Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Συνέντευξη τύπου Ν.Δ. Θεσσαλονίκης

Για τη Νέα Δημοκρατία η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί εγκληματική πολιτική σε βάρος της ανάπτυξης και της προοπτικής της Μακεδονίας και της Θράκης. Η ενέργεια αυτή, μαζί με ορισμένες απαράδεκτες και πραξικοπηματικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ αντί να αποσυρθεί ησύχως μετά την εγκληματική του δράση κατά της χώρας, συνεχίζει με θρασύτητα την πολιτική εξυπηρέτησης των μικροκομματικών του επιδιώξεων.
Αυτά τόνισαν τα στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης και την πραξικοπηματική διάταξη του Πολυνομοσχεδίου που αφορά την εκλογή των Διοικήσεων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης, υπογράμμισε ότι «η κατάργηση της Γραμματείας αποτελεί προμελετημένο έγκλημα και όχι επιπολαιότητα ή αφέλεια. Ταυτόχρονα, η επιχειρούμενη αλλαγή στον τρόπο σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων των πρώην ΟΤΑ, αποδεικνύει τον βαθιά αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα είναι στον κόσμο τους».
«Λυπάμαι γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης αν και κατάγεται από τη Μακεδονία, δεν την υπερασπίζεται όπως αρμόζει τόσο στην ιστορία της όσο και στο μέλλον της. Ως τελευταίος υπουργός Μακεδονίας Θράκης δεν έπαψα να τονίζω κάθε φορά και προς κάθε κατεύθυνση ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου υπουργείου ήταν μια λάθος επιλογή», σημείωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο πολιτικός που διαχρονικά και αποδεδειγμένα υπερασπίστηκε τα δίκαια της Μακεδονίας είναι ξεκάθαρος. Στη συνέντευξη Τύπου της 76ης ΔΕΘ δήλωσε με σαφήνεια ότι: ‘‘Σας είπα ότι πρόκειται να κάνουμε συγχώνευση υπουργείων, να μειωθούν σε αριθμό. Αλλά είμαι ξεκάθαρος, και ό,τι λέμε δεν μπορούμε να τα αλλάζουμε. Υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού, Μακεδονίας Θράκης θα υπάρξουν. Και είναι ισχυρός συμβολισμός για όλα’’. Τι πιο ξεκάθαρο; Τι πιο σαφές;», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου, σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, γιατί αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις μας και υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές μας. Ωστόσο, θα αντιταχθούμε σε άρθρα και διατάξεις τα οποία κατά την άποψή μας δεν συμβάλλουν στο κοινό καλό, όπως η ίδρυση δικηγορικών εταιριών και οι ενδοομιλικές συναλλαγές».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία αντιτάσσεται απολύτως στη διάταξη που αλλάζει τον τρόπο εκλογής στον πρώην Σύνδεσμο ΟΤΑ, όχι κατ’ επιταγήν της τρόικας, ούτε διότι το απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Προσπαθούν να μετατρέψουν τη μειοψηφία σε πλειοψηφία. Θα αντιδράσουμε και θα απαιτήσουμε την απόσυρση της διάταξης. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετανόητο και δογματικό. Θυσιάζει τα πάντα στο μικροκομματικό του συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν σέβεται τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει, διότι ο ‘‘Καλλικράτης’’ είναι δικό του παιδί. Αντίθετα, προωθεί μία καλπονοθευτική διάταξη με την οποία διορίζονται αντί να εκλέγονται αιρετοί», επισήμανε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και μέλος των διοικητικών συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.
Με τη διάταξη προβλέπεται ότι η σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων στους πρώην Συνδέσμους δεν θα καθορίζεται με βάση τους συσχετισμούς που προέκυψαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στους καλλικρατικούς δήμους, αλλά με βάση το προηγούμενο αυτοδιοικητικό καθεστώς.
«Δηλαδή αν ένας δήμος προέκυψε από τη συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων δήμων δεν θα εκπροσωπηθεί με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και τον αριθμό των δημοτικών του συμβούλων αλλά με βάση τον αριθμό των εκπροσώπων που έστελναν οι δήμοι του προηγούμενου καθεστώτος που τον συναποτελούσαν. Με το σύστημα αυτό π.χ ο δήμος Καλαμαριάς θα εκπροσωπείται με μόλις τρεις εκπροσώπους, ενώ ο δήμος Λαγκαδά με οκτώ, παρόλο που η Καλαμαριά έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς.
«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να εκφράσουν την κρίση τους στην κάλπη το συντομότερο δυνατό. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και όπως φαίνεται και από τη σημερινή μας εκδήλωση δίνουμε τον αγώνα ενωμένοι και σωστά προετοιμασμένοι με την εμπειρία των στελεχών μας από το κοινοβούλιο, την αυτοδιοίκηση και αλλού», κατέληξε, κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τσάμης.