Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου:

Αντώνης Σαμαράς: Η Κυπριακή Προεδρία, όπως ξέρετε, ήταν απολύτως επιτυχημένη. Και όπως επίσης γνωρίζετε, η συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια, σε όλο αυτό το διάστημα, και τολμώ να το πω εκ μέρους όλων των πρωθυπουργών που ήταν σε αυτή τη θέση στη διάρκεια της προεδρίας Χριστόφια, ήταν αρίστη. Και αρίστη θα πρέπει να είναι και το εύχομαι και το ελπίζω και είμαι βέβαιος γι’ αυτό η συνεργασία που θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι γνωστό ότι ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σε μια περίοδο κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγαλόνησο, αλλά πιστεύω ότι θα βγει ενισχυμένος μέσα στην Ευρώπη και με αυξημένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας.
Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν τέτοιος που να επιτρέπει αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη. Θέλω ως φίλος να τον ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση που έδειξε σε όλες τις δύσκολες τις δικές μας στιγμές και να τον διαβεβαιώσω ότι η συμπαράσταση της χώρας μας, της Ελλάδας μας, θα συνεχιστεί, γιατί όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα πράγμα με την Κύπρο.
Αγαπητέ Δημήτρη, αποφάσισες ο ίδιος να τερματίσεις τη θητεία σου την πολυετή και τη δράση σου την πολιτική, ήταν μια γενναία απόφαση, σπάνια, οι πολιτικοί – να το πω έτσι απλά- τα παρατάνε, βλέποντας ότι ήρθε η ώρα να φύγουν. Εσύ το έκανες. Πιστεύω ότι η ιστορία θα δικαιώσει πολλές από τις επιλογές σου.
Είχαμε την ευκαιρία σε όλο αυτό το διάστημα να μιλήσουμε και για λεπτομέρειες του χθες, του σήμερα και για τις προοπτικές του αύριο και πάντα βγήκα πολύ πιο πλούσιος σε γνώσεις από την εμπειρία μου αυτή.
Θέλω να γνωρίζεις ότι, φεύγοντας από το υψηλό σου αξίωμα, εδώ πέρα θα συνεχίσεις να έχεις φίλους και να αισθάνεσαι ότι θα είμαι ένας από τους πρώτους φίλους σου στη συνέχεια της ζωής μας και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα.

Δημήτρης Χριστόφιας: Ευχαριστώ από καρδιάς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο είχαμε μια εγκάρδια συνομιλία και αυτήν τη φορά, όπως και πριν, για τη συμπαράσταση και την ειλικρινή του φιλία.
Εκφράζω την πίστη ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες οι οποίες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, βεβαίως μας αφορούν, αλλά όχι μόνο, αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Και θα βαδίσουμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία, η συνεχής επαφή και ο συντονισμός δράσης μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Εγώ, αγαπητέ Αντώνη, ως απλός πολίτης, από εδώ και πέρα, της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλω να σε ευχαριστήσω για τη φιλία σου και να εκφράσω και την εντιμότητα, αν κρίνονται οι οποιεσδήποτε εμπειρίες μου ωφέλιμες να τις μοιραστώ μαζί σας. Θέλω να με θεωρείτε πραγματικό αδελφό, φίλο.
Οι καρποί των προσπαθειών μας, αγαπητοί μου, μιλούν αφ’ εαυτών. Στο Κυπριακό αν και δεν πετύχαμε το μείζον ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον κύριο Έρογλου, έχουμε εντούτοις ανατρέψει το τουρκικό δόγμα του ενός βήματος μπροστά.
Βρισκόμαστε σήμερα βήματα μπροστά ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, ως αποτέλεσμα της συνέπειας και της σταθερότητάς μας στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής ομοσπονδίαςμε μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σήμερα είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευθύνη για τη στασιμότητα βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά, αν και αυτό δεν είναι το κύριο ζητούμενο, όπως είπα. Το κύριο ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να την απαλλάξουμε από την κατοχή και τον εποικισμό.
Είμαστε βήματα μπροστά ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής και της διαμόρφωσης συνθηκών οικοδόμησης συμμαχιών με όλους τους σημαντικούς παίχτες στο διεθνές σύστημα. Είναι αυτή η φιλοσοφία που μας επέτρεψε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στον τομέα της ενέργειας, δημιουργώντας ένα προστατευτικό πλέγμα έναντι κάθε επιβουλής κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γείτονές μας, οι σημαντικοί όλοι παράγοντες στο διεθνή χώρο υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους.
Αγαπητέ φίλε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Αντώνη, σας ευχαριστώ θερμά, θερμότατα, από καρδιάς, για ακόμα μια φορά, για τη συνεργασία, τη συμπαράσταση και τη φιλία σας. Εκφράζω τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές μου προς εσάς και τον Ελληνικό λαό στο σύνολό του. Όπως είπα, από δικής μου πλευράς θα παραμείνω και μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου ενεργός στον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και στον κοινό μας αγώνα για καλύτερο μέλλον για το λαό της Ελλάδας και της Κύπρου, για το μέλλον της ανθρωπότητας. Να είσαι καλά.

Αντώνης Σαμαράς: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είσαι καλά.