Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Δηλώσεις Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου-Εκλογών και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Σας ευχαριστώ που είστε και σήμερα εδώ. Συνεδρίασε η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και των Εκλογών, η οποία επιτελεί καθήκοντα Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Εκ μέρους της Επιτροπής απευθύνομαι σε όλα τα μέλη του Κόμματος και όλους τους πολίτες, όλους όσους θελήσουν να γίνουν μέλη του Κόμματος, για να υπογραμμίσω τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές, στις 29 Νοεμβρίου. Η ανάδειξη του νέου προέδρου από τη λαϊκή βάση του Κόμματος είναι μια σημαντική κατάκτηση άμεσης Δημοκρατίας. Και την κατάκτηση αυτή, οφείλουμε να τη θεμελιώσουμε με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Όσοι νοιαζόμαστε για την Παράταξή μας, όσοι νοιαζόμαστε για τα δημόσια πράγματα στον Τόπο μας, οφείλουμε να είμαστε παρόντες.
Δεν εκλέγουμε απλά και μόνον την επόμενη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Εκλέγουμε και τον επόμενο πρωθυπουργό της Χώρας. Όπως έχω πει, οι υπηρεσίες του Κόμματος, οι Γραμματείες του Κόμματος, η Περιφερειακή Οργάνωση του Κόμματος, οι Νομαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αλλά και οι υποψήφιοι για να καθέξουν τη θέση του Προέδρου του Κόμματος, έχουμε φροντίσει για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της ημέρας των εκλογών. Έγινε ένα τεράστιο, αλλά και προσεγμένο στην τελευταία λεπτομέρειά του, έργο. Έργο που εγγυάται το αδιάβλητο, το διαφανές, αλλά και το άψογον του όλου εγχειρήματος. Ενός εγχειρήματος που είναι και πολιτικό, αλλά και οργανωτικό.
Η επιτυχία, ωστόσο, αυτού του εγχειρήματος απαιτεί τη συμβολή όλων μας.· Των εφορευτικών επιτροπών,· Των εθελοντών οι οποίοι στηρίζουν την όλη αυτή προσπάθεια(τους οποίους και ευχαριστούμε) · Των υποψηφίων για την Προεδρία του Κόμματος και των εκπροσώπων τους. · Αλλά και των πολιτών, που θα προσέλθουν την ημέρα των εκλογών, είτε για επαναβεβαίωση της εγγραφής τους ως μέλη του Κόμματος, είτε για να κάνουν την ημέρα εκείνη αίτηση, να εγγραφούν ως μέλη και να ψηφίσουν.
Είναι ανάγκη ο κάθε ένας να προσέρχεται, όχι μόνον ως συμμέτοχος στην ψηφοφορία, αλλά και ως συμμέτοχος στην προσπάθεια για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Συμμέτοχος στην ευταξία που πρέπει να επικρατήσει. Συμμέτοχος στον άψογο και υποδειγματικό τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσουν όλα τα εκλογικά τμήματα.
Με υπομονή, εάν υπάρξουν περιπτώσεις, εάν υπάρξουν στιγμές, κατά τις οποίες θα χρειαστεί να περιμένουμε. Με κατανόηση για την όλη δυσκολία του εγχειρήματος. Αλλά, κυρίως, με σεβασμό στη δεοντολογία της δημοκρατικής διαδικασίας.Η Κυριακή θα επισφραγίσει μια μεγάλη προσπάθεια. Όλοι έχουμε ευθύνες. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Την Κυριακή εκπέμπουμε μήνυμα συμμετοχής. Εκπέμπουμε μήνυμα ενότητας. Εκπέμπουμε μήνυμα προοπτικής. · Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, των Εκλογών, η οποία –όπως σας είπα και πριν- λειτουργεί και ως Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μπορεί να βεβαιώσει, σήμερα, ότι όλα είναι έτοιμα γι΄ αυτό το μεγάλο πολιτικό και οργανωτικό εγχείρημα, για την εκλογή του νέου Προέδρου από τη λαϊκή βάση του Κόμματος.
Σας δίνω, τώρα, πληροφορίες σχετικά με το όλο αυτό πολιτικό και οργανωτικό εγχείρημα. · Έχουν δημιουργηθεί συνολικά 1.039 εκλογικά κέντρα. Σε αυτά θα λειτουργήσουν 1.584 εκλογικά τμήματα. Ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή διαφοροποίηση προς τα κάτω, ενός πολύ μικρού αριθμού 3 ή 5 εκλογικών τμημάτων, που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.
Είναι σε κάποια απομακρυσμένα σημεία. Αλλά 1.584 εκλογικά τμήματα και 1.039 εκλογικά κέντρα είναι η οροφή με την οποία θα κάνουμε τις εκλογές την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Σημειώνω ότι στις 8 χώρες της Ευρώπης θα λειτουργήσουν 64 εκλογικά τμήματα.
Συνολικά θα εγκατασταθούν 3.516 ηλεκτρονικοί υπολογιστές. · Ορίστηκαν, επίσης, οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες -απ΄ ό,τι γνωρίζετε- αποτελούνται από μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, τα οποία έχουν ορίσει οι υποψήφιοι για την Προεδρία του Κόμματος. Ορίστηκε, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής και ο αναπληρωτής του. Και αυτό έγινε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ύστερα από πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής. Υπογραμμίζω ότι στις Νομαρχιακές Εφορευτικές Επιτροπές, συμμετέχουν εκπρόσωποι των υποψηφίων. · Εάν υπάρχουν εκλογικά κέντρα στα οποία η ψηφοφορία θα συνεχίζεται και μετά τις 19:00, θα παρατείνεται για όσο χρόνο χρειαστεί σε κάθε εκλογικό τμήμα η ψηφοφορία.
Σε όσα εκλογικά τμήματα δεν θα υπάρχουν σε αναμονή πολίτες για να ψηφίσουν, η ψηφοφορία θα κλείσει στις 19:00. Στο εξωτερικό, στη μεν Μ. Βρετανία, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 τοπική Μ. Βρετανίας, δηλαδή, 09:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσει (στα δυο, αν δεν κάνω λάθος, εκλογικά τμήματα τα οποία είναι εκεί) στις 17:00 ώρα Μ. Βρετανίας, δηλαδή, 19:00 ώρα Ελλάδος. Στις υπόλοιπες χώρες θα είναι με μια ώρα διαφορά. · Όπως το γνωρίζετε, οι κάλπες στην Ελλάδα ανοίγουν στις 7:00 το πρωί και κλείνουν στις 7:00 το απόγευμα, με την επισήμανση την οποία σας έκαναν πριν από λίγο. · Έρχομαι, τώρα, σε αυτό που πιστεύω ότι είναι και εκείνο το οποίο σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και δικαιολογημένα ως δημοσιογράφους, για να ενημερώσετε μέσω των Μέσων Ενημέρωσης στα οποία εργάζεστε, τους πολίτες: Η πρώτη ανακοίνωση θα αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία. Και θα κάνουμε αυτή την ανακοίνωση το συντομότερο δυνατόν. Μόλις έχουμε τον πλήρη αριθμό αυτών οι οποίοι θα έχουν ψηφίσει.
Στη συνέχεια και αφού συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός αποτελεσμάτων από εκλογικά τμήματα, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% των εκλογικών τμημάτων, θα αρχίσει να γίνεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό το 20% των εκλογικών τμημάτων, που θα ανακοινώσουμε, δεν σημαίνει, σε καμιά περίπτωση, ότι ο αριθμός αυτός είναι αντιπροσωπευτικός για την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος.
Θα το κάνουμε για την ενημέρωση, προς τα Μέσα, τους πολίτες, την ελληνική κοινωνία, η οποία θα παρακολουθεί εκείνο το βράδυ την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια η ροή θα γίνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς για τους οποίους θα σας ενημερώσουμε την Κυριακή το απόγευμα. Θα δίνονται, βέβαια, συγκεντρωτικά αποτελέσματα. ·
Σημειώνω ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα έρχονται με δυο οδεύσεις. Η μια είναι εκείνη μέσω των Η/Υ, την οποία θα δίδουν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής στους χειριστές των Η/Υ. Η άλλη οδός είναι το φαξ, που θα λειτουργεί με ειδικούς κωδικούς.
Τα αποτελέσματα, από τις δύο οδεύσεις, καθώς θα φθάνουν εδώ, θα ταυτοποιούνται και έτσι θα μπαίνει το αποτέλεσμα στο κεντρικό σύστημα, για την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος».