Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Εισήγηση πρός τα Μέλη του Εκτάκτου Συνεδρίου


Έχοντας υπόψη : α) την από 7/10/2009, με ΑΠ 9621 και Νο 215 απόφαση του Προέδρου του Κόμματος κ. Κ. Καραμανλή, για σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου με θέμα την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, β) την με Α.Π. 9633/17-10-2009 απόφαση του Προέδρου για τροποποίηση της άνω προγενέστερης απόφασής του, με την οποία συγκαλείται, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Καταστατικού του Κόμματος, Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, ως προς την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, ιδίως δε των διατάξεων των άρθρων 4, 5, 10, 11, 12, 13 και 14, τα οποία αφορούν, εν γένει, τόσο τη σύνθεση του Εκλεκτορικού Σώματος όσο και τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση των υποψηφίων Προέδρων, για εκλογή του νέου Προέδρου από τα μέλη του Κόμματος, γ) ότι η σχετική εισήγηση αναθεώρησης των ως άνω διατάξεων ανατίθεται, κατά το Καταστατικό και σύμφωνα με τις κατά τ’ ανωτέρω αποφάσεις του Προέδρου του Κόμματος, στην Κεντρική Επιτροπή, προς την οποία θα υποβληθεί η ως άνω ομόφωνη πρόταση των υποψηφίων Προέδρων του Κόμματος.

Εισάγουμε στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος την πρόταση όλων των ανακηρυχθέντων υποψηφίων Προέδρων του Κόμματος, προκειμένου αυτή να εισηγηθεί προς το Συνέδριο του Κόμματος της 7ης Νοεμβρίου 2009, ως μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, την αναθεώρηση των αντίστοιχων διατάξεων του Καταστατικού, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Καταστατικού και, ειδικότερα, ως προς την εκλογή νέου Προέδρου του Κόμματος και όλη τη διαδικασία αυτής.

Η πρόταση των υποψηφίων αφορά τα εξής:

1.- Τροποποίηση των άρθρων 4, 5, 10, 11, 12, 13 και 14 του Καταστατικού, τα οποία ρυθμίζουν, εν γένει, τόσο τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος, όσο και την διαδικασία εκλογής Προέδρου. Οι υποψήφιοι Πρόεδροι, μετά την ανακήρυξή τους, ήτοι μετά την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009, δεσμεύθηκαν ότι με ομόφωνη απόφασή τους θα υποβάλουν πρόταση τροποποίησης των άνω άρθρων προς την Κεντρική Επιτροπή.

2.- Η κατάρτιση του καταλόγου των συνέδρων του έκτακτου Συνεδρίου έγινε με τον τρόπο που αποφάσισε ομόφωνα η Οργανωτική Επιτροπή, ύστερα από την εισήγηση των υπηρεσιών του Κόμματος.

3.- Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, μετά την τροποποίηση του Καταστατικού, θα γίνει το αργότερο μέχρι την 14.12.2009, ως εξής:

α) Τα μέλη του Κόμματος και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη, εγγράφονται αδιακρίτως, εκ νέου, και καταχωρίζονται αυτομάτως στη νέα βάση μελών του Κόμματος, με τη χρήση ειδικού on line συστήματος.

β) Όσοι εγγράφονται με τον τρόπο που ορίζεται ανωτέρω ψηφίζουν την ίδια στιγμή και με τη χρησιμοποίηση του ιδίου συστήματος, ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής που επέβλεψε την εγγραφή τους, με την επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης.

γ) Η ψηφοφορία θα γίνει με κάλπη και με τόσα ψηφοδέλτια, όσοι και οι υποψήφιοι.

δ) Οι Εφορευτικές Επιτροπές ανά κάλπη συντίθενται από τον Πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να είναι δικηγόρος ή συμβολαιογράφος και ορίζεται αρμοδίως από το Κόμμα και από μέλη – αντιπροσώπους όλων των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος ορίζει ένα, μόνον, εκπρόσωπο.

ε) Οι Εφορευτικές Επιτροπές εποπτεύονται, καθ’ όλη τη διαδικασία, από τη Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ ως Πρόεδρο και, εάν κωλύεται, από τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα ή άλλο μέλος του Δ.Σ. της ΝΟΔΕ και από δύο εκπροσώπους κάθε υποψηφίου, ως μέλη. Τη Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή συμπληρώνει, ως πρόσθετο μέλος, ο Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, που ορίζεται αρμοδίως από το Κόμμα.

στ) Χρέη Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής εκτελεί η Οργανωτική Επιτροπή του έκτακτου Συνεδρίου, την οποία επικουρούν εκπρόσωποι των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος μπορεί να ορίσει ένα, μόνον, εκπρόσωπο.

4.- Εάν χρειασθεί επαναληπτική ψηφοφορία αυτή διεξάγεται, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των ανωτέρω, μεταξύ των δύο πρώτων σε αριθμό ψήφων υποψηφίων και με τους εκλογικούς καταλόγους της αρχικής (πρώτης) ψηφοφορίας.


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 3 παρ. 1: Μέλος του Κόμματος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας πολίτης ή Έλληνας το γένος, που αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές και τις πολιτικές θέσεις του, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του Κόμματος.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ομόφωνη πρόταση προτείνεται η αναθεώρηση των ακόλουθων διατάξεων, ως εξής:

Η διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Μέλος του Κόμματος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας πολίτης ή Έλληνας το γένος, που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν στις εθνικές εκλογές, αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές και τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του Κόμματος».


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 4 παρ. 2: Η αίτηση εγγραφής του υποψήφιου μέλους υποβάλλεται αυτοπροσώπως, αφού προηγουμένως προσυπογραφεί από δύο μέλη του Κόμματος, το ένα από τα οποία πρέπει να ανήκει στην οργάνωση στην οποία πρόκειται να εγγραφεί το υποψήφιο μέλος.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, που έχει ως εξής:

« Κατ’ εξαίρεση, και μόνο κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κόμματος, στην ψηφοφορία για την εκλογή του να συμμετέχουν, τα μέλη που επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους, οι οπαδοί και οι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία, που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, με την εγγραφή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, με τη χρήση ειδικού on line συστήματος και με την καταβολή της προκαθορισμένης από την Οργανωτική Επιτροπή Συνδρομής. Στην αίτηση εγγραφής περιλαμβάνεται, οπωσδήποτε, διαβεβαίωση του αιτούντος ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές και πολιτικές θέσεις του Κόμματος».


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 4 παρ. 3: Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης εγγραφής του υποψήφιου μέλους γίνεται από την Τ.Ε. με αυξημένη πλειοψηφία των μελών της, που καθορίζεται από τον Κανονισμό Περιφερειακής Οργάνωσης.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Στη διάταξη του άρθρ. 4 παρ. 3 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, που έχει ως εξής:

«Για μέλη που εγγράφονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 εδάφιο β αυτού του άρθρου η αποδοχή της αίτησης εγγραφής του υποψηφίου μέλους γίνεται αυτομάτως, όταν υποβληθεί η αίτηση και καταβληθεί η καθορισμένη συνδρομή».


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 5 παρ. 1: Κάθε μέλος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έχει δικαίωμα:

Να εκλέγει σε όλα τα όργανα του Κόμματος τρείς μήνες μετά την εγγραφή του και να εκλέγεται έξι μήνες μετά από αυτή.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η διάταξη του άρθρου 5 παρ.1, εδάφιο α, αναθεωρείται ως εξής:

«α) Να εκλέγει, σε όλα τα όργανα του Κόμματος, αμέσως μετά την εγγραφή του και να εκλέγεται έξι (6) μήνες μετά από αυτήν».


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 14 παρ. 1: Πρόεδρος του Κόμματος είναι αυτός που εκλέχθηκε νόμιμα από το Συνέδριο.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η διάταξη του άρθρου 14 παρ.1 αναθεωρείται ως εξής:

«Πρόεδρος του Κόμματος είναι αυτός που εκλέγεται νομίμως, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Καταστατικό του Κόμματος».


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 14 παρ. 2: Ο Πρόεδρος του Κόμματος εκλέγεται από το Συνέδριο χωρίς θητεία.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Ο Πρόεδρος του Κόμματος εκλέγεται από τα μέλη του με καθολική ψηφοφορία.

β. Η εκλογή του Προέδρου γίνεται κατά τρόπο άμεσο από τα μέλη του Κόμματος, με μυστική ψηφοφορία. Για την εκλογή του απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που ουδείς από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, το συντομότερο δυνατό, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, εφαρμόζονται δε σ’ αυτήν όλες οι διατάξεις που διέπουν τον τρόπο διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας και γίνεται με τους εκλογικούς καταλόγους της πρώτης. Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

γ. Η εκλογή νέου Προέδρου από τα μέλη του Κόμματος διενεργείται από Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Κατά την πρώτη εφαρμογή αυτής της διάταξης η εκλογή νέου Προέδρου διενεργείται από :

( i ) την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και από ένα μέλος που ορίζει κάθε υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου του Κόμματος. Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτική Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο οποίος σε περίπτωση κωλύματος αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο σε θητεία στο Εθνικό Κοινοβούλιο Βουλευτή, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Και ( ii ) από Εφορευτική Επιτροπή σε κάθε Εκλογικό Τμήμα, που αποτελείται από Πρόεδρο, οριζόμενο από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που μπορεί να είναι Δικηγόρος ή Συμβολαιογράφος, και από ένα μέλος το οποίο ορίζει κάθε υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου του Κόμματος.

Οι Εφορευτικές Επιτροπές εποπτεύονται, καθ’ όλη τη διαδικασία της εκλογής, από τη Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ ως Πρόεδρο και, τούτου κωλυομένου, από τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα ή άλλο μέλος του Δ.Σ. της ΝΟΔΕ και από έναν εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου ως μέλος. Τη Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή συμπληρώνει, ως πρόσθετο μέλος, ο Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, που ορίζεται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

δ. Κατά την πρώτη εφαρμογή αυτής της διάταξης, η εκλογή νέου Προέδρου γίνεται μεταξύ εκείνων που υπέβαλαν, νομίμως και εμπροθέσμως έως και την 22α Οκτωβρίου 2009, υποψηφιότητα στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου 2009 και κρίθηκαν έγκυρες.

ε. Η εκλογή νέου Προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία την ίδια ημέρα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, για τους κατοικούντες στην Ελλάδα και τις οργανώσεις των Ελλήνων Αποδήμων στο εξωτερικό. Ειδικότερα, κατά την πρώτη εφαρμογή αυτής της διάταξης, συμμετέχουν στην εκλογή του Προέδρου οι Έλληνες της Διασποράς στην Ευρώπη και δη στη Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Αυστρία και Κύπρο, κατά τα ειδικότερα που θα αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου».


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 14 παρ. 3: Ο Πρόεδρος είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί είτε από την απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά από πρόταση του 1/3 των μελών της, είτε από το Συνέδριο μετά από πρόταση του 1/3 του συνολικού αριθμού των Συνέδρων. Στην πρώτη περίπτωση συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε δύο μήνες για την ανάδειξη νέου Προέδρου.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 14 αναθεωρείται ως εξής:

« Στην περίπτωση αυτή η εκλογή νέου Προέδρου γίνεται το αργότερο μέσα σε δύο (2) μήνες, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 αυτού του άρθρου».


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 14 παρ. 5: Αν ο Πρόεδρος του Κόμματος, που είναι ταυτόχρονα και Πρωθυπουργός, εκλείψει με οποιονδήποτε τρόπο, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 38 παρ. 2 του Συντάγματος. Η εκλογή νέου Προέδρου του Κόμματος γίνεται από Έκτακτο Συνέδριο.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 14 αντικαθίσταται ως εξής:

«Αν ο Πρόεδρος του Κόμματος, που είναι ταυτόχρονα και Πρωθυπουργός, εκλείψει με οποιονδήποτε τρόπο, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 38 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Η εκλογή νέου Προέδρου του Κόμματος γίνεται κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 αυτού του άρθρου».


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 14 παρ. 6: Ειδικότερα θέματα που αφορούν την διαδικασία εκλογής Προέδρου, καθορίζονται από τον Ειδικό Κανονισμό Εκλογής Προέδρου του Κόμματος, που εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 14 αντικαθίσταται ως εξής:

« Ειδικότερα θέματα που αφορούν την διαδικασία εκλογής Προέδρου καθορίζονται, εφόσον υπάρχει ανάγκη, από τον Ειδικό Κανονισμό Εκλογής Προέδρου του Κόμματος, που εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν οι διατάξεις των επομένων εδαφίων:

α. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με την συνδρομή και ευθύνη του Γενικού Διευθυντή, των Γραμματειών και των υπηρεσιών του Κόμματος είναι αρμόδια για την οργάνωση όλων των διαδικασιών που αφορούν την εκλογή Προέδρου καθώς και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων.

β. Με βάση τις υποψηφιότητες καταρτίζονται και εκτυπώνονται ψηφοδέλτια για κάθε έναν υποψήφιο από ομοιόμορφο και ομοιόχρωμο χαρτί, στο οποίο αναγράφονται, με ομοιόμορφα στοιχεία, το όνομα και το επώνυμο κάθε υποψηφίου.

γ. Οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων και η ποιότητα του χαρτιού καθορίζονται από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

δ. Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι εκτυπώνονται με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής.

ε. Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η Εφορευτική Επιτροπή μεριμνά για τους χώρους των Εκλογικών Τμημάτων όπου θα ψηφίσουν τα μέλη του Κόμματος και οι πολίτες που επιθυμούν να γίνουν μέλη, λαμβάνοντας, ταυτοχρόνως, και όλα τα αναγκαία μέτρα ως προς την διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Σε κάθε Δήμο εγκαθίσταται ένα, τουλάχιστον, Εκλογικό Τμήμα.

στ. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας απαγορεύεται στους οικείους χώρους η παραμονή άλλων προσώπων, πλην των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής.

ζ. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 π.μ. και συνεχίζεται έως την 19.00 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Αν κατά την ώρα αυτή υπάρχουν ακόμη σε αναμονή μέλη ή πολίτες που γίνονται μέλη, προς άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, η Επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία κατά την κρίση της.

η. Μετά την παρέλευση της καθορισθείσας ώρας και της τυχόν παράτασής της κηρύσσεται η λήξη της ψηφοφορίας από την Εφορευτική Επιτροπή, αποσφραγίζονται οι ψηφοδόχοι και αρχίζει η διαλογή των ψήφων από την Εφορευτική Επιτροπή.

θ. Πριν από την αποσφράγιση των φακέλων γίνεται καταμέτρηση και, σε περίπτωση που αυτοί είναι περισσότεροι των ψηφισάντων, καταστρέφεται ανάλογος αριθμός φακέλων, λαμβανόμενος τυχαίως πριν από το άνοιγμά τους.

ι. Για καθεμιά ψηφοδόχο καταρτίζεται πρακτικό, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός των ψηφισάντων και ο αριθμός των φακέλων που καταμετρήθηκαν.

ια. Για τις ψηφοδόχους κάθε Εκλογικού Τμήματος καταρτίζεται ειδικό πρακτικό, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός των φακέλων που καταμετρήθηκαν, ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων, ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων και ο αριθμός των ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε υποψήφιος. Τα αποτελέσματα από όλες τις ψηφοδόχους αθροίζονται συνολικά από την Εφορευτική Επιτροπή και εξάγεται το τελικό αποτέλεσμα.

ιβ. Συγκεντρωτικό πρακτικό καταρτίζεται από την Εφορευτική Επιτροπή, από το οποίο προκύπτει ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων, ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων, ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων και ο αριθμός των ψηφοδελτίων που έλαβε καθένας από τους υποψηφίους.

ιγ. Η τοπική Εφορευτική Επιτροπή εκδικάζει τις τυχόν υποβαλλόμενες ενστάσεις. Σε περίπτωση αδυναμίας παραπέμπει το θέμα στη Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή, η οποία και αποφαίνεται οριστικά και αμετάκλητα. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η υποβολή ενστάσεων για οποιονδήποτε λόγο.

ιδ. Μετά την έκδοση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος, όλο το εκλογικό υλικό παραδίδεται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.


ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 15 παρ. 6: Αν η πρόταση αμφισβήτησης συγκεντρώσει την παραπάνω πλειοψηφία, τότε κινείται η διαδικασία εκλογής Προέδρου από το Συνέδριο.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η παράγραφος 6 του άρθρου 15 αναθεωρείται ως εξής:

«Αν η πρόταση αμφισβήτησης συγκεντρώσει την παραπάνω πλειοψηφία καθώς και αν μετά την πρόταση αμφισβήτησης παραιτηθεί ο Πρόεδρος του Κόμματος, κινείται η διαδικασία εκλογής Προέδρου και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 και 3 του παρόντος. Οι παράγραφοι 7, 8, 9, 10, 11, 12 και 13 του άρθρου 15 καταργούνται».

Ομόφωνες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής

στη Σύνοδό της, στην Αθήνα, την 31η Οκτωβρίου 2009

1. Η Κεντρική Επιτροπή ομοφώνως αποφάσισε την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, άρθρα (3, 4, 5, 14, 15) περί διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή του Προέδρου του Κόμματος.

2. Η Κεντρική Επιτροπή ομοφώνως αποφάσισε την τροποποίηση του προταθέντος νέου δευτέρου εδαφίου του άρθρου 4 του Καταστατικού.