάσουμε στην καινούργια σελίδα, που επαναλαμβάνω, είναι σελίδα ανάκαμψης, ανάπτυξης.
Αυτό είναι το ζητούμενο και οι τρεις μας και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης και ο ομιλών, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα. Και μπροστά σε αυτό δεν μπαίνουν άλλες λογικές και άλλα κριτήρια. Μπαίνει μόνον η πατρίδα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, μας εκφράσατε την ικανοποίησή σας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Τώρα, θα μπείτε στο αεροπλάνο να επιστρέψετε στην Ελλάδα, σε μια κοινωνία η οποία έχει περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια και πρέπει το επόμενο διάστημα να υποστεί άλλο ένα πακέτο μέτρων στο κεφάλι ύψους 13 και δισ. Στους Έλληνες πολίτες πέραν της ικανοποίησής σας από ότι πολιτικά σήμερα επετεύχθη εδώ, τι έχετε να πείτε, τι θα πείτε στη Βουλή μεθαύριο, όταν θα χρειαστεί να τους πείσετε και τους βουλευτές να περάσουν τα μέτρα;
Α. Σαμαράς: Επιτρέψτε μου, κ. Κοτταρίδη, να πω ότι εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος και ποτέ δεν θα το πω. Ποτέ δεν θα πω ούτε ότι είμαι ικανοποιημένος, ούτε ευχαριστημένος. Μέχρις ότου η Ελλάδα μπει ορατά στο δρόμο της ανάπτυξης, που σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά. Γιατί αν πω ότι είμαι ικανοποιημένος, για μένα, ανθρώπινα, μπορεί να ταυτιστεί και ότι είμαι και εφησυχασμένος, που δεν είμαι. Αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε, έπρεπε ίσως να τα είχαμε κάνει από καιρό, πολλά από αυτά και μόνοι μας, χωρίς να μας τα ζητήσει κανένας. Πιστεύω ότι καμιά φορά έχουμε να κάνουμε περισσότερα και από εκείνα που απαιτούν οι συμβατικές μας υποχρεώσεις.
Δηλαδή, όταν εγώ λέω, για παράδειγμα, ότι πρέπει να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός τον ΟΣΕ, το εννοώ, δεν υπήρχαν συμβατικές υποχρεώσεις.
Όταν λέω ότι μπορεί από το Σούνιο μέχρι το Φάληρο να γίνει ένας εκπληκτικός καινούργιος χώρος ανάπτυξης -δεν υπήρχε μέσα στο μνημόνιο- το εννοώ. Δεν είναι μόνο π.χ. κάποιοι Ισπανοί και κάποια Μαγιόρκα και οτιδήποτε άλλο, που έχουν πετύχει στο να φτιάξουν κάτι, όταν εμείς έχουμε καλύτερη πρώτη ύλη και Ελλάδα-παράδεισο να επιδείξουμε και να παρουσιάσουμε και να εκμεταλλευθούμε και να κεφαλαιοποιήσουμε. Είναι λάθος δικό μας ότι δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα.
Επομένως, δεν είμαι με τίποτα ικανοποιημένος. Από τίποτα. Θα ζητάω συνεχώς και εγώ και η κυβέρνησή μου το κάτι παραπάνω. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ικανοποιεί τον ελληνικό λαό: Ότι είμαστε μία κυβέρνηση η οποία αγωνίζεται, στοχεύει, πετυχαίνει, λίγο-λίγο αλλά πετυχαίνει, προχωράει, δίνει ελπίδα, περνάει μπροστά και δίνει και πρώτη το παράδειγμα. Και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Να δείξουμε ότι πρώτοι εμείς αγωνιζόμαστε και πονάμε για τον κοινό σκοπό, που επαναλαμβάνω, για μένα σε πολύ απλές λέξεις, είναι ελπίδα και περισσότερη δουλειά, κυρίως για τα νέα παιδιά.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω, γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε πραγματικά δεινή θέση; Εσείς το μεταφέρατε αυτό το γεγονός και τι σας απάντησαν;
Α. Σαμαράς: Κάθε φορά τους το τονίζω και σε όλους τους τόνους. Άλλωστε αυτό το λέει και το επίσημο κείμενο των Συμπερασμάτων. Υπάρχει, δηλαδή, σ’ αυτό το κείμενο μια άμεση αναφορά στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού. Αλλά δεν μου αρκεί να τους το τονίζω, γιατί τότε θα μέναμε στα λόγια. Με νοιάζει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους. Δηλαδή, να μην επιβαρύνουν χωρίς λόγο την κατάσταση. Να μην τίθεται σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα με τις θυσίες του κόσμου, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις μια οποιαδήποτε υπερβολή μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Επομένως, το τονίζω και στις διμερείς μου επαφές και στις επαφές μου με το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών.
Να σας πω, για παράδειγμα, ότι μετά την παρέμβασή μου ο κ. Barroso είπε χθες, ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει φτάσει στην Ελλάδα αυτή η πολιτική –ας την πω έτσι- η δημοσιονομικά σκληρή πολιτική στα όριά που επιτρέπονται. Επομένως, υπάρχει μία γενικότερη γνώση πλέον –όχι απλή γνώμη- αλλά γνώση, των ξένων ότι έχουμε κάνει όλα εκείνα τα οποία πρέπει και ότι από εδώ και πέρα πρέπει να μπούμε στην άλλη πορεία που, επαναλαμβάνω, είναι η ανάπτυξη.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πότε θα συμφωνηθεί και τυπικά η επιμήκυνση; Έχουμε καταλήξει πώς και ποιος θα την χρηματοδοτήσει με δεδομένες και τις αμφιβολίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, η επιμήκυνση μαζί με το χρηματοδοτικό κενό, μαζί -αν θέλετε- και με την έκθεση, ακριβώς όπως είπατε, για τη βιωσιμότητα του χρέους, το περίφημο DSA, είναι τρία θέματα τα οποία όλα μεταξύ τους συνδέονται.
Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ’ αυτή τη συμφωνία μόλις υπάρξει η έκθεση της τρόικα. Και αν θέλετε- και μόλις ρυθμιστούν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις -θα το πω εγώ- που υπάρχουν ανάμεσα στους εταίρους μας για κάποια από αυτά τα ζητήματα.
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι παραπάνω πριν ρυθμιστούν τα θέματα αυτά, αλλά να ξέρετε ότι τα παλεύουμε συστηματικά με στοιχεία, με νούμερα, με αποδείξεις, με επαφές. Νούμερα τα οποία τα δέχονται ότι είναι τα σωστά, εκθέσεις οι οποίες βγαίνουν με την ευθύνη του Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες είναι –θα έλεγα- απόλυτα ακριβείς και ακτινογραφούν την πραγματικότητα. Και ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν σύντομα και οι τελευταίες δυσκολίες, προκειμένου αυτό το τριπλό πρόβλημα που λέγεται «επιμήκυνση - χρηματοδοτικό κενό και έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» πάρει την οριστική του μορφή.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, η κ. Merkel ήταν στην Αθήνα που τα είπατε και εκτεταμένα. Προχθές, τη συναντήσατε ξανά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σήμερα είχατε ξανά συνάντηση μαζί της. Γιατί αυτή η εμμονή με την κ. Merkel, η οποία ξέρετε μπορεί να δώσει και βάση για πολιτικές ερμηνείες και παρερμηνείες. Δηλαδή, τι περισσότερο είπατε, για παράδειγμα, σήμερα και γιατί μόνο με την κ. Merkel και όχι με κάποιον άλλο Ευρωπαίο ηγέτη, όπως –ας πούμε- ο κ. Hollande της Γαλλίας, επίσης μιας μεγάλης χώρας;
Α. Σαμαράς: Ξέρετε, ο πολιτικός χρόνος δεν λήγει σε μία ημέρα ή σε μία εβδομάδα, αλλά εξελίσσεται. Και εγώ δεν μπορώ να λέω από πριν εκείνα τα οποία πιθανώς να σχεδιάζω για αύριο. Θα σας απαντήσω, όμως: Η κ. Merkel είναι κυρίαρχος παράγοντας στα όσα σήμερα εξελίσσονται στην Ευρώπη. Μιλήσαμε για τις τελευταίες –αν θέλετε- εξελίξεις και τις μεγάλες μας προσπάθειες που κάνουμε για να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία με την τρόικα. Εγώ την ενημέρωσα αναλυτικά. Με την κ. Merkel στο Βουκουρέστι ήμασταν για τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί –αν θέλετε- ήταν κάποια ενδοευρωπαϊκο-κομματική σύσκεψη, η οποία έγινε.
Με τον κ. Hollande, πράγματι, συναντηθήκαμε μόνον τώρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι μετά το ταξίδι μου στη Γαλλία οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Η στήριξη, την οποία παρείχε ο Γάλλος Πρόεδρος, στη διαδικασία της συζήτησης, όπως, για παράδειγμα, ήταν η ανακοίνωση για την Ελλάδα, για μένα ήταν πολύ σημαντική. Και μια που θέλετε να σας πω και την είδηση, κάλεσα στην Αθήνα τον κ. Hollande, ο οποίος αποδέχθηκε να έρθει με μεγάλη χαρά, θα έλεγα. Και διά της διπλωματικής οδού θα καθοριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία της επίσκεψης του.
Όπως οφείλω να σας πω ότι σήμερα ο Ιταλός Πρωθυπουργός, κ. Monti, μου απάντησε στην πρόσκληση που του είχα κάνει όταν ήμουν στη Ρώμη για να τον δω και μου είπε ότι και αυτός με μεγάλη χαρά θα έρθει στην Αθήνα.
Θα έρθουν και οι δύο, υποθέτω, το προσεχές διάστημα και οι ημερομηνίες και για τους δυο θα καθοριστούν δια της λεγομένης «διπλωματικής οδού».
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μας εξηγήσετε πού εδράζεται αυτή η αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι το ΔΝΤ μάλλον έχει μια διαφορετική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεύτερον, πώς όλες οι αναλύσεις για την εξέλιξη αυτής της βιωσιμότητα βασίζονται σε καλύτερες παροχές για την ανάπτυξη, τη στιγμή που δεν έχει ευοδωθεί ένα τέτοιο σενάριο στο παρελθόν;
Και τρίτον, μιας και μιλάμε για την ανάπτυξη, τι αποφασίστηκε συγκεκριμένα για την ανάπτυξη σήμερα;
Α. Σαμαράς: Όταν κανείς κάνει ένα μακροοικονομικό μοντέλο, μην μιλήσουμε, τώρα, για οικονομικά συγκεκριμένα. Αλλά όταν κανείς κάνει ένα τέτοιο μοντέλο, για παράδειγμα, μπορεί μόνο με μία μείωση ή αύξηση του ΑΕΠ στην πρόβλεψή του, να αυξομειωθεί ανάλογα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 2020 κατά 20 μέχρι 30 μονάδες. Έχω δίπλα μου τον αρμόδιο καθηγητή και υπουργό. Και σας λέω ότι αυτά είναι μέσα στις αναλύσεις που γίνονται και δεν είναι κάτι το οποίο αποτελεί, αν θέλετε, Ευαγγέλιο, το οποίο πρέπει κανείς να το παρακολουθεί πάντοτε με απόλυτη μαθηματική ακρίβεια. Επομένως, τα μοντέλα αυτά είναι μοντέλα, που ασφαλώς τα χρησιμοποιεί το IMF και ασφαλώς και σε αυτό το ζήτημα θα βρεθεί μια λύση.
Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν τίθεται το ζήτημα, πρέπει η Ελλάδα να βγει τώρα, για παράδειγμα, και να πει ότι συμφωνεί με αυτό το οποίο λέει το ΔΝΤ, να υπάρχει, δηλαδή, καινούργιο επίσημο κούρεμα των επισήμων μη ιδιωτικών ομολόγων; Αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε τώρα αυτό.
Εγώ αυτό το οποίο κάνω είναι να πω ποια είναι η δουλειά μου, τι πρέπει να κάνουμε, που πρέπει να τελειώνουμε, τι φτιάχνει η ανάπτυξη, ποια είναι η συμφωνία με την τρόικα. Αυτό να το τελειώσω και από εκεί και πέρα, για αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις ας τα βρουν εκείνοι μεταξύ τους, χωρίς αυτό, όμως, να επιβαρύνει τη δική μας τη θέση. Εγώ θέλω σε αυτό σημείο που υπάρχουν τέτοιες διαφορετικές απόψεις να είμαι αμυντικός, προκειμένου να μη δεχθώ κάποιο πλήγμα. Και την κατάλληλη στιγμή να υπάρξει η κατάλληλη συμφωνία, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουμε ότι περισσότερο γίνεται. Σας το λέω από πλευράς, αν θέλετε, στρατηγικής.
Να σας πω τώρα για την ανάπτυξη. Και επιτρέψτε μου εδώ να μιλήσω λιγάκι παραπάνω. Η Ευρώπη τι έκανε τώρα; Κινητοποίησε όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει στο παρελθόν συν καινούργιες, προκειμένου να μπουν όλα αυτά στην υπηρεσία της ανάπτυξης. Θα σας πω για παράδειγμα. Και όταν λέω ανάπτυξη, το επαναλαμβάνω, για να το καταλαβαίνει και ο κόσμος, εγώ εννοώ -και αυτό θα πει ανάπτυξη- θέσεις εργασίας. 120 δισ. θα βγουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 120 δισ. είναι το συνολικό καινούργιο ποσό, το οποίο μπορεί να βγει. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αυξάνει το δικό της κεφάλαιο κατά 10 δισ. και επομένως αυξάνει με μια μόχλευση 1 επί 6 σε 60 δισ. αυτά τα οποία μπορεί να δίνει σε ένα χρόνο, άρα σε 3 χρόνια μπορεί να δώσει 180 δισ. επιπλέον, που κυρίως; Στους μικρομεσαίους. Γιατί στους μικρομεσαίους εγώ λέω μικρές, μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη κυρίως από ρευστότητα.
Έχουμε επιπλέον 55 δισ. περίπου τα οποία είναι αναπορρόφητα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Έχουμε και περίπου 230 εκατ. τα οποία θα δοθούν σε πρώτη φάση πιλοτικά από τα περίφημα ομόλογα έργων, τα ομόλογα Μπαρόζο.

Έχουμε μετά πλήρη συζήτηση για την ανάγκη εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς. Να σας πω ένα παράδειγμα. Να υπάρχουν κοινά λογιστικά πρότυπα για τις δημόσιες συμβάσεις. Έχουμε ανάπτυξη μέσα από τα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε μέχρι το 2015 να πετύχουμε την ενιαία ψηφιακή αγορά. Να πω ένα ακόμη παράδειγμα γιατί μου αρέσει να μη λέμε τις λέξεις στον αέρα. Ηλεκτρονική υπογραφή για δημιουργία συμβάσεων. Ηλεκτρονική υπογραφή, δηλαδή, για έκδοση τιμολογίων.
Έχουμε μια τάση, η οποία σήμερα υπάρχει στην Ευρώπη και η οποία ελπίζω να γίνει γρήγορα πραγματικότητα, για μια κοινή ενοποιημένη φορολογική ευρωπαϊκή πολιτική για τις εταιρίες. Έχουμε μια ενισχυμένη συνεργασία, η οποία ήδη έχει προταθεί, 11 χώρες μέσα, είναι και η Ελλάδα από τις πρώτες, για να υπάρχει φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ώστε, το προϊόν αυτό του φόρου να δοθεί στις χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Έχουμε μετά την συζήτηση που έγινε και η οποία είναι σημαντική για εμάς, για το λεγόμενο banking union, την τραπεζική ένωση. Εδώ πέρα έπρεπε να περάσει ο διαχωρισμός, αν θέλετε, της νομισματικής πολιτικής και των εποπτικών καθηκόντων, που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έπρεπε για αυτή την ενιαία πολιτική, δηλαδή για την ενιαία εποπτεία όλων των τραπεζών, να υπάρξει ένα ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων για κάθε τράπεζα. Είναι ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά. Θα σας πω και για το θέμα της αναθεώρησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που σας είπα πριν, θα σας πω κυρίως ότι αυτά τα προγράμματα σχετίζονται με τη στήριξη των νέων. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, επίσης, ότι εδώ πέρα έγινε στην παράγραφο 9 του τελικού κειμένου συμπερασμάτων, και κάτι το πολύ σημαντικό. Γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε γρήγορα να εγκριθούν εκείνες οι διατάξεις, μέσα δηλ. από την εναρμόνιση εθνικών πλαισίων της κάθε χώρας για την εγγύηση των καταθέσεων. Δηλαδή, στην ουσία μπήκε μέσα από την παράγραφο 9 για πρώτη φορά, η πρόταση εκείνη που είχε μείνει μετέωρη στον αέρα, του Monti, για εγγύηση καταθέσεων.
Θα σας πω, επίσης, ότι θα διαμορφωθούν τα ακριβή επιχειρησιακά κριτήρια, θα ισχύσουν για την άμεση κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης. Δηλαδή, όχι μέσω νέων χρεών που θα πρέπει να κάνει η κάθε χώρα, αλλά μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Όταν μέχρι την 1/1/13, θεσπιστεί τι; Θεσπιστεί αυτό που λέμε αποτελεσματικός και ενιαίος εποπτικός μηχανισμός. Δηλαδή, έτσι και μόνο έτσι θα δοθεί αυτή η άμεση δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Και θα σας πω ότι επίσης στο σημείο 14, μιλάει για την ανάγκη να διερευνηθούν, προσέξτε, κι άλλοι καινούριοι μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης δημοσιονομικής ικανότητας: Δηλαδή, είναι δημοσιονομικό δεδομένο, με άλλα λόγια θα πρέπει να βρεθούν και άλλα λεφτά από τις χώρες - μέλη, από εκείνες που προφανώς έχουν αυτή τη δυνατότητα, ώστε να υπάρξει και ένας επιπλέον μηχανισμός, που θα δούμε από εκεί και πέρα σε ποιους θα πάει. Αλλά είναι νέος μηχανισμός άντλησης πόρων.
Και πέρασε χθες καθαρά και ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κάτι το αυτόνομο το ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την προετοιμασία του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για το οποίο σας μίλησα προηγουμένως, δηλαδή για τα καινούρια χρήματα τα οποία θα πάρουμε από το ‘14 μέχρι το ’20, το καινούριο επταετές πλαίσιο.
Πέραν εκείνων που πρόκειται να πάρουμε, δημιουργεί τη δυνατότητα στην Ευρώπη για πρώτη φορά, να έχει και έναν άλλον μηχανισμό, με τον οποίο θα μπορέσει να «αρδεύσει» άλλες πιθανές ανάγκες των χωρών – μελών.
Επομένως, θέλω να πω, ότι μαζί με το γεγονός ότι η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, είναι τα μόνιμα μεγάλα ζητούμενα στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης, μπήκανε μπροστά, και δεν σας κρύβω, μέσα από διαδικασίες οι οποίες ξεκίνησαν χθες το βράδυ για να καταλήξουμε να τελειώσουμε στις 4 το πρωί... Καταλαβαίνετε ότι ταλαιπώρησαν πολύ κόσμο... Και η ακριβής λέξη που πρέπει να μπει και τα λοιπά... έπαιξε το ρόλο της. Αλλά βγήκε αυτό, το οποίο αποτελεί τον κεντρικό προσανατολισμό για τις τελικές αποφάσεις, που δεν θα παρθούν του χρόνου, θα παρθούν μέχρι το τέλος του έτους. Και είμαστε ήδη στον Οκτώβριο. Ούτως ώστε, να μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά αυτό το νέο όχημα ανάπτυξης που λέγετε κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
Έγινε σήμερα μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την Κίνα. Θα σας πω κάτι για να καταλαβαίνουμε για τι μιλάμε. Όλες οι χώρες και η κάθε μία ξεχωριστά είμαστε πολύ μικροί μπροστά στην Κίνα, από πλευράς μεγέθους. Και να το παρουσιάσω ως εξής, όπως είπε κάποιος σήμερα, η Αγγλία χρειάστηκε 150 χρόνια για να διπλασιάσει το ΑΕΠ της. Η Αμερική χρειάστηκε 50 χρόνια για να διπλασιάσει το ΑΕΠ της. Η Κίνα χρειάστηκε 15. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η στρατηγική συμμαχία που έχει η Ευρώπη με την Κίνα και αντιλαμβάνεστε ότι, περίπου το 20-25% των εξαγωγών της Ευρώπης, ήδη, πηγαίνει προς τα εκεί. Βέβαια, πριν από μερικά χρόνια, με την Κίνα δεν υπήρχε καμία εμπορική συναλλαγή. Σήμερα, μετά τις ΗΠΑ, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός συνομιλητής, να το πω έτσι, της Ευρώπης. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχει μια πρωτοβουλία της Ευρώπης για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων με τον γίγαντα αυτό της παγκόσμιας οικονομίας.
Το βάζω και αυτό στο πλαίσιο της ερώτησής σας, μου πήρε πολύ ώρα να απαντήσω, αλλά ήθελα αυτά να τα πω, για την ανάπτυξη, γιατί θεωρώ ότι η Κίνα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο. Πρέπει όλοι να το σκεφτόμαστε όταν κάνουμε οικονομική ανάλυση για το αύριο. Ήδη, πρέπει να ξέρετε ότι προς την Κίνα, τον τελευταίο χρόνο οι Ελληνικές εξαγωγές, αυξήθηκαν, πόσο νομίζετε; 60%. Επομένως, είναι πολυσήμαντη αυτή η εξέλιξη και είναι κάτι το οποίο πρέπει πάντοτε στενά να το παρακολουθεί το οικονομικό μας επιτελείο. Ευχαριστώ πολύ.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να επανέλθω στο DSA, στη Σύνοδο του IMF στο Τόκιο, την οποία καλύψαμε. Όντως αναφέρθηκε, όπως μας είπατε εσείς, ότι κάποια αλλαγή στην ανάπτυξη θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, αλλά μας επισημάνθηκε, σχεδόν δημόσια, ότι λόγω των καινούργιων χρημάτων που έχουν έρθει στο IMF και όλα αυτά είναι από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν αρκετά μεγάλο πρόβλημα να δούνε αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στην Ευρώπη και ένα μέρος τους στην Ελλάδα, το τεχνικό κλιμάκιο, το technical department του IMF, θα επιμείνει σε πάρα πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια, όσον αφορά τη βιωσιμότητα χρέους. Μας είπατε, μάλιστα, πάλι σχεδόν ανοιχτά, ότι αυτό το ποσό μπορεί να είναι περί 30-50 δισ. Κάποια αλλαγή, κάποιο maflin of the numbers όπως είπανε, δεν θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Θα μπορούσατε να μου σχολιάσετε τι σκέφτονται οι εταίροι μας; Τι σας λένε;
Α. Σαμαράς: Δεν θέλω, σε αυτό το σημείο, να σας πω τίποτε γι’ αυτό. Θα σας πω μόνο ότι η πολιτική είναι ένας αέναος διάλογος. Η οικονομική διπλωματία είναι ίσως ο πιο ρεαλιστικός διάλογος. Και επομένως, όταν κανείς βάζει ορισμένες προϋποθέσεις ή κριτήρια, πρέπει να κοιτάει και τη γενικότερη εικόνα. Και κατά την άποψή μου, πολιτικά μιλάω, η γενικότερη εικόνα, η οποία, χθες, επισφραγίστηκε και με αυτή τη δήλωση που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα, η οποία θα παραμείνει στο ευρώ. Αυτή την ψυχολογία που υπήρχε είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε και θέλω να πιστεύω ότι και οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι μας βοηθούν, και η Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε, θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Να είστε σίγουρος.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Μας περιγράψατε, τώρα, ένα χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών για όλα όσα έχουμε να περιμένουμε. Τώρα φαντάζομαι ότι με όλα αυτά τα πράγματα, κάπως μπαίνουν τα πράγματα σε ένα αυλάκι, δηλαδή, κάπως δρομολογούνται. Πλέον, αυτή η διαδικασία σας λύνει τα χέρια για να προχωρήσετε και σε άλλες κινήσεις, πιο πολιτικές, που αφορούν την κυβέρνησή σας; Εννοώ, δηλαδή, να κάνετε κάποιες διαρθρωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σας σχήμα; Φαντάζομαι έχετε σημειώσει, ίσως, κάποιες αρρυθμίες ή κάποια κενά ή οτιδήποτε άλλο που νομίζετε ότι δεν πάει έτσι πιο καλά και πιο γρήγορα; Και επειδή αναφερθήκατε και πολλές φορές δημόσια και ευχαριστήσατε και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αν πέρα από τις ευχαριστίες σκοπεύετε στο διάστημα αυτό που θα ακολουθήσει να τους ζητήσετε να συμμετάσχουν πιο ενεργά και με πιο έτσι κεντρικά τους στελέχη.
Α. Σαμαράς: Κοντεύετε να φτιάξετε κυβέρνηση έτσι που το ρωτήσατε. Αλλά εγώ θα σας πω το εξής: Πρώτον, όταν είμαι στο εξωτερικό δεν θέλω να μιλάω για εσωτερικά ζητήματα. Και, δεύτερον, αυτή τη στιγμή, το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα εντός εκτός κυβέρνησης, εντός εκτός ΝΔ, ή ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜ.ΑΡ. κλπ, οι πάντες, κατά την άποψή μου, προσδοκούν τα οφέλη από αυτή την τελική συμφωνία που θα πετύχουμε με την τρόικα. Πρέπει να την πετύχουμε. Κατά την άποψή μου είμαι αισιόδοξος, θα την πετύχουμε, για το καλό του τόπου. Αυτό αποτελεί τον κεντρικό άξονα και το μόνο θέμα το οποίο σκέφτομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Δεν έχω την πολυτέλεια να πάει ο νους μου σε δευτεροβάθμιες εξισώσεις, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν πικάντικες πολιτικές παρενέργειες, αλλά εμένα τώρα δεν με ενδιαφέρουν. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία. Όταν έρθει η στιγμή, όταν πρέπει, όταν αποφασιστεί, θα κάνουμε τις κινήσεις που κάνει η κάθε κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί πάντοτε να είναι καλύτερη από ότι είναι σήμερα.
Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, ασφαλώς υπάρχουν κενά, όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε, όταν μπορέσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά θέλω να σας πω ότι σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα, σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν κενά και δεν περιμένουμε με έναν ανασχηματισμό να λυθούν όλα τα προβλήματα και τα κενά, τα οποία υπάρχουν.
Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, να κάνουμε τη δουλειά μας, να πετύχουμε αυτό τον πρώτο στόχο που έχουμε μπροστά μας. Θα τον πετύχουμε. Και από εκεί και πέρα, όταν μου ξαναβάλετε την ερώτηση, θα το έχω σκεφτεί καλύτερα. Να είστε σίγουρος.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι

Dear members of the EPP family,

Our Party, has inspired the principles and the values that brought together the Peoples of Europe:
Responsibility of each member and solidarity among members.
Entrepreneurship and social cohesion.
Fostering growth and enhancing stability.
Maintaining the distinct characteristics of our national cultures and concurrently evolving into a common European identity.
The “social market economy” is political heritage.
Which is broad enough to encompass everyone, including people from different political backgrounds. And inspiring enough, to be the reference point even for our opponents.
Our ideals proved strong enough to carry us so far. From the Common Market to the Single Market, to Political Integration to the Monetary Union, to the European Union of today.
And our ideals will be strong enough to lead us out of the present crisis, though more Union, more Responsibility, more Solidarity and now more Competitiveness.
This is the key word for our next major step ahead: Competitiveness.
We cannot survive unless we regain our Competitiveness.
We cannot integrate unless we become more competitive.
Our fiscal crisis, our debt crisis, our demographic crisis, political problems we face now and then, here and there, are different aspects of the same underlying problem: We are losing ground in competitiveness.
Of course some members are doing much better than others. But all together we are facing serious challenges from the rest of the world, mainly in the area of world competitiveness.
Some of these challenges we can better face together. Most of these challenges we can only face them together.
Facing these challenges will become an additional motive to bring us together.
And vice versa: Speeding up our Integration will enhance our growth potential and our competitiveness.

Dear colleagues,
I am representing here, what many consider the “weakest link” of our Union today, or at least up until very recently.
But I am here to tell you the Greece is now changing the trend as well as its own fortunes.
From a symbol of a failed political system, it is becoming a symbol of a spectacular comeback.
From an economy in a deep and long term recession, to an economy that changes structurally and fundamentally in all aspects.
From a program that failed, to a program that is coming back on track.
From a contemporary tragedy, Greece is already transforming itself to what – I can promise you - will be a success story.
From a “lost case” by some, to a hopeful symbol for many.
In Greece we have made for some Guinness book records, lately:
The sharpest austerity ever, more than 25% of GDP in deficit cutting measures in three years. More than five consecutive years of recession, and overall loss of 22% so far over the same period.
And hundreds of structural changes decided and implemented only in the last two years. Mostly in the recent months.
We have done a lot. And we still have a long way to go.
We will do everything required to bring Greece at the edge of european competiveness and make it a model democratic society, a modern economy.
And by doing so, we will bring about a major success story for Europe as a whole. Because if Greece can make it, then all of Europe can come stronger out of its crisis. If the “weakest link” proves strong enough, then the whole Union will come out stronger vis a vis the rest of the world.
But we also learned something out of all the hardships we suffered lately.
--First, that recovery and growth are vital ingredients of an adjustment strategy. Without recovery and growth, the economy sinks deeper into recession and larger debt.
-- Secondly, that societies are not machines to shut them down, change their deficient parts, fix them up and put them back together. People are not “spare parts”. You have to fix the problems while keeping the society together, and its cohesion alive. People are going to suffer but they have to sustain hope. And hope is what gives meaning to their sacrifices and prospect to their future. With hope they can make it through hardships. Without hope social turmoil feeds extremism and chaos.
--Thirdly, a long term adjustment project is not only economic in nature. It’s also political. It is not only the subject of Macro-Economics, or Micro Economics. It is mainly the subject of Political Economy. And they don’t call it Political Economy without a reason…
In other words, when things are moving in the right direction and progress is becoming more and more apparent and gaining steam, remember it is still fragile!

Dear Colleagues.
I feel my duty to my country is to turn things around and deliver a “Greek comeback”.
I feel my duty to Europe is to turn a Greek success story to a European success story.
I feel my duty to the EPP is to show all the world that it is our ideals that can inspire people while in distress and that it is our values that can lead countries out of a crisis.
I will do my duty; boldly, decisively and prudently.
And thank you all for your support.
With your help the weakest link will soon become a solid cornerstone of our European Foundation…”.

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση:

«Αγαπητά μέλη της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,
Το Κόμμα μας, έχει εμπνεύσει τις αρχές και τις αξίες που ένωσαν τους λαούς της Ευρώπης:
Την ευθύνη του κάθε κράτους-μέλους και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών.
Την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Την ενίσχυση της ανάπτυξης και την προώθηση της σταθερότητας.
Τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εθνικών μας πολιτισμών και την παράλληλη μετεξέλιξή τους σε μία κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Η «κοινωνική οικονομία της αγοράς" είναι η πολιτική μας κληρονομιά. Αρκετά ευρεία ώστε να τους περιλαμβάνει όλους. Αποδεκτή από άτομα διαφορετικών πολιτικών χώρων και πηγή έμπνευσης τέτοια ώστε να καθίσταται το σημείο αναφοράς ακόμα και για τους αντιπάλους μας.
Τα ιδανικά μας αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρά ώστε να μας φτάσουν μέχρι εδώ: Από την Κοινή Αγορά στην Ενιαία Αγορά, στην Πολιτική Ολοκλήρωση και στη Νομισματική Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα.
Και τα ιδανικά μας θα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να μας βγάλουν από την παρούσα κρίση, με περισσότερη ενοποίηση, περισσότερη ευθύνη, μεγαλύτερη αλληλεγγύη και, τώρα, περισσότερη ανταγωνιστικότητα.
Αυτή είναι η λέξη κλειδί για το επόμενο μεγάλο βήμα που έχουμε μπροστά μας: η ανταγωνιστικότητα!
Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε αν δεν ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση μας, αν δε γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.
Η δημοσιονομική κρίση, η κρίση χρέους, η δημογραφική κρίση, τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ή και στο πρόσφατο παρελθόν, , εδώ ή αλλού, είναι οι διαφορετικές πτυχές του ίδιου προβλήματος: Χάνουμε έδαφος στην ανταγωνιστικότητα.
Φυσικά, ορισμένα μέλη τα έχουν καταφέρει καλύτερα από άλλα. Όμως, όλοι μαζί είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις κυρίως στον τομέα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
Μερικές από αυτές τις προκλήσεις μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα μαζί. Τις περισσότερες όμως από αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί!
Το να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις θα γίνει ένα επιπλέον κίνητρο που θα μας ενώσει ακόμη περισσότερο. Αλλά και αντίστροφα: η επιτάχυνση της ολοκλήρωσής μας θα ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό μας αλλά και την ανταγωνιστικότητά μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκπροσωπώ εδώ τη χώρα που πολλοί θεωρούν τον "πιο αδύναμο κρίκο" της Ένωσής μας σήμερα - ή τουλάχιστον, μέχρι πολύ πρόσφατα...
Αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι η Ελλάδα τώρα αλλάζει αυτή την εικόνα, αλλά και την τύχη της. Από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής. Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη - μπορώ να σας διαβεβαιώσω– σε μια ιστορία επιτυχίας.
Από μια ‘’χαμένη υπόθεση’’ για μερικούς, σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για πολλούς.
Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία:
Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια. ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο...
Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες!
Έχουμε κάνει πολλά. Και έχουμε βεβαίως ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας.
Θα κάνουμε όμως ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία.
Και υλοποιώντας αυτό το στόχο, θα καταφέρουμε μια συνολική επιτυχία για την Ευρώπη! Γιατί εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. Αν ο πιο ‘’αδύναμος κρίκος’’ αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όμως μάθαμε και κάτι ακόμη από όλες τις δυσκολίες που περάσαμε τελευταία.
--Πρώτον, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη αποτελούν ουσιώδη στοιχεία οποιασδήποτε στρατηγικής προσαρμογής. Χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη, η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και στο μεγαλύτερο χρέος.
-- Δεύτερον, ότι οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές για να τις κλείνουμε, να αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά τους εξαρτήματα, να τις επιδιορθώνουμε και μετά να τις συναρμολογούμε ξανά. Οι άνθρωποι δεν είναι ‘’ανταλλακτικά". Πρέπει να διορθώσεις τα προβλήματα ενώ διατηρείς την κοινωνία ενωμένη και τη συνοχή της ζωντανή. Οι άνθρωποι βεβαίως υποφέρουν, μα πρέπει να διατηρήσουν την Ελπίδα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που δίνει νόημα στις θυσίες τους και προοπτική στο μέλλον τους. Με την ελπίδα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις δυσκολίες. Χωρίς ελπίδα, επέρχεται η κοινωνική αναταραχή, που τρέφει τον εξτρεμισμό και το χάος.
-- Τρίτον, ένα σχέδιο μακρόχρονης προσαρμογής δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης. Είναι και πολιτικής. Δεν είναι μόνο θέμα μακροοικονομίας ή μικροοικονομίας. Είναι κυρίως θέμα Πολιτικής Οικονομίας! Και δεν την αποκαλούν "Πολιτική Οικονομία" χωρίς λόγο…
Με άλλα λόγια, όταν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η πρόοδος είναι όλο και περισσότερο ορατή και κερδίζει έδαφος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότιη κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θεωρώ καθήκον προς τη χώρα μου να ανατρέψω τα πράγματα και να επιτύχω μια “Ελληνική επιστροφή’’.
Θεωρώ καθήκον μου προς την Ευρώπη να καταστήσω την Ελληνική ιστορία επιτυχίας, μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας,
Θεωρώ καθήκον μου προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δείξω σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα ιδανικά μας μπορούν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν και πως είναι οι αξίες μας που μπορούν να βγάλουν τις χώρες από την κρίση,
Θα κάνω το καθήκον μου, τολμηρά, αποφασιστικά, αλλά και με σύνεση.
Και σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξη.
Με τη βοήθειά σας "ο πιο αδύναμος κρίκος" θα γίνει σύντομα ακρογωνιαίος λίθος στο ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα».

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Δράση συλλογής ρουχισμού σε 52 πόλεις


Η Δράση Συλλογής ειδών ρουχισμού ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και πλέον διεξάγεται σε 52 πόλεις της χώρας.
Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση πλυμμένων ειδών ρουχισμού, με σκοπό να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που αυτή την εποχή δοκιμάζονται. Η συγκέντρωση του ρουχισμού θα γίνεται στα σημεία συλλογής που έχουμε δημιουργήσει, στην ιστοσελίδα της δράσης dresssmiles.gr αλλά και με ένα τηλεφώνημα στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 210.94.44.309.
Όλες οι προσφορές θα παραδοθούν στην Εκκλησία της Ελλάδος και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Πολυτέκνων προκειμένου να διατεθούν σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη σε όλη τη χώρα.

Τα σημεία συλλογής είναι τα εξής :
  • Αιτωλοακαρνανία, Πλατ.Μπότσαρη, Μεσολόγγι, 2631023524
  • Ανατολική Αττική, Ευάγ.Λάμπρου 4, Κορωπί, 2106626797
  • Αργολίδα , Άργους 7, Ναύπλιο, 27520/23393-99464
  • Αρκαδία, Σπετσεροπούλου 18, Τρίπολη, 2710/242506
  • Άρτα, Βασιλέως Πύρρου & Αγ. Θεοδώρας, Άρτα, 26810/74122
  • Αθήνα, Λεωφόρος Συγγρού 340, 210.94.44.309
  • Π. Φάληρο , Αγ. Αλεξάνδρου 5 210-9829733
  • Δάφνη, Μεγ. Αλεξάνδρου 15 & Σ. Βενιζέλου 7, 210-9761060
  • Ζωγράφου ,Περίανδρου 20, 210-7792885
  • Καισαριανή , Αντιστάσεως 9, 210-7230933, 7245777
  • Νέο Ψυχικό, Χρυσ. Σμύρνης 20, 210-6726626
  • Χαλάνδρι, Βασ. Γεωργίου 3, 210-6817681
  • Μαρούσι, 28ης Οκτωβρίου 15, 210-8068483
  • Πεύκη, Λεωφ. Ειρήνης 38 , 211-1843409
  • Κηφισιά, Λ.Κηφισίας 228, 210-8084632
  • Νέα Φιλαδέλφεια, Δεκελείας 107, 210-2523656
  • Νέα Χαλκηδόνα, Δεκελείας 58, 210-2517303
  • Περιστέρι, Παλαντίου 6, 210-5724950
  • Χαϊδάρι, Ηρώων Πολυτεχνείου 23, 210-5913700
  • Πετρούπολη, Βουτσάλη 83 & 25ης Μαρτίου, 210-5023337
  • Άγιος Φανούριος Ιλίου, Πριγκηπών 16, 210-2632890
  • Άγιοι Ανάργυροι, Χρήστου Λαδά 23, 210-2617222
  • Ίλιον Κέντρο, Μανάκη 11 & Νέστορος, 210-2617988
  • Αχαΐα, Αγ. Νικολάου 41-43, Πάτρα, 2610/623280-1-2
  • Βοιωτία, Χριστοπούλου 2, Λιβαδειά ,22610/23571
  • Βόρεια Αττική, Σάμου 84, Αγ. Άννα, 210-2320974
  • Γρεβενά, Θεόδωρου Ζιάκα 2, 24620/28112
  • Δράμα, Αν. Μακρή 2 & Εθνικής Αμύνης, 25210/34541-57255
  • Δυτική Αττική, Νικολαϊδου & Αισχύλου, 210-5561271
  • Δωδεκάνησα, Αυστραλίας 18-32 (Εμπορικό κέντρο Μαλτέζου), Ρόδος, 22410/33380
  • Έβρος , Κύπρου 5, Αλεξανδρούπολη, 25510/26700
  • Εύβοια, Ελευθ. Βενιζέλου 32, Χαλκίδα, 22210/89380
  • Ευρυτανία, Ζαχαρία Παπαντωνίου 2, Καρπενήσι, 22370/25410
  • Ζάκυνθος, Ριζοσπαστών 12 & 21ης Μαΐου, 26950/45755
  • Ηλεία, Μπιζανίου 1 & 28ης Οκτωβρίου ,Πύργος, 26210/34511
  • Ημαθία, Βενιζέλου 32, Βέροια, 23310/20800
  • Ηράκλειο, Λεωφ. Δημοκρατίας 28, 2810/211107
  • Θεσπρωτία , Κωστή Παλαμά 1, Ηγουμενίτσα, 26650/26543
  • Θεσσαλονίκη , Μητρ. Ιωσήφ 8, 2310/232555-237379
  • Ιωάννινα, Χατζηπελερέν & Καλούδη 21, 26510/21700
  • Καβάλα, Εθν. Αντιστάσεως 8 , 2510/230271
  • Καρδίτσα, Ταλιαδούρου 2 (Εμπορικό Κέντρο), 24410- 79599
  • Καστοριά , Γράμμου 26, 24670/83714-5
  • Κέρκυρα, Μητροπολίτου Μεθόδιου 20 (Β΄ όροφος), 26610/41315
  • Κεφαλλονιά ,Π. Βαλλιάνου 9, Αργοστόλι, 26710/22066
  • Κιλκίς, 21ης Ιουνίου 205, Κιλκίς, 23410/28028
  • Κοζάνη, Πλατεία Ελευθερίας 7, Κοζάνη, 24610/32500
  • Κόρινθος, Κολιάτσου 44, 27410/25536
  • Κυκλάδες, Σταμ. Πρωίου 25, Σύρος, 22810/84220
  • Λακωνία, Λυκούργου 95, Σπάρτη, 27310/25004
  • Λάρισα, Κουμουνδούρου 24, 2410/253695
  • Λασίθι, Γουρνιών 15, Αγ. Νικόλαος ,28410/24200
  • Λέσβος, Σμύρνης 1, Μυτιλήνη, 22510-41556
  • Λευκάδα, Φιλαρμονικής 9, 26450/23522-25480
  • Λήμνος, Μύρινα Λήμνου, Μύρινα, 22540/23677-23650
  • Μαγνησία, Ελευθ. Βενιζέλου (Ιωλκού) 6, Βόλος ,24210/36401-76115
  • Μεσσηνία, Αντωνοπούλου 12, Καλαμάτα, 27210/28630-81601  
  • Ξάνθη, Ηρώων 57, 25410/28833
  • Πέλλα, Εγνατίας 46, Έδεσσα, 23810/23404
  • Πιερία, Πλ. Ελευθερίας & Κανάρη 2, Κατερίνη, 23510/35144
  • Πρέβεζα, Κλεμανσώ 2, 26820/22905
  • Ρέθυμνο, Καζαντζάκη 13, 28310/54659
  • Ροδόπη, Ορφέως 7, Κομοτηνή, 25310/26046
  • Σάμος, Θεμιστοκλή Σοφούλη 33, 22730/22394
  • Σέρρες, Εθνικής Αντιστάσεως 12, 23210/26200
  • Τρίκαλα, Ασκληπιού 20, 24310/76010-79303
  • Φθιώτιδα, Πλ. Ελευθερίας , Λαμία, 22310/32970-34280
  • Φλώρινα, 25ης Μαρτίου 25, Φλώρινα, 23850/45020
  • Φωκίδα, Γιάντζη & Γάτου 9, Άμφισσα, 22650/29030
  • Χαλκιδική , 22ης Απριλίου & Μακεδονίας, Πολύγυρος, 23710/22772
  • Χανιά, Παρθένιου Κελαϊδή 24, 28210/43300-46784
  • Χίος , Ομήρου 2 , 22710/44111