Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Δήλωση Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής μετά τη συνεδρίαση της 30/10/09

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου-Εκλογών και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Σιούφας, μετά τη σημερινή συνεδρίασή της, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε το νέο πρόεδρό της. Με ένα πρωτόγνωρο, για την παράταξή μας, τρόπο.
Συγχαίρω για μία ακόμα φορά, το νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Αντώνη Σαμαρά. Έχουμε, τη στιγμή αυτή, τα αποτελέσματα από 1.415 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 1.648 τμημάτων. Δηλαδή, το 86,28% των εκλογικών τμημάτων.
Ψηφίσαν 662.354 πολίτες.
- Η κα Ντ. Μπακογιάννη έλαβε 257.901 ψήφους ή ποσοστό 39,45%.
- Ο νέος Πρόεδρος, ο κ. Αντ. Σαμαράς, 328.721 ψήφους ή ποσοστό 50,28% και
- ο κ. Π. Ψωμιάδης- του ευχόμαστε και περαστικά- 67.162 ψήφους ή ποσοστό 10,27%.
Θέλω, σήμερα, να υπογραμμίσω ότι στο διάστημα αυτό, από τις 4 Οκτωβρίου έως σήμερα, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μία τεράστιας σημασίας δημοκρατική κατάκτηση. Έκανε πράξη την άμεση Δημοκρατία στην εκλογή του νέου Προέδρου. Θέλω να σημειώσω, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία των υποψηφίων για την εκλογή του νέου Προέδρου από τη λαϊκή βάση και την άμεση υιοθέτησή της από τον Πρόεδρο Κώστα Καραμανλή. Υπογραμμίζω την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, που εισηγήθηκε τις αναγκαίες, για το σκοπό αυτό, καταστατικές αλλαγές. Ακολούθησε η προετοιμασία και η άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου της 7ης και 8ης Νοεμβρίου. Υπογραμμίζω τις αποφάσεις που ελήφθησαν, αλλά και το διάλογο, που διεξήχθη τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, με τις πολιτικές τοποθετήσεις των συνέδρων, για τα ζητήματα που ο καθένας έκρινε, ανάμεσα στα οποία ήταν και το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.
Θέλω, προπάντων, να υπογραμμίσω την προσπάθεια που αναπτύχθηκε αυτό το διάστημα, από τον ορισμό της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και των Εκλογών, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα. Σημειώνω ότι, μέσα σε διάστημα 20 ημερών, μετά το Συνέδριο, προετοιμάστηκε ένα τεράστιο πολιτικό και οργανωτικό εγχείρημα, πρωτόγνωρο στην Παράταξή μας. Ουσιαστικά σε μικρογραφία πραγματοποίησης Εθνικών Εκλογών.
Την ημέρα των εκλογών συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια 8.100 μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών και 2.800 Πρόεδροι και αναπληρωτές Πρόεδροι των Εφορευτικών Επιτροπών. Συνεργάστηκαν, στην όλη προσπάθεια, 80 Νομαρχιακές και 1.300 Δημοτικές και Τοπικές Οργανώσεις του Κόμματος. Προσέφεραν, επίσης, τις υπηρεσίες τους 4.000 χειριστές Η/Υ. Αλλά και χιλιάδες εθελοντές, που βοηθούσαν να συμπληρωθούν οι αιτήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα.
Ήταν ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός από νέες και νέους, από την ΟΝΝΕΔ, που πήγαν εκεί εθελοντικά για να προσφέρουν και να διευκολύνουν την εκλογική προσπάθεια, την ημέρα των εκλογών. Συνολικά λειτούργησαν 1.648 εκλογικά τμήματα, από τα οποία τα 1.584 σε όλη τη χώρα και 64 στις 8 χώρες της Ευρώπης. Σημειώνω, ακόμη, τη μεγάλη συνδρομή, τόσο στην όλη προσπάθεια, όσο και κατά την ημέρα των εκλογών, της Κεντρικής Διοίκησης του Κόμματος και των υπαλλήλων του Κόμματος, των Γραμματειών και της Περιφερειακής Οργάνωσης.
Ήταν όλοι παρόντες. Δεν έλειψε κανένας. Όλοι συνεισέφεραν με υπευθυνότητα και συνέπεια. Υπολογίζουμε ότι ο αριθμός των στελεχών, που κινητοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγάλο πολιτικό και οργανωτικό εγχείρημα αγγίζει τους 30.000 πολίτες. Δράττομαι της αναφοράς αυτής να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ραγκούση, για τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τις παραινέσεις του στις Νομαρχίες και τους Δήμους και τους άλλους Οργανισμούς της χώρας, αλλά και τους Νομάρχες και τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Φορέων, που συνέτρεξαν αυτή την προσπάθεια. Όπως, επίσης, και το προσωπικό, που διέθεσαν την τελευταία εβδομάδα, για να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι υπηρεσίες πραγματοποίησης των εκλογών.
Να ευχαριστήσω, ακόμα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, για τη συνδρομή, την οποία είχαμε από την πλευρά του. Για μια ακόμα φορά θέλω να εξάρω την υποδειγματική συμπεριφορά την οποία επέδειξαν οι, περίπου, 700.000 Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, αλλά και άλλοι πολίτες, που προσήλθαν την ημέρα των εκλογών και εψήφισαν για την εκλογή του νέου Αρχηγού. Παρουσιάστηκαν τεχνικές δυσκολίες, που έγιναν αιτία να υπάρξει ταλαιπωρία πολιτών που προσέρχονταν στις κάλπες. Γι΄ αυτό ζητήσαμε και χθες, ζητούμε και σήμερα την κατανόησή τους.
Θέλω, να επισημάνω, ότι η προετοιμασία αυτού του μεγάλου, πολιτικού και οργανωτικού, εγχειρήματος είχε λάβει υπόψη και παράλληλη διαδικασία, με την οποίαν -εάν δεν προχωρούσε το σύστημα το ηλεκτρονικό, με την on line σύνδεση για να δημιουργηθεί η νέα βάση των μελών του Κόμματος, το σύστημα off line τελικά–προχωρήσαμε, και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς, την ψηφοφορία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες, που συμμετείχαν και ψήφισαν στις εκλογές, να τους ευχαριστήσω για το υψηλό επίπεδο πολιτισμού, την υπομονή, αλλά και τη βούληση συμμετοχής που επέδειξαν.
Οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες, θα πλησιάζουν –θα σας ενημερώσω στο τέλος- τις 700.000 πολίτες. Όλο αυτό το δυναμικό αποτελεί και κόσμημα, αλλά και παρακαταθήκη για την Παράταξή μας για το μέλλον. Θέλω, προπάντων, να ευχαριστήσω τους υποψηφίους για την Προεδρία, το νέο Πρόεδρό μας, τον κ. Αντ. Σαμαρά, την κα Ντ. Μπακογιάννη και τον Π. Ψωμιάδη, αλλά μέχρι τις 8 Νοεμβρίου και τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, για την άριστη συνεργασία, που είχαμε αυτό το χρονικό διάστημα, για να προχωρήσει όλο αυτό το εγχείρημα. Όπως, επίσης, και τους εκπροσώπους των υποψήφιων για την Προεδρία του Κόμματος. Αλλά και τα στελέχη εκείνα, που συμμετείχαν στην ομάδα για να οργανωθεί το on line σύστημα. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, που λειτούργησε και ως Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των Εκλογών, για τη στενή συνεργασία που είχαμε. Όλοι μαζί μπορέσαμε να πετύχουμε αυτό το οργανωτικό και πολιτικό εγχείρημα: Να προετοιμάσουμε την Κεντρική Επιτροπή, να προετοιμάσουμε το Συνέδριο, να προετοιμάσουμε και να πραγματοποιήσουμε τις εκλογές χθες. Γιατί η παρουσία τους και η εποπτεία τους σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν εξαιρετική και αδιαμφισβήτητα σημαντική. Τέλος, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Γενικό Διευθυντή του Κόμματος, τον Μ. Δασκαλάκη και το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον Λ. Ζαγορίτη, που ήταν και οι στενότεροί μου συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ένα δυναμικό άνοιγμα στην Κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία πορεύεται ενωμένα, πορεύεται υπεύθυνα, πορεύεται συντεταγμένα γύρω από το νέο Πρόεδρό της στην άσκηση της θεσμικής της αποστολής, ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για το καλό της Πατρίδας, αλλά και για το συμφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά τα τελικά αποτελέσματα, για τα υπόλοιπα περίπου 30 εκλογικά τμήματα, πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση στις 18:30 ή 18:45 σήμερα το απόγευμα, να σας δώσουμε το τελικό αποτέλεσμα, εκτός από ένα πολύ-πολύ μικρό αριθμό τμημάτων, για τα οποία προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε για να μας στείλουν με φαξ τα αποτελέσματα. Θα έχετε πλήρη ενημέρωση για το πώς ολοκληρώνεται αυτό το εγχείρημα και πόσοι πολίτες έχουν ακριβώς προσέλθει στις κάλπες.
Θέλω, καταλήγοντας, να συγχαρώ όλους εσάς που ταλαιπωρηθήκατε αυτό το διάστημα μαζί μας εδώ, τα Μέσα Ενημέρωσης που εκπροσωπείτε για την παρουσίαση όλης αυτής της πορείας μέχρι τη χθεσινή σημαντική μέρα, η οποία κατέληξε στο αποτέλεσμα να έχει η Ν.Δ., από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τον αδιαμφισβήτητο νέο Πρόεδρό της.
Σας ευχαριστώ πολύ.