Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος του

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματός του, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σήμερα είναι η ιστορική ημέρα της προσπάθειας να ενωθούν η συνιστώσα που ονειρεύεται τη δραχμή και τη χρεοκοπία, η συνιστώσα που απειλεί με λιντσάρισμα βουλευτές, αλλά και ξένους επενδυτές, η συνιστώσα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους κουκουλοφόρους, η συνιστώσα που φαντασιώνεται την Ελλάδα με κατοίκους μόνον λαθρομετανάστες, η συνιστώσα των εργατοπατέρων του κρατισμού, η συνιστώσα που ονομάζει τα Σκόπια «Μακεδονία». Ο κ. Τσίπρας σήμερα ζει το όνειρό του, γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Δίνουμε Αίμα-Σώζουμε Ζωές

Η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο με σκοπό τη διατήρηση Τράπεζας Αίματος για νέους ηλικίας έως 32 ετών. Κατά περιόδους η Τράπεζα Αίματος προσφέρει μονάδες αίματος από τα αποθεματικά της και σε άλλα άτομα ή ευπαθείς ομάδες που έχουν άμεση ανάγκη και δεν μπορούν να καλυφθούν διαφορετικά ,δίνοντας το δικό της στίγμα κοινωνικής προσφοράς.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας καλύπτει από εθελοντές αιμοδότες λιγότερο από το 50% των αναγκών της σε αίμα, γεγονός που αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πρόβλημα της μη διάδοσης του εθελοντικού κινήματος για θέματα υγείας στη χώρα.
Για το λόγο αυτό αλλά και με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στην τοπική κοινωνία, παροτρύνουμε τα μέλη μας και όλους όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα της ενεργής συμμετοχής σε δράσεις και ενέργειες που η κοινωνία έχει ανάγκη.
Η εθελοντική προσφορά αίματος ,αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. 

Ομιλία Προέδρου ΔΗ.ΣΥ. κ.Νίκου Αναστασιάδη

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκος Αναστασιάδης θα μιλήσει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 18:30, στην αίθουσα "Αριστοτέλης" του ξενοδοχείου Macedonia Palace στη Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καλησπέρα σας. Η Σύνοδος Κορυφής για τους Κοινοτικούς προϋπολογισμούς για την επταετία 2014-2020 δεν κατέληξε σε συμφωνία. Συζητήθηκαν όμως διεξοδικά όλες οι απόψεις των κρατών-μελών. Υπάρχει, θα έλεγα, μια κατανόηση των θέσεων της κάθε χώρας. Υπάρχει μια μείωση διαφορών. Υπήρξε μια προσέγγιση. Δεν υπήρξε βέβαια κατάληξη. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε μια επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του 2013. Και δεν θα τη μπλέξουμε καθόλου αυτή τη συζήτηση με τα όσα πρόκειται να συζητηθούν για την ενοποίηση των τραπεζών κλπ στην Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Δεκεμβρίου.
Σε ότι αφορά τώρα τα κονδύλια συνοχής, που είναι μέγα ζήτημα, και τα οποία διεκδικεί η Ελλάδα, η αφετηρία όπως ξέρετε ήταν πάρα πολύ χαμηλή. Ήταν 11,2 δις. Δηλαδή υπήρχε μια μείωση στην αφετηρία, από όπου ξεκινάμε άνω του 40% από εκείνα τα οποία μπορεί κανείς να συγκρίνει με την τρέχουμε επταετία.
Αυτό οφείλεται σε δυο γεγονότα κυρίως. Πρώτον, στο ότι συνολικά μειώνεται το ποσό που δίνει η Ευρώπη για τα κονδύλια συνοχής, αυξάνονται και τα μέλη που διεκδικούν μερίδιο, ιδιαίτερα οι νέες χώρες σε βάρος των παλαιότερων. Κυρίως, όμως, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε, όπως και όλες οι άλλες χώρες, δυστυχώς, με στοιχεία τα οποία υπήρχαν για τα χρόνια από το 2007 μέχρι το 2009. Άρα, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τα στοιχεία της οικονομίας της πριν την κρίση. Με εθνικό, δηλαδή, εισόδημα ως κριτήριο του τότε και όχι του σήμερα, μετά την κρίση. Δώσαμε μάχη ώστε να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα, κυρίως δώσαμε τη μάχη να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση της χώρας μας, ακριβώς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των προβλημάτων που διανύουμε. Αυτό το επιχείρημα οφείλω να πω ότι ακούστηκε και αντιμετωπίστηκε θετικά. Τώρα, η κατάσταση, το αποτέλεσμα: Όλα δείχνουν ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια. Ήδη, ο Πρόεδρος Rompuy κατέθεσε μια πρόταση στην οποία μπορούμε να πάρουμε περισσότερο από 20% παραπάνω από εκείνα που μας έδιναν αρχικά.
Υπάρχει, λοιπόν, μία σαφής βελτίωση από την αρχική θέση, τίποτα όμως, δεν έχει τελειώσει. Η μάχη συνεχίζεται και επιδιώκουμε να πάρουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά.
Να σας πω, ακόμα, για ένα άλλο ζήτημα, το μεγάλο θέμα της ελληνικής δόσης του δανείου και της κρίσιμης συνόδου της Δευτέρας. Είχα ένα διήμερο συνεχών επαφών με τους περισσότερους ομολόγους μου, Πρωθυπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους της Ευρώπης, για παράδειγμα, με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας. Είχα μία συζήτηση με τον Άγγλο Πρωθυπουργό, με το Γάλλο, με την κ. Merkel από τη Γερμανία, με τον κ. Monti από την Ιταλία, με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, όπως γνωρίζετε, τον κ. Juncker, με εκείνον της Τσεχίας, της Λετονίας. Και ο κ. Στουρνάρας, σε αυτό το διήμερο είχε αντίστοιχες επαφές με τους δικούς του ομολόγους. Και, νομίζω, ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό, χώρια και από εκείνες τις επαφές που είχαμε και εκτός Ευρώπης.
Επομένως, συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης και, όπως σας ανέφερα προηγουμένως, για την αύξηση των κονδυλίων για την Ελλάδα από τους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επειδή πια, έχει, όπως γνωρίζετε, σταματήσει να ακούγεται το μόνιμο παλαιό επαναλαμβανόμενο, ότι για όλα φταίει η Ελλάδα, μπορούμε, πιστεύω, σήμερα και προωθούμε λύσεις που είναι για εμάς αληθινά συμφέρουσες. Έχουμε, πλέον, ανάμεσά μας ομολόγους μας οι οποίοι είναι οι περισσότερο θερμοί, θα έλεγα, υποστηρικτές της Ελλάδας.
Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για τις συνομιλίες που είχα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες προετοιμάζονται, ήδη, με άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα για το θέμα των Κοινοτικών Κονδυλιών, που θα συζητηθούν, σας επαναλαμβάνω, στην τελική φάση, στις αρχές του επομένου έτους. Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα.
Για την ώρα δεν θα ήθελα να πω τίποτα παραπάνω».

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με τις σημερινές ακρότητες από μικρή ομάδα ομολογιούχων

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις σημερινές ακρότητες από μικρή ομάδα ομολογιούχων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Νέα Δημοκρατία κατανοεί τον κόσμο που υπέστη –όπως οι ομολογιούχοι- άδικες θυσίες και δεν εγκαταλείπει τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι μπορεί, μόλις η χώρα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.
Ακρότητες, όμως, όπως αυτές που συνέβησαν, σήμερα, στα Κεντρικά Γραφεία της, δεν προσφέρουν τίποτα σε κανέναν.
Οι τραμπουκισμοί των λίγων εκθέτουν τους πολλούς».

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup

O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί.
Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει.
Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης.
Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ.Αντώνη Σαμαρά

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τη νεανική επιχειρηματικότητα.


Φίλες και φίλοι,
Μετά από μία τόσο σύγχρονη, εξαιρετική, αναγεννητική για όλους μας, τοποθέτηση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, θέλω να συγχαρώ την πιο επαναστατική, ριζοσπαστική, καινοτόμο, σύγχρονη νεολαία της χώρας.
Χαιρετίζω το καινούργιο, χαιρετίζω το ανανεωμένο. Χαιρετίζω τη γέφυρα στο όνειρο, που είναι να «τη βλέπεις» αλλιώς. Χαιρετίζω όλη αυτήν την πραγματικά πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Είναι κάτι το οποίο αγκαλιάζει πέρα και πάνω από τα όρια της Παράταξης όλη τη νεολαία της χώρας.
Και, μάλιστα, σε μία στιγμή μεγάλης δοκιμασίας – πιστέψτε με, η σημερινή ημέρα είναι φοβερά δύσκολη και πολλαπλά σημαντική. Σε αυτήν την ώρα που η ανεργία στο χώρο της νεολαίας αγγίζει το 58% έρχεται μία νεολαία πρωτοπόρος, πραγματικά πρωτοπόρος και ρίχνει τα εμπόδια και κάνει μία πραγματική εκστρατεία για τη νεανική επιχειρηματικότητα.
Όχι μόνο με λόγια. Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό από τις 14 μόνο προτάσεις που ακούσαμε. Θα διαβάσουμε τις υπόλοιπες. Εγώ έχω υποσχεθεί στον Ελληνικό Λαό ότι μόλις με το καλό ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο και δύσβατο σημείο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, πιστέψετε με, είναι υποχρέωσή μου να βάλω μπροστά τη διαδικασία της Ανάκαμψης – Ανάπτυξης. Και ως εκ τούτου, θα βρίσκομαι εκεί, που θα πρέπει να βάλουμε μπροστά τέτοιου είδους ιδέες, όπως αυτές που είπε προηγουμένως ο πρόεδρος. Είδατε την εικόνα μίας αφόρητης μιζέριας στην αρχή. Μίας διάχυτης μιζέριας.
Και είδαμε στο τέλος την εικόνα μίας σύγχρονης Ελλάδας. Η δεύτερη εικόνα είχε πρωταγωνιστές τους νέους. Είναι εκείνοι που δεν κάθονται στο σπίτι τους να καταγγέλλουν τους άλλους, να καταγγέλλουν ανθρώπους που φταίνε ή δεν φταίνε, να κλαίνε τη μοίρα τους. Είναι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους, έκαναν λαμπρές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο, στη μεταποίηση, σε νέες τεχνολογίες, πολλαπλασίασαν το τζίρο τους, έδωσαν δουλειά σε άλλους, απέδειξαν ότι δεν πρέπει να φοβάσαι, κέρδισαν βραβεία. Αυτά πως θα τα πούμε; Δημιουργικές σπίθες μέσα στο σκοτάδι.
Είναι η γέφυρα για περισσότερο φως, παντού. Είναι μία άλλη Ελλάδα. Είναι αυτή η Ελλάδα που προσπαθούμε να βγάλουμε και πάλι στο προσκήνιο, πολεμώντας τη μιζέρια. Είναι η Ελλάδα των νέων ανθρώπων που πιστεύουν στον εαυτό τους, στη μοίρα τους, που πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούν να κάνουν το «θαύμα».
Το θέμα είναι να ξέρουμε ότι πολλά μικρά θαύματα μαζί, είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά για την Πατρίδα.
Αυτά όλα είναι πραγματικά γεγονότα, αφορούν πραγματικά ανθρώπους, αφορούν πραγματικές μικρές μεσαίες ή μεγάλες επιτυχίες. Και αύριο θα πρέπει να γίνουν το παράδειγμα για πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Για να είναι γόνιμη αυτή η τόσο μεγάλη και σημαντική προσφορά των «40 προτάσεων».
Εγώ θέλω να πω ότι άλλοι μιλούν σήμερα με ξύλινα συνθήματα. Και είμαι υπερήφανος που είμαι εδώ ανάμεσά σας, ανάμεσα σε ανθρώπους που προωθούν προτάσεις, λύσεις για να δώσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα ελπίδας στον κόσμο. Άλλοι εξαπολύουν διχαστικό λόγο. Αυτό που μόλις ακούσαμε είναι λόγος ενωτικός. Άλλοι εξεγείρονται για προνόμια που χάθηκαν. Εμείς παλεύουμε για να έχουμε όλοι το δικαίωμα, το ίδιο με όλους, στην ευκαιρία που πρέπει να υπάρχει για όλους, χωρίς να υπάρχουν ξεχωριστά προνόμια για κανένα. Επομένως, ναι στην εργασία, ναι στο καλύτερο μέλλον.
Και θέλω να επαναλάβω, το είπα και στη Βουλή προ ημερών:
–Έχουμε την καλύτερη νεολαία του κόσμου. Και δεν πρέπει να τη χαρίσουμε στην ξενιτειά.
Και η σημερινή παρουσίαση «40 προτάσεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα» είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο ακούσαμε τις τελευταίες μέρες.
Ξέρετε, «πρωτοπόρος» δεν είναι αυτός που αναμασά ακαταλαβίστικα τσιτάτα που έχουν πει άλλοι πριν από αυτόν.
Αληθινά πρωτοπόρος είναι αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες, όταν υπάρχουν ανάμεσά του άλλοι που παραλύουν είτε από απογοήτευση, είτε από φόβο.
Πρωτοπόρος είναι αυτός που στέκεται όρθιος, όταν άλλοι λυγίζουν.
Υπάρχει ένα ποίημα του Αναγνωστάκη, που λέει το καταπληκτικό: «Όρθιοι και μόνοι μέσα στη φοβερή ερημία του πλήθους». Όταν το πλήθος σε κάνει και αισθάνεσαι ότι δεν είναι κανένας δίπλα σου και παραμένεις όρθιος, εκεί είναι η δύναμη όλη. Η πίστη στον εαυτό σου.
Πρωτοπόρος, λοιπόν, είναι αυτός που προτείνει λύσεις, όταν άλλοι καταγγέλλουν τα αδιέξοδα. Για όλους αυτούς τους λόγους η σημερινή πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ είναι αληθινά πρωτοποριακή.
Και για ένα λόγο ακόμα:
Γιατί η λέξη επιχειρηματικότητα ήταν απαγορευμένη στην Ελλάδα επί δεκαετίες.
Το πρώτο πράγμα που είχα πει πριν από 3 χρόνια, όταν ανέλαβα την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ήταν: να από-ενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα. Δεν έπαψα να το επαναλαμβάνω και δεν έπαψα περισσότερο ακόμα να το πιστεύω.
Και σήμερα παρά τις αντίξοες συνθήκες που περνάμε, είναι η υψίστη προτεραιότητά μου. Μαζί με την καταπολέμηση της ανεργίας. Άλλωστε η επιχειρηματικότητα είναι το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της ανεργίας…
Ο επιχειρηματίας, αρέσει – δεν αρέσει σε ορισμένους, είναι ο πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης σε κάθε εποχή…
Είναι αυτός που παράγει πλούτο, αυτός που δημιουργεί θέσεις εργασίας, φτιάχνει ευημερία, δημιουργεί Πρόοδο για όλον τον κόσμο.
Υπάρχουν ασφαλώς καλοί και κακοί επιχειρηματίες. Όπως υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» σε όλες τις ανθρώπινες κατηγορίες και σε όλα τα επαγγέλματα.
Αλλά πουθενά δεν θα βρείτε στην Ιστορία Ανάπτυξη, Πρόοδο και Ευημερία χωρίς να ανθίσει το δικαίωμα να επιχειρήσεις, το «επιχειρείν».
Ακόμα, θα έλεγα ότι κοινωνιολογικά, οι επιχειρηματίες συγκροτούν κατά σημαντικό μέρος τη μεσαία τάξη, που είναι η ραχοκοκαλιά της Οικονομίας. Και η ύπαρξη της μεσαίας τάξης είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας.
Τόσα χρόνια, λες και το κάναμε επίτηδες, απαξιώσαμε τη μεσαία τάξη. Την κυνηγήσαμε. Τη συκοφαντήσαμε. Και την ίδια την επιχειρηματικότητα την πνίξαμε μέσα σε μια θάλασσα απερίγραπτης γραφειοκρατίας…
Τώρα εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απελευθερώνουμε την επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν στρεβλώσεις, υπάρχουν εμπόδια, υπάρχουν ξεχασμένα μυαλά στο χθες. Υπάρχουν νοοτροπίες που είναι κλειστές, δεν είναι ανοιχτές, αυτή η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Αυτοί είναι οι εχθροί μας. Αν θέλετε καινούργιο εχθρό που πρέπει να υπάρχει ως εκείνον που αντιστέκεται μάταια σε εσένα που προσπαθείς γόνιμα, αυτοί είναι. Αυτοί που σου βάζουν εμπόδια που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και αυτά πρέπει να ξεπεράσουμε κοιτάζοντας τις επιτυχημένες ευρωπαϊκές οικονομίες και αντιγράφοντας – γιατί όχι; – τα πετυχημένα.
Και σήμερα αυτό κάνουμε. Νομίζω ότι είναι ένα επόμενο βήμα αυτό. Γιατί πάντα η νεολαία είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους. «Παντρεύουμε» την δύναμη της επιχειρηματικότητας με μία αστείρευτη ενέργεια που κρύβει μέσα του ο κάθε νέος.
Το νεύρο του, τις φιλοδοξίες του, με τη γνώση, με το ταλέντο του.
Αυτή είναι η «συνάντηση» της νεολαίας και της επιχειρηματικότητας. Και αυτό μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις ανταγωνιστικότητας για το σύνολο της Οικονομίας.
Αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Και, πιστέψτε με, οικονομικά είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε ιδιαίτερα στη σημερινή στιγμή.
Κάποιοι προσπαθούν να διχάσουν ξανά την κοινωνία. Μας λένε ότι η επιχειρηματικότητα στρέφεται «κατά των νέων», στρέφεται «κατά των εργαζομένων». Αλλά, αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν ούτε εργαζόμενοι! Κι όταν κλείνουν επιχειρήσεις, ξέρω ότι υπάρχουν άνεργοι! Ενώ όταν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, βρίσκουν δουλειά οι άνεργοι. Και το πρώτιστο δικαίωμα όλων είναι να βρουν δουλειά.
Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι η πιο άμεση και πιο δραστική απάντηση στο δράμα δεκάδων χιλιάδων νέων που θέλουν να βρουν δουλειά και δεν βρίσκουν.
Είναι η νεανική επιχειρηματικότητα αυτό που θα δημιουργήσει δίκτυα, νευρώσεις οικονομικής ζωής που δίνουν άμεση εργασία σε πολλούς, ελπίδα σε πολύ περισσότερους και προοπτική σε όλους.
Είναι, επομένως, αυτές οι «σπίθες» που θα ζωντανέψουν σε μία έρημο από λουκέτα και ανεργία.
Γιατί ο νέος είναι πιο ευέλικτος, είναι πιο ανθεκτικός, μαθαίνει πιο εύκολα, απογοητεύεται όταν προσπαθεί πιο δύσκολα. Γιατί ξέρει ότι μπορεί, έχει το «κύτταρο» να προχωρήσει.
Πρέπει εμείς να βοηθήσουμε. Να καταργήσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, να εξασφαλίσουμε υγιή τραπεζική χρηματοδότηση και να την ενθαρρύνουμε με κίνητρα.
Αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις που δημιουργούμε τώρα. Είναι ένα σύνολο από μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που πρέπει να εξασφαλίσουμε. Είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί πρώτη η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, αυτό για το οποίο αυτές τις μέρες και ώρες παλεύουμε.
Ήδη έχουμε σημάδια ότι αλλάζει το κλίμα. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ξένες επενδύσεις το λένε ανοιχτά: «Ερχόμαστε να επενδύσουμε στην Ελλάδα». Ναι, υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα, αλλά ναι πιστεύουμε ότι μπορεί αύριο να είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί κανείς να κάνει. Και να αποδειχθεί αυτό. Μερικές ήλθαν ήδη. Υπάρχουν άλλες που το σκέπτονται σοβαρά. Μόλις τελειώσει οριστικά αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει σήμερα και το οποίο είχε επικρατήσει στη χώρα μας, με τη βοήθεια και πολιτικών παρατάξεων που επένδυσαν στη «δραχμοφοβία» και ότι θα βγούμε από το ευρώ, όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, μόλις φύγει, θα κάνει την αλλαγή τις επόμενες ημέρες να είναι ακόμα πιο αισθητή. Δεν θα είναι μόνο αλλαγή κλίματος. Θα είναι μία αλλαγή αρνητικής ψυχολογίας.
Και θα πω κάτι πιο ξεκάθαρο: το πολιτικό σύστημα δεν έχει ποτέ στην Ελλάδα επενδύσει, γιατί δεν πίστεψε, στους νέους. Τους καταδημαγωγούσε. Τους αντιμετώπιζε, συνήθως, ως αφισοκολλητές. Κι ως παιδιά που είχαν μέλλον, μόνον αν γίνουν συνάρτηση κάποιου «κομματικό σωλήνα».
Έγιναν πολλές φορές, έτσι κομματικοί στρατοί. Τα κόμματα επεδίωξαν να υπάρχουν «κομματικοί στρατοί» για «κομματική γυμναστική» στους δρόμους.
Εγώ θέλω να μην δηλητηριαστεί ποτέ αυτή η ψυχή των νέων των παιδιών που είδαμε πριν και που λένε ότι ακόμα και το σχολείο παρατήσαμε γιατί πιστέψαμε σε μία ιδέα, η οποία μπορεί να μας δώσει και να ανοίξει νέους δρόμους. Νέες λεωφόρους. Αυτούς πρέπει να ενώσει κανείς, να τους τονώσει. Να ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους.
Δεν τους θέλουμε οργισμένους στους δρόμους. Τους θέλουμε δημιουργικούς στο χώρο της δουλειάς, ανταγωνιστικούς στο στίβο της οικονομίας. Εκεί παράγεται πραγματικός πλούτος, η Ανάπτυξη, αλλά το είδατε και πριν. Πέρα από την Ανάπτυξη, παράγεται και η ελευθερία. Το δικαίωμα στο όνειρο, είναι ελευθερία. Και ήταν όνειρο για αυτό το κοριτσάκι, όταν της είπε η αδερφή της και αυτή έγινε, όπως της είπε κάποιος στο τηλέφωνό της: «Η νούμερο ένα επιχειρηματίας». Την «είδε αλλιώς». Είναι δικαίωμα.
Σε αυτές τις δυνάμεις που έχει μέσα του ο νέος πιστεύουμε.
Δεν πρέπει να τους χωρίσουμε σε «δικούς» μας και «αντιπάλους». Είναι όλοι παιδιά μας. Σε όλους οφείλουμε τις ίδιες ευκαιρίες…
Εκδηλώσεις όπως η αποψινή της ΟΝΝΕΔ, έρχονται να δείξουν πως μέσα στο σκοτάδι υπάρχει φώς.
Ότι στην άκρη του τούνελ υπάρχει φώς. Πιστέψτε με σύντομα αυτό το φώς της ελπίδας θα το δουν πολλοί. Οι πρώτοι που το κρατάτε και οι πρώτοι που θα μας το φέρετε, είστε οι νέοι. Η αναγέννηση στην πράξη θα ξεκινήσει με τη νεανική επιχειρηματικότητα. Δεν είναι σύνθημα, δεν είναι καν πολιτική πρόταση. Είναι μια λύτρωση και είναι μία ανάγκη. Μια ανάγκη του νέου να δημιουργήσει. Να πάρει τη σκυτάλη για την Αναγέννηση της πατρίδας του.
Νομίζω, άλλα επιχειρήματα δεν χρειάζονται, παρά μόνον το δικαίωμα να του το δώσουμε εμείς για να έχει κουράγιο, να έχει διορατικότητα να δει την ευκαιρία, δηλαδή, μέσα στην κρίση που υπάρχει, να την ανασύρει, να τη βγάλει αυτήν την ευκαιρία και να την πάρει επάνω του και να ξαναπαλέψει αν αποτύχει.
Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ. Συγχαρητήρια για αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι παραταξιακή, κι ας είναι τιμή για την παράταξή μας… Είναι κοινωνική, γιατί αγκαλιάζει όλους τους νέους… Και είναι εθνική, γιατί δίνει κουράγιο σε όλη την Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση 40 προτάσεων για την επιχειρηματικότητα Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης «επιχειρώ αλλιώς»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των 40 προτάσεων, για την επιχειρηματικότητα, υπό την ονομασία «επιχειρώ αλλιώς», που έλαβε χώρα στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η παρουσίαση, αποτέλεσε την κορύφωση της τρίμηνης διαβούλευσης που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα και στην οποία συμμετείχαν φορείς, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς
Μεταφέροντας στη πράξη το σύνθημα «Όχι άλλη μιζέρια. Επιχειρούμε αλλιώς», βασική φιλοσοφία των προτάσεων μας, είναι να παρακινήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, να αλλάξουμε νοοτροπία, να τολμήσουμε το επιχειρείν, και να επισημάνουμε αναγκαίες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η πρόταση, στηρίζεται σε έξι Πυλώνες, που αντανακλούν έξι βασικές κατηγοριοποιήσεις των προβλημάτων που διέπουν σήμερα την αγορά και την επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι εξής 14, από τις συνολικά 40, βασικές προτάσεις :
§ 1ος πυλώνας: Προώθηση της επιχειρηματικής κουλτούρας μεταξύ των νέων ανθρώπων
1.1. Εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
1.2. Δημιουργία προγράμματος πρακτικής άσκησης φοιτητών πλάι σε καταξιωμένους επιχειρηματίες
1.3. Εξέλιξη των γραφείων διασύνδεσης σε κέντρα επιχειρηματικότητας και Incubator Centers
§ 2ος πυλώνας: Δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα
2.1. Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και όλων ανεξαιρέτως των επαγγελμάτων χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις
2.2. Αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ για νέους επιχειρηματίες
2.3.Δημιουργία ενός σύγχρονου κεντρικού μοντέλου για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας
2.4. Επέκταση του συστήματος σύστασης μιας νέας επιχείρησης μέσω των Υπηρεσιών Μίας Στάσης
2.5 Επέκταση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του κράτους
3ος πυλώνας: Βελτίωση στην πρόσβαση χρηματοδότησης
3.1. Επαναφορά του αφορολόγητου για τα κέρδη μέχρι τριάντα χιλιάδες ευρώ από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, όσων υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά
3.2. Αξιοποίηση και διαμόρφωση ανεκμετάλλευτων κτηριακών υποδομών του δημοσίου προς όφελος της επόμενης γενιάς νέων επιχειρηματιών
3.3. Οργανωμένη εφαρμογή του θεσμού των Business Angels
4ος πυλώνας: Τρόποι βελτίωσης της προώθησης προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών στο εξωτερικό
4.1. Αυτόματη είσπραξη του εξαγωγικού ΦΠΑ
4.2. Υποστήριξη της Πολιτείας για το συντονισμό και την ανάπτυξη cluster καινοτομίας
5ος πυλώνας: Ο τελευταίος πυλώνας, βασίζεται στην αντιμετώπιση του φόβου της αποτυχίας.
5.1. Διαγραφή των χρεών προς το Δημόσιο των επιχειρήσεων που απέτυχαν χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν δόλο.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, στην ομιλία του, τόνισε την αναγκαιότητα για αλλαγή κουλτούρας συνολικά της κοινωνίας προκειμένου να μπορέσουμε να περάσουμε τα δύσκολα.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε: “Είναι ευκαιρία με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεων μας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η επιχειρηματικότητα, να δούμε γενικότερα αλλιώς, τα πρότυπα που κυριαρχούσαν επί χρόνια στην Ελλάδα. Πρότυπα με τα οποία μεγαλώσαμε και εμείς, και είναι αναγκαίο πλέον να τα αλλάξουμε.” […] «Παρουσιάζουμε σήμερα 14 προτάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, από τις συνολικά 40 που υπάρχουν στην πρόταση μας. Είναι όλες βασισμένες στο διάλογο που πραγματοποιήσαμε επί τρεις μήνες μέσω της ιστοσελίδας epixeiro.info. Αν είχα τη δυνατότητα όμως, να κρατήσω κάτι από όλο αυτό θα ήταν μόλις δύο λέξεις. Αλλαγή κουλτούρας. Αλλαγή αυτής της λογικής και της νοοτροπίας που μας κατέστρεψε. Του ωχαδελφισμού, του φθόνου για την επιτυχία του άλλου αλλά κυρίως του εφησυχασμού πως το Κράτος πρέπει να μας φροντίσει ή να μας ανεχτεί ότι και αν κάνουμε. Ως νέοι άνθρωποι λοιπόν, βλέπουμε ξεκάθαρα πως μπορεί και πρέπει να γίνει αλλιώς. Όλα μπορούν να γίνουν αλλιώς και να γίνουν σωστά και ορθολογικά. Για να γίνουν όμως, απαιτείται ένα νέο εθνικό αφήγημα. Ένα νέο όραμα για το πως πρέπει να είναι το καινούργιο μας παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο βασισμένο στις ικανότητες της νέας γενιάς αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες.Μοντέλο, το οποίο πιστεύει και για το οποίο έχει μιλήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χάρη στην αποφασιστικότητα του οποίου, είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και τα πρώτα απτά αποτελέσματα,με τη μεγάλη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά αλλά και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεγάλων επιχειρήσεων προς την ελληνική γραμμή παραγωγής{…} Κύριε Πρόεδρε, η δική μας γενιά, δεν είναι μια χαμένη γενιά. Είναι η γενιά της ελπίδας και της δημιουργίας. Είμαστε εμείς που έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δεξιότητες μας, που αντλούμε αυτοπεποίθηση επενδύοντας στη γνώση. Που πεισμώνουμε γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε. Το μόνο που θέλουμε είναι τις ευκαιρίες. Το μόνο που απαιτούμε είναι η αλλαγή του μοντέλου του χθες, της αναξιοκρατίας και του βολέματος. Σήμερα που συγκρούεστε με το χθες, το οποίο ακόμα αντιστέκεται, μη σταματήσετε. Μην κάνετε βήμα πίσω. Είμαστε μαζί σας. Όλοι οι νέοι άνθρωποι είναι μαζί σας. Το αύριο θέλουμε να έχει τη δική σας υπογραφή».

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση για την επιχειρηματικότητα κάνοντας κλικ εδώ

Επιχειρώ αλλιώς-Παρουσίαση 40 προτάσεων για την επιχειρηματικότητα και τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Ν.Δ.-απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλήψεις συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλήψεις των πρωταγωνιστών στα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«O ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πιστά τη γραμμή Παναγούλη.
Είναι αδιανόητο με τη σημερινή του ανακοίνωση να καλύπτει τους τραμπουκισμούς εναντίον του Γερμανού Προξένου στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για “προκλητικές συλλήψεις” όσων πρωταγωνίστησαν.
Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμα φορά, έπεσαν …».

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με τη σημερινή επίθεση εναντίον του Υφ.Παιδείας κ.Θ.Παπαθεοδώρου

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη σημερινή επίθεση εναντίον του υφυπουργού Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο, τη σημερινή απρόκλητη επίθεση εναντίον του υφυπουργού Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου στο Πολυτεχνείο.

Τέτοιες πράξεις αμαυρώνουν το πνεύμα της Επετείου και πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία».

Δήλωση Γραμματέα Πολ.Επιτροπής Ν.Δ. κ.Μ.Κεφαλογιάννη για τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, πριν 39 χρόνια, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο, παρά ποτέ. Είναι τα μηνύματα της αλληλεγγύης του λαού μας, για πρόοδο και προκοπή.
Σήμερα, προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να κινηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Είναι ευχάριστο, που άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή, όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, η Τόνια η Μοροπούλου από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι οι βασικοί διαπραγματευτές για έξοδο από την κρίση.
Τιμούμε τους αγώνες και τους ανθρώπους του Πολυτεχνείου. Αλλά πολύ περισσότερο με βάση τις αρχές του Πολυτεχνείου οραματιζόμαστε μια καλύτερη Ελλάδα. Μια καλύτερη Ελλάδα, που θα εξοβελίζει τα άκρα και τις ακρότητες και θα απομονώνει φασιστικές νοοτροπίες.
Αυτό είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου διαχρονικά. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε για να γίνει η χώρα μας μια χώρα αντάξια των προσδοκιών του λαού και της Ιστορίας της».

Ολοκλήρωση της Πρώτης Δράσης της Πρωτοβουλίας "Στηρίζω"-Δηλώσεις Μ.Κεφαλογιάννη και Α.Παπαμιμίκου


Ολοκληρώθηκε, σήμερα, η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας «ΣΤΗΡΙΖΩ», που αναπτύχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και την ΟΝΝΕΔ και αφορούσε στη συλλογή ρούχων για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγάλη ανάγκη.
Κατά την σημερινή παράδοση 21.000 ρούχων σε αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ομοσπονδίας Πολύτεκνων Ελλάδας ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Μ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Σήμερα, ολοκληρώσαμε την πρώτη από μια σειρά κοινωνικών δράσεων της Νέας Δημοκρατίας, με φορέα υλοποίησης την ΟΝΝΕΔ. Είναι η πρωτοβουλία «ΣΤΗΡΙΖΩ» για συλλογή ρούχων.
Θα συνεχίσουμε, και στο μέλλον, αυτές τις κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης σε περίοδο κρίσεως, που ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού έχουν τεράστιες δυσκολίες.
Σε αυτή την πρωτοβουλία θέλαμε τη συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπως και των Μητροπόλεων ανά την Ελλάδα. Ήταν μια πετυχημένη πρωτοβουλία.
Συνελέγησαν 21.000 ρούχα, τα οποία θα μοιραστούν στις ενορίες της Πατρίδας μας και στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Αυτές οι δράσεις θα συνεχιστούν με εκδηλώσεις που θα αφορούν τα θέματα της ανεργίας, τη συλλογή φαρμάκων, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.
Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τα νέα παιδιά της Πατρίδας μας και της Νέας Δημοκρατίας, που με τόση μεγάλη επιτυχία και τόσο μεγάλο ζήλο, έφεραν σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή σε όλη την Ελλάδα και πέτυχαν αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα».

A.ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ: «Ολοκληρώσαμε, σήμερα, την πρώτη δράση της πρωτοβουλίας “ΣΤΗΡΙΖΩ”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, σε όλους αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Καταφέραμε, με τη βοήθεια πολιτών από όλη την Ελλάδα, να συλλέξουμε 21.000 ρούχα, για να τα παραδώσουμε σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα θα μείνει ζωντανή, θα μείνει όρθια.
Οφείλουμε όλοι μας, όμως, να είμαστε ενωμένοι και να δείξουμε στην πράξη αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και αλληλοσεβασμό.
Ας βάλουμε ένα τέλος στη μιζέρια. Ειδικά εμείς, οι νέοι άνθρωποι, πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες και πρωταγωνιστές σε αυτήν την κίνηση».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΙΔΕΣΙΜΟΤΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ Β. ΧΑΒΑΤΖΑΣ: «Είναι πολύ σημαντικό, που σε αυτή την περίοδο της κρίσεως, υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Και είναι σημαντικό ότι, εκτός από τους φορείς που τις οργανώνουν, έχουν μεγάλη ανταπόκριση. Αυτό φαίνεται και από την πρωτοβουλία αυτή, την οποία πήραν η Νέα Δημοκρατία και η ΟΝΝΕΔ, να βοηθήσουν όχι μόνο τις προσπάθειες που κάνει εδώ η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά σε όλη την Ελλάδα, όπως έχουμε ήδη πληροφορηθεί.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Γενικό Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας και την ΟΝΝΕΔ γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Και θέλουμε να δώσουμε τη διαβεβαίωση ότι θα αξιοποιηθεί από την πλευρά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στo ΕΛΚ

Κοινωνική Πρωτοβουλία «ΣΤΗΡΙΖΩ» -Ολοκλήρωση δράσης συλλογής ρουχισμού

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Στηρίζω», την οποία ξεκινήσαμε εδώ και ένα μήνα, σε συνεργασία με Νέα Δημοκρατία, ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φτάνουμε στην ολοκλήρωση της πρώτης δράσης, που ήταν η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών ρουχισμού, σε 52 πόλεις της χώρας.
Η προσπάθεια μας, η οποία ολοκληρώθηκε στις πόλεις της επαρχίας, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, κορυφώνεται τη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στην Αθήνα και ώρα 12:00π.μ., στο Φιλανθρωπικό κατάστημα της Αρχιεπισκοπής (Ακομινάτου 23, Πλατεία Καραϊσκάκη). Η παράδοση, της συγκεντρωμένης ποσότητας, η οποία ανέρχεται στις 21.000, περίπου, είδη ρουχισμού, γίνεται σε εκπροσώπους της Αρχιεπισκοπής και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
Στο σημείο θα λειτουργεί ειδικός χώρος υποδοχής προσφορών, , από τις 10:00π.μ. έως τις 11:30 π.μ, για όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν σ’ αυτή τη προσπάθεια ανακούφισης των συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Μάλτα



Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση της ομιλίας:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον διακεκριμένο οικοδεσπότη μας, τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Laurence Gonzi, έναν πολιτικό ηγέτη που χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησής μας λόγω των υψηλών πολιτικών του ικανοτήτων, της ισχυρής του υποστήριξης στο ευρωπαϊκό όραμα και των έγκαιρων παρεμβάσεών του όσον αφορά τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των ιστορικών αλλαγών που συμβαίνουν χώρα στη νότια γειτονιά μας.
Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Μάλτα κατέχει μια γεωγραφική θέση τέτοια που της επιτρέπει να παίξει αυτό το ρόλο, δεδομένων των ισχυρών της δεσμών με όλες τις χώρες και τους πολιτισμούς της περιοχής.
Οι Έλληνες μοιράζονται ιστορικά με τη Μάλτα ένα κοινό μεσογειακό περιβάλλον, καθώς και κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις στην παρούσα συγκυρία.
Ενόψει της επίσκεψης όλων μας στη Μάλτα, αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε ένα προσκύνημα στην καρδιά μιας ολόκληρης περιοχής, στην οποία γεννήθηκαν τα περισσότερα από αυτά που μας καθορίζουν ως Ευρωπαίους.
Η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από τη θάλασσα και τον ήλιο. Αποτελεί το επίκεντρο που έφερε κοντά τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των αιώνων, αποτελώντας την κοιτίδα τουλάχιστον τριών Πολιτισμών, οι αξίες των οποίων εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα βρισκόμαστε στο κέντρο αυτού του κόσμου! Πράγματι, το πλέον κατάλληλο μέρος γι’ αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση.
Ο γενικός τίτλος της σημερινής μας συνάντησης είναι πραγματικά ενδιαφέρων:
– Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη!
Ποιο είναι όμως το ερώτημα;
Αποδεικνύεται ότι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θέτουμε σήμερα, η απάντηση εξακολουθεί να είναι: περισσότερη Ευρώπη! Και αυτή είναι η ιδέα στην οποία θα επικεντρωθώ σήμερα…
Ας ξεκινήσουμε με το θέμα της παρούσας συνεδρίας:
– Ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης: προς μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνών Κρατών. Ακριβώς!
Είναι κάτι αυταπόδεικτο για όλους εμάς, στο ΕΛΚ.
Αλλά για κάποιους έξω από αυτή την αίθουσα, δεν είναι τόσο εμφανές.
– Υπάρχουν κάποιες πολιτικές ομάδες που επιθυμούν την κατάργηση του έθνους-κράτους.
– Υπάρχουν άλλες που απορρίπτουν την ομοσπονδιακή προοπτική συνολικά.
Εμείς βρισκόμαστε στο μέσο και επιθυμούμε και τα δύο!
* Το έθνος-κράτος αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής μας παράδοσής. Είναι τα έθνη-κράτη που διαμόρφωσαν την Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε τους 4 τελευταίους αιώνες. Είναι τα έθνη κράτη που αποτέλεσαν το λίκνο της σύγχρονης δημοκρατίας τους δύο τελευταίους αιώνες. Αν τα καταργούσαμε, θα ξεχνούσαμε ουσιαστικά το ποιοι είμαστε. Θα χάναμε την ταυτότητά μας…
* Από την άλλη πλευρά, οι εθνικές διαμάχες μας διαχώρισαν για αιώνες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εθνικές διαμάχες απελευθέρωσαν καταστρεπτικές δυνάμεις μεταξύ μας.
Συνεπώς, θα πρέπει να παρέχουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου τα έθνη-κράτη θα μπορούν να συγκλίνουν, οι εθνικές οικονομίες να ολοκληρώνονται, οι κοινωνίες να αναπτύσσονται πέραν των ορίων τους και οι εθνικές κουλτούρες πραγματικά να συγχωνεύονται.
Πρόκειται για ένα πολιτικό ‘Big Bang’ – μια μεγάλη δημιουργική έκρηξη – που θα μπορέσει να απελευθερώσει το τεράστιο δυναμικό της Ευρώπης στον 21ο αιώνα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία εθνών κρατών.
Οι βασικές προϋποθέσεις ενός τέτοιου φιλόδοξου σχεδίου υπάρχουν ήδη:
Οι πολιτισμοί μας, που καθορίζουν την ταυτότητά μας, είναι αμοιβαία συμβατοί και συμπληρωματικοί.
Μοιραζόμαστε μια κοινή παράδοση δημοκρατικών ιδεωδών, χριστιανικών αξιών και ρωμαϊκού δικαίου. Αυτά αποτελούν την κοινή ιστορική βάση των πολιτισμών μας. Έχουμε ήδη έναν κοινό πολιτιστικό παρονομαστή.
Επιπρόσθετα, διαθέτουμε ήδη και έναν κοινό πολιτικό παρονομαστή. Η σημαία της Ένωσής μας και τα κοινά μας ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σε συνδυασμό με το κοινό νόμισμά μας, το ευρώ, μας δένουν ήδη απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.
Συνεπώς, μια «ευρωπαϊκή ταυτότητα» δεν είναι κάτι που θα πρέπει να κατασκευάσουμε και να δημιουργήσουμε από το μηδέν. Αποτελεί ήδη μια κοινή πηγή ενότητας και υπερηφάνειας για όλους μας. Και αυτό μας οδηγεί στο επόμενο ερώτημα:
Ποιο είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία Ολοκλήρωσης;
–Δεν συμμετέχουμε σε μια Ένωση για να αθροίσουμε τις αδυναμίες μας.
–Αντίθετα, χρειαζόμαστε την Ένωσή μας για να πολλαπλασιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τις συνέργειές μας.
Η Ένωσή μας θα πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική, πιο ασφαλής, πιο υπεύθυνη εκ μέρους καθενός εκ των κρατών μελών, ενώ θα πρέπει να διαθέτει και μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς όλα τα κράτη μέλη της, κυρίως εκείνα που χρειάζονται βοήθεια εκ μέρους των εταίρων τους.
– “Πιο αποτελεσματική” σημαίνει ότι η ευημερία μας θα αυξηθεί αν παραμείνουμε όλοι μαζί, πολύ περισσότερο από όσα θα μπορούσε να καταφέρει καθένας μόνος του…
Το σωστό κοινό πλαίσιο θα καταστήσει εφικτή την ευημερία όλων μας.
Η έλλειψη ενός κοινού πλαισίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην περιθωριοποίηση όλων μας.
–“Πιο ευέλικτη” σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε ταχύτερα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ή τα απρόβλεπτα προβλήματα. Οι κανόνες και οι ρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητοι. Αλλά οι γραφειοκρατικοί κανόνες και η υπερ-ρύθμιση μπορούν να μας βλάψουν όλους.
Έχουμε πολλά να μάθουμε για το πώς να συνδυάζουμε τους σταθερούς κανόνες που είναι απολύτως απαραίτητοι για την Ολοκλήρωσή μας, με την ευελιξία, η οποία είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.
– “Πιο ανταγωνιστική” σημαίνει ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για να κερδίσουμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι η κυρίαρχη πραγματικότητα σήμερα. Και έχουμε μόνο μια επιλογή: να αγωνιστούμε σε όλα τα μέτωπα και να τον κερδίσουμε.
– “Πιο ασφαλής” σημαίνει ότι μπορούμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας πολύ καλύτερα από ότι ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά «σύνορα», ενδεχομένως κατανοούν καλύτερα από άλλους τα κοινά ζητήματα ασφαλείας. Ασφάλεια δεν σημαίνει μόνο προάσπισή μας από τους εξωτερικούς κινδύνους. Σημαίνει επίσης προώθηση της σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας. Οι προληπτικές πολιτικές σταθερότητας μπορούν αν πετύχουν περισσότερα, εφόσον ακολουθούνται σε πολυμερές επίπεδο, σε σχέση με όσα θα μπορούσε να πετύχει σε ατομικό επίπεδο κάθε κράτος μέλος.
– “Πιο υπεύθυνη” σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός των κοινών κανόνων. Από όλους! Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξάγουμε τα ατομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους άλλους, μάλλον παρά θα τα λύνουμε.
– Και “περισσότερη αλληλεγγύη” σημαίνει ότι θα πρέπει να βοηθούμε ο ένας τον άλλον σε περιόδους ανάγκης. Κάτι που μας φέρνει στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να τονίσω:
Όπως γνωρίζετε, η χώρα μου, η Ελλάδα, υφίσταται την περίοδο αυτή, ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες.
To 2009 το έλλειμμά μας πραγματικά εκτοξεύτηκε! Σήμερα, μετά από τρία χρόνια αυστηρής λιτότητας, το μειώνουμε κατά περίπου 8% του ΑΕΠ. Μια τέτοια διόρθωση εντός τριών μόνο χρόνων δεν έχει προηγούμενο.
Αλλά ήρθε με πολύ υψηλό τίμημα. Η Ελλάδα έχει χάσει ήδη περίπου το 25% του ΑΕΠ της τα τελευταία τρία χρόνια. Μια τέτοια μείωση είναι επίσης χωρίς προηγούμενο σε περιόδους ειρήνης.
Για να επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 8% του ΑΕΠ, υλοποιήσαμε μέτρα λιτότητας που φτάνουν το 25% του ΑΕΠ!
Και μόλις ψηφίσαμε, την προηγούμενη εβδομάδα, επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 7% του ΑΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Στο τέλος αυτού του προγράμματος, το έλλειμμα θα έχει σχεδόν μηδενιστεί, θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα θα έχει χάσει σχεδόν το 40% των επιπέδων διαβίωσής της σε σχέση με το πριν το 2009 διάστημα!
Φέτος, η χώρα μου διέρχεται το 5ο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης. Η επόμενη χρονιά θα χαρακτηρίζεται επίσης από ύφεση. Η οικονομία έφτασε σε σημείο σχεδόν πλήρους παράλυσης, η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει και παρόλα αυτά οι Έλληνες εξακολουθούν να κάνουν υπομονή στην δοκιμασία που υφίστανται και επιμένουν στις προσπάθειές τους να βγουν από την κρίση.
Σε πραγματικές στιγμές κρίσης, είχαμε την υποστήριξη όλων των εταίρων μας και εκτιμούμε τη βοήθειά τους. Και οι εταίροι μας εκτιμούν και αναγνωρίζουν σήμερα τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες.
Παρά τις κακουχίες, έχουμε δεσμευτεί και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Κάναμε μια συμφωνία και την υλοποιούμε πλήρως. Έχουμε φέρει το πρόγραμμα στη σωστή του πορεία και προχωρούμε ώστε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας και να βγάλουμε την χώρα από τη κρίση.
Αλλά αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι μάθαμε κάτι από τα τελευταία δραματικά χρόνια.
* Πρώτον, ότι μια νομισματική ένωση θα πρέπει να διαθέτει έναν μηχανισμό που θα αποτρέπει τέτοιες κρίσεις και έναν μηχανισμό που να μπορεί να τις επιλύει σε περίπτωση που συμβούν. Δεν είχαμε καμιά από αυτές τις «δικλείδες ασφαλείας». Τώρα αναπτύσσουμε και τις δύο.
* Δεύτερον, η λιτότητα προκαλεί ύφεση. Και όταν επιβάλλουμε μέτρα λιτότητας θα πρέπει ταυτόχρονα να προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε κάποια από τα αποτελέσματά της όσον αφορά την ύφεση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάκαμψη από την αρχή. Χωρίς ανάκαμψη, τα ελλείμματα θα επιμένουν παρά την λιτότητα, και το συνολικό χρέος θα εκτοξευτεί.
* Τρίτον, θα πρέπει επίσης να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή. Αν την αμελήσουμε, μπορεί να καταλήξουμε σε μια αυτοκαταστροφική στρατηγική. Γιατί, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει σε μια κοινωνία που καταρρέει.
Συνεπώς, η λιτότητα είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεται με μέτρα ανάκαμψης, δομικές αλλαγές που ενισχύουν την ανάπτυξη και προτεραιότητες όσον αφορά την κοινωνική συνοχή.Τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι εργαστηριακά πειράματα. Δεν αφορούν «στεγνούς αριθμούς». Αφορούν κοινωνίες ανθρώπων.
Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι σήμερα αισιόδοξος ότι έχουμε δει τα χειρότερα της κρίσης και ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται εφεξής…
Έχουμε αναπροσαρμόσει όλο το πρόγραμμα, ώστε να μπορεί σήμερα να λειτουργήσει.
Και ελπίζουμε ότι, από τα τέλη του επόμενου έτους, θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Έτσι, όλοι μας θα έχουμε γίνει πράγματι σοφότεροι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα μεσαίου μεγέθους στην Ένωσή μας, με λιγότερο από το 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ωστόσο, η ελληνική κρίση είχε πολύ επικίνδυνες αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα. Τώρα το αντιστρέφουμε αυτό: Ένα ελληνικό success story – μία ελληνική επιτυχία – , από τώρα και στο εξής, θα έχει πολύ ευρύτερες θετικές επιπτώσεις. Θα γίνει ένα ευρωπαϊκό success story, μια επιτυχία ολόκληρης της Ευρώπης!
Θα αποδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι εδώ για να μείνουν. Ότι μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματά μας, να μάθουμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η επιτυχία είναι μια διαδικασία «δοκιμής και λάθους», εφόσον καταφέρνεις να επιβιώσεις και να διδαχθείς από τα λάθη σου.
Εμείς στην Ελλάδα προσπαθούμε να βγούμε από το πρόβλημα χρέους μας, με δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στο οικονομικό μας μοντέλο και όσο και στο πολιτικό μας σύστημα.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προσπαθούν να μετατρέψουν συνολικά το πλαίσιο της Ένωσής μας, έτσι ώστε ο συστημικός κίνδυνος να ελαχιστοποιείται και να υπάρχει επαρκής μηχανισμός προειδοποίησης, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουμε αμέσως πριν λάβουν τέτοιες δραματικές επιπτώσεις.
Δεν είναι – επαναλαμβάνω δεν είναι – ένα ζήτημα του κατά πόσο θέλουμε «μεταφορά πόρων» από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Καμία χώρα δεν θέλει να ζει με δανεικά, επειδή όλες οι χώρες θέτουν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους πάνω από όλα.
Είναι μόνο θέμα να μοιραστούμε ένα κοινό μέλλον και ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να απελευθερώσουμε το τεράστιο δυναμικό μας.
Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, διαφορετικά μέρη της Ευρώπης έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο και πάλι.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατανοούν πλέον ότι αυτή τη φορά μπορούμε να το κάνουμε μόνον όλοι μαζί!
Και εμείς, στο ΕΛΚ, καταλαβαίνουμε, ίσως καλύτερα από τους άλλους, ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, ως μία ομοσπονδία των εθνών κρατών.
Έτσι, καταλήγω δίνοντας μια εξίσωση που συνοψίζει τα πάντα:
Περισσότερη πολιτική ολοκλήρωση, συν μεγαλύτερη ευθύνη από κάθε έναν, συν μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ μας, συν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, ισούται με περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ευημερία εντός των ορίων της και μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή πέρα από τα σύνορά της.
Αυτό είναι το «Big Bang» – η «μεγάλη δημιουργική έκρηξη» – στην οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα.
Πρόκειται για μια ιστορική πρόκληση για όλους μας.
Θα είναι η «επιστροφή της Ευρώπης».
Όπως προέβλεψαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως την οφείλουμε στα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ.

Δήλωση Γραμματέα ΠΕ κ. Μ. Κεφαλογιάννη

Δήλωση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά από τη Μάλτα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, από τις Βρυξέλλες



Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα.
Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες: Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού. Όσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες. Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και επαναλαμβάνω ότι εξακολουθώ να παλεύω, όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω…
Τώρα είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για Ανάπτυξη. Συναντήθηκα εδώ με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ηγέτες από άλλες χώρες που παίρνουμε σημαντικά κονδύλια από τα ταμεία Συνοχής. Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020. Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά. Και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια. Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα».