Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Δήλωση Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου

Συνεδρίασε σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος.

Μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δ. Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, του Συνεδρίου, που είναι έκτακτο-σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου του Κόμματος και το Καταστατικό- για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος στις 7 Νοεμβρίου. Όπως είχε δεσμευτεί η Επιτροπή με την ανακοίνωση την οποία πήρατε χθες το πρωί να συνεχίσει στη σημερινή συνεδρίαση τα ζητήματα, τα οποία ετέθησαν μετά την ακρόαση των 4 στελεχών της Ν.Δ., που εξεδήλωσαν μέχρι σήμερα ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία του Κόμματος. Οφείλω να κάνω σαφές ότι η ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής προσδιορίζεται επακριβώς από το άρθρο 19 του Καταστατικού του Κόμματος και αφορά μόνο την προπαρασκευή και εποπτεία των εργασιών του Συνεδρίου.

Ύστερα, όμως, και από τις τελευταίες εξελίξεις με τις απόψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες που εξέφρασαν τόσο δημόσια, όσο και προς τα μέλη της Επιτροπής η κα Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Ψωμιάδης ανακύπτουν τα ακόλουθα:

Πρώτον, η ευθύνη και η αποστολή της Επιτροπής είναι μόνο η προπαρασκευή και εποπτεία του έκτακτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου Προέδρου του Κόμματος, σύμφωνα με το Καταστατικό.

Δεύτερον, η καταληκτική ημερομηνία των εργασιών του Συνεδρίου για την εκλογή του νέου Προέδρου έχει ορισθεί με απόφαση του Προέδρου Κ. Καραμανλή και είναι η 7η Νοεμβρίου.

Τρίτον, η Οργανωτική Επιτροπή του εκτάκτου Συνεδρίου έχει αποκλειστικά και μόνο την πιο πάνω αρμοδιότητα, την οποία δεν μπορεί να υπερβεί κατ΄ ουδένα τρόπο, διότι, αν το υπερέβαινε αυτό, θα δημιουργούσε πολλά και μεγάλα ζητήματα και κινδύνους για την ενότητα του Κόμματος.

Η Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση, ύστερα από εισήγησή μου και ανταποκρινόμενη πλήρως στο αίτημα της κοινωνίας και της βάσης του Κόμματος, για την αποφασιστική συμμετοχή της στην εκλογή του νέου Προέδρου, με εξουσιοδότησε να επικοινωνήσω με τα 4 στελέχη και να εξετάσω μαζί τους την εξεύρεση κοινής λύσης στην κατεύθυνση της συμμετοχής των μελών του Κόμματος στην εκλογή του νέου Προέδρου. Κοινής αποδεκτής λύσης από τους ενδιαφερθέντες για την υποψηφιότητα, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας.

Αυτή την αποστολή την έχω αναλάβει. Έχω επικοινωνήσει με τα 4 στελέχη του Κόμματος.

Η κα Μπακογιάννη, όπως και προχθές το Σάββατο, είπε –κλείνοντας την τοποθέτησή της- ότι θα αποδεχθεί όποια λύση συμφωνηθεί και σήμερα μου επανέλαβε το ίδιο, δεν επιθυμεί να ξανακάνει αυτή τη συνάντηση, ότι θα συμφωνήσει σε όποια λύση συμφωνηθεί, αρκεί η λύση αυτή να κατατείνει στην ενότητα του Κόμματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Σαμαράς απεδέχθησαν να έρθουν για να συναντηθούν μαζί μου στις 19:00 το απόγευμα, εδώ στα γραφεία του Κόμματος. Ο κ. Ψωμιάδης μου δήλωσε ότι θα συμφωνήσει με ότι συμφωνηθεί με τους άλλους υποψηφίους. Δεν μπορεί να έρθει, γιατί στις 19:00 το απόγευμα γίνονται τα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου τις Θεσσαλονίκης και συνεπώς δεν μπορεί να απουσιάζει.

Εάν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην κατεύθυνση της συμμετοχής της βάσης του Κόμματος στην εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος, θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο του Κόμματος, τον κ. Κ. Καραμανλή, για να του θέσω αυτό το σημαντικό νέο δεδομένο υπόψη του, ώστε να έχουμε από κει νέες οδηγίες για το χειρισμό του θέματος περαιτέρω.

Η προσπάθεια αυτή, την οποία ανέλαβα, με ομόφωνη απόφαση των μελών της Επιτροπής, είναι σημαντική, είναι η βαριά, πολύ βαριά η ευθύνη που μου ανέθεσαν τα μέλη της Επιτροπής και πιστεύω ότι με καλή διάθεση, καλή θέληση και προσέγγιση και με σεβασμό στον κόσμο της Ν.Δ. να μπορέσουμε να βρούμε αυτή την κοινά αποδεκτή λύση και επί του τύπου και επί της ουσίας. Σας ευχαριστώ πολύ».