Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Κανονισμός Εργασιών του Έκτακτου Συνεδρίου

ΑΡΘΡΟ 1

Συγκρότηση του Συνεδρίου

Το Συνέδριο συγκροτείται από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του Καταστατικού μέλη και ο Κανονισμός των εργασιών του εγκρίνεται, κατά το άρθρο 11 του Καταστατικού, από την Κεντρική Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 2

Απαρτία του Συνεδρίου

Το Συνέδριο βρίσκεται σε απαρτία αν παρίσταται το ήμισυ, τουλάχιστον, των μελών του.

ΑΡΘΡΟ 3

Λήψη Αποφάσεων

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

ΑΡΘΡΟ 4

Ψηφοφορία

1. Η ψηφοφορία είναι μυστική ή φανερή.

2. Μυστική είναι η ψηφοφορία μόνο στην περίπτωση που αφορά τυχόν εκλογή Προέδρου, όπως ειδικότερα προβλέπεται στον Κανονισμό Εκλογής Προέδρου του Συνεδρίου του 1997.

3. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ψηφοφορία είναι φανερή.

4. Η μυστική ψηφοφορία γίνεται με ψηφοδέλτιο και διεξάγεται υπό την εποπτεία της Εφορευτικής Επιτροπής.

5. Η Εφορευτική Επιτροπή στην περίπτωση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου αποτελείται από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

ΑΡΘΡΟ 5

Προεδρείο του Συνεδρίου

1. Στο Συνέδριο προεδρεύει ο Πρόεδρος και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με τρία μέλη που εναλλάσσονται.

2. Την έδρα του Προέδρου καταλαμβάνει το ένα από τα τρία μέλη και βοηθείται στο έργο του από τα άλλα δύο.

ΑΡΘΡΟ 6

Καθήκοντα Προέδρου

1. Ο Πρόεδρος ή ο κατέχων την έδρα του Προέδρου:

α. Διευθύνει τις εργασίες του Συνεδρίου.

β. Εισάγει προς συζήτηση τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης με τη σειρά τους.

γ. Προσδιορίζει τη διάρκεια της συζήτησης, στο πλαίσιο του θέματος που συζητείται.

δ. Δίδει και αφαιρεί το λόγο.

ε. Μεριμνά για τη διατήρηση της συζήτησης στο πλαίσιο του θέματος που συζητείται.

2. Έχει γενικά όλα τα δικαιώματα και τα καθήκοντα, που του παρέχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσει ουσιαστική, ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των συζητήσεων στο Συνέδριο.

ΑΡΘΡΟ 7

Γραμματεία Συνεδρίου

Στο Συνέδριο του Κόμματος λειτουργεί Γραμματεία υπό τη Διεύθυνση και εποπτεία του Γενικού Διευθυντή του Κόμματος, επικουρούμενου από τον Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και υπάγεται στο Προεδρείο του Συνεδρίου.

ΑΡΘΡΟ 8

Δικαιώματα Συνέδρων

1. Κάθε Σύνεδρος εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του, έχει δικαίωμα ψήφου για το θέμα που θα τεθεί και λαμβάνει το λόγο, κατά την τάξη που ορίζεται κατά τα προβλεπόμενα από την επόμενη παράγραφο.

2. Κάθε Σύνεδρος, που επιθυμεί να λάβει το λόγο στο θέμα ημερήσιας διάταξης, το δηλώνει εγγράφως στη Γραμματεία του Συνεδρίου πριν από την έναρξη των εργασιών του.

Η δήλωση περιέχει:

α. Το όνομα του Συνέδρου.

β. Την ιδιότητα με την οποία είναι Σύνεδρος.

Η μη υποβολή της δήλωσης στερεί τον Σύνεδρο από τη δυνατότητα να λάβει το λόγο.

ΑΡΘΡΟ 9

Ολομέλεια

Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξάγονται σε Ολομέλεια.

ΑΡΘΡΟ 10

Έναρξη Εργασιών του Συνεδρίου

1. Τα μέλη του Προεδρείου καταλαμβάνουν την έδρα τους και αμέσως ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

2. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής δίδει το λόγο στον Πρόεδρο του Κόμματος και, ακολούθως, στους υποψηφίους Προέδρους κατ’ αλφαβητική σειρά για την ανάπτυξη των θέσεών τους.

3. Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των υποψηφίων Προέδρων ακολουθεί η έγκριση των τροποποιήσεων του Καταστατικού για την εκλογή του νέου Προέδρου από τα μέλη του Εκτάκτου Συνεδρίου του Κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 11

Διαδικασία Συζητήσεων

κατά την Ημερήσια Διάταξη

1. Όλες οι ομιλίες, εκτός από την ομιλία του Προέδρου του Κόμματος, των υποψηφίων για την Προεδρία και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος εισηγείται την αναθεώρηση του Καταστατικού, διαρκούν μέχρι πέντε λεπτά. Υπέρβαση του χρόνου αυτού επιτρέπεται μόνο με την έγκριση του προεδρεύοντος. Κανείς, εκτός του προεδρεύοντος, δεν μπορεί να διακόψει τον ομιλούντα ούτε να κάνει διαλογική συζήτηση. Κανείς δε μπορεί να δευτερολογήσει στο ίδιο θέμα πριν εξαντληθεί ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ομιλητών. Ο περιορισμός δεν ισχύει για τον Γραμματέα του Κόμματος που εισηγείται την αναθεώρηση του Καταστατικού. Στην εξουσία του προεδρεύοντος ανήκει να επιτρέψει ή όχι δευτερολογία σε ομιλητή.

2. Για διαδικαστικά θέματα, που δεν αναφέρονται ρητώς στον παρόντα Κανονισμό, αποφασίζει ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και το Προεδρείο.

ΑΡΘΡΟ 12

Τροποποίηση της Ημερήσιας Διάταξης του Συνεδρίου

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν εγκριθούν οι καταστατικές αλλαγές από το Έκτακτο Συνέδριο, τότε ισχύει και εφαρμόζεται το ήδη ισχύον Καταστατικό του Κόμματος και ο Κανονισμός Εργασιών του 4ου Συνεδρίου για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος. Η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου διενεργείται την επομένη ημέρα του Συνεδρίου.

ΑΡΘΡΟ 13

Τελική Διάταξη

Ο παρών Κανονισμός εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος στις 31/10/2009 και τίθεται σε εφαρμογή από την έγκρισή του.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου μετά από ομόφωνη απόφασή της ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Σιούφας.