Τώρα που τα πανηγύρια τελείωσαν, μένει να δοθούν απαντήσεις για τα μεγάλα και ανοικτά θέματα στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην πρόσφατη ιστορία της Θεσσαλονίκης, το Μετρό.
Πρώτον: Οι χρόνοι ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου διαρκώς μετατίθενται και επιμηκύνονται.
Δεύτερον: Το μήκος της γραμμής διαρκώς μικραίνει. Οι αρμόδιοι επισήμως πλέον μιλάνε για Μετρό μέχρι το Σιντριβάνι.
Τρίτον: Στο ορατό μέλλον το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν θα έχει Μετρό και θα ασφυκτιά.
Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί δύο παγκόσμιες πρωτοτυπίες
Όχι μόνον δεν θα έχει Μετρό στο κέντρο της πόλης, αλλά και εάν με το καλό τελειώσει η επέκταση προς Καλαμαριά, θα είναι η μόνη πόλη στον κόσμο στην οποία η επέκταση του Μετρό θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τη βασική γραμμή.
Στις 5 Απριλίου 2017 ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωνε ότι «το 2019 τόσο η βασική γραμμή, όσο και η επέκταση προς Καλαμαριά θα βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία».
Στις 22 Ιουλίου 2017 η διαβεβαίωση έγινε στόχος και ο κ. Σπίρτζης έλεγε ότι «ο προγραμματισμός που υπάρχει είναι το 2019 να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην κύρια γραμμή και στην επέκταση μέχρι και Καλαμαριά».
Στις 18 Ιανουαρίου 2018, ο κ. Σπίρτζης είπε: «Το 2019 ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία της κύριας γραμμής του Μετρό, το 2020 δίνεται στους πολίτες και δύο μήνες αργότερα, θα δοθεί και η επέκταση προς Καλαμαριά».
Στις 23 Φεβρουαρίου 2018 η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ανακοίνωσε: «Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Μετρό έχει προσδιορισθεί για τις 20 Νοεμβρίου του 2020 από τη Νέα Ελβετία μέχρι το Σιντριβάνι. Στις αρχές του 2021 θα λειτουργήσει και η γραμμή Καλαμαριάς, ενώνοντας τη Μίκρα με το Σιντριβάνι. Τέλη του 2021 με αρχές του 2022 θα παραδοθεί το τμήμα της βασικής γραμμής από το Σιντριβάνι μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό».
Δηλαδή μέσα σε δέκα μήνες:
1. η βασική γραμμή του Μετρό «κόντυνε» και η λειτουργία της μετατέθηκε στο τέλος του 2020.
2. Η λειτουργία της γραμμής προς Καλαμαριά πήγε στο 2021.
3. Η λειτουργία του Μετρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατέθηκε στο 2022.
Άρα, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, η Θεσσαλονίκη θα έχει επί δυο τουλάχιστον χρόνια Μετρό, που δεν θα καλύπτει το κέντρο της πόλης με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τη λειτουργία της πόλης.
Στη διάρκεια των ετών αυτών, που πολύ φοβόμαστε ότι θα είναι πολύ περισσότερα, το κέντρο της πόλης θα είναι απροσπέλαστο. Η περιοχή της Βενιζέλου θα είναι πολιορκημένη.
Μπορεί όλα αυτά να μην νοιάζουν τους κυβερνώντες γιατί αλαζονικά νομίζουν ότι θα είναι για πάντα στις θέσεις τους. Όμως οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη πικρή πείρα από την προχειρότητα και την ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και σε όλα τα θέματα υποδομών στην πόλη. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης βιώνουν στην καθημερινότητά τους όλες τις αρνητικές επιπτώσεις και δεν αντέχουν άλλο.
Το Μετρό της Θεσσαλονίκης δημοπρατήθηκε το 2006 μετά από πολυετείς παλινωδίες και προσκόμματα. Οι ίδιοι άνθρωποι που ναρκοθετούσαν το έργο τότε, εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες του. Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν ότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που ποτέ δεν πίστεψαν στο Μετρό και ποτέ δεν το ήθελαν. Και γι’ αυτό σήμερα αναλώνονται σε επικοινωνιακές φιέστες και δεν βρίσκουν άμεσες λύσεις για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου.