Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Εισήγηση του Γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. στο Έκτακτο Συνέδριο

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΓΟΡΙΤΗ
ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ 7Ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής,

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Συμμαχητές και συμμαχήτριες,

Σας καλωσορίζουμε στο Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Στην κορυφαία εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία μας.

Βρισκόμαστε σήμερα, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορικής μας διαδρομής. Σε ένα κομβικό σημείο, όπου καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις.

Αποφάσεις καθοριστικές τόσο για τη φυσιογνωμία όσο και για το μέλλον της μεγάλης παράταξης της Ν.Δ. που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής και την οποία υπηρέτησαν με αυταπάρνηση, κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες.

Ο Γεώργιος Ράλλης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο σημερινός Πρόεδρος, Κώστας Καραμανλής.

Η ευθύνη όλων μας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων. Οφείλουμε με τις πράξεις, το λόγο και τη συμπεριφορά μας να διασφαλίσουμε τη συνοχή και την προοπτική της παράταξης.

Γιατί τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι παραμένουμε μία μεγάλη και ιστορική παράταξη, με εθνικά δικαιωμένες επιλογές, με ευθύνες απέναντι στους πολίτες και κορυφαίο θεσμικό ρόλο.

Εκείνο που προέχει αυτή την περίοδο είναι η ανάδειξη νέας ηγεσίας του Κόμματος, το ταχύτερο δυνατό.

Όπως όλες και όλοι γνωρίζετε στις 31 Οκτωβρίου 2009 συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Ομόφωνα εισηγείται δι’ εμού προς το Συνέδριο που συγκλήθηκε με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, (και με αντικείμενο την αναθεώρηση του Καταστατικού (άρθρα 3,4,5,14 και 15), τη διεύρυνση της σύνθεσης του Εκλεκτορικού Σώματος, και την άμεση εκλογή του Προέδρου, από την οργανωμένη βάση της Ν.Δ.

Μετά την ομόφωνη απόφαση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής επί της εισηγήσεως της, υπό την προεδρία του κ. Σιούφα, Οργανωτικής Επιτροπής, εισήγηση που διαμορφώθηκε ύστερα από τις προτάσεις και τη συμφωνία των 4 τότε υποψηφίων, για άνοιγμα στην οργανωμένη κοινωνική μας βάση, εισάγονται προς το Συνέδριο για έγκριση, οι τροποποιήσεις του Καταστατικού.

Οι τροποποιήσεις αυτές σας έχουν κοινοποιηθεί, έχουν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο και αφορούν:

Η Κ.Ε. εισηγείται :

Πρώτον , την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού, όπου αποσαφηνίζεται ποια είναι μέλη του κόμματος. Ειδικότερα, «Μέλος του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας πολίτης ή Έλληνας το γένος, που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν στις εθνικές εκλογές».

Δεύτερον : Ταυτόχρονα, τροποποιείται και το άρθρο 5, έτσι ώστε τα νέα μέλη να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν αμέσως μετά την εγγραφή τους και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μετά από 6 μήνες.

Τρίτον : Τροποποιείται η διάταξη του άρθρου 4 με την προσθήκη στην παράγραφο 2 νέου εδαφίου με το οποίο αποσαφηνίζεται ποιοι ψηφίζουν την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου του Κόμματος.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα μέλη που επαναβεβαιώνουν την ιδιότητα αυτή, ψηφίζουν και όσοι οπαδοί –προσκείμενοι εγγράφονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, για πρώτη φορά, μέλη, αποδεχόμενοι τις ιδεολογικές, τις προγραμματικές αρχές και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.

Η αποδοχή της αίτησης εγγραφής του υποψήφιου μέλους γίνεται αυτομάτως, με την καταβολή της προκαθορισμένης από την Οργανωτική Επιτροπή συνδρομής και την εγγραφή του στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος.

Τέταρτον: Στο άρθρο 14, περιλαμβάνονται τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται από τα μέλη του, με καθολική ψηφοφορία και καθορίζονται τα της εκλογής. Στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνεται στην πρώτη ψηφοφορία η απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της πρώτης ψηφοφορίας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίζουμε από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, να έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίζουμε σε κάθε Δήμο τόσο στην Περιφέρεια όσο και στα αστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν και Έλληνες της Διασποράς, όπως αναφέρεται στην εισήγηση που σας έχει διανεμηθεί.

Στην εισήγηση γίνεται επίσης ειδική αναφορά στα της λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων, στα της συγκροτήσεως των εφορευτικών επιτροπών και καθορίζονται ακόμα, οι λεπτομέρειες για την καταμέτρηση των ψήφων και την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος από τις εφορευτικές επιτροπές.

Τέλος, τροποποιείται το άρθρο 15 για να είναι πλήρως εναρμονισμένες οι διατάξεις του Καταστατικού.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Οι τροποποιήσεις αυτές, για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου με τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος στην οργανωμένη βάση της παράταξης, εισάγονται ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή, ύστερα μάλιστα από συζήτηση σε βάθος και τη συμπόρευση όλων και των υποψηφίων Προέδρων.

Εφόσον εγκριθούν από το κυρίαρχο όργανο, το Συνέδριο, και παρακαλώ εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκρισή τους, μας καθιστούν πιο ανοιχτό, συμμετοχικό, σύγχρονο Κόμμα, που αντλεί δύναμη από τον κόσμο, από τα μέλη μας, τα οποία θα έχουν πολύ ισχυρό ρόλο και άποψη.

Αυτό ασφαλώς μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Εφόσον εγκριθεί από το Συνέδριο η διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος και η άμεση εκλογή Προέδρου, οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τη λαϊκή μας βάση προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτή την κορυφαία διαδικασία.

Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Όσοι περισσότεροι προσέλθουν να ψηφίσουν στις 29 Νοεμβρίου , τόσο μεγαλύτερη δύναμη είναι για την παράταξή μας, για τη Νέα Δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Όπως είναι αυτονόητο, στο δρόμο για την εκλογή απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία. Ενότητα και αλληλεγγύη.

Έχουμε υποχρέωση να πορευτούμε συντεταγμένα. Να διαφυλάξουμε τη συνοχή και να αποφύγουμε προσωπικές διενέξεις.

Ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια. Είμαστε όλοι, πρώτα και πάνω απ’ όλα Ν.Δ. ! Και οφείλουμε να πορευτούμε όλες και όλοι μαζί, και τώρα και την επόμενη ημέρα.

Το χρωστάμε απέναντι σε όλες και όλους που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, και θα αγωνισθούν και στο μέλλον για τις αρχές, τις αξίες μας και τις θέσεις μας. Για την παράταξη μας.