Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ.Κώστα Καραμανλή επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Νέας Κυβέρνησης



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 4 Οκτωβρίου, ο λαός αποφάσισε. Η νέα Κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή. Έχει όλες τις δυνατότητες να παίρνει, απρόσκοπτα, τις κρίσιμες εκείνες αποφάσεις, που απαιτεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ευχόμαστε και εύχομαι προσωπικά να προχωρήσει με κάθε επιτυχία στο έργο που έχει ανάγκη ο Τόπος. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι οι προκλήσεις είναι πολλές.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε(και συνεχίζει να πλήττει) τα οικονομικά του Κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Διόγκωσε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και πάνω απ’ όλα την ανεργία. Οι συνέπειες της κρίσης είναι, ήδη, σοβαρές. Και οι συνέπειες αυτές καθιστούν αναγκαίες, τολμηρές και όχι ευχάριστες αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, τα εθνικά μας ζητήματα μπαίνουν σε περίοδο σοβαρών προκλήσεων.

Οι διαβουλεύσεις με τα Σκόπια, περνούν, σε ένα νέο κύκλο. Οι ενδοκυπριακές συνομιλίες εισέρχονται σε καθοριστική φάση. Η επικείμενη αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας φέρνει σε άμεση προτεραιότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινών στόχων είναι η ενότητα και ομοψυχία των Ελλήνων. Είναι η δύναμη των ηγεσιών να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον. Και αυτό, ισχύει για όλους. Για την Κυβέρνηση, πρώτ’ απ’ όλα. Αλλά και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Για όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Όλοι μας οφείλουμε να βάζουμε πάνω απ’ όλα, το εθνικό, το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να σταθώ σε δύο κρίσιμα ζητήματα: Το πρώτο από αυτά αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτές τις δυσκολίες τις περιέγραψα ξεκάθαρα στη πρόσφατη προεκλογική περίοδο . Είπα αλήθειες που συνήθως δεν λέγονται προεκλογικά. Έγινα δυσάρεστος .

Δεν με απασχόλησε το πολιτικό κόστος. Και τούτο διότι έθεσα πάνω απ΄όλα το συμφέρον του τόπου. Όφειλαν οι πολίτες να γνωρίζουν την πραγματικότητα. Όφειλαν να ενημερωθούν για τα όχι ευχάριστα μέτρα που θα χρειασθούν. Το τι έκαναν άλλοι, δεν έχει πλέον ιδιαίτερο νόημα να το συζητήσουμε τώρα.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η ΝΔ θα τηρήσει υπεύθυνη στάση στα οικονομικά και από την νέα της θέση, ως A ξιωματική A ντιπολίτευση. Δεν θα αντιταχθεί ακόμα και σε δυσάρεστα μέτρα, αρκεί αυτά να είναι στην σωστή κατεύθυνση. Όπως υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον από την θέση της κυβέρνησης, θα κάνουμε το ίδιο από τον νέο ρόλο που μας ανέθεσαν οι πολίτες. Δεν είναι ώρα για την αναζήτηση κομματικού οφέλους. Είναι ώρα να στηριχθεί κάθε πολιτική που ωφελεί τον τόπο. Το δεύτερο ζήτημα, που συνδέεται με τα παραπάνω, είναι γενικότερο. Αφορά την ανάγκη, και τα δυο μεγάλα κόμματα, ειδικά σε δύσκολες συγκυρίες για τον τόπο, να λειτουργούν εποικοδομητικά στα πλαίσια του αναπόφευκτου ανταγωνισμού τους.

Και όχι μηδενιστικά. Στο σημείο αυτό όλοι μας έχουμε κάνει λάθη όταν βρεθήκαμε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παρασυρθήκαμε από τη δίνη του κομματικού ανταγωνισμού.

Αλλά και από το κλίμα που καλλιεργείτο στο κομματικό μας χώρο.

Είναι καιρός λοιπόν να αντισταθούμε σε πολυετή ανακλαστικά που μας οδήγησαν σε μετωπικές συγκρούσεις και ολοκληρωτική άρνηση εκείνων που επέλεγαν οι πολιτικοί μας ανταγωνιστές. Ίσως, μάλιστα, η δύσκολη παρούσα συγκυρία, αλλά και τα διδάγματα του χρόνου, να μας κάνουν όλους πιο ανοιχτούς στο να αναγνωρίζουμε τα σωστά βήματα, ανεξάρτητα από το ποιος τα πραγματοποιεί.

Ένα πάντως είναι βέβαιο: ο φαύλος κύκλος του να ανακυκλώνουμε διαφωνίες σε όλα, πρέπει να σπάσει και είναι ευκαιρία αυτό να γίνει τώρα. Τώρα, που το ζητούμενο είναι η στάση ευθύνης, από όλους μας, οφείλουμε να επιδείξουμε την ευθύνη αυτή.

Εμείς, ως παράταξη, να αναγνωρίσουμε τα σωστά βήματα που θα κάνει η νέα κυβέρνηση. Και η νέα κυβέρνηση να αναγνωρίσει όσα σωστά κάναμε εμείς τα έξι τελευταία χρόνια, και να χτίσει πάνω σε αυτά. Μόνο μια παρόμοια εξέλιξη αποτελεί επένδυση για την πρόοδο του τόπου. Μόνο αυτό το μεγάλο βήμα θα μας δώσει τα αναγκαία εφόδια για να ξεπεράσουμε τις σημαντικές δυσκολίες. Μόνο, έτσι, το κομματικό μας σύστημα θα γυρίσει σελίδα.

Και μαζί του θα γυρίσει σελίδα και ο τόπος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, περιέχουν, σε ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος τους, κοινά αποδεκτές αρχές. Σε κάποια σημεία είναι ταυτισμένες με δράσεις, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σε πολλές περιπτώσεις ενστερνίζονται ιδέες και στόχους που, εμείς, εισαγάγαμε στο δημόσιο βίο.

Με όλα αυτά, κανένας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει. Κανένας, προπάντων, δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με τις διακηρύξεις σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες γενικές αρχές:

Τη διαφάνεια.

Την αξιοκρατία.

Τη λογοδοσία.

Το σεβασμό στον πολίτη.

Επιβάλλεται να γίνουν νέα βήματα αξιοκρατίας. Βήματα μπροστά. Και όχι επιστροφή σε ρεβανσισμούς, διαχωρισμούς και διακρίσεις. Η Κυβέρνηση έχει άμεση υποχρέωση να προλάβει τους όποιους φανατικούς, που θα αιχμαλωτίσουν ακόμα και την ίδια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιδίωξή μου, μια εβδομάδα μετά τη συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης, δεν είναι να ασκήσω κριτική. Ήρθα να πω αυτό που θεωρώ αναγκαίο για να πάει μπροστά η Πατρίδα μας. Οι απόψεις μου είναι γνωστές. Και είναι σταθερές. Δεν μπορεί, όμως, να αγνοήσω το γεγονός ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια απαξίωσης όλων όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Έγινε λόγος για απαξίωση των θεσμών, των υπηρεσιών, των επιχειρήσεων, του κύρους της Χώρας. Υπήρξε σιωπή για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Σαν να μη είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις της στον Τόπο μας. Σαν να μην αντιμετωπίζει όλος ο Κόσμος έξαρση των ίδιων ακριβώς προβλημάτων: Υποχώρηση της ανάπτυξης, αύξηση των ελλειμμάτων, διόγκωση της ανεργίας. Μια νέα Κυβέρνηση δεν ξεκινά καλά την πορεία της καταφεύγοντας σε απόλυτη απαξίωση και μικρόψυχη ισοπέδωση. Όλα αυτά δεν βοηθούν την αντιμετώπιση της κρίσης. Κάθε άλλο. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, εάν δεν αναγνωρίζονται τα πραγματικά αίτιά τους. Δεν εντοπίζονται έτσι, ούτε οι σοβαρές εξωγενείς επιπτώσεις, ούτε οι χρονίζουσες εσωτερικές αδυναμίες. Αγνοώντας την πραγματικότητα, και μάλιστα διαστρέφοντάς την, δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Η αλήθεια είναι ότι, στα προηγούμενα χρόνια, ακολουθήσαμε συνειδητά πολιτική ήπιας προσαρμογής. Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά και η βελτίωση απεικονιζόταν ξεκάθαρα σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.

Συνέπεια της πολιτικής αυτής, υπήρξε ανάμεσα στα άλλα, η σταθερή υποχώρηση της ανεργίας. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέκοψε (όπως έκανε σε ολόκληρο τον Κόσμο) τα θετικά βήματα που πραγματοποιούντο στην οικονομία.

Επιδείνωσε τις αδυναμίες που προϋπήρχαν, έπληξε τους ρυθμούς της ανάπτυξης και διόγκωσε τα ελλείμματα. Επέβαλε, τελικά, δύσκολες αποφάσεις και επιβάλλει τη συνέχισή τους. Με τόλμη και διορατικότητα. Πάνω από όλα επιβάλλει την επίλυση των προβλημάτων στη ρίζα τους. Μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις. Μακριά από ισοπεδωτικές τοποθετήσεις. Μακριά από γενικολογίες που δεν υπηρετούν το συλλογικό καλό. Είναι η ώρα υπεύθυνων συγκροτημένων και σοβαρών αποφάσεων. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για τη γρήγορη και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Και την προϋπόθεση αυτή, είναι καιρός όλοι να την αντιληφθούμε, αντί να την αγνοούμε. Θέλω, ακόμα, να υπογραμμίσω ότι, από την πρώτη στιγμή, επιδιώξαμε την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, μέσα από το διάλογο, τη συνεννόηση και τη σύνθεση απόψεων. Πίστεψα (και πιστεύω) ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τον ασφαλέστερο, αλλά και το μόνο μοχλό, για την αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών. Αποτελούν τον ασφαλέστερο, αλλά και το μόνο μοχλό αλλαγής προς το καλύτερο. Κάναμε, στο διάστημα που πέρασε, σημαντικά και δύσκολα βήματα. Πολλά από αυτά, θεωρούνται, σήμερα, αυτονόητα. Τίποτα, όμως, δεν ήταν εύκολο. Τίποτα δεν προχώρησε, χωρίς να συναντήσει ανεύθυνες συνδικαλιστικές και αντιπολιτευτικές αντιδράσεις.

- Το τι έγινε στο παρελθόν έχει πλέον μικρή σημασία. Εκείνο που προέχει είναι το τι θα γίνει τώρα. Και αυτά τα θετικά βήματα των τελευταίων ετών πρέπει να κρατηθούν, να ενισχυθούν

και να αξιοποιηθούν για το συμφέρον της Χώρας. Περιθώρια αναβολών, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, δεν υπάρχουν. Αναγνωρίζοντας τα καλά που έγιναν (και υπάρχουν υπουργοί που το τολμούν) μπορεί η νέα Κυβέρνηση να χτίσει σε αυτά και να πάει ακόμα πάρα πέρα. Η Κοινωνία γνωρίζει, σήμερα, τα βασικά διακυβεύματα για τη Χώρα. Τα έθεσα κατ’ επανάληψη. Τα ανέπτυξα με ευθύτητα, ακόμα και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κατέθεσα συγκροτημένο σχέδιο δύσκολων αποφάσεων, για την πλήρη εξυγίανση της Οικονομίας μας. Σχέδιο που διασφαλίζει, με τις λιγότερες συνέπειες, την προοπτική που μπορεί να έχει ο Τόπος μας, από την επομένη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χάθηκαν ευκαιρίες διότι αυτονόητες αλλαγές συνάντησαν αντιστάσεις και την νοοτροπία του «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα έγιναν στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς η έκκλησή μου να συνεννοηθούμε, τουλάχιστον, στα βασικά και τα αυτονόητα, απορρίφθηκε. Απορρίφθηκε η πρόταση μου για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, που να αναλάβει τη θέσπιση κοινά αποδεκτών ρυθμίσεων για τη διαφάνεια.

Απορρίφθηκε η πρότασή μου για στοιχειώδη συνεννόηση απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας. Εμείς, δεν θα δυσφορήσουμε εάν δικές μας πρωτοβουλίες υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση. Αρκεί να υλοποιηθούν. Μακάρι, όσα απορρίπτονταν με πάθος, να κριθούν τώρα σωστά και υιοθετηθούν. Εκείνο που προέχει είναι να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Είτε ως συνέχεια δικών μας πρωτοβουλιών είτε ως κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Οφείλω πάντως, με εποικοδομητική διάθεση αλλά και ανησυχία, να σταθώ στις αμφίσημες διατυπώσεις, που εξακολουθούν να σκιάζουν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Οι υποθέσεις της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των διεθνών ενεργειακών συμφωνιών, είναι μόνο μερικές από αυτές. Η αβεβαιότητα θέσεων και προθέσεων πλήττει την επενδυτική ελκυστικότητα της Χώρας. Η αμφισβήτηση της στρατηγικής συμμαχίας για το λιμάνι του Πειραιά, έδειξε ήδη τις αρνητικές της συνέπειες. Η Οικονομία, η αγορά, ένας ολόκληρος κόσμος υπέστησαν ζημιές. Δεν είναι δυνατό να υποκύπτουμε σε συντεχνιακές μειοψηφίες και συνδικάτα που περιφρονούν το συλλογικό συμφέρον. Το υπουργείο Ναυτιλίας, (ένα σύμβολο της παγκόσμιας ελληνικής υπεροχής) καταργήθηκε. Φοβάμαι ότι αυτό έγινε χωρίς επαρκή σχεδιασμό. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα ήταν αυτόνομο, φορτώθηκε με μεγαλύτερο βάρος από εκείνο που είχε ως τώρα. Αποσπάστηκαν τα δημόσια έργα, αλλά προστέθηκε η ενέργεια. Στο υπουργείο Μακεδονίας δόθηκαν ειδικές αρμοδιότητες, αλλά αφαιρέθηκε το όνομα, γεγονός που παρερμηνεύτηκε και πανηγυρίστηκε από τα Σκόπια.

Επισημαίνω όλα τα παραπάνω ως ανησυχητικά ζητήματα. Μακάρι οι ανησυχίες αυτές να διασκεδαστούν στο επόμενο διάστημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο επόμενο διάστημα, η Πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμες εθνικές προκλήσεις. Οι Έλληνες θέλουμε την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας.

Και αυτό ισχύει, χωρίς εξαιρέσεις, προς κάθε κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια: Θέλουμε στα βόρεια σύνορά μας ένα σταθερό κράτος, ενταγμένο στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό, είναι ανάγκη να εγκαταλείψουν οι γείτονές μας τις ανιστόρητες, εθνικιστικές εμμονές τους. Είναι ανάγκη να βρεθεί κοινά αποδεχτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους. Το διαβατήριο, που ζητούν για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, δεν μπορεί παρά να γράφει ένα και μόνο όνομα. Όνομα κοινά αποδεκτό, που θα ισχύει έναντι όλων.

Είναι ανάγκη να υπάρξει, από την πλευρά των Σκοπίων, βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας.

Αυτή είναι η εθνική θέση. Και η θέση αυτή, (με την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε στο Βουκουρέστι) έγινε συμμαχική. Είναι ένα ισχυρό όπλο που κατακτήσαμε με αγώνα. Με τόλμη και αποφασιστικότητα. Και το όπλο αυτό, το εμπιστευόμαστε στη νέα Κυβέρνηση. Έχοντας πάντα την απόλυτη βεβαιότητα ότι στον αγώνα αυτό, θα είμαστε στο πλευρό της. Σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας επιδιώκουμε και με τη γείτονα Τουρκία. Υποστηρίζουμε ανυπόκριτα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Δεν μπορεί, όμως, να προχωρά στο δρόμο για την Ευρώπη, χωρίς να συμμορφώνεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση, που υπέγραψε, το 2001, με το σημερινό Πρόεδρο της Κυβέρνησης. Οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Σχολή της Χάλκης.

Οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής, που ορθώνουν το τελευταίο διχοτομικό τείχος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Φαίνεται ξεκάθαρα, πια, ότι η επόμενη περίοδος επιφυλάσσει σοβαρές προκλήσεις στα εθνικά μας ζητήματα. Η κρισιμότητά της καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης έσπευσε να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συναντήσει, (πριν από οποιονδήποτε άλλο ξένο ηγέτη) τον Τούρκο ομόλογό του. Καταδεικνύεται, επίσης, και από το γεγονός ότι, ενώ βεβαίωνε, ρητά και κατηγορηματικά, πως δεν θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, τελικά το ανέλαβε. Το επαναλαμβάνω, λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση: Υπερασπιζόμενος ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης τις εθνικές μας θέσεις, υπερασπιζόμενη η Κυβέρνηση τα δίκαια και τα δικαιώματα της Πατρίδας μας, θα έχει την υποστήριξη όλων. Προσωπικά θα είμαι στην πρώτη γραμμή, απέναντι σε κάθε δυσκολία που μπορεί να συναντήσει. Θα είμαι απέναντι σε όποιες πιέσεις αποτολμηθούν σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Όλοι οι Έλληνες θα είμαστε στο ίδιο μέτωπο. Και σε όλα αυτά, υπάρχουν ξεκάθαρες εθνικές γραμμές. Γραμμές από τις οποίες κανένας δεν μπορεί να κάνει πίσω. Γραμμές στις οποίες συμπαρατασσόμαστε όλοι οι Έλληνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτακτικά αναγκαία, στη δύσκολη αυτή συγκυρία, είναι και η σύμπραξη όλων(της Κυβέρνησης, των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων) στην αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το υπογράμμιζα σταθερά, σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το υπογραμμίζω, με την ίδια έμφαση, και τώρα. Υπάρχει ανάγκη για δύσκολες αποφάσεις. Υπάρχει ανάγκη να προλάβουμε το τρένο της ανάκαμψης. Χρειάζεται, πρώτα από όλα, να αξιοποιηθούν, για το σκοπό αυτό, όλα όσα πετύχαμε, τα προηγούμενα χρόνια. Το έργο που έγινε, με θυσίες όλων των Ελλήνων, είναι η βάση στην οποία μπορούν να χτιστούν πολλά άλλα. Μόνο έτσι μπορεί να τραβήξει ο Τόπος μπροστά. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει η Χώρα στέρεα, γρήγορα και αποτελεσματικά. - Ξεκινήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που γνώρισε ο Τόπος. - Καταρτίσαμε Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

- Ανοίξαμε το δρόμο για την «πράσινη οικονομία». - Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που εντάσσουν την Πατρίδα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

- Δώσαμε λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις, (όπως η «Ολυμπιακή») που στοίχιζαν τεράστια ποσά στους φορολογούμενους.

- Βάλαμε σε εφαρμογή το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, μεταφέροντας στην Ελληνική Περιφέρεια το 80% των πόρων του, που συνολικά φτάνουν τα 40 δισ ευρώ. Υπογραμμίζω, ακόμη, ότι … -αναστηλώσαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενισχύσαμε τη δυνατότητά της να δημιουργεί αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές. -Ενεργοποιήσαμε την Ε.Ε. απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και πρωταγωνιστήσαμε στη δημιουργία της FRON TEX , ένα ευρωπαϊκό βραχίονα στα σύνορά μας, που αναγνωρίζονται

ως σύνορα της Ένωσης.

-Βάλαμε σε εφαρμογή πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης και καταθέσαμε συγκροτημένη πρόταση για τη διοικητική δομή της Χώρας. Επισημαίνω, μάλιστα, ως θετικό το γεγονός, ότι πολλά από αυτά, εξαγγέλλονται και τώρα.

Η νέα Κυβέρνηση έχει, σήμερα, στη διάθεσή της, ένα σημαντικό αναπτυξιακό υπόβαθρο και υλικό από την προετοιμασία που έγινε. -Είναι τα προγράμματα που δρομολογήσαμε για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης, που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

-Είναι οι δράσεις που προετοιμάσαμε για τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης.

- Για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής που να καταβάλλει τις αποδοχές όλων των δημόσιων υπαλλήλων.

-Είναι ακόμα, η εγκαθίδρυση μηχανισμών για την εμπέδωση της διαφάνειας στα Δημόσια νοσοκομεία, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρομαι, ακόμα, στην προετοιμασία για…

- την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

- Την αυτονόμηση του Λυκείου, και την καθιέρωση νέου εξεταστικού συστήματος.

-Τη συνέχιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.

Όλα αυτά, η Κυβέρνηση οφείλει να το αξιοποιήσει, Όπου υπάρξει θετική προσπάθεια, θα υποστηριχθεί. Όπου αναπτυχθούν σωστά βήματα, θα βρίσκουν έμπρακτη ενθάρρυνση. ΑυτήδενΔεν μπορεί να χαθεί. Μια φράση επειδή έγινε αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει με τους θεσμούς. Έχουμε μια πάγια αρχή και την τηρούμε σταθερά. Και αυτό, πέρα από το γεγονός ότι σεβόμαστε και τιμούμε το σημερινό Πρόεδρο. Τον Κάρολο Παπούλια τον προτείναμε, τον ψηφίσαμε και θα τον ψηφίσουμε και πάλι για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το είπα στην αρχή της ομιλίας μου. Η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική Αντιπολίτευση. Θα στηρίξει ακόμη και αντιδημοφιλείς αποφάσεις της Κυβέρνησης, αρκεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η υπευθυνότητα μιας Αντιπολίτευσης αποδεικνύεται όχι όταν μια Κυβέρνηση παίρνει ευχάριστα μέτρα. είναι η στάση που υπηρετεί το συμφέρον της Πατρίδας μας. Ένα είναι τώρα περισσότερο από βέβαιο: Σε όλο τον K όσμο, η οικονομική κρίση λειτουργεί σαν καταλύτης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Λειτουργεί σαν καταλύτης για τον παραμερισμό χρόνιων αγκυλώσεων και την προετοιμασία δυναμικής επίθεσης στο μέλλον. Στη Χώρα μας, ο διάλογος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχει ανοίξει προ πολλού. Η Χώρα μας έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση σε εθνική ευκαιρία. Και η δυνατότητα αυτή, η ευκαιρία αυτή, πρέπει να χαθεί.

Αλλά όταν παίρνει δύσκολα, δυσάρεστα μέτρα αλλά και αναγκαίες αποφάσεις. Και η παρούσα Κυβέρνηση, που ήταν ευχάριστη προεκλογικά, τώρα θα αναγκαστεί να γίνει δυσάρεστη. Αυτό δεν αποτελεί αιχμή. Αλλά αυτονόητη διαπίστωση. Είναι όμως ευνοϊκό για την Κυβέρνηση, ότι εμείς δεν θα λειτουργήσουμε μηδενιστικά. Η αντίληψη «Αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση» δεν μας εκφράζει. Και δεν χωρά στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Φυσικά η Κυβέρνηση θα κρίνεται σε κάθε βήμα της. Θα κρίνεται όμως δίκαια. Χωρίς ακρότητες και υπερβολές.

Με το να ζυγίζουμε υπεύθυνα που υπάρχουν λανθασμένες επιλογές και που σωστά βήματα. Πρόθεσή μας είναι από το χώρο της Αντιπολίτευσης να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει πολιτικά μπροστά. Να γυρίσει σελίδα στον ανταγωνισμό των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή όσα καταθέτει η Κυβέρνηση με τις Προγραμματικές της Δηλώσεις, βρίσκονται ακόμη στα λόγια και τα χαρτιά, επειδή η έξοδος από την παγκόσμια οικονομική ύφεση απαιτεί αποφάσεις, που είναι άγνωστο αν θα ληφθούν, επειδή οι χρόνιες οικονομικές αδυναμίες απαιτούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απουσιάζουν μέχρι τώρα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Θα είναι εδώ, δυνατή, υπεύθυνη και αποφασισμένη να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Αποφασισμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων