Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ομιλία κ.Αντώνη Σαμαρά στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.

Κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, ευχαριστώ για το τιμητικό αυτό βήμα που μου παρέχει η κεντρική μας επιτροπή. Θα είμαι σύντομος και σαφής και κυρίως επί του θέματος για το οποίο έχουμε κληθεί.

Αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται σήμερα ο προβληματισμένος οπαδός της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα ευκρινές δικό μας μήνυμα, μια ειλικρινής μας πρόταση για την επανασυσπείρωσή του στην οργάνωση χωρίς στοιχεία σκοπιμότητας. Παρά μόνο με στόχο την ενότητα όλων μας κάτω από το σύμβολο, το ιδεόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλάω για ένα αναγκαίο άλμα εμπιστοσύνης. Για μια πολιτική χειρονομία έντιμης αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα με την προσφορά ενός δικαιώματος το να αποφασίζει το κάθε μέλος για την κορυφαία επιλογή της ηγεσίας του. Δίνουμε έτσι στη βάση μας αυτό που από χρόνια της χρωστάμε. Άποψη. Έκφραση άποψης άμεσης και καταλυτικής.

Σε αυτή τη δύσκολη ώρα αυτό το δικαίωμα μπορεί να γίνει κίνητρο επανένταξης. Μπορεί ακόμα να γίνει αφετηρία ενός νέου σύγχρονου μοντέλου οργάνωσης όπου τα μέλη θα έχουν πολύ ισχυρότερο ρόλο από ότι είχαν μέχρι σήμερα.

Σταματώ εδώ. Το θέμα της κατάκτησης του δικαιώματος της ψήφου στη βάση. Και προχωρώ στο θέμα της διαδικασίας που θα ακολουθήσουμε.

Από την αρχή υποστήριξα ότι η εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος έπρεπε να γίνει με προσφυγή στα μέλη της βάσης, από όλα τα μέλη του κόμματος. Ακόμα και από εκείνα που θα εγγραφούν την ίδια μέρα της ψηφοφορίας.

Αυτό συμφωνήθηκε τελικά από όλους τους υποψηφίους και την οργανωτική επιτροπή, αυτό υπογράψαμε και εμένα η υπογραφή μου με δεσμεύει. Θεωρώ ότι έγινε μία μεγάλη επανάσταση δημοκρατικότητας στο κόμμα και μια διπλή νίκη. Ότι θα εκλέξει τον Πρόεδρο όλη η οργανωμένη βάση και ότι στην απόφαση αυτή φτάσαμε μετά από συμφωνία όλων.

Στη συνέχεια προτάθηκε να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος. Δήλωσα αμέσως ότι δεν έχω πρόβλημα να το δεχθώ και αυτό, αρκεί να συμφωνήσουν όλοι. Αρκεί δηλαδή να πάμε όλοι ενωμένοι.

Άκουσα και τον Δημήτρη, άκουσα και τη Ντόρα. Και θα ακούσω και τον Παναγιώτη. Σε ότι με αφορά εγώ δεσμεύομαι με αυτό που έχω προτείνει αρχικά, με αυτό που έχω υπογράψει με τους υπολοίπους και από εκεί και πέρα ότι νέο υπάρχει, εμπιστεύομαι απολύτως τη σοφία της οργανωτικής επιτροπής.

Προτιμώ βέβαια το θέμα να λυθεί άμεσα και συναινετικά. Αλλά πρέπει να λυθεί σήμερα γιατί κουράζουμε με τις ατέλειωτες ώρες για τη διαδικασία. Για να μπούμε στην ουσία, για να μιλήσουμε πολιτικά και για να δώσουμε την ευκαιρία σε χιλιάδες Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες να μας κρίνουν. Και σίγουρα για να απαντήσουμε πολιτικά στην επίθεση που ήδη ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ απέναντι στα νέα παιδιά χωρίς ευαισθησία, απέναντι στον φορολογούμενο, ιδίως εκείνον της μεσαίας τάξης, με τους επικείμενους νέους φόρους και απέναντι στον απλό πολίτη που ήδη γεύεται κομματικές συμπεριφορές από το χθες που τον οργίζουν και τον απογοητεύουν. Ας τελειώσουμε λοιπόν με τη διαδικασία.

Σε ότι με αφορά, το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός έχει ήδη γίνει. Τα μέλη του Κόμματος θα έχουν λόγο στην εκλογή του νέου αρχηγού σε αυτό συνέβαλε ήδη η οργανωμένη βάση που το ζήτησε. Συνέβαλε ο ίδιος ο Κώστας ο Καραμανλής που υπήρξε καταλυτικός, γιατί με την παρέμβασή του ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια και άλλη μία φορά χρωστούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Κόμματος για τη στάση του, συνέβαλε και η οργανωτική επιτροπή, την ευχαριστούμε, συνέβαλαν και όλοι οι υποψήφιοι, Πρόεδροι του Κόμματος, που συμφώνησαν και το υπέγραψαν.

Η μεγάλη για μένα δημοκρατική αυτή επανάσταση -γιατί περί επαναστάσεως πρόκειται- έγινε ήδη μέσα στη Νέα Δημοκρατία και έγινε συναινετικά. Το μόνο που ζητώ είναι να διατηρηθεί αυτό το κλίμα συναίνεσης ως το τέλος και να προχωρήσουμε. Να προφυλάξουμε την ενότητα που έχουμε ήδη κατοχυρώσει και να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στη βάση που μας παρακολουθεί και μας κρίνει. Της το χρωστάμε.

Θα τελειώσω εδώ αλλά θα πω ότι η ανάκαμψη της παράταξης θα περάσει πιστεύω μέσα από την διεύρυνση και η διεύρυνση θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή υποχρεώσεων και δικαιωμάτων εναρμονισμένων με το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ρόλο ηγετικό, ρόλο πρωτοπορίας με λόγο νικηφόρο για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία ελπίδα της Ελλάδας και πάλι, ώστε να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα της ελπίδας, όπως μας αρμόζει.

Ευχαριστώ πολύ.