Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου του Εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλου και των αναπληρωτών υπευθύνων του Τομέα Οικονομίας της Ν.Δ. κκ Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Μηταράκη σχετικά με όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη



Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρ. Σταϊκούρας και κ. Ν. Μηταράκης, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη:

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Σας ευχαριστώ και καλή εβδομάδα.
Στη σημερινή μας συνάντηση, το αντικείμενο, το θέμα μας, είναι ο σχολιασμός και η ανάδειξη των ανακριβειών, των αντιφάσεων, των κενών, της γενικότερης αδυναμίας, που φάνηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού, από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αλλά και από την ομιλία, που έκανε το Σάββατο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.
Προκαταρκτικά θα πω δύο τρία πράγματα, που αφορούν στο γενικότερο πολιτικό στίγμα των απόψεών μας, σε σχέση με τα γεγονότα της Κυριακής, που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και σε σχέση, βεβαίως, με τα γεγονότα του Σαββάτου, που αφορούν στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού. Λοιπόν: Πέρυσι ο κ. Παπανδρέου κατάφερε να παραπλανήσει πολιτικά τον Ελληνικό Λαό, με το “υπάρχουν λεφτά” και τις άλλες ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε. Φέτος τα ψέματα τελείωσαν.
Τα προσχήματα τελείωσαν και αυτά.
Και οι μάσκες έπεσαν.
Αποδείχθηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, διότι ο ίδιος αποτελεί μέρος του μεγάλου πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.
Τώρα, ειδικότερα, κατά την κρίση μας, τι περίμεναν οι πολίτες να ακούσουν. Οι πολίτες περίμεναν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό της χώρας, μεταξύ των άλλων -ενδεικτικά τα παραθέτω- τα παρακάτω:
Τι θα γίνει με τα έσοδα. Διότι και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια «μαύρη τρύπα», μια σημαντική υστέρηση εσόδων. Την ανέβασε στο 1,6 δισ. ευρώ. Υπάρχουν άλλες εκτιμήσεις, οι οποίες είναι πιο δυσάρεστες -επιτρέψτε μου να πω- πιο απαισιόδοξες, που ανεβάζουν το περιεχόμενο αυτής της μαύρης τρύπας ακόμη πιο ψηλά. Ωστόσο, ούτε για αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ, που ανέφερε, δεν μας είπε από πού θα καλυφθούν.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αύξησης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, το άφησε ουσιαστικά ανοιχτό, λέγοντας ότι αυτό θα το συζητήσουμε όταν θα υπάρξουν και θα μπορούν να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί αναδιανομής, επιστροφής της διαφοράς στις οικογένειες που δεν έχουν.
Για το θέμα του Φ.Π.Α., κάτι το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Αγορά -δεν πήραμε απάντηση. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει πει:
Όχι στην αύξηση του Φ.Π.Α., στην περαιτέρω αύξηση. Γιατί αυξήσεις, ήδη, είχαμε. Και όχι στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Άλλα θέματα που περιμέναμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό και δεν ακούσαμε. Δεν μας είπε:
-Τι θα γίνει με την ύφεση, που βαθαίνει και παρουσιάζεται, πλέον, ως παρατεταμένη, μόνιμη;
-Τι θα γίνει με την ανεργία, που έχει ξεπεράσει το 12%;
-Τι θα γίνει με τον πληθωρισμό, που υπονομεύει και αποσταθεροποιεί την αγοραστική δύναμη των πολιτών;
Ακούσαμε ορισμένες προτάσεις για μέτρα μείωσης της φορολογίας των κερδών που επενδύονται και πάλι, αλλά νομίζουμε ότι αυτά τα μέτρα -θα σας τα εξηγήσουν οι συνάδελφοι- είναι και μεμονωμένα και δεν είναι από μόνα τους σε θέση να απαντήσουν στην πελώρια πρόκληση των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της υπεράσπισης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.
Άρα, περιμέναμε να ακούσουμε πολλά από τον πρωθυπουργό, για τα θέματα της ανάπτυξης, των επενδύσεων. Θα έλεγα ακούσαμε ελάχιστα. Και αυτά που ακούσαμε δεν δίνουν απάντηση στο πρόβλημα, στην ανησυχία του Ελληνικού Λαού.
Επίσης -και όπως είπα- ενδεικτικά σας αναφέρω ορισμένα από τα μεγάλα κενά της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Περιμέναμε να ακούσουμε τι θα κάνει με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους:
Θα υπάρξουν κάποια μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης;
Θα υπάρξουν κάποιες πολιτικές, οι οποίες θα κάνουν αυτό το χειμώνα ολιγότερο οδυνηρό, απ’ ό,τι φαίνεται ότι θα είναι;
Καμία απάντηση.
Δεν ακούσαμε, επίσης, τι θα κάνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά, που βάζουν «λουκέτα», με την έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά.
Τίποτα απ’ αυτά δεν ακούσαμε. Και εγώ, απλώς, σας παραθέτω -τελείως ενδεικτικά- κάποιες από τις απορίες που πιστεύω ότι είχαν οι συμπολίτες μας, κάποια από τα κενά που ήθελαν να γεμίσουν με τις απαντήσεις του πρωθυπουργού. Αλλά αυτές οι απαντήσεις δεν δόθηκαν.
Σας επαναλαμβάνω: Ένα χρόνο μετά, στην επέτειο της μεγάλης πολιτικής παραπλάνησης του Ελληνικού Λαού –γιατί, όπως είπαμε και πριν, συμπληρώθηκαν 12 μήνες, από το περιβόητο, πλέον, «υπάρχουν λεφτά»- τα ψέματα τελείωσαν, τα προσχήματα έπεσαν.
Και αποδείχθηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στο Ελληνικό πρόβλημα. Γιατί ο ίδιος και η κυβέρνησή του αποτελούν μία πολύ σοβαρή συνιστώσα του μεγάλου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα.
Εγώ να σας ευχαριστήσω.
Να παρακαλέσω τον κ. Σταϊκούρα και μετά τον κ. Μηταράκη να εξειδικεύσουν σε ορισμένα σημεία της πρωθυπουργικής ομιλίας και των απαντήσεων του πρωθυπουργού. Κυρίως γι’ αυτά που είπε, αλλά βεβαίως και γι’ αυτά που δεν είπε και περιμέναμε όλοι να ακούσουμε.
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:
Ο κ. Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δραπέτευσε από τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα.
Απέφυγε κάθε αυτοκριτική για όσα πέρυσι προεκλογικά είχε υποσχεθεί.
Για όσα στο μεσοδιάστημα είπε, έπραξε και παρέλειψε να πράξει.
Επιχείρησε, ως συνήθως, να ρίξει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Δεν μας είπε, όμως, τίποτα για τις τεράστιες ευθύνες από το 1981 και μετέπειτα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες μάλιστα υπήρξε εξέχων μέλος.
Η ηγεσία της Κυβέρνησης οφείλει να αντιληφθεί ότι τα προσχήματα τελείωσαν.
Έχοντας θητεία ενός έτους, είναι αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της.
Πεπραγμένα που, όλο και πιο δυσάρεστα, βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Ενδεικτικά και συγκεκριμένα αναφέρω:
1ον. Ο Πρωθυπουργός αγνόησε την πραγματικότητα.
Πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, κυρίως στο σκέλος των εσόδων, αλλά και στις εξελίξεις στο πεδίο της Οικονομίας.
- Η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 3,7%.
- Η ανεργία τον Ιούνιο έφτασε το 11,6%.
- Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διατηρήθηκε στο 5,5%.
- Η βιομηχανική παραγωγή, τον Ιούλιο, μειώθηκε κατά 8,6% και ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 2,7%.
- Τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το 1ο εξάμηνο, μειώθηκαν κατά 12%.
- Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας, τον Μάιο, μειώθηκε κατά 22%.
- Το 15% των επιχειρήσεων στην Αττική έχουν κλείσει, ενώ 176.700 είναι κοντά στο «κλείσιμο» ως το τέλος του 2011.
Συνεπώς, η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη σε λογική μονομερούς αντιμετώπισης της κρίσης, έχει οδηγήσει σε επιτεινόμενη ασφυξία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι, μάλιστα, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων τονίζουν την ανάγκη εμπλουτισμού της οικονομικής πολιτικής.
Διαπιστώνουν ότι το «Μνημόνιο» οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης.
Προτείνουν «διαπραγμάτευση, με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής» , «ευελιξία στην εφαρμογή του Μνημονίου» και «άμεση απεμπλοκή από τους όρους του».
Είναι, συνεπώς, προφανές ότι όλα αυτά είναι σε απόσταση από την πορεία της Κυβέρνησης.
2ον. Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού δεν περιείχαν ίχνος αυτοκριτικής για τις υποσχέσεις και τις έωλες δεσμεύσεις που αναλάμβανε πέρυσι, τέτοια εποχή, στη ΔΕΘ.
Ενδεικτικά, πέρυσι υποστήριζε:
«Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά».
Τελικά όχι μόνο πάγωσε, αλλά μείωσε σημαντικά μισθούς και συντάξεις.
Πέρυσι υποστήριζε:
«Αν αυξήσουμε τους φόρους, θα μειώσουμε την αγοραστική τους δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης».
Τελικά αύξησε σημαντικά τους άμεσους και έμμεσους φόρους, οδηγώντας τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Πέρυσι υποστήριζε:
«Όλοι θα προστατεύονται από τον πληθωρισμό».
Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν στο 5,5%, ο υψηλότερος των τελευταίων 13 ετών, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στο 0,9%.
3ον. Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού δεν περιείχαν ίχνος αυτοκριτικής και για τις ευθύνες που φέρει η Κυβέρνησή του για την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πριν από την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, μεταξύ άλλων:
Πρώτον , αναφέρονταν απαξιωτικά για τη χώρα, το κύρος και την αξιοπιστία της , υπονομεύοντας τη δανειοληπτική της ικανότητα.
Δεύτερον , έστελνε συνεχώς λανθασμένα και αντιφατικά μηνύματα στις αγορές, με άστοχες αναφορές σε «Τιτανικό», «απώλεια εθνικής κυριαρχίας» και χώρα με «εκτεταμένη διαφθορά» .
Τρίτον , άργησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα μένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένη στο προεκλογικό δόγμα «λεφτά υπάρχουν».
Το αναφέρει, άλλωστε, και ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Η Ελληνική Κυβέρνηση άργησε πάρα πολύ να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος και να λάβει τα αναγκαία μέτρα» λέει ο κ. Τρισέ. Και συνεχίζει: «Εμείς, στην ΕΚΤ ήμασταν έντονοι και ξεκάθαροι στις προειδοποιήσεις μας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά.» (15 Μαΐου).
Έτσι, γύρω στα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα spreads εκτοξεύθηκαν (να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα άφησε στις 133 μονάδες βάσης, και μέχρι το Νοέμβριο ήταν στις 180 μονάδες βάσης).
Ακόμη και τότε, όμως, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να αποφύγει την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, εάν απορροφούσε μεγάλο μέρος ή όλο τον όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων, που υπερκάλυπταν τις εκδόσεις ομολόγων και ετησίων γραμματίων μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Συνεπώς, ο δρόμος του «Μνημονίου» δεν ήταν μονόδρομος.
Είναι επιλογή της Κυβέρνησης.
Άρα, δική της είναι και η ευθύνη.
4ον. Κατηγόρησε την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι «είναι αναξιόχρεη» και ότι «φόρτωσε τον Ελληνικό λαό με τεράστια δάνεια». Και κατέληξε ότι αυτή «δεν είναι σοσιαλιστική πολιτική».
Ορισμένες επισημάνσεις επί αυτού:
1η Επισήμανση . Οι δημοσιονομικές επιλογές της δεκαετίας του ’80 επιβάρυναν και επιβαρύνουν, ακόμη και σήμερα, την Ελληνική Οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σε αυτή τη δεκαετία, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν, κατά μέσο όρο, 12,9% του Α.Ε.Π., κάτι που ποτέ προηγουμένως δεν είχε συμβεί στην Ελλάδα και δεν έχει επαναληφθεί έκτοτε.
Αυτά τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν στην έκρηξη του δημοσίου χρέους, από το 22% το 1980 στο 71% το 1990.
Έτσι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα της σημερινής Ευρωζώνης, στο τέλος της, μετά από δύο υποτιμήσεις της δραχμής, μετά από μια διετία ασφυκτικής λιτότητας, και αφού η χώρα απορρόφησε τα Κοινοτικά Μεσογειακά Προγράμματα, βρέθηκε με τριπλάσιο χρέος.
Και διερωτάται κανείς: Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ως μέλος των Κυβερνήσεων δεν είχε αντιληφθεί τις εξελίξεις;
2η Επισήμανση Το 87,2% των 80 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 70 δισ. ευρώ της αύξησης του χρέους κατά την περίοδο 2004-2008 δαπανήθηκαν για την κάλυψη των υποχρεώσεων με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να επιβαρύνει τη χώρα.
Αυτό το ποσοστό προκύπτει από πληρωμές για τόκους του χρέους (62,5%), πληρωμές για εξοπλιστικές δαπάνες (12,5%), χρέη των νοσοκομείων (3,3%), υποχρεώσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση (8,9%).
3η Επισήμανση . Την περίοδο 2007 – 2009, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, κατά 6% του ΑΕΠ και 14,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Όσο περίπου και στην Ελλάδα, αν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν «φούσκωνε» το έλλειμμα του 2009.
4η Επισήμανση . Η Κυβέρνηση «φούσκωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009, ματαιώνοντας «ώριμες» δημόσιες εισπράξεις του 2009, μεταφέροντας εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μεταθέτοντας πληρωμές του 2010 στο 2009.
5ον. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με αισιοδοξία στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Οι προβλέψεις, όμως, και οι εκτιμήσεις του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης συνεχώς διαψεύδονται.
Τα αποτελέσματα κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση των αποκλίσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 1ο οκτάμηνο του 2010:
1ον . Η υστέρηση εσόδων, έναντι των στόχων, παρά την υπερ-φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διευρύνεται συνεχώς.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,7% (Συνεχής μείωση: 8,3% το πεντάμηνο, 7,2% το εξάμηνο, 4,1% το επτάμηνο).
Μάλιστα, το μήνα Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο, παρατηρείται μείωση των εσόδων, της τάξεως του 3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009.
Η υστέρηση εσόδων για το οκτάμηνο έναντι των προβλέψεων ξεπερνάει τα 2,2 δισ. ευρώ (το Οικονομικό Επιτελείο εκτιμούσε ότι τα καθαρά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 34,6 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώνονται στα 32,4 δισ. ευρώ).
2ον . Η υστέρηση αυτή στα έσοδα οδηγεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει το στόχο των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις.
Έτσι, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι (περίπου 2,3 δισ. ευρώ), έναντι στόχου για μείωση μόλις κατά 4%.
Η Νέα Δημοκρατία όμως επίμονα επισημαίνει στην ηγεσία της Κυβέρνησης ότι η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, χωρίς αξιολόγηση, για να επιτευχθεί η λογιστική μείωση του ελλείμματος είναι λανθασμένη πολιτική.
Και αυτό γιατί ακυρώνει βασική ατμομηχανή της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Η ηγεσία της Κυβέρνησης δεν μας ακούει.
Όμως, δεν ακούει ούτε το Σύμβουλό της.
Το Νομπελίστα Stiglitz που πρόσφατα δήλωσε ότι «...η περικοπή επενδύσεων με υψηλές αποδόσεις μόνο και μόνο για να φαίνεται καλύτερη η εικόνα του ελλείμματος είναι πραγματικά ανοησία».
Υπογραμμίζουμε, επίσης, όπως έχει αναπτύξει διεξοδικά και ο συνάδελφος Τομεάρχης κ. Χατζηδάκης, ότι το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο, το ΤΕΜΠΜΕ βούλιαξε, Αναπτυξιακός Νόμος δεν υπάρχει, οι πρωτοβουλίες για ΣΔΙΤ καρκινοβατούν, οι συμβάσεις παραχώρησης είναι στη σφαίρα της θεωρίας, οι αποκρατικοποιήσεις είναι ασκήσεις επί χάρτου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι λεκτικό σχήμα.
6ον. Ο Πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον της «μετρολογίας».
Είναι μετρολογία, όμως, όταν στην τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ των συνολικών κρατικών δαπανών [για το 2010], ώστε να αντισταθμίσει τα κατώτερα των εκτιμήσεων έσοδα και τις αποκλίσεις στις δαπάνες άλλων τομέων της Κυβέρνησης;
Μάλιστα, το νέο «Μνημόνιο» αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τη βιωσιμότητα ορισμένων διακριτών περικοπών των δαπανών και εάν χρειαστεί θα τις αντικαταστήσει με μόνιμες μειώσεις δαπανών» (Παράγραφος 6).
Είναι μετρολογία όταν θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ για το 2011;
Από νέα εισπρακτικά μέτρα 2,2% του ΑΕΠ (5 δις. ευρώ) και από περαιτέρω περικοπή δαπανών 1% του ΑΕΠ.
Αυτά δεν είναι σενάρια ή μύθοι, αλλά η πραγματικότητα.
7ον. Ο Πρωθυπουργός αγνόησε εντελώς να επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από την υλοποίηση του «Μνημονίου».
Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Μνημονίου» και τις συνοδευτικές πολιτικές και πρακτικές της Κυβέρνησης ωθούν τη χώρα σε ένα παρατεταμένο φαύλο κύκλο.
Έτσι, εκτός των άλλων αυξάνεται και ο κίνδυνος υλοποίησης του ιδίου του «Μνημονίου» και η εφαρμογή πρόσθετων οικονομικά και κοινωνικά σκληρών μέτρων.
Ορατοί κίνδυνοι υλοποίησης που καταγράφονται και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κίνδυνοι όπως είναι:
§ Τα συνολικά χαμηλά ταμειακά έσοδα.
§ Οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων.
§ Η συσσώρευση πληρωτέων λογαριασμών και ληξιπρόθεσμων οφειλών κυρίως στα νοσοκομεία και στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
§ Η ελλειμματική λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων.
§ Οι αποκλίσεις από πιθανές καταπτώσεις εγγυήσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς (οι εγγυήσεις ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, μπορεί όμως να αυξηθούν στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους).
§ Οι υπερβάσεις επιχορηγήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. ο Ο.Α.Ε.Ε. έχει υπερβεί τις προϋπολογισθείσες επιχορηγήσεις) και προς συγκοινωνιακούς φορείς (έχουν ήδη ανέλθει στο 84,9% των προϋπολογισθέντων λειτουργικών δαπανών τους το πρώτο επτάμηνο του έτους).
§ Η επιδείνωση του ρυθμού μείωσης των δαπανών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
§ Η χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής.
§ Η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα.
Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:
Θέλω να τονίσω κάτι που είπε και ο κ. Σταϊκούρας και για το οποίο έκανα σχετική δήλωση και το Σάββατο, αναφορικά με την πορεία της χώρας προς το Μνημόνιο: Πρέπει, επιτέλους, να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.
Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε μόνη της, νωρίς, τα απαραίτητα μέτρα, αλλά έκανε το παν, τότε, για να δυσφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να κλείσουν για την Ελλάδα, αρκετούς μήνες μετά, οι πόρτες των διεθνών Αγορών.
Έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση, και πάλι, δεν κάνει το σωστό. Δεν παίρνει νωρίς τα απαραίτητα μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας. Πολλά από αυτά τα έχουμε, ήδη, παρουσιάσει στην πρόταση της 7ης Ιουλίου.
Αναφορικά, τώρα, με την ομιλία και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να επισημάνω μερικά συγκεκριμένα στοιχεία:
Πρώτον, το μείγμα πολιτικής δεν αλλάζει, με αποτέλεσμα η χώρα να συνεχίσει να είναι σε βαθιά ύφεση, η οποία θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων. Δηλαδή, τα μέτρα που λαμβάνουν δεν λύνουν το πρόβλημα, το οποίο προσπαθούν να λύσουν.
Δεύτερον, το ρυθμιστικό και φορολογικό καθεστώς της Ελλάδος, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, παραμένει μη ανταγωνιστικό σε σχέση με γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα να μην προσελκύουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο δημιουργεί ανεργία. Δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Είναι θετική η κίνηση του πρωθυπουργού να μειώσει τη φορολογία σε ένα συγκεκριμένο μέρος των κερδών, στα μη διανεμόμενα κέρδη. Όμως, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα συνολικά κέρδη μιας εταιρείας, ο Ελληνικός φορολογικός συντελεστής, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής παραμένει πολλαπλάσιος σε σχέση με τις χώρες της περιοχής. Ο επενδυτής, όταν θέλει να κάνει μία επένδυση, κοιτάει τον τελικό, τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή. Κοιτάει πόσα λεφτά πρέπει να επενδύσει και μετά από τόσα χρόνια, τι μπορεί να προσδοκά.
Τρίτον, ο πρωθυπουργός απέκλεισε, μάλλον, την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι πάμε πάλι στη συζήτηση για αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Έχουμε, ήδη, τοποθετηθεί. Η Αγορά δεν αντέχει νέα αύξηση του ΦΠΑ. Όχι μόνο κοινωνικά δεν το αντέχει, αλλά και από την άποψη της αποτελεσματικότητας. Ο αυξημένος συντελεστής δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα. Πιθανότατα θα φέρει λιγότερα σε αριθμό ευρώ, σε πραγματικά ευρώ.
Σχετικά με το « fast track », η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει και είχε ψηφιστεί ο Ν. 3775/2009, το « one stop shop », το οποίο καθυστέρησε πάρα πολύ να εφαρμοστεί. Τώρα, ορίζεται ένας ειδικός υπουργός, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα αυτών των επενδύσεων.
Θέλω να θέσω δύο ερωτήματα:
Πρώτον, οδηγούμαστε σε μία οικονομία δύο ταχυτήτων; Δηλαδή οι εταιρείες, οι οποίες περνάνε τη γραμμή θα έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτηθούν γρηγορότερα και οι μικρομεσαίες ή μεσαίες εταιρείες -οι οποίες είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας- θα έχουν έναν ανταγωνισμό, ο οποίος δεν είναι υγιής; Θα έχουμε μια στρέβλωση της αγοράς;
Χρειάζεται φορολογική απλότητα.
Χρειάζεται ρυθμιστική απλότητα.
Χρειάζεται οπωσδήποτε να βοηθήσουμε τις μεγάλες επενδύσεις. Το είχαμε περιλάβει και στην πρόταση της 7ης Ιουλίου. Αλλά πρέπει πολύ γρήγορα και οι μικρότερες και οι μεσαίες εταιρείες να έχουν το ίδιο θετικό, ρυθμιστικό περιβάλλον. Γιατί αλλιώς θα παραμείνουμε στη θέση 83η της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
Δεύτερον, δημιουργήθηκε Υπουργείο Επικρατείας για τις μεγάλες επενδύσεις. Παραμένουν, βέβαια, ως συναρμόδια το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πώς θα λειτουργήσουν όλες αυτές οι συνυπευθυνότητες;
Τελικά, αντί να είναι ταχύτερη η αδειοδότηση, μήπως μπαίνουμε σε ένα δυσμενέστερο καθεστώς; Βλέπουμε και τις διαφωνίες μέσα στην κυβέρνηση, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα λιγότερο ευέλικτο περιβάλλον απ’ αυτό που είχαμε;
Στο θέμα του Τουρισμού , ο πρωθυπουργός είπε: «Πήγαμε σχετικά καλά». Τα νούμερα πάλι τον διαψεύδουν. Η μείωση των εσόδων, το πρώτο 3μηνο, ήταν 12%. Άρα, δείχνει ότι το θετικό διεθνές κλίμα δεν βοηθά τον Ελληνικό Τουρισμό. Δεν βλέπουμε αποτελέσματα.
Σχετικά με τις εξαγγελίες για τον ΟΣΕ: Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση, χωρίς λόγο, καθυστέρησε ένα χρόνο. Υπήρχε μια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχαν συγκεκριμένες εξαγγελίες. Θα μπορούσαν αυτές να είχαν δουλευτεί ταχύτερα. Ίσως μπορεί να ήθελε η κυβέρνηση να κάνει κάποιες μικρές αλλαγές. Υπήρχε σχέδιο. Αλλά έπρεπε να έχουμε 12 μήνες ελλειμμάτων, την εποχή που μειώνουμε τις συντάξεις και μειώνουμε τους μισθούς, για να έρθει η κυβέρνηση να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα; Η κυβέρνηση κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια -κατά τη γνώμη μου- να δείξει ότι δεν συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης. Ένα παράδειγμα να αναφέρω στον ανασχηματισμό: Εμείς φωνάζαμε, τόσον καιρό, για Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Έπρεπε να βρουν έναν καινούργιο τίτλο, μόνο και μόνο να δείξουν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο θέμα των ξένων επενδύσεων: Ανέφερε ο πρωθυπουργός, με ιδιαίτερη χαρά, το γεγονός ότι η Norges , το Νορβηγικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο, επένδυσε στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι επένδυσε σε όλη την περιοχή. Πήρε μια θέση «καλάθι», όπως λέμε στην Αγορά. Επένδυσε στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία. Άρα, πήρε μια συνολική θέση στη Νότιο Ευρώπη.
Τώρα, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι οι Αγορές είναι αντικειμενικές; Τώρα οι Αγορές είναι καλές; Πλέον μας ακούνε; Αν αυτό είναι αλήθεια, γιατί τα spreads παραμένουν στις 900 μ.β;
Δεν μπορούμε επιλεκτικά να σχολιάζουμε τη μια εταιρία που αγόρασε. Πρέπει να δούμε το μέσο όρο. Και ο μέσος όρος είναι τα spreads . Τα spreads παραμένουν πάρα πολύ υψηλά, γιατί η Αγορά πιστεύει ότι η χώρα μπαίνει σε ύφεση και, κατά συνέπεια, η επίτευξη του στόχου μείωσης των ελλειμμάτων δεν είναι εφικτή.
Δεν ακούσαμε στη ΔΕΘ πρόταση για το δημόσιο χρέος. Έχουμε επανειλημμένα πει ότι, αν το Μνημόνιο εφαρμοστεί ως έχει ως το τέλος, η έξοδος της Ελλάδος από το Μηχανισμό Στήριξης θα είναι πάρα – πάρα πολύ δύσκολη. Γιατί θα έχουμε ένα δημόσιο χρέος 146% του ΑΕΠ. Αν δεν πάρουμε δράσεις για το χρέος, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από το Μνημόνιο, όπως προβλέπεται.
Τα προβλήματα είναι τρία: Έλλειμμα, ύφεση, χρέος.
Πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα τρία συγχρόνως.
Η κυβέρνηση μίλησε για 175.000 θέσεις εργασίας, μέσω ΟΑΕΔ , με κόστος 1 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο. Φαντάζομαι, 175.000 και πολλαπλάσιος αριθμός ανέργων περιμένει να δει τι εννοεί η κυβέρνηση, κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Δεν έχουμε ακούσει λεπτομέρειες.
Αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού, σχετικά με την έμφαση που ξαναδίνει στην «πράσινη ενέργεια». Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις. Η «πράσινη ενέργεια» είναι σίγουρα κάτι πολύ θετικό. Θα ήθελα, απλώς, να σημειώσω ότι η «πράσινη ενέργεια» οδηγεί σε εξαγωγή πόρων στο εξωτερικό, γιατί τα μηχανήματα και η τεχνογνωσία είναι, κατά κανόνα, ξένα. Άρα, ουσιαστικά αυτό δεν βοηθάει το εμπορικό ισοζύγιο.
Και, κατά δεύτερον –το λέει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι πάρα πολύ λίγες. Δημιουργούνται για 6 μήνες, που χτίζεται μια μονάδα, αλλά μετά μένουν ελάχιστοι εργαζόμενοι. Άρα, η «πράσινη ανάπτυξη», είναι θετικότατη. Όμως, δεν είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης.
Δεν ακούσαμε τι θα γίνει με τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Είπε ότι ο πρωθυπουργός ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών -προφανώς δεν τον έβλεπε στο ακροατήριο- αν πάει καλά η Ελληνική οικονομία, να δώσει κάτι.
Πιστεύω αυτό δεν επιτρέπεται από το Μνημόνιο, έτσι κι αλλιώς. Άρα, ίσως, δεν έχουν διαβάσει τη σχετική παράγραφο. Και κατά δεύτερον, είπε πως θα γίνει αυτό, αν τα έσοδα πάνε καλά. Ο κ. Σταϊκούρας, πολύ συγκεκριμένα, σας παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα έσοδα δεν πάνε καλά. Άρα, εμένα μου ακούστηκε από τον πρωθυπουργό λίγο επικοινωνιακό αυτό το σημείο.
Τελειώνοντας, ήθελα να πω ότι, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις μας για έλλειψη σχεδίου. Κυρίως στα έργα που απαιτείται συνυπευθυνότητα, δουλειά, συντονισμός, η κυβέρνηση καθυστερεί. Στα μέτρα που απαιτούν μία υπογραφή, όπως η μείωση των μισθών είναι ταχύτατη. Όμως, αυτό το λάθος μείγμα πολιτικής δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάει να λύσει.
Το συμπέρασμά μας, λοιπόν, είναι ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν επικοινωνιακή, ήταν μια έκθεση ιδεών. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει, πλέον, να κριθεί από τις πράξεις του, όχι από τα λόγια του. Πρέπει να κριθεί με βάση το πού πάει η οικονομία. Η οικονομία αυτή τη στιγμή έχει μπει σε βαθύτατη ύφεση και γι’ αυτό ανησυχούμε όλοι.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση είναι οικονομικού περιεχομένου έτσι κι αλλιώς. Ο πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του, στην ουσία εξήγγειλε δύο πράγματα: Το ένα αφορούσε το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, την εξίσωση δηλαδή, ή μάλλον την αναβολή της εξίσωσης. Και το άλλο ήταν το θέμα της περαίωσης. Για το θέμα της περαίωσης δεν είπατε τίποτα. Κανείς σας. Καταρχήν η ερώτηση μου είναι: Συμφωνείτε εσείς με τη φιλοσοφία της περαίωσης, όπως την εξήγγειλε χθες ο κ. Παπανδρέου; Όπως την κατάλαβε ο περισσότερος κόσμος, είναι «παιδιά εντάξει, ζητάμε πολλά, δεν μπορούμε να τα βρούμε τα πολλά, ελάτε να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε για τα λίγα»! Δεν είναι ένα συγχωροχάρτι στην ουσία απέναντι σε όσους χρώσταγαν εκατομμύρια εκατομμυρίων;
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο θέμα, για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης: Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά το απέρριψε, αυτή τη στιγμή, για λόγους αδυναμίας υλοποίησης από το αρμόδιο Υπουργείο. Δηλαδή για λόγους επάρκειας των μηχανισμών. Δεν απέκλεισε όμως, στο μέλλον να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλει η κυβέρνηση, με βάση το Μνημόνιο, είτε να μεταφέρει το 30% των προϊόντων αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α., είτε να βρει μέτρο ισοδυνάμου οικονομικού αποτελέσματος. Μιλάμε, συνεπώς, για ένα καινούριο εισπρακτικό μέτρο, ύψους 1 δισ. ευρώ από τα 5, που ανέφερα πριν, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε άλλα μέτρα. Όπως είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων. Όπως είναι και η μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.
Εμείς έχουμε ταχθεί αρνητικά στο οποιοδήποτε, επιπλέον, εισπρακτικό μέτρο. Διότι θεωρούμε ότι αλλάζοντας το μείγμα των μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση, μπορούμε να μηδενίσουμε, σε 2 χρόνια από σήμερα, το διαρθρωτικό έλλειμμα. Πρέπει, όμως, να εμπλουτίσουμε το μείγμα με μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης της Οικονομίας.
Στο άλλο ερώτημα σας, για τις περαιώσεις: Περαιώσεις έκαναν και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, έλεγαν ότι οι περαιώσεις δεν είναι μια ορθή οικονομική και πολιτική πρωτοβουλία. Εμείς είχαμε πει ότι είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Και θεωρούμε ότι με αυτό μπορούσε να περαιωθεί ένα μεγάλο κομμάτι υποθέσεων. Πράγματι, δεν είχε ανταπόκριση αυτό το μέτρο. Θεωρούμε ότι ούτε τώρα θα έχει. Και είναι ένα καθαρά επικοινωνιακό μέτρο, προκειμένου να προσπαθήσει η κυβέρνηση να καλύψει ένα μέρος από την υστέρηση των εσόδων που έχει. Άλλωστε, να μη ξεχνούμε, ότι πολλά λόγια λέει για τη φοροδιαφυγή, αλλά με βάση την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και των εσόδων του 8μηνου, λίγα πράγματα έχει καταφέρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, χθες ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, στον κ. Καραμανλή κατηγορώντας τον, ότι φυγομάχησε, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν Εξεταστικές Επιτροπές για την Οικονομία και, μάλιστα, ουσιαστικά προανήγγειλε - τουλάχιστον αυτό εμείς καταλάβαμε - και το ενδεχόμενο να υπάρξει και Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην πρωθυπουργό.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε: Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα περιμένουμε οι υπαινιγμοί και οι υπόνοιες που διέτρεξαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ανάμεσα στις γραμμές, να γίνουν υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δεν σχολιάζουμε υπαινιγμούς και υπόνοιες. Ούτε διάφορα πράγματα που διατυπώθηκαν σε πλάγιο υπαινικτικό λόγο.
Λοιπόν, πρώτα ο πρωθυπουργός να πει τα πράγματα όπως εκείνος τα έχει αποφασίσει - αν τα έχει αποφασίσει - και μετά και η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα θα πάρει τη θέση της, όπως το κάνει μέχρι σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι ισχύουν αυτά που έχει πει επανειλημμένα ο Πρόεδρος, ο Αντώνης Σαμαράς, και έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία και η Νέα Δημοκρατία.
Το ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα θέματα, μέχρι τώρα, δεν φαίνεται πουθενά να ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση της μόνης αλήθειας. Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μόνο να δημιουργεί εντυπώσεις. Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μόνο να αποπροσανατολίζει επικοινωνιακά και πολιτικά την κοινή γνώμη, από τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική του κ. Παπανδρέου, όπως εφαρμόζεται στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.