Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Πολιτικό Παρατηρητήριο-Επιστροφή στο προβάδισμα της ΝΔ των περυσινών εκλογών

 
Οι τρεις πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύθηκαν αναδεικνύουν το ίδιο συμπέρασμα: Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις περυσινές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται και πάλι ουσιαστικά με τη διαφορά των εκλογών (2% τον Μάιο και 2,7% τον Ιούνιο), ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τώρα εμφανιζόταν γενικά τάση ισοπαλίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με εναλλασσόμενο το προβάδισμα και συνήθως πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας RASS (Τύπος της Κυριακής, 26/5) η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 24,5% έναντι 22,1% του ΣΥΡΙΖΑ και προηγείται με διαφορά 2,4 μονάδων. Με την ίδια διαφορά η ΝΔ προηγείται και στην πρόθεση ψήφου της εταιρείας ALCO (Πρώτο Θέμα, 26/5) συγκεντρώνοντας 21,5% έναντι 19,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην αναγωγή επί των εγκύρων που κάνει η εταιρεία το προβάδισμα αυξάνεται στο 2,8% (ΝΔ: 24,9% - ΣΥΡΙΖΑ: 22,1%).
Σημειώνεται, ότι στην έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα η διαφορά της πρόθεσης ψήφου ήταν 0,6% (ΝΔ: 20,5% - ΣΥΡΙΖΑ: 19,9%). Τέλος, στην πρόθεση ψήφου της εταιρείας GPO («Ανατροπή»/MEGA, 27/5) η ΝΔ συγκεντρώνει 21,3% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ και προηγείται με καθαρή διαφορά 1,8%, με χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από δύο μήνες είχε καταγραφεί ισοπαλία με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν από 20,3% το καθένα.
Προκύπτει δηλαδή διπλή τάση: ενώ η ΝΔ αυξάνει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και το ποσοστό πρόθεσης ψήφου που της αναλογεί, τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται. Η ίδια τάση παρατηρείται άλλωστε και στα λεγόμενα ποιοτικά ερωτήματα, όπου ο Αντώνης Σαμαράς αυξάνει το μεγάλο προβάδισμά του έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή του καταλληλότερου πρωθυπουργού (46,3% έναντι 27% στην έρευνα της GPO και 53% έναντι 28,9% στην έρευνα της RASS), ενώ για πρώτη φορά μετά τις εκλογές αποκτά ομόφωνα προβάδισμα και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 44,2% έναντι 42,7% του Φ. Κουβέλη και 35,3% του Α. Τσίπρα στην έρευνα της GPO και με 44,5% έναντι 37,9% του Φ. Κουβέλη και 32,8% του Α. Τσίπρα στην έρευνα της RASS.
Ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγεται επίσης με τεράστια διαφορά έναντι του Α. Τσίπρα και στο κρίσιμο ερώτημα της εμπιστοσύνης που μετρά η εταιρεία RASS (ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας) συγκεντρώνοντας 44,1%