Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Εισήγηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Προσυνέδιο της Θεσσαλονίκης

Ξεκινούμε εδώ από τη κοσμοπολίτισσα Θεσσαλονίκη των ανοιχτών οριζόντων να κάνουμε πράξη την εντολή που μας έδωσαν στις 29 Νοεμβρίου οι εκατοντάδες χιλιάδες ενεργοί πολίτες:
→ Nα αλλάξουμε τη Νέα Δημοκρατία.
→ Να χτίσουμε όλοι μαζί μια παράταξη που θα έχει πάντα ανοιχτές πόρτες και διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία.
Ανοιχτή σε νέα ρεύματα και ιδέες. Τη μεγάλη , σύγχρονη , προοδευτική κεντροδεξιά που κερδίζει. Γι’ αυτό και η σημερινή συνδιάσκεψη αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη από όλες της προσυνεδριακής διαδικασίας. Όχι γιατί τα κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα μας απασχολούν λιγότερο. Κατανοούμε όμως ότι, εάν δεν ανασυγκροτήσουμε τις δομές του κόμματος, αν δεν αλλάξουμε, όλοι οι υπόλοιποι στόχοι μας θα μείνουν μετέωροι. Η συγκυρία που βρισκόμαστε είναι δύσκολη. Ταυτόχρονα όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή.
Να απαντήσουμε σε νέες προκλήσεις.
Φίλες και φίλοι, Η οδυνηρή ήττα της 4η Οκτωβρίου μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία. Μας επιτρέπει να δούμε και πάλι τους εαυτούς μας στον καθρέπτη.
→ Να επανακαθορίσουμε το στίγμα μας στον πολιτικό χάρτη.
→ Να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.
→ Να χαράξουμε νέα ρότα για το μέλλον. Αυτό απαιτεί τρία πράγματα: βούληση, ιδεολογία, σχέδιο. Η βούληση είναι δεδομένη. Η εκπληκτική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου αποτελεί απτή απόδειξη για τη δύναμη της βούλησης του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας. Δύναμη που μας κάνει και εμάς πιο σίγουρους στο να τολμήσουμε τα επόμενα βήματα. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημά μας δεν περιορίζεται μόνο στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Διαχέεται στην βάση του κόμματος, την πιο πλατιά βάση που έχει πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Η ιδεολογία μας είναι επίσης ξεκάθαρη: ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Ο φιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Το μείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας που εγγυάται την ευημερία των πολιτών. Η πολιτική πρόταση που, σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, είναι η μόνη βιώσιμη. Απομένει, τέλος,
→ Η μετουσίωση των ιδεών μας σε συγκεκριμένες προτάσεις.
→ H παραγωγή ολοκληρωμένου προγράμματος, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, σε αυτό που αποκαλούμε Νέα Μεταπολίτευση. Ο ορθός σχεδιασμός και η ανάδειξή του σε πρόταση ελπίδας για όλη την κοινωνία έχει ως προαπαιτούμενο την κομματική ανασυγκρότηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε τα του οίκου μας, ο οποίος είναι φανερό ότι, αν και πρόσφερε πολλά στο παρελθόν, χρειάζεται αναδόμηση. Φίλες και φίλοι, Οι εποχές έχουν αλλάξει, η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει και το κόμμα δεν δικαιούται να βραδυπορεί. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, η φθορά που έχει υποστεί το κόμμα από λανθασμένες και άστοχες ενέργειες στο παρελθόν, έχουν πλήξει την εικόνα του. Με την υπάρχουσα κατάσταση, η υπεροχή που έχουμε στο ιδεολογικό πεδίο, δεν αρκεί για να οδηγήσει σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινούμε με την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κόμματος. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που να συνδυάζει την ανοιχτή δημοκρατική λειτουργία, με τον ενιαίο πολιτικό λόγο προς τα έξω. Πρώτο μέλημα είναι να προσελκύσουμε στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη μας. → Να μιλήσουν,
→ Να προτείνουν,
→ Να αξιοποιήσουμε όσους είναι ικανοί, έχουν φρέσκιες ιδέες και διάθεση για προσφορά.
→ Να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην αναγέννηση του κόμματος.
→ Να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική.
Φίλες και φίλοι,
Το Κόμμα θα πρέπει να ξεκινήσει με την αναζωογόνηση των τοπικών του οργανώσεων.
→ Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο.
→ Να αναδείξουμε τη δική μας πρόταση στη γειτονιά, στη συνοικία, στο χώρο εργασίας, στο χωριό. Επιπλέον, να αξιοποιήσουμε επιτέλους αυτό που η ελληνική κοινωνία διαθέτει σε αφθονία: μορφωμένους ανθρώπους.
Ο κάθε τομέας δραστηριότητας στη σύγχρονη εποχή απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση. Χωρίς εξειδικευμένους επιστήμονες δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Οι πολίτες είναι πλέον δύσπιστοι. Γυρίζουν την πλάτη στις γενικότητες, στα στρογγυλά λόγια και τις ωραιοποιήσεις, Και σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε. Ιδιαίτερα για τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, η επιλογή αυτή είναι πράξη κομβική για την επιτυχία των στόχων μας. Παράλληλα, πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες στην κοινωνία των πολιτών.
→ Να βρούμε τις φόρμουλες που θα μας επιτρέψουν να συνεργαστούμε με τα κοινωνικά κινήματα, όπως την οικολογία και τον εθελοντισμό.
→ Να κερδίσουμε σε ιδέες και σε δυναμικές που αναπτύσσονται στην κοινωνία και τις οποίες εμείς, και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε, έχουμε αγνοήσει ως τώρα.
→ Να εμπλουτίσουμε έτσι την δημοκρατικότητα του κόμματος.
Φίλες και φίλοι,
Οι προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία θα είναι, και πρέπει να είναι, πολλές. Και ασφαλώς πολλές θα είναι αυτές που θα υιοθετηθούν.
Με τόλμη, χωρίς φόβο για αλλαγές, χωρίς ολιγωρία, θα γίνουμε ο φορέας που θα φέρει τη Νέα Μεταπολίτευση στη χώρα.
Όλοι μας, ενωμένοι, με μπροστάρη τον πρόεδρό μας Αντώνη Σαμαρά, θα πετύχουμε.
Γιατί το οφείλουμε πρώτα και κύρια στον ελληνικό λαό και στις γενιές που έρχονται.