Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ομιλία κ.Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Φίλες και φίλοι,

Ξεκινώ, λέγοντάς σας κάτι, που βγαίνει μέσα από την καρδιά μου. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, η παράταξή μας, θα βγει ακόμη πιο δυνατή, ακόμη πιο ενωμένη, ακόμη πιο ισχυρή. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι΄ αυτό. Πέραν από το τι γράφεται και ακούγεται αυτές τις ημέρες, είμαστε όλοι εγγυητές της ενότητάς της και συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια, για να πάμε ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο ψηλά.

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, συμβολίζει ένα καινούργιο ξεκίνημα για τη Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή, να υποβάλλει την παραίτησή του από την Προεδρία του Κόμματος και να ζητήσει την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου.

Ανεβαίνω στο βήμα της Κεντρικής μας Επιτροπής, του Οργάνου-Θεματοφύλακα της παράταξής μας, έχοντας πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, κάτω από τις οποίες, πραγματοποιείται η Συνεδρίασή της και των αποφάσεων που καλείται να πάρει για το μέλλον της Παράταξής μας.

Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει, αν και εμφανίζονται να έχουν τυπικό και διαδικαστικό χαρακτήρα, είναι στην πραγματικότητα εξόχως πολιτικές και απολύτως καθοριστικές του μέλλοντος και της φυσιογνωμίας της Παράταξής μας.

Την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος, την θεωρώ δέσμευσή μου:

α) για τη διαφύλαξη μαζί με όλους εσάς, τα στελέχη και την Οργανωμένη Βάση του Κόμματος, της ενότητας, ομοψυχίας και συνοχής της παράταξης,

β) ως προσωπική υπόσχεση και συμβολή στη γρήγορη επάνοδο του κόμματός μας στην πολιτική κυριαρχία και στην Κυβέρνηση,

γ) για την επικράτηση των αρχών και των αξιών, που μας δένουν όλους σε μια ισχυρή και αλληλέγγυα ομάδα.

Μοναδική μου φιλοδοξία είναι, να δω την παράταξή μας, πρωτοπόρα και πάλι στις ιστορικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Να επιστρέφει υπερήφανα. Να τιμάει την ιστορική της αποστολή, που δεν είναι άλλη, από το να αλλάζει τις τύχες της Ελλάδας.

Για να γίνει όμως αυτό, αγαπητοί φίλοι, για να αλλάξουμε τα πράγματα, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.

Να βάλουμε το χέρι στην καρδιά. Να αντικρίσουμε την πραγματικότητα με θάρρος. Η ήττα που γνωρίσαμε στις τελευταίες εκλογές, δεν χρειάζεται διαχείριση. Απαιτεί ρήξεις και τομές.

Χρειάζεται πάνω από όλα επιστροφή και άνοιγμα στην κοινωνία.

Επιστροφή στις ρίζες και την ταυτότητά μας.

Γι΄ αυτό το λόγο, θεωρώ απαραίτητο να ληφθούν σήμερα, εδώ στο κορυφαίο όργανο πολιτικής καθοδήγησης του Κόμματός μας – που συμπυκνώνει, όχι μόνον την πολιτική μνήμη και σοφία, αλλά το πάθος για την παράταξη, το Κόμμα μας και τη χώρα – ορισμένες πολύ σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν, όχι απλά διαδικαστικά θέματα, αλλά πολύ κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Ζητήματα, στα οποία οι πολίτες, οι οπαδοί, οι ψηφοφόροι μας, οι φίλοι μας αλλά και συνολικότερα όλοι όσοι πιστεύουν και αποδέχονται τις πολιτικές μας αξίες και αρχές μας, περιμένουν να απαντήσουμε με τρόπο καθαρό, δυναμικό και αποφασιστικό.

Να αισθανθούν και πάλι, ότι μπορούν να ταυτιστούν με το μέλλον της παράταξής μας, και να αγωνιστούν μαζί μας.

Με τα στελέχη και την Οργανωμένη Βάση, σε μία συνολική προσπάθεια, για να αναδειχθούμε και πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας.

Σε αυτό το πνεύμα, κατέθεσα την πλήρη, συγκεκριμένη, συγκροτημένη και ξεκάθαρη πρότασή μου. Διατυπώνεται με την επιστολή μου, την 25η Οκτωβρίου 2009, προς τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, μετά από συνεννόηση μαζί του και που σας έχει διανεμηθεί.

Εκλογή Προέδρου του Κόμματος, όχι μόνο από τα οργανωμένα μέλη αλλά από μία ευρύτερη πλειοψηφία πολιτών, που δηλώνουν οπαδοί και υποστηρικτές των αρχών και των πολιτικών μας θέσεων, εμπιστευόμενοι την Προοπτική της Παράταξής μας και βέβαια, δεν είναι μέλη άλλου Κόμματος.

Η πρότασή μου είναι σαφής. Ξεκαθαρίζουμε, ότι με την πρόταση αυτή:

Δεν συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, κάποιος που είναι μέλος σε άλλο Κόμμα.

Ο πολίτης αποδέχεται τις ιδεολογικές αξίες και αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πολίτης μπορεί να γίνει μέλος μετά την ψηφοφορία, εφόσον το επιθυμεί, κάτι που ούτως ή άλλως, προβλέπεται από την τροποποίηση του σχετικού άρθρου, αφού πλέον δεν απαιτείται για την εγγραφή ως μέλους η υπογραφή δύο άλλων παλαιοτέρων μελών.

Αυτό το απλό και κατανοητό τρίπτυχο είναι που ορίζει την έννοια του ψηφοφόρου μας για την εκλογή του Προέδρου.

Δηλαδή, μόνον οι ψηφοφόροι μας. Και αυτοί που έφυγαν και αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που θέλουν να είναι κοντά μας από τώρα. Συμμετέχοντας, στην κορυφαία διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας του Κόμματος.

Τους ανοίγουμε το δρόμο, για να έλθουν και πάλι κοντά μας, στο καινούργιο μας ξεκίνημα, για μια νέα και δυναμική παράταξη, στο δρόμο προς την εξουσία.

Φίλες και φίλοι,

Η απόφαση να ανοίξουμε τις πόρτες στους οπαδούς μας, να αναδείξουμε φυσική ηγεσία στο Κόμμα, από μία μεγάλη πλειοψηφία πολιτών, οπαδών και φίλων της παράταξής μας, αποτελεί σε κάθε περίπτωση, μία πρόοδο στην υιοθέτηση των αρχών ενός δημοκρατικού σύγχρονου Κόμματος της Κεντροδεξιάς παράταξης.

Η πρόταση αυτή συνοψίζεται σε δύο λέξεις: ΜΟΝΟ ΜΕΛΗ Ή ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;

Είναι η μεγάλη μας απάντηση στην εκλογική ήττα της 4ης Οκτωβρίου. Το μήνυμα σε 1.300.000 ψηφοφόρους μας που αποστασιοποιήθηκαν, απέρριψαν την προεκλογική πρόταση του κόμματος, αποδοκίμασαν τις κυβερνητικές πρακτικές και τις συμπεριφορές στελεχών από το 2004 έως το 2009.

Είμαι όμως βέβαιος, πως δεν αποδοκίμασαν τις αρχές και την ιδεολογία μας, δεν άλλαξαν πολιτικά πιστεύω.

Αυτό που χρειάζονται είναι ένα χειροπιαστό μήνυμα, ένα σαφές και καθαρό στίγμα, ότι αλλάζουμε, ριζικά και ειλικρινά για να έλθουν και πάλι μαζί μας.

Η συμμετοχή τους, στην κορυφαία διαδικασία εκλογής του Προέδρου του Κόμματος, και η ανάδειξή του από μία μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, θα αποτελέσει το μεγάλο αποφασιστικό βήμα επιστροφής τους και στράτευσής τους στον πολιτικό αγώνα μας.

Η συμμετοχή τους δεν θα είναι ευκαιριακή, όπως κάποιοι προσπαθούν να πουν. Όλες οι μεγάλες αποφάσεις στο κόμμα μας, θα λαμβάνονται στο μέλλον με την κοινωνική μας βάση, ώστε να σφυρηλατηθεί η ενότητα και η ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ συνεχής σχέση, ΒΑΣΗΣ και ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ΚΟΜΜΑΤΟΣ.



Αν διολισθήσουμε σήμερα στην εσωστρέφεια, αν δείξουμε πάλι, ότι δεν εμπιστευόμαστε τους πολίτες, φοβάμαι, πως θα περάσουμε το μήνυμα, ότι συνεχίζουμε στις λογικές και τις πρακτικές, που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου:

στο κουκούλωμα των προβλημάτων και τις κλειστές πόρτες στη λήψη αποφάσεων,
στην εσωστρέφεια,
στην απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος, στην έλλειψη φαντασίας και οράματος, στην ατολμία.

Η δική μου πρόσκληση, είναι η συστράτευση, όσο το δυνατό περισσότερων στην πορεία προς την αναγέννηση και την εκλογική νίκη, γρήγορα, δυναμικά, αποφασιστικά και διάφανα.

Ας μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα.

Ας μην υποτιμούμε τους ενεργούς πολίτες στη διαδικασία εκλογής του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα και εν δυνάμει Πρωθυπουργού αύριο.

Επειδή γι΄ αυτό πρόκειται. Όπως υποτιμήσαμε τον αντίπαλό μας, ζώντας μια εικονική πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια.

Ας μην δώσουμε την εντύπωση στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, ότι φοβόμαστε το άνοιγμα στην κοινωνία.

Ας τολμήσουμε επιτέλους. Η πολιτική ατολμία μας καταδίκασε σε μία ηχηρή εκλογική ήττα. Να μην επαναλάβουμε τώρα εδώ, το λάθος αυτό.

Αναπόσπαστα με την πρότασή μου, να ζητήσουμε την ψήφο των πολιτών, συνδέεται η ανάγκη να θέσουμε και κάποιους κανόνες προεκλογικής συμπεριφοράς.

Το έχω πει πολλές φορές δημόσια, το επαναλαμβάνω και τώρα. Να κρατήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο τον εσωτερικό δημοκρατικό μας πολιτισμό. Στέλνοντας ο ένας προς τον άλλο μήνυμα σεβασμού σε αυτόν τον αγώνα. Ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Και θα είμαστε εκεί, πάλι και την επόμενη ημέρα. Όλοι, στυλοβάτες και υποστηρικτές του νέου Αρχηγού. Αυτό πρέπει να αποτελεί μια ηθική δέσμευσή μας από τώρα.

Ειδικότερα δε, σε ό,τι αφορά στις δαπάνες των Υποψηφίων Προέδρων.

Δεν θα πρέπει να δώσουμε στην κοινή γνώμη την εντύπωση, ότι δαπανούμε χρήματα, που δεν έχουν συγκεκριμένη προέλευση και δεν αντιστοιχούν στο πόθεν έσχες.

Εγώ σε ό,τι με αφορά, θα αναρτήσω στην ιστοσελίδα μου όλες τις δαπάνες και την προέλευσή τους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Φίλες και φίλοι,

Η δεύτερη πρότασή μου και η απόφαση επί της οποίας ανήκει αποκλειστικά σε εσάς, είναι το Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου να είναι ένα Πολιτικό Συνέδριο, ανοικτό σε όλες τις απόψεις, όπου θα πάρουν το λόγο όλα τα στελέχη που συμμετέχουν, όποιος δηλώσει ότι επιθυμεί να μιλήσει και να τοποθετηθεί.

Όχι στο ζήτημα των τροποποιήσεων του Καταστατικού μόνο, αλλά για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και μας φθείρουν καθημερινά, με κεντρικό ζήτημα, την εκλογική ήττα και τις Κυβερνητικές μας Πρακτικές.

Πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά, στο κορυφαίο όργανο, το Συνέδριο, όσο χρόνο και αν χρειασθεί.

Να μην το αναβάλλουμε για αργότερα.

Πρέπει να τελειώνουμε με τις πικρίες, τις απογοητεύσεις, την αλληλο-υπονόμευση και την εσωστρέφεια.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, θα συνεχίσει να γίνεται στα παράθυρα της τηλεόρασης. Θα γίνεται συγκαλυμμένα και υπόγεια, για πολύ καιρό, και θα υπονομεύει κάθε προσπάθειά μας να ανακάμψουμε.

Να γίνουμε και πάλι ισχυροί πολιτικά. Να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και πάλι.

Να διεκδικήσουμε την εξουσία που παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου, αλλά στην πραγματικότητα το είχαμε κάνει νωρίτερα, όταν αποφασίσαμε να συγκαλύψουμε, να απομονωθούμε από τον κόσμο μας, όχι μόνο από τους ψηφοφόρους μας, αλλά και από την Οργανωμένη Βάση μας, τα Όργανα και τους Πολίτες.

Η συζήτηση όλων των προβλημάτων, στο Συνέδριο ανοιχτά, θα μας απελευθερώσει, ώστε την επομένη του Συνεδρίου, να προχωρήσουμε σε μία καθαρά πολιτική συζήτηση, προοπτικής και μέλλοντος.

Γι΄ αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ, πριν την εκλογή του νέου Προέδρου. Μετά την εκλογή αυτή, η Νέα Δημοκρατία κοιτάει μόνο μπροστά.

Έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια εμπεριστατωμένη, δυναμική αλλά και εποικοδομητική αντιπολίτευση στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης -διότι ήδη υπάρχουν και εκδηλώνονται πολλά- ετοιμάζοντας με ταχύτητα την επάνοδό μας.

Με άλλα όμως μυαλά, με όραμα, με τόλμη, χωρίς καθυστερήσεις, με πολιτική ατζέντα, που δεν τρέχει πίσω από τα γεγονότα με παθητικότητα, αλλά που παίρνει τις πρωτοβουλίες για τη νέα μεγάλη αλλαγή.

Από την επόμενη του Συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου, θα πρέπει να μιλήσουμε δημόσια στους πολίτες, συγκεκριμένα και διεξοδικά για το κόμμα που θέλουμε, την Οργάνωση και τις Αρχές που θα εφαρμόσουμε, το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, που θα εκπέμψουμε στην κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, και οι μεγάλες δυσκολίες, καθώς και η αδυναμία να αντιμετωπισθεί από την Κυβέρνηση η εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία γίνονται καθημερινά περισσότερο φανερές.

Είμαι βέβαιος, πως πιο σύντομα από ότι φανταζόμαστε, θα κληθούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως κόμμα εξουσίας, για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης κρίσης, οικονομικής και κοινωνικής.

Γι’ αυτό θα πρέπει με γρήγορους, με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά επίσης ουσιαστικά και σε βάθος, να οργανώσουμε το κόμμα, να διατυπώσουμε τον Προγραμματικό μας λόγο, να επεξεργασθούμε την Αντιπολιτευτική Στρατηγική μας, και την δική μας οργάνωση.

Για όλα αυτά, που αφορούν το μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε στο Συνέδριο και μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος, να ξεχυθούμε σε όλη την Ελλάδα να δώσουμε το μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο.

Θεωρώ ωστόσο, απαραίτητο να δώσω σήμερα ένα σύντομο περίγραμμα των δικών μου θέσεων και δεσμεύσεων, που θα αναλύσω πιο διεξοδικά στο Συνέδριο του Κόμματος:

Συμμετοχή της Βάσης με ψηφοφορία στη λήψη αποφάσεων από ευρύτατα συλλογικά Όργανα, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που καλείται το Κόμμα να λάβει θέση, όπως:

Τα μεγάλα εθνικά θέματα.
Η πρόταση για την Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Οι επιλογές προσώπων σε σημαντικές θέσεις (όπως στην Ευρωβουλή, σε Ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης, σε καίριες πολιτικές θέσεις και στα ιδεολογικά ζητήματα).

Θητεία σε όλους από τον Πρόεδρο και όσους ορίζονται με αποφάσεις του Κόμματος, σε θέσεις του κομματικού μηχανισμού.

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο.

Κεντρική Επιτροπή τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Νέα Συλλογικά Όργανα, μικτά, από βουλευτές, πολιτευτές, στελέχη και πολίτες που πρόσκεινται στην παράταξή μας.

Λογοδοσία στα Όργανα, από όλους όσοι ασκούν διοίκηση σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με ατζέντα που ορίζουν τα ίδια τα όργανα.

Ήλθε η ώρα στη Ν.Δ., μέσα από την κρίση που προκάλεσε η μεγάλη εκλογική ήττα, να αλλάξουμε σελίδα.

Να αφήσουμε πίσω μας, τις δεσμεύσεις, τις αγκυλώσεις που δημιούργησαν οι προσωπικές στρατηγικές, τα συμφέροντα, οι μικροψυχίες, οι μιζέριες, και οι κλειστές πόρτες της εξουσίας.

Και όσοι σήμερα βγαίνουν στα κανάλια και ασκούν κριτική στην κυβέρνησή μας και στον Κώστα Καραμανλή, είναι οι ίδιοι που τα χρόνια αυτά κολάκευαν με παραγοντισμούς και ερασιτεχνικές προτάσεις. Αυτά πρέπει να τελειώσουν.

Η Ν.Δ. θα αναδειχθεί πολύ σύντομα ως η μεγάλη Προοδευτική και Δημοκρατική Κεντροδεξιά Παράταξη, που θα ανοίξει νέους δρόμους για την πατρίδα μας. Με όλους εμάς, εκεί στην πρώτη γραμμή, ενωμένους και αλληλέγγυους.

Θα κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, την ιδεολογία που σημαίνει ρήξεις στο εσωτερικό του κόμματος, στην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, για μία χώρα ελεύθερη, οικονομικά ισχυρή, με προστατευμένο το δικαίωμα του καθενός μας, ανεξάρτητα από την καταγωγή του, το όνομά του, να διεκδικεί να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Χωρίς βαρονίες, χωρίς κληρονομικά δικαιώματα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προνόμια, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, που ο κόσμος έχει ξεπεράσει και έχει καταδικάσει στη συνείδησή του.

Η Παράταξη, η μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη, που συνδυάζει την πρόοδο, τον ριζοσπαστισμό και την αγάπη για την Ελλάδα.

Πάνω απ΄ όλα, με την σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλελεύθερη Δημοκρατική αντίληψη, έχει το ιστορικό χρέος να αναδείξει την Ελλάδα, ως κεντρική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάλι.

Αλλά επίσης να αναδείξει τη μεγάλη πνευματική δύναμη της χώρας, και το σεβασμό που της αξίζει σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, σε μία καινούργια παγκόσμια πραγματικότητα, την οποία ο Έλληνας δεν φοβάται.

Βασικές προτεραιότητές μας είναι:

Η ενδυνάμωση της εθνικής μας ταυτότητας.
Το άνοιγμα στην κοινωνία και η ανανέωση της παράταξής μας με νέα πρόσωπα.
Η διαφύλαξη της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας και ανάδειξη της πολιτικής μας ταυτότητας.
Ανασυγκρότηση και νέα οργάνωση του Κόμματος.
Προσαρμογή και ανανέωση της ιδεολογίας μας, με βάση την ταυτότητά μας, όπως την καθόρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, με ανοίγματα προς την δεξιά και την κεντροαριστερά, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού.
Με προσήλωση στο κοινωνικό κράτος και διαμόρφωση πλαισίου κανόνων, για την ελεύθερη οικονομία και την ανάπτυξη.

Η παράταξή μας, πρέπει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Να αλλάξει, να ανανεώσει πρόσωπα και νοοτροπίες και να ξαναφέρει κοντά τους νέους, τους άξιους.

Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, σύγχρονο Κόμμα. Και αυτό καλούμεθα, να αποδείξουμε σήμερα. Και αυτό τελικά θα κάνουμε.

Η σύγχρονη κυρίαρχη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά το πέτυχε. Εμείς σε τι υστερούμε; Εκεί δεν ανήκουμε; Έχουμε αξίες και αρχές. Ας ανοίξουμε τις πόρτες σε όλους τους πολίτες που μοιράζονται το όραμά μας, που πιστεύουν σ΄ εμάς, που θέλουν να δουλέψουν μαζί μας. Ας τους δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα.

Όλοι έχουν θέση και ρόλο στη νέα εποχή. Τώρα ξεκινάει ουσιαστικά η μετα-μεταπολιτευτική περίοδος.

Ας πάμε τη Νέα Δημοκρατία πιο μπροστά, πιο ψηλά.

Ας αναδείξουμε ΜΑΖΙ και ΜΕ την κοινωνία, τη Νέα Ελλάδα:

της αποτελεσματικότητας,
της αξιοπιστίας,
της αξιοκρατίας,
της συνοχής και της ενότητας,
της επιχειρηματικότητας,
της κοινωνικής αναβάθμισης,
της ανάπτυξης,
του πολιτισμού,
του τουρισμού,
της καινοτομίας,
της έρευνας και της τεχνολογίας,
του περιβάλλοντος,
της κοινωνικής ασφάλειας,
την Ελλάδα του κόσμου με διεθνή ρόλο, με κύρος και με αξιοπιστία.

Εγώ το θέλω. Μαζί ενωμένοι το μπορούμε. Με την κοινωνία μπροστά, θα το πετύχουμε.