Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Δήλωση Προέδρου κ.Σιούφα

Συνεδρίασε σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Σιούφα.

Μετά τη Συνεδρίαση, ο κ. Σιούφας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής απεδέχθη σήμερα τη συμφωνία των 4 υποψηφίων, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, για την εκλογή του νέου Προέδρου, από τα μέλη του κόμματος, και τους πολίτες, που επιθυμούν να γίνουν μέλη του κόμματος.

Σήμερα το πρωί ενημέρωσα τα μέλη της Επιτροπής για τη συμφωνία, η οποία επετεύχθη χθες μεταξύ των 4 υποψηφίων, και στη συνέχεια επισκέφθηκα τον Πρόεδρο του κόμματος και του έθεσα υπόψη του τη συμφωνία…

Για να επιτευχθεί αυτό -για να ψηφίσουν, δηλαδή, τα μέλη του κόμματος και οι πολίτες, που επιθυμούν να γίνουν μέλη του κόμματος στην εκλογή του νέου Προέδρου- απαιτείται να γίνουν καταστατικές αλλαγές.

Αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ύστερα από πρόταση των υποψηφίων για να εκλεγούν ως Πρόεδροι του κόμματος προς την Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., η οποία και θα εισηγηθεί στο Συνέδριο τις σχετικές αλλαγές του Καταστατικού του κόμματος, ώστε να προχωρήσουμε εντός ενός μηνός στην εκλογή του νέου Προέδρου.

Αυτό είναι το βασικό, το κρίσιμο και οδηγείται με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού.

Το Συνέδριο θα συνέλθει, όπως γνωρίζετε στις 7 Νοεμβρίου. Μία εβδομάδα περίπου νωρίτερα θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για να εγκρίνει την πρόταση, την οποία σας ανέφερα, και για να εισηγηθεί τις καταστατικές αλλαγές στο Συνέδριο.

Δεύτερον, θα μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου υποψηφιότητα για την Προεδρία του κόμματος και άλλα μέλη του κόμματος, με 50 υπογραφές, όπως θα υποβάλλουν και οι μέχρι σήμερα υποψήφιοι,. Δύο, λοιπόν, κρίσιμα ζητήματα ήδη σας τα κατέθεσα.

Τώρα έρχομαι στον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου.

Θα είναι μια ανοιχτή ψηφοφορία.

Θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα στηθούν κάλπες.

Τα μέλη της Ν.Δ. θα προσέρχονται εκείνη την ημέρα και θα επιβεβαιώνουν την ιδιότητα του μέλους του κόμματος.

Θα προσέρχονται, όμως, και πολίτες, οι οποίοι θα καταθέτουν αίτηση, με την οποία θα αναγνωρίζουν ότι επιθυμούν να γίνουν μέλη του κόμματος, και θα ψηφίζουν.

Όλα τα άλλα τα ζητήματα είναι τεχνικά. Θα υπάρχει, δηλαδή, κάλπη, και ψηφοδέλτια τόσα όσοι θα είναι και οι υποψήφιοι, με τα ονόματά τους.

Επιθυμώ, πρώτον, να τονίσω και να αναδείξω το υψηλό επίπεδο ευθύνης των υποψηφίων για την Προεδρία καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για να φτάσουμε σ’ αυτή την ομόφωνη απόφαση, η οποία υπεγράφη χθες το βράδυ.

Το δεύτερο, να ευχαριστήσω τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, με την έγκριση των οποίων ανέλαβα την ευθύνη να πραγματοποιήσω αυτές τις διαβουλεύσεις, για να φτάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα της ομόφωνης αποδοχής της πορείας προς το Συνέδριο και της πορείας προς την ημέρα των εκλογών.

Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν νέες προοπτικές για τη μεγάλη παράταξη της Ν.Δ. και επιβεβαιώνουν ότι η Ν.Δ. είναι ένας ζωντανός, μεγάλος, όρθιος πολιτικός οργανισμός και κινείται συντεταγμένα και για την Κεντρική Επιτροπή, και για το Συνέδριο, και για την εκλογή του νέου αρχηγού, διαφυλάσσοντας τη συνοχή του κόμματος, τη συνοχή των μελών του και βεβαίως, την ενότητα του κόμματος που όλοι την έχουμε ως κόρη οφθαλμού μπροστά μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κινηθεί με ευθύνη όλοι, μέχρι σήμερα, και πρώτος ο Πρόεδρος του κόμματος, Κ. Καραμανλής ».