Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Σημεία Επικαιρότητας-Η πολυγλωσσία του Αλέξη Τσίπρα


Πολλά γράφτηκαν και περισσότερα ειπώθηκαν για την περίφημη «στροφή» προς το ρεαλισμό, τη «βίαιη ωρίμανση»κατά τον Γ. Δραγασάκη, του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι συνίσταται, όμως, αυτός ο ρεαλισμός; Κάνοντας μια απλή σύγκριση, του τι λέει ανάλογα με την περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας ανακαλύπτουμε εντυπωσιακές διαφορές.  Ένας πρώτος διαχωρισμός αφορά το εσωτερικό και εξωτερικό ακροατήριο. Έτσι έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και το ΣΥΡΙΖΑ  εξωτερικού:
ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού
ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού
«Να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους στη Βουλή όπου ψηφίστηκαν …».
(03/02/13, Πολιτική Απόφαση της Κ. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ)
«Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους πιστωτές μας σε μια αξιόπιστη λύση».
(10/12/2012, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στηνGuardian)
«Αλλά, όποιος ήθελε να συμπυκνώσει το σύνθημα που χρησιμοποιήσαμε «καμιά θυσία για το ευρώ» … είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε ακόμη και με τη χειρότερη έκβαση».
(03/02/13, Πολιτική Απόφαση της Κ. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ)
«Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση,εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ.  Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. … ».
(25/01/13, Αλ. Τσίπρας σε συν. Τύπου στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης)
«Η εναλλαγή στην κυβέρνηση με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή. Θα είναι αλλαγή καθεστώτος».
(04/01/13, Αλ. Τσίπρας στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)
«Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, έναευρωπαϊκό κόμμα».
(22/01/2013, Αλ. Τσίπρας στο Ινστιτούτο Brookings)
« … ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ … μπορεί να είναι ο μικρός κόκκος στα γρανάζια της μηχανής στην Ευρώπη που θα σταματήσει τη λειτουργία της, … θα σταματήσει την κα Μέρκελ κι αυτή την υπερδύναμη, με τα πήλινα πόδια, επιτρέψτε μου την έκφραση, που λέγεται Γερμανία…».
(11/01/13, Αλ. Τσίπρας στον REAL FM)
«  είμαστε εταίροι. Άρα, έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους. … Άρα, πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε λύση στο κοινό πρόβλημα και να μην περιοριζόμαστε σε εκατέρωθεν προσεγγίσεις που δεν δίνουν απάντηση …».
(15/01/13, Αλ. Τσίπρας στο Βερολίνο)
Όμως! Και στο αποκλειστικά εσωτερικό πεδίο, οι μεταλλάξεις του κ. Τσίπρα είναι ανάλογες με τις συνθήκες και το ακροατήριο. Άλλοτε παρουσιάζεται σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλοτε σαν αρχηγός των συνιστωσών:
ΣΥΡΙΖΑ Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ Συνιστωσών
«Είμαστε κι εμείς νοικοκυραίοι όμως».
(11/01/13, Αλ. Τσίπρας στον REAL FM)
«Όλοι περιμένουν εμείς να γίνουμε η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο.Που θα παρακινήσει τους λαούς να ξεσηκωθούν».
(30/11/12, Αλ. Τσίπρας στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη)
«Εγώ λοιπόν σας λέω με σαφήνεια, εμείς δεν είμαστε μία πολιτική δύναμη που θέλουμε να διώξουμε τους επενδυτές. Θέλουμε να βάλουμε  νόμους και κανόνες».  
(28/01/13, Αλ. Τσίπρας στη ΝΕΤ)
« … στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συμβάλλει ώστε να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο και αποτελεσματικό κίνημα που θααποτρέψει το κύμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων, δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων και εθνικού πλούτου».
 (03/02/13, Πολιτική Απόφαση της Κ. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ)
«… βεβαίως και το λιμάνι του Πειραιά θα επανακτηθεί … άρα θα προσπαθήσουμε να πάρουμε και τον ΟΤΕ πίσω … και στη ΔΕΗ θα το κάνουμε».
(11/01/13, Δ. Βίτσας ΣΚΑΪ TV)
Από τα παραπάνω, βέβαια δεν αποδεικνύεται καμιά στροφή προς το ρεαλισμό. Για όσους διατηρούν ακόμα αμφιβολίες, το ξεκαθάρισε οριστικά και ο πατέρας του όρου της «βίαιης ωρίμανσης»:
«Ο όρος «βίαιη ωρίμανση» πράγματι χρησιμοποιήθηκε αρχικά από εμένα, όμως αναφέρεται σε ένα σχέδιο που έχουμε συλλογικά επεξεργαστεί. … Κάνουν λάθος όσοι θέλουν να δουν πίσω από τη «βίαιη ωρίμανση» αλλαγή ή εγκατάλειψη των σκοπών μας. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι πως θα αλλάξουμε τους στόχους μας ή τις δεσμεύσεις μας, αλλά πως θα γίνουμε ικανοί για να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις τους». (09/02/13, Γ. Δραγασάκης στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)
Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι οβιδιακές αυτές μεταμορφώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μοναδικό σκοπό έχουν το στενό κομματικό όφελος. Επιδεικνύοντας έναν πρωτοφανή οπορτουνισμό, ο Αλ. Τσίπρας κάθε φορά προσαρμόζει το λόγο του ανάλογα με το ακροατήριό του. Με το λαϊκίστικο και απλοϊκό λόγο του «χαϊδεύει αυτιά» υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα. Λειτουργεί, έτσι, διαλυτικά για την κοινωνία, σε μια περίοδο που απαιτείται ένα ελάχιστο συναίνεσης για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της.