Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλου στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης


Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε πρώην Πρωθυπουργέ,
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Φίλες και φίλοι,
Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού μας Συνεδρίου, σας καλωσορίζει στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης.
Εδώ στην πόλη, όπου ιστορικά υπάρχουν οι καταβολές της ίδρυσης της παράταξής μας και απ΄ όπου σηματοδοτήθηκαν τα μεγάλα ξεκινήματα που οδήγησαν την παράταξή μας σε δρόμους εθνικής προσφοράς, σε δρόμους νίκης.
Έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία προς το Συνέδριο.
Ένα Συνέδριο, που στα τέλη Ιουνίου θα εγκρίνει και θα επικυρώσει μεγάλες και βαθιές τομές και αλλαγές.
Που θα δώσει μια καινούργια, αναγεννημένη, δυναμική Νέα Δημοκρατία.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη, ξεκινάμε σήμερα τη δημόσια προσυνεδριακή συζήτησή μας και καλούμεθα να εισηγηθούμε προς το Συνέδριο, ιστορικές αλλαγές στη διοικητική δομή και την οργάνωσή μας. Καταστατικές αλλαγές, που αποβλέπουν στο άνοιγμα της παράταξης στην κοινωνία.Σ΄ ένα ανοιχτό, διαδραστικό, σύγχρονο κόμμα. Στόχος, η ουσιαστική και άμεση ανταπόκριση της οργάνωσης της παράταξής μας στις τάσεις της εποχής και στην ανάπτυξη εξωστρεφούς δυναμικής.
Τον τελευταίο χρόνο, τον πράγματι δύσκολο αυτό χρόνο, δύσκολο ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, συνάμα δε και ελπιδοφόρο, ως προς την πρώτη, στην ιστορία της παράταξής μας, άμεση εκλογή από την κοινωνική μας βάση του Προέδρου Αντώνη Σαμαρά, βιώσαμε δύο ιστορικά γεγονότα.
Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που έφερε τη Ν.Δ. προ μιας οδυνηρής ιστορικής ήττας και η στροφή και το άνοιγμα της παράταξής μας στη βάση.
Δύο εκλογικά αποτελέσματα, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, ως πολιτικούς οδηγούς και να χαράξουμε την στρατηγική ανάταξης, προοπτικής και νίκης, που θα μας οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα.
Γιατί, φίλες και φίλοι, μην έχετε καμία αμφιβολία.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα οδηγήσει την παράταξή μας και πάλι σε τροχιά διακυβέρνησης του τόπου. Όχι στην εξουσία για την εξουσία. Αλλά στη διακυβέρνηση, που θα σηματοδοτήσει τις θεσμικές τομές της Νέας Μεταπολίτευσης και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας μας. Για να φτάσουμε εκεί, καλούμεθα να ερμηνεύσουμε στην πράξη την εντολή των μελών μας.«Αλλάξτε». Το πέρασμα όμως αυτό, από την φάση κάμψης και συντριβής της Νέας Δημοκρατίας στην καινούργια εποχή της και την ανάταξή της, ούτε εύκολη είναι, ούτε ανώδυνη. Θα περάσει τα δύσκολα στάδιά της και δεν θα αποφευχθούν εικόνες, όπου το παλιό θα συγκρουστεί με το καινούργιο, το αναχρονιστικό με το σύγχρονο, το ξεπερασμένο με το φρέσκο.
Η Νέα Δημοκρατία με τη νέα μορφή και λειτουργία της θα είναι και ελκυστική και σύγχρονη και πειστική, και το κυριότερο, έτοιμη να κυβερνήσει. Αυτό θέλει δουλειά και προσήλωση στις κινηματικές αρχές της εκλογής Σαμαρά.
Ο ίδιος και όσοι είμαστε κοντά του, το πιστεύουμε και στο τέλος, θα το δούμε να γίνεται αποτέλεσμα.Οι μήνες που πέρασαν ήταν μήνες προετοιμασίας των βαθιών και μεγάλων αλλαγών, που έρχονται. Με την κινηματική εκλογή του Προέδρου μας, εσείς, η κοινωνική βάση της παράταξης, μας είπατε με τον πλέον απόλυτο και εμφατικό τρόπο:
-> Προχωρήστε τις μεγάλες αλλαγές.
-> Ανοίξτε το κόμμα στην κοινωνία.
-> Δώστε φωνή στη βάση.
-> Σπάστε το φαύλο κύκλο των μηχανισμών.
Δημιουργείστε ένα σύγχρονο, διάφανο, αποτελεσματικό κόμμα, ένα κίνημα που να ανταποκρίνεται στις τάσεις των καιρών.
Φίλες και φίλοι,
Την εντολή του ελληνικού λαού, την εντολή σας, την τιμούμε.
-> Τολμάμε.
-> Αλλάζουμε.
-> Αλλάζουμε και τα αλλάζουμε όλα,
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Το Συνέδριο του Ιουνίου, είναι το δυναμικό ξεκίνημα.Είναι η ιστορική αφετηρία για την ανασυγκρότηση της παράταξής μας.Για τη θεμελίωση της καινούργιας, μεγάλης, ανοικτής, προοδευτικής, δημοκρατικής, φιλελεύθερης, σύγχρονης αστικής παράταξης στον τόπο μας.
Μιας παράταξης, ενός κόμματος, που δεν φοβάται τη συμμετοχή των πολιτών.
Αντιθέτως,
Την επιζητά.
Την προκαλεί.
Ενός κινήματος, που μεταφέρει, στο πλησιέστερο δυνατό σημείο, στη βάση, τα κέντρα αποφάσεων.
Τις μεγάλες επιλογές.
Από τον Πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο Σύνεδρο.
Μία νέα μεγάλη κεντροδεξιά, που ισχυροποιεί τους θεσμούς, τους καθιστά λειτουργικούς, τους ενεργοποιεί. Ενός κόμματος, που εξορθολογίζει τη δομή του και πλαισιώνει τη λειτουργία του με την αναγκαία επιστημονική γνώση και εμπειρία.
Που ανοίγεται στα νιάτα της πατρίδας μας, στο αύριο του τόπου μας.
Που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να πρωτοπορήσει στη διαφάνεια και τη διαδραστικότητα. Που ανοίγει τις πόρτες του στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.Ενός κόμματος, που ρίχνει τα τείχη των προκαταλήψεων και των ιδεοληψιών, στήνοντας γέφυρες διαλόγου με όλες τις τάσεις της δημοκρατικής μας κοινωνίας.Ενός κόμματος που δεν κρύβει τίποτα.
Που έχει ως οδηγό του το φως και τη διαφάνεια.
Που ανανεώνει το ανθρώπινο δυναμικό του προσκαλώντας και ενθαρρύνοντας τους άξιους, τους δημιουργικούς, τους πατριώτες, για να χτίσουμε όλοι μαζί με καινούργιες ιδέες, νέα πρόσωπα την πολιτική και εθνική μας πρόταση για τη Νέα Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι,
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος θα δώσει τις κατευθύνσεις για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας τη δημόσια εσωκομματική συζήτησή μας.
Θα ακολουθήσουν πολλοί ομιλητές. Θεσμικοί και μη.
Θέλουμε και επιζητούμε τις σκέψεις και τις προτάσεις σας.
Θέλουμε τη γνώση και την εμπειρία σας.
Θέλουμε τις ιδέες σας.Θα ακούσουμε και θα αφουγκραστούμε όλοι μαζί, τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τις τοποθετήσεις κάθε μιας και του καθενός από εμάς.
Θα συμβάλλουμε, είμαι βέβαιος γι’ αυτό, όλοι μαζί, να κάνουμε πράξη τη λαϊκή εντολή της 29ης Νοεμβρίου 2009.
Να δώσουμε περιεχόμενο και ουσία, πολιτικό υπόβαθρο και γερά θεμέλια στη νέα μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.
Να δώσουμε ενέργεια στην παράταξή μας, να κινηθεί με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό σε τροχιά νίκης.
Για να φτάσουμε εκεί, θα χρειαστούν βαθιές οργανωτικές αλλαγές.
Να κατεδαφίσουμε τις σαθρές και ξεπερασμένες, από τους καιρούς δομές, και να χτίσουμε με καινούργια υλικά τη νέα οργάνωσή μας, που θα λειτουργεί ευέλικτα, αποτελεσματικά, και παραγωγικά.
Έχοντας ως θεμέλιο τις αρχές της δημοκρατικότητας, της συλλογικότητας, της διαφάνειας. Φίλες και φίλοι,
Οι ιδέες μας και οι αξίες μας εξακολουθούν και εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, η οποία σ’ εμάς προσβλέπει, για να ξεπεράσει η Ελλάδα την ιδιαίτερα κρίσιμη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση.
Πρώτο δείγμα της σοβαρότητας και υπευθυνότητας που μας διακρίνει, είναι η στάση μας μπροστά στην κρίση.Με δημιουργικές προτάσεις και με εθνική ευθύνη.
Είμαστε και παραμένουμε η παράταξη της σοβαρότητας, της αξιοπιστίας, της εθνικής συνεννόησης.
Αυτές τις αρχές μας κληροδότησε, ως οδηγό για το μέλλον, ο ιδρυτής της παράταξής μας, ο Μακεδόνας Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Δεν θα αφήσουμε όμως, τα πράγματα να οδηγηθούν στην καταστροφή.Είμαστε εδώ. Αποφασισμένοι, έτοιμοι και πάνω απ΄ όλα υπεύθυνοι.
Ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας προς την κοινωνία και τον τόπο.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, βαθιά μέσα τους προσβλέπουν σ’ εμάς.Παρά τα λάθη, που κάναμε. Γιατί μάθαμε από αυτά.Παρά την ατολμία της διακυβέρνησής μας. Γιατί με παρρησία το αναγνωρίσαμε.Παρά το έλλειμμα διαφάνειας, ευτυχώς από λίγους, όπως το εξέλαβε η κοινωνία μας και το μετέτρεψε σε ψήφο διαμαρτυρίας. Γιατί δεν διστάσαμε να μιλήσουμε γι’ αυτοκάθαρση.
Φίλες και φίλοι,Αλλάξαμε σελίδα.
Τίποτε δεν είναι πλέον σήμερα, όπως πριν.Να είστε αισιόδοξοι για το αύριο.
Είναι μπροστά μας.Εμείς Κοιτάμε Μπροστά.
Τον Νοέμβριο του 2009, 800.000 πολίτες μας είπαν:
«Τολμήστε και Αλλάξτε. Ανοίξτε το κόμμα».
Αυτό το κάλεσμα, ο Πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς και όλοι κοντά του, το κάνουμε πράξη.
Για μία καινούργια Νέα Δημοκρατία, που θα οδηγήσει σύντομα πάλι την παράταξή μας στο δρόμο για το χτίσιμο της Νέας Ελλάδας.
Της Νέας Ελλάδας, της αξιοπιστίας, του κύρους, της ευθύνης, της δημιουργικότητας.
Σε αυτόν το δρόμο, είμαστε όλοι στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά,
τον οποίον και παρακαλώ να προσέλθει στο βήμα.