Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Δήλωση αναπληρωτή υπεύθυνου τομέα πολιτικής ευθύνης για την Υγεία, για το θέμα των φαρμάκων

O Αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθήνας, κ. Γ. Γιακουμάτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ν.Δ. από πολύ νωρίς είχε επισημάνει τη προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει πως τέτοιου είδους πειραματισμοί, είναι επικίνδυνοι για την ίδια τη ζωή του Έλληνα πολίτη και θα οδηγούσαν στην πλήρη διάλυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας αλλά και στην πλήρη αποδιοργάνωση της Α’ βάθμιας Φροντίδας Υγείας, με μοναδικό θύμα τον Έλληνα ασφαλισμένο.
Δυστυχώς δικαιωθήκαμε.
Πριν συμπληρωθούν 6 μήνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι από άκρως επικίνδυνη έως και τραγική.
Α) Καρκινοπαθείς υφίστανται ένα καθημερινό «Γολγοθά» αφού δεν βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζονται ή όταν τα βρουν αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους   καθώς οι φαρμακοποιοί έκοψαν την πίστωση προς το Ταμείο, εξαιτίας των οφειλών του.
Β) Χρόνια πάσχοντες και ειδικότερα υπερήλικες αναγκάζονται - εάν έχουν (που δεν έχουν) – να πληρώσουν για τα φάρμακα που τους είναι άκρως απαραίτητα. 
Γ) Ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν, χρειάζεται να περιμένουν στο θάλαμο αναμονής  εξαιτίας της έλλειψης υλικών και φαρμάκων.
Δ) Οι φαρμακοποιοί έκοψαν τη πίστωση προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ε)Ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα έχουν προβεί από το Γενάρη σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους τους, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλει αυτά που τους οφείλει. Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, έχει γενικευτεί το τελευταίο μήνα με αποτέλεσμα από τους 80.000 απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών υγείας πάνω από 50.000 να βρίσκονται σε καθεστώς στάσης πληρωμών.
Και αν αυτά είναι τα άσχημα, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Τα 6,5 δις της δόσης που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και προορίζονται για την Ελλάδα θα πήγαιναν στη πληρωμή των οφειλών του Ελληνικού Κράτους προς τους ιδιώτες. Αυτό σημαίνει
- Για τον ΕΟΠΥΥ 4,5 δις € (για τα χρέη του 2011 αλλά και για τη κάλυψη των αναγκών του 2012).
- Επιστροφή ΦΠΑ 1,2 δις €.
αλλά και για τη κάλυψη άλλων υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες.
Αυτό ας το αναλογιστούν όλοι εκείνοι που εμπορεύονται την ελπίδα του ελληνικού λαού, μιλούν ανεύθυνα και επιδιώκουν την ακυβερνησία ανοίγοντας έτσι τη πόρτα για την επιστροφή της χώρας στη κατοχική δραχμή αλλά και την ευρωπαϊκή της απομόνωση.
Καλούμε τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και τον υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας να σταματήσει τώρα το Γολγοθά 9,5 εκ. ασφαλισμένων, μεταφέροντας χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, πόρους στον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν χωράει ούτε μια ώρα καθυστέρηση».