Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία του Γεν.Διευθυντή της Ν.Δ. στο Έκτακτο Συνέδριο

ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Κύριε πρόεδρε της οργανωτικής επιτροπής του εκτάκτου συνεδρίου, κύριε Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι.

Αυτό που συζητούμε σήμερα στο έκτακτο συνέδριό μας είναι μία εξέλιξη σταθμός στην ιστορία της παράταξης και πιστοποιεί πως η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα ανοιχτό κόμμα, κόμμα του μέλλοντος, κόμμα εξουσίας, αλλά και κόμμα κοινωνίας και αυτό είναι το αληθινά σημαντικό, γι’ αυτό και το έκτακτο συνέδριό μας μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ως φορέας ενότητας, σύνθεσης και προοπτικής.

Πάμε να εκλέξουμε τον ή την νέα Πρόεδρό μας, μέσα από μία πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία που δεν διασπά αλλά ενώνει, που δεν διχάζει αλλά συνθέτει, που δεν καταμετρά απλά δυνάμεις αλλά πολιτικοποιεί διαδικασίες και αναδεικνύει ένα υποδειγματικό πρότυπο εσωκομματικής δημοκρατίας.

Οι διαδικασίες κυρίες και κύριοι είναι εξόχως σημαντική υπόθεση όταν πολιτικοποιούνται και αυτό που είναι το ανεπίτρεπτο και το επιζήμιο είναι όταν διαδικαστικοποιείται η ίδια η πολιτική. Αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για την παράταξή μας, ένα δημοκρατικό κεκτημένο για το κόμμα μας ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, μία επιτυχία στην οποία έχουμε συνεισφορά όλοι και για αυτό πρέπει αυτή τη συλλογική κατάσταση και κατάκτηση να την περιφρουρήσουμε όλοι.

Οι σχέσεις μεταξύ όσων βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν θα επιτρέψουμε να προσδιοριστεί από τις διαφορές μας διότι έτσι θα δίναμε δύναμη σε όσους επιζητούν μία αδύναμη Νέα Δημοκρατία. Το δικό μας στοίχημα είναι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία και για αυτό δεν υπάρχει χώρος ούτε για καχυποψίες, ούτε για διχόνοιες.

Είμαστε εδώ όλοι για να σφραγίσουμε με τις αποφάσεις του εκτάκτου συνεδρίου μας την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας, να ανοίξουμε ένα νέο ιστορικό κύκλο και αυτός ο νέος ιστορικός κύκλος ανοίγει και μας χωράει όλους.

Μόνο αυτή η υπεύθυνη πολιτική στάση μπορεί να συνιστά δικαίωση για την πληγωμένη μας βάση, η οποία προσβλέπει με ελπίδα σε μία πορεία ανανέωσης. Σε μία πορεία χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς, σε μία πορεία που δεν θα ναρκοθετείται από διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, που δεν εκφράζουν πλέον τίποτα και κανέναν, σε μία πορεία που θα αξιοποιεί τις καλύτερες παραδόσεις μας, θα διορθώνει λάθη και αστοχίες και πάνω απ’ όλα θα υπηρετεί αξίες.

Διότι εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη της παράταξή μας, στις αξίες της και η αγωνία όλων μας πρέπει να είναι πως θα υπηρετήσουμε αξίες και όχι αξιώματα, διότι τα όποια αξιώματα είναι πρόσκαιρα, ενώ οι αξίες είναι αυτές που αποτελούν τη διαχρονική πυξίδα της Νέας Δημοκρατίας στην ιστορική της διαδρομή από το 1974 μέχρι σήμερα.

Καθώς αναλογιζόμαστε το δρόμο που ανοίγεται εμπρός μας θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη τους ηγέτες που σφράγισαν αυτή την 35χρονη ιστορία, την 35χρονη ιστορία και διαδρομή προσφοράς στο έθνος. Τη δική του σφραγίδα αφήνει και ο Κώστας Καραμανλής, ο ηγέτης που ανέλαβε και αυτός τα ηνία της παράταξης σε δύσκολους καιρούς και κατάφερε να ενώσει, κατάφερε να εμπνεύσει, κατάφερε να συσπειρώσει, κατάφερε να ανανεώσει, κατάφερε να ξαναδώσει αυτοπεποίθηση στους νεοδημοκράτες και να ξαναβάλει τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά εξουσίας.

Είναι ο ηγέτης που μας οδήγησε σε δύο εκλογικούς θριάμβους σε αντίστοιχες εθνικές εκλογές. Είναι ο ηγέτης που έδειξε στην πράξη πως πιστεύει στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είναι ο ηγέτης ο οποίος με τόλμη και παρρησία μέσα στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης μίλησε τη γλώσσα της ευθύνης, της γλώσσα της ειλικρίνειας.

Πήγε κόντρα στον εύκολο λαϊκισμό, υπερασπιζόμενος με ένα βαρύ πολιτικό κόστος το δικαίωμα των Ελλήνων να γνωρίζουν την αλήθεια. Αυτή είναι η σφραγίδα του, αυτή είναι η προσφορά του, είναι ο ηγέτης που είναι και θα είναι παρών, διότι παρούσες πάντα είναι και θα είναι οι αρχές του, ως αρχές και αξίες της παράταξής μας.

Αυτές οι αξίες που θα οδηγούν τα βήματα του καθήκοντος ενός εκάστου από εμάς. Και για αυτό τώρα είναι η ώρα να επαναβεβαιώσουμε την καλύτερή μας ιστορία με την υπόσχεση πως δεν θα αφήσουμε κανέναν και τίποτα να προσβάλλει ή να ακυρώσει όλα όσα κατακτήσαμε αυτά τα 35 χρόνια με το μόχθο γενιών και γενιών νεοδημοκρατών.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι υπαρκτές, είναι σοβαρές, είναι πολλές. Δεν αντιμετωπίζονται ούτε απλά, ούτε εύκολα, αλλά όλοι ξέρουμε ένα πράγμα. Η Νέα Δημοκρατία θα τις αντιμετωπίσει γιατί πάντα έχουμε τα ψυχικά αποθέματα για να επιλέγουμε την ελπίδα αντί του φόβου, την ενότητα αντί της σύγκρουσης, την πολιτική σύνθεση αντί των μικροπαραπόνων, τη συλλογική λειτουργία αντί της προσωπικής στόχευσης.

Το διάστημα κυρίες και κύριοι ως την εκλογή του νέου Προέδρου μας θα καθορίσει το μέλλον της παράταξης. Η κοινωνία παρακολουθεί τον λόγο, τις πρακτικές και τις συμπεριφορές μας. Μας παρακολουθεί και μας αξιολογεί. Γι’ αυτό όλοι από τους υποψήφιους προέδρους μέχρι τα νέα μας μέλη που θα εγγραφούν λίγο πριν ψηφίσουν στην κάλπη πρέπει να επιδείξουμε το πνεύμα ευθύνης που απαιτούν οι περιστάσεις.

Την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει ούτε η Νέα Δημοκρατία της Ντόρας Μπακογιάννη, ούτε η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, ούτε η Νέα Δημοκρατία του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Την επόμενη ημέρα θα υπάρχει μόνο η Νέα Δημοκρατία. Μία ενιαία, ισχυρή Νέα Δημοκρατία και όλοι μας με πρώτον τον νέο Πρόεδρό μας καλούμαστε να επαναφέρουμε γρήγορα τη συζήτηση στα προβλήματα του πολίτη.

Κυρίες και κύριοι ο νέος Πρόεδρος πρέπει να γίνει φωνή όλων μας. Όλων των αντιλήψεων από τις πιο παραδοσιακές μέχρι τις πιο σύγχρονες, ακόμα και τις αντισυμβατικές, κόντρα στην πλάνη, στην πλάνη που ταυτίζεται δυστυχώς με την πολιτική ζωή της χώρας.

Να επιδείξει την τόλμη της αλήθειας και σε έναν κόσμο πραγματικό με πραγματικά προβλήματα να δράσει με ρεαλισμό, με αξίες και να δώσει λύσεις πραγματικές και όχι ελπίδες μεταφυσικές. Το έχει ανάγκη η πατρίδα, το έχουν ανάγκη οι πολίτες, το έχουμε ανάγκη όλοι μας. Είμαστε έτοιμοι, όλοι εδώ, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας με ενότητα, με αλληλεγγύη, με συνέπεια στην ιστορία της παράταξης και με ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτά που προσέφερε στην Ελλάδα και στην παράταξη ο Κώστας Καραμανλής.

Σας ευχαριστώ πολύ.