Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά για την Κεντρική Εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Θεσσαλονίκη
Τώρα καταλαβαίνω, από αυτό που βλέπω, γιατί πολλοί δεν θέλουν να έχουν φέτος φοιτητικές εκλογές.
Γιατί θα σαρώσει, και πάλι, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε όλη την Ελλάδα.
Θα είμαι και εγώ εκεί, την ημέρα της νίκης. Θα είμαστε μαζί.
Γιατί εσείς είστε η πρωτοπορία του αγώνα.
Και σας ευχαριστώ και για το ρυθμό που δίνετε στην ελπίδα της Παράταξης.
Σας ευχαριστώ για το ρυθμό που δίνετε στο όνειρο της Παράταξης.
Είμαι σήμερα εδώ, γιατί ο αγώνας για την καλύτερη Ελλάδα που θέλουμε, γίνεται για τα νέα τα παιδιά. Εσείς είστε η ελπίδα του τόπου και εσείς πρώτοι πρέπει να πιστέψετε στην ελπίδα.
Για να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της.
Για να ξαναπάρουμε την Πατρίδα στα χέρια μας.
Και θα την πάρουμε μαζί σας.
Εσείς είστε οι πρωτοπόροι του μεγάλου αγώνα, που δίνει σήμερα η Παράταξή μας.
Όπως και η ΟΝΝΕΔ, δεν είναι μια οποιαδήποτε παράταξη,
έτσι και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν είναι μια απλή φοιτητική παράταξη.
Είναι η πρώτη γραμμή του αγώνα για αλλαγή μέσα στα Πανεπιστήμια.
Επί δεκαετίες τώρα, κυριαρχούσαν στην κοινωνία μας ιδεολογήματα, που μας έφεραν εδώ πέρα, που κατέστησαν την Ελλάδα αιχμάλωτη. Και μέσα σε αυτές τις δύσκολες ώρες εσείς πάντα κερδίζατε. Έχουμε, ήδη, 23 νίκες. Πάμε για την 24η. Παντού. Να σαρώσουμε σε όλη την Ελλάδα.
Με εσάς, λοιπόν, αρχίζει η μεγάλη αντεπίθεση για τις ιδέες μας, για τις αξίες μας, για την Πατρίδα.
Σας ευχαριστώ που τολμήσατε να πάτε κόντρα στο ρεύμα της παρακμής, στο ρεύμα της παραίτησης. Εμείς δίνουμε την εναλλακτική λύση.
Όχι για να γυρίσουμε στα ίδια. Για να γίνουμε καλύτεροι.
Όχι, για να επιστρέψουμε στο παλιό το κράτος, που δάνειζε, που μοίραζε δανεικά. Να γίνουμε πιο δίκαιοι ως χώρα, πιο ανταγωνιστική ως Οικονομία. Και να έχει ο κάθε πολίτης, επιτέλους, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Πέρσι πήγαμε κόντρα στο ρεύμα του φόβου.
Φέτος είμαστε εμείς το ρεύμα, που θα νικήσει το φόβο.
Είμαστε πια το ρεύμα της Ελλάδος, που πρωτοπορία έχει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ!
Και οι προτάσεις μας πείθουν για έναν κυρίως λόγο:
Είναι απλές, είναι ρεαλιστικές, είναι μετρημένες. Και τώρα πια το καταλαβαίνουν όλοι αυτό:
Με συνδυασμό ανάκαμψης και περικοπών σπατάλης, για να χτυπήσουμε το έλλειμμα. Ενώ οι άλλοι ζητάνε μόνο περικοπές και μάλιστα οριζόντιες περικοπές.
Και, τελικά -ακούστε το τελευταίο- δεν κόβουν το έλλειμμα, απλώς αυξάνουν τα λουκέτα.
Ακόμα και η Τσιμισκή έχει γεμίσει με μαγαζιά άδεια, κλεισμένα από αυτή την ύφεση. Και ακούστε:
Και το 2010 το έλλειμμα ήταν πάνω από 10%.
Και το 2011 στο 10%.
Και το 2012 το προβλέπουν πάλι στο 10%. Δηλαδή, θυσίες του λαού μας, χωρίς αντίκρισμα.
Εμείς αυτό λέμε: «Όχι»! Έχουμε πρόταση. Και την πρότασή μας τη δίνουμε πρώτα στα νέα τα παιδιά να την περάσουν προς τα έξω.
Πρώτοι εμείς τολμήσαμε και μιλήσαμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πρώτοι εμείς τολμήσαμε και μιλήσαμε για λιγότερους φόρους.
Τώρα μιλάμε για Επανεκκίνηση. Τώρα μιλάμε για Επαναδιαπραγμάτευση στο Μνημόνιο, για να ξεκολλήσουμε από το σημερινό το τέλμα.
Άλλωστε, εσείς είστε οι πρώτοι που τολμήσατε και είπατε στα Πανεπιστήμια αυτά που οι άλλοι τα σκέπτονται, αλλά έχουν φόβο μέσα τους και δεν τόλμησαν ποτέ να πουν. Ότι πρέπει, για παράδειγμα, να καταργηθεί το άσυλο των κακουργηματικών πράξεων μέσα στα πανεπιστήμια.
Σας συγχαίρει όλη η Ελλάδα γι΄ αυτό.
Ότι πρέπει να επιστρέψει, δηλαδή, η Ελευθερία στους Πανεπιστημιακούς χώρους, το αίσθημα ασφάλειας και στους φοιτητές και στους καθηγητές.
Με την ΟΝΝΕΔ πρωτοπόρα δεν φοβόμαστε τίποτα. Προχωράμε και θα κερδίσουμε. Εσείς πρώτοι τολμήσατε και είπατε, επιτέλους, ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση και επαναξιολόγηση των πάντων. Γιατί τότε μόνο θα υπάρχει αξιοσύνη.
Οι προτάσεις που καταθέσατε συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, ενίσχυσαν τον αγώνα μας. Και μας έδωσαν φτερά νίκης.
Μας δώσατε πολιτικό επιχείρημα, προβάλλατε με τις δικές σας ιδέες την ιδεολογία μας. Και η Νέα Δημοκρατία σας ευχαριστεί γι’ αυτόν τον αγώνα.
Σας ευχαριστούμε, γιατί την κοινωνία η ΔΑΠ την κέρδισε με τις ιδέες της.
Πήγατε κόντρα στα φαντάσματα του παρελθόντος.
Πήγατε κόντρα στον κρατισμό.
Πήγατε κόντρα στο λαϊκισμό.
Πήγατε κόντρα στην ηττοπάθεια.
Πήγατε κόντρα στη μοιρολατρία, στην εύκολη τακτοποίηση των εθνικών μας θεμάτων.
Δώσαμε στην κοινωνία μήνυμα από πού να πιαστεί και πώς να σηκωθεί.
Μου δίνετε ρυθμό για τα όνειρα, που πρέπει να περάσουμε στον κόσμο. Τα όνειρα της Παράταξης είναι ο δικός σας ρυθμός. Και σας ευχαριστώ γι αυτό.

Γιατί και εμείς, όπως κάναμε το «Ζάππειο-ΙΙ», το κάνατε εσείς στα Πανεπιστήμια, εδώ και μήνες. Παρουσιάσατε «Πρόταση Παιδείας» στις 21 Φεβρουαρίου.
Σας ευχαριστώ για τον αγώνα που δίνετε, για να έχουν αντίκρισμα τα πτυχία σας. Για να μην είναι τα πτυχία πιστοποιητικά μελλοντικής ανεργίας.
Σας λέγανε «παιδιά για εκδρομές και για πάρτυ»... 
Αποδείξατε ότι είστε η γενιά που αλλάζει τα πάντα, με τη δύναμή της, με τις ιδέες της, με τις αξίες της, με το δυναμισμό της. Γι’ αυτό και θα σαρώσει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις εκλογές που έρχονται.
Και να βλέπετε την κοινωνία πάντα με μάτι κριτικό, αν θέλετε να είστε πάντα δύναμη αλλαγής. Να το επιζητείτε να είστε δύναμη ανατροπής, όχι παγίδα παραίτησης, εγκατάλειψης, περιθωριοποίησης και, τελικά, μηδενισμού.
Μην κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Δώστε όλες τις δυνάμεις σας, προκειμένου η ΔΑΠ να είναι η «ατμομηχανή» της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.
Κάποιοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να μας νικήσουν. Και γι’ αυτό θέλουν να μην έχουμε φοιτητικές εκλογές. Πείτε στους άλλους, που δεν θέλουν τη δύναμή σας, πείτε στους άλλους ότι «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια». Πείτε στους άλλους που δεν θέλουν φοιτητικές εκλογές, ότι θα έχουν φοιτητικές εκλογές
Και θα έχουν και το αποτέλεσμα που πρέπει: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 24η χρονιά πρώτη.
Να ξέρετε ότι, για μας, αυτές οι φοιτητικές εκλογές είναι η πιο ισχυρή σφυγμομέτρηση. Είστε το πιο δυναμικό, δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας. Τα αποτελέσματα θα δώσουν πολυσήμαντο μήνυμα. Ξέρουμε ποιοι δεν θέλουν να το ακούσουν. Αλλά ο Ελληνικός λαός θέλει το μήνυμα από τη νεολαία του, γιατί είστε τα παιδιά του Ελληνικού λαού.
Αυτοί που φοβούνται τη νεολαία, αυτοί που δεν την εμπιστεύονται, αυτοί είναι που δεν θέλουν φοιτητικές εκλογές.
Γνωρίζουν ότι η νεολαία τους έχει στείλει για πάντα στα αζήτητα της Ιστορίας.
Μη σας νοιάζει, λοιπόν, τι λένε οι άλλοι. Εσείς προχωράτε στο φοιτητικό το κίνημα να αναδείξετε μια αξιόπιστη ΕΦΕΕ, που θα εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των φοιτητών. Και δεν θα απειλεί κάθε μέρα να γινόμαστε αρένα κομματικών συγκρούσεων. Να διεκδικήσετε πραγματική αναβάθμιση, όχι να μας μπλοκάρουν τα πάντα. Να μπορέσετε να αναδείξετε την πραγματική ωριμότητα, του φοιτητικού κινήματος και να βγαίνουν, επιτέλους, κοινά αποτελέσματα. Καινούργια ΕΦΕΕ να επιβάλλει κοινά αποτελέσματα. Εμάς, άλλωστε, δεν μας νοιάζει. Πρώτοι ήμασταν, πρώτοι θα μείνουμε και στις νέες εκλογές.
Πρέπει να επιδιώξετε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις εκλογές. Οι άλλοι, με την πρακτική τους, θέλουν να διώξουν τον κόσμο από τη συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα. Εσείς αντίθετα.
Θέλουμε για όλους αυτούς τους λόγους μαζικότητα. Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αυτό βλέπουν οι αντίπαλοί μας, οι αντίπαλοί σας και ταράσσονται. Αφήστε τους να ταράσσονται. Ένα παλιό σύνθημα στη Θεσσαλονίκη έλεγε, «αρχίζει η νίκη από τη Θεσσαλονίκη». Αυτό το μήνυμα θα το ξαναπούμε φέτος. Αυτό το σύνθημα είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Είστε η σημαία της Παράταξης. Είστε η απόδειξη ότι υπάρχει ελπίδα. Είστε η δύναμή μας. Είστε η σιγουριά μας. Και η νίκη είναι κοντά.
Μαζί δίνουμε τη μάχη για ελπίδα, για Ελλάδα. Είπα, προχθές, στο Ζάππειο ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαστε Έλληνες, είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει. Πού βρίσκεται το μυστικό της δύναμης μας; Στα νιάτα του τόπου, στο φιλότιμου του Ελληνικού Λαού. Η δύναμη του Έλληνα βρίσκεται στα νιάτα του τόπου και στο φιλότιμο του Ελληνικού Λαού. Εσείς εκφράζετε με τον καλύτερο τρόπο τα νιάτα. Κι εμείς όλοι το φιλότιμο του Λαού μας. Το φιλότιμο δεν έχει χρώμα παραταξιακό. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες δεν το μονοπωλεί καμία παράταξη.
Εμείς, στο φιλότιμο όλου του Λαού απευθυνθήκαμε. Σε αυτό στηριζόμαστε όταν οι άλλοι έσπερναν το φόβο παντού. Εμείς τους είπαμε, υπάρχει άλλος δρόμος. Με υπερηφάνεια, με αξιοπρέπεια για να βγούμε από τα δύσκολα, με δημιουργικότητα. Με σκληρή δουλειά, να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας.
Πρέπει να πάρουμε τις τύχες του τόπου στα χέρια μας. Για να απαντήσουμε και στους γονείς σας. Μάτωσαν τόσα χρόνια για να σας σπουδάσουν και να μείνετε, τελικά, άνεργοι; Να θυμάστε, λοιπόν: Μπορούμε καλύτερα. Να το ξέρετε: Αξίζουμε περισσότερα. Και να είστε σίγουροι θα καταφέρουμε το μεγάλο αγώνα, το μεγάλο το ταξίδι. Θα περάσουμε απέναντι. Θα βραχούμε, αλλά θα περάσουμε απέναντι. Όλοι μαζί, με πρωτοπορία της Νεολαίας μας, που έχει για πρωτοπόρο τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αυτό το μήνυμα θέλω να απευθύνω σήμερα.
Δεν πολεμάμε κανένα. Πολεμάμε την ηττοπάθεια, πολεμάμε όσους θέλουν αδιέξοδο το δρόμο μας. Πολεμάμε όσους δεν κατάλαβαν την πρότασή μας και θέλουν να διαιρέσουν την Ελλάδα.
Σήμερα, δεν είμαστε πια εμείς και οι άλλοι. Εμείς δημιουργούμε εδώ, από τη Θεσσαλονίκη σήμερα, ναι όλοι μαζί, βήμα-βήμα, την καλύτερη προοπτική για την Ελλάδα. Κι από εμάς, από εσάς, ο Ελληνικός λαός περιμένει το μήνυμα της Ελπίδας. Σε σας προσβλέπουν και πολλοί που στάθηκαν απέναντί μας. Το μήνυμα της Ελπίδας αφορά κι εκείνους. Το περιμένουν κι εκείνοι σιγά-σιγά, να προσχωρήσουν, να γίνουμε ακόμα περισσότεροι.
Δεν μιλάμε για τη μια πολιτική ή την άλλη, τη μια λύση ή την άλλη. Μιλάμε για Ελπίδα και Προοπτική. Και μιλάμε για Αξιοπρέπεια, όπως είναι οι συντάξεις των ανθρώπων που έχουν μεγάλη ηλικία και τους πέταξαν στο δρόμο. Εμείς λέμε ναι. Σε αυτούς θα βρούμε όλα εκείνα τα αναγκαία που έχουμε υποσχεθεί και είναι κοστολογημένα. Προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν με την αξιοπρέπεια που τους αφαίρεσε και τους έκλεψε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Γυρίστε και κοιτάξτε δίπλα σας πόσοι συνομήλικοί σας βλέπουν με βαθιά ανησυχία το μέλλον. Πόσοι αναλογίζονται, ότι ακόμα κι αν τελειώσουν με άριστα, δεν θα έχουν τι να κάνουν τα πτυχία τους. Πόσοι δεν καταλαβαίνουν ότι, ακόμα κι αν συνεχίσουν σε μεταπτυχιακά, δεν θα βρουν τίποτα να κάνουν μετά. Πόσοι ψάχνουν δρόμο, για να φύγουν στο Εξωτερικό, όχι με την προοπτική να γυρίσουν, αλλά να μείνουν εκεί. Και δεν θα γυρίσουν εύκολα. Τι σημασία έχει, λοιπόν, ποια παράταξη αυτοί θα ψηφίσουν; Έχουμε όλοι σήμερα την ίδια αγωνία. Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε Προοπτική για όλους, σχέδιο για όλη την Ελλάδα. Λύτρωση, ελπίδα για όλη την Ελλάδα, που θα το κάνουμε πραγματικότητα.
Να θυμάστε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μεγάλο πλούτο, αλλά σήμερα εμφανίζεται σαν χρεοκοπημένη. Έχει πλούτο, έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που είναι όλα αναξιοποίητα! Έχει δύναμη, τη δημιουργικότητα του Ελληνικού λαού, που θριαμβεύει πάντοτε έξω από την Ελλάδα και μαραζώνει μέσα στα δικά μας σύνορα. Αυτό τον πλούτο θα αναδείξουμε, αυτή τη δημιουργικότητα θα αξιοποιήσουμε. Να μη χρειαστεί ξανά να φεύγει κανένα νέο παιδί από τον τόπο του.
Είμαστε Έλληνες, είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει. Το μήνυμά μας δεν διχάζει. Είναι ενωτικό.
Μιλάμε για αυτοπεποίθηση, μιλάμε για αξιοπρέπεια, μιλάμε για δημοκρατία, ανταγωνιστικότητα στην Πατρίδα μας. Αυτά δίνουμε, για να συσπειρώσουμε τον κόσμο. Με τη δική σας τη δύναμη εμείς αντέξαμε, όταν όλοι οι άλλοι υποχωρούσαν. Εμείς μείναμε όρθιοι, όταν όλοι οι άλλοι κατέρρεαν. Εμείς τολμήσαμε, όταν παντού αλλού, κυριαρχούσε ο φόβος. Προχωράμε μαζί σας, όταν γύρω υπάρχει εγκατάλειψη. Και μαζί σας ανοίγουμε καινούργιο δρόμο ελπίδας για τον Ελληνικό λαό και κυρίως για τα νιάτα, για τους νέους Έλληνες.
Αυτό που είδα σήμερα δε θα το ξεχάσω ποτέ. Να ξέρετε ότι από εσάς ξεκίνησα.
Θα είμαστε όλοι εκεί στο αποτέλεσμά σας. Αλλά να ξέρετε ότι από εσάς ξεκίνησα. Σε σας στηρίζομαι. Μαζί θα πάμε σε αυτό το ταξίδι το δύσκολο, αλλά το ελπιδοφόρο. Μαζί θα προχωρήσουμε στην καινούργια Ελλάδα, στην Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της ανάπτυξης και της ελπίδας. Και από εδώ, με τη νίκη, από τη Θεσσαλονίκη. Και παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Με τη νίκη. Καλό αγώνα.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που είδα σήμερα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλες και όλους!
Να είστε καλά! Καλή δύναμη! Καλό αγώνα!
Θα είμαστε όλοι εκεί. Μαζί σας. Αυτό είναι το μήνυμα.
Ευχαριστώ.