Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ.Αντώνη Σαμαρά μετά το πέρας της σύσκεψης για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σε διευρυμένη σύσκεψη για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Αθανάσιος Τσέλιος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κ. Μιχαήλ Κωσταράκος.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο, πάρα πολύ θερμό καλοκαίρι. Έχουμε, όμως, μπροστά μας και την πιο γόνιμη τουριστική περίοδο, τη πιο γόνιμη περίοδο που θα έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, από πλευράς αριθμού άφιξης τουριστών. Περιμένουμε περισσότερους από 17 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα για προορισμό τους. Η επιλογή της χώρας μας από τους τουρίστες είναι προϊόν σκληρής προετοιμασίας και είναι ταυτόχρονα και μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μια βαθιά ανάσα για την οικονομία μας.
Η Πολιτεία μέσα σε αυτή τη συγκυρία έχει προετοιμαστεί από νωρίς, για να αντιμετωπίσει τις πιθανές πυρκαγιές στον τόπο μας, που χρόνια καταστρέφουν το φυσικό μας πλούτο και υπονομεύουν και την οικονομία μας.
Προσωπικά θα είμαι πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσω αδυναμίες ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού ή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ζητάω, όμως, από τους πολίτες μας, από τον κάθε ένα σας χωριστά, να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, να προστατεύσει το ίδιο, το κοινό μας το σπίτι.
Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μια ενημερωτική καμπάνια για το πώς μπορούν οι πολίτες να συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.
Η Πολιτεία το οφείλει και θα κάνει το καθήκον της. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνει ο καθένας και η καθεμιά από σας ξεχωριστά.
Ευχαριστώ πολύ».

Οι Υπουργοί, κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
«Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε δυο λόγια για τη σύσκεψη;
Νίκος Δένδιας: Σήμερα υπήρξε μια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, για τα θέματα της Πυροπροστασίας, ενόψει της τουριστικής περιόδου. Όπως ξέρετε όλοι, περιμένουμε να έχουμε την καλύτερη τουριστική περίοδο που υπήρξε ποτέ, άνω των 17 εκατομμυρίων τουριστών.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και δεδομένου του γεγονότος ότι η φετινή σεζόν θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη - επαναλαμβάνω εξαιρετικά επικίνδυνη - με βάση τις προβλέψεις και τα σενάρια που έχουμε από τους αρμόδιους οργανισμούς, με την εντολή του Πρωθυπουργού επίσης υπήρξε συντονισμός των Υπουργείων, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσω το εξής: χωρίς τη συνεργασία της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι ο κ. Πρωθυπουργός μου ζήτησε να τον ενημερώσω, αμέσως μόλις επιστρέψει από την Κίνα, για τα μεγάλα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Πάνος Παναγιωτόπουλος: Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, έγινε μία συντονιστική σύσκεψη για τα θέματα των πυρκαγιών. Όπως ξέρετε, τη γενική ευθύνη και το γενικό συντονισμό την έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημοσίας Τάξεως και βεβαίως η Πυροσβεστική υπηρεσία πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα. Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει εμείς, το κάναμε πέρυσι, θα το κάνουμε και φέτος πολύ πιο ενεργά, πολύ πιο συντονισμένα, πολύ πιο συστηματικά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και σε αυτή την περίπτωση θα είναι δίπλα στον κίνδυνο, δίπλα στην Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου. Η συνεισφορά μας θα είναι και στην πρόληψη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, στις κατά τόπους περιοχές, σε συντονισμό πάντα με την Πυροσβεστική και υπό τας διαταγάς της Πυροσβεστικής, θα περιπολούν τους δύσκολους μήνες, τους επικίνδυνους μήνες, τις επικίνδυνες μέρες, για να μπορούμε έτσι να επιτηρούμε, να προλαμβάνουμε και να ειδοποιούμε εγκαίρως.
Από εκεί και πέρα συνεργαζόμαστε για το θέμα των πυροσβεστικών μέσων, συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, γιατί θεωρούμε ότι αυτό το καλοκαίρι πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ήρεμο και πιο αποδοτικό, γιατί περιμένουμε αύξηση του κύματος των τουριστών και έχει πολύ μεγάλη σημασία όλα αυτά να πάνε καλά.
Για μια ακόμη φορά, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην υπηρεσία του Ελληνικού Λαού, στην υπηρεσία της Πατρίδος και σε ειρηνική περίοδο και προσφέρουν ό,τι καλύτερο και ό,τι περνά από το χέρι τους, για να μπορούν να λύνουμε προβλήματα.

Σταύρος Καλαφάτης: Στη σημερινή σύσκεψη δόθηκαν εντολές συγκεκριμένες και κατευθύνσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών. Είμαστε συντονισμένοι και ταγμένοι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και βεβαίως και οι δασικές υπηρεσίες σε σχέση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».