Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ομιλία κας.Ντόρας Μπακογιάννη στην Κεντρική Επιτροπή

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία επισήμανση για τους άλλους, για αυτούς που είναι απέξω από την αίθουσα αυτή. Μέσα σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν στελέχη με υψηλότατο συναίσθημα ευθύνης, άνθρωποι που μπορεί να ξέρουν και ξέρουν πώς να προστατεύσουν το κύρος μιας μεγάλης παράταξης, της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας και πως μπορούν να εγγυηθούν την πορεία της για το αύριο μέσα από μία αναμφισβήτητα δύσκολη διαδικασία. Συνεπώς, όσοι περιμένουν από αυτή την Κεντρική Επιτροπή θα βγούμε διαλυμένοι, θα βγούμε τσακωμένοι, θα βγούμε χωρίς ενιαία θέση είναι πολύ βαθιά νυχτωμένοι.

Φίλες και φίλοι η παράταξή μας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή μετά από μία μεγάλη ήττα εν όψει μίας δύσκολης δοκιμασίας που είναι πάντα η εκλογή του νέου αρχηγού. Στις εκλογές της 4η Οκτωβρίου η παράταξη υπέστη μία μεγάλη ήττα, χάσαμε τις εκλογές, αλλά δεν διαλυθήκαμε. Παραμένουμε μία μεγάλη και ιστορική παράταξη με ευθύνες απέναντι στους πολίτες, με σημαντικό θεσμικό ρόλο να υπηρετήσουμε.

Χωρίς να παραβλέψουμε τη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, χωρίς να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο θα πρέπει σύντομα να αναλογιστούμε όλοι ότι χρέος μας είναι η ταχύτερη δυνατή ανασυγκρότηση της παράταξής μας.

Η όποια αυτοκριτική πρέπει αναμφισβήτητα να γίνει, να γίνει όμως με αυστηρά πολιτικούς όρους και όχι με προσωπικούς ή ψυχολογικούς. Ο ίδιος ο Πρόεδρός μας, ο Κώστας ο Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμα και από την προεκλογική περίοδο σε βασικές αδυναμίες μας και είναι γεγονός ότι σε ζητήματα ουσίας αργήσαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έπρεπε.

Σε κάποια άλλα δείξαμε ατολμία και αναποφασιστικότητα, έτσι ακόμα και όταν παίρναμε τη σωστή απόφαση, είχαμε καθυστερήσει τόσο που δεν είχαμε τα απαιτούμενα οφέλη, κυρίως όμως πληρώσαμε συμπεριφορές και πράξεις στελεχών μας που ενόχλησαν τους πολίτες.

Όποια περιοχή της Ελλάδας και να επισκέφτηκα στη μάχη για τη Νέα Δημοκρατία το ίδιο πράγμα άκουγα, συμπεριφορές, νοοτροπίες στελεχών έφεραν τους οπαδούς μας σε δύσκολη θέση, τους έφεραν στη θέση να απολογούνται για πράγματα που και οι ίδιοι θα ήθελαν να στηλιτεύσουν ή να απορρίψουν και αυτό βέβαια μας κόστισε ακριβά.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του ΠΑΣΟΚ και να απαξιώσουμε μόνοι μας το κυβερνητικό έργο. Μπορεί να χάσαμε τις εκλογές αλλά αφήνουμε πίσω μας ένα σημαντικό έργο για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι.

Αφού λοιπόν κάνουμε την ειλικρινή και σε βάθος αυτοκριτική μας οφείλουμε να συνεχίσουμε μπροστά, ο λαός άλλωστε δεν μας έστειλε σε διακοπές, μας ανέθεσε την ευθύνη της αντιπολίτευσης, μιας αντιπολίτευσης δυναμικής, αποτελεσματικής, αξιόπιστης και αναμένει από εμάς να αποδείξουμε το ταχύτερο ότι μάθαμε από τα λάθη μας, ότι φέρνουμε στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, και προετοιμαζόμαστε για μία σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Εξάλλου φίλες και φίλοι το ίδιο το πολιτικό σκηνικό είναι πλέον εξαιρετικά ρευστό. Οι διαθέσεις των πολιτών αλλάζουν πολύ ταχύτερα απ’ ότι στο παρελθόν. Πριν από 13 μήνες ήμασταν δύο μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις, μετά από ένα χρόνο χάσαμε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά. Τίποτα δεν αποκλείει το αντίστροφο να συμβεί με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ούτως ή άλλως αν εξαιρέσει κανείς μία καλή θα έλεγα επικοινωνιακή πολιτική της ηγεσίας του δεν έχει ξεκινήσει καλά.

Ήδη πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι είναι ανέτοιμοι να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας. Τα τερτίπια με τον υπολογισμό του ελλείμματος, οι παλινωδίες που μας εκθέτουν διεθνώς όπως συνέβη στο λιμάνι του Πειραιά, η αδιαφορία των επιπτώσεων των αποφάσεών του στη λειτουργία του Κράτους και στις ζωές των ανθρώπων με τα STAGE επιβεβαιώνουν απλώς αυτό που είχαμε πει, το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει τον προεκλογικό λαϊκισμό του. Δικό μας καθήκον είναι να είμαστε έτοιμοι εκείνη την ώρα, έτοιμοι να διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Φίλες και φίλοι, ξέρω ότι μιλάω σε δοκιμασμένα και έμπειρα στελέχη της παράταξής μας και θέλω να σας μιλήσω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ και να αναλάβω ενώπιόν σας μαζί με την υποψηφιότητά μου συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θέλω να απευθυνθώ και στο συναίσθημα και στη λογική σας. Με ξέρετε πολλά χρόνια, γνωρίζετε ότι δεν έχω λείψει ούτε μία στιγμή από τις μάχες αυτής της παράταξης. Γνωρίζετε ότι έχω οργώσει όλη την Ελλάδα δεκάδες φορές για να στηρίξω την πολιτική δράση του Κόμματος.

Ξέρετε ότι στάθηκα στο πλευρό του Κώστα του Καραμανλή σε όλη αυτή την μακρά διαδρομή, σε εύκολες και δύσκολες στιγμές. Και με συγκίνησε με τον λόγο του σήμερα.

Και εγώ, κύριε Πρόεδρε, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που νιώσαμε στο Βουκουρέστι και τις μάχες που δώσαμε μαζί.

Γνωρίζετε ότι ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή στις μάχες, σε όλες τις δύσκολες στιγμές, έτοιμη να συγκρουστώ και στην Βουλή και στα τηλεοπτικά κανάλια για την παράταξή μας.

Όλα αυτά τα ξέρετε και τα εκτιμάτε. Όμως, δεν ζητώ την στήριξή σας μόνο στο όνομα των κοινών μας αγώνων, ούτε μόνο μέσα από την σύγκριση της πολιτικής διαδρομής του καθενός.

Θέλω την στήριξή σας για ένα κύριο λόγο: επειδή συμφωνείτε ότι αυτό που πρεσβεύω και εκπροσωπώ είναι το καλύτερο για το μέλλον της παράταξής μας.

Θέλω να κερδίσω την θερμή υποστήριξή σας όχι για αυτά που έκανα, αλλά για αυτά που μπορώ να κάνω μαζί σας στο μέλλον για την Νέα Δημοκρατία. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας με μία ισχυρή πολιτική δέσμευση και με καθαρούς στόχους για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά.

Δεσμεύτηκα ήδη απέναντί σας ότι αν εκλεγώ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το Κόμμα θα εμπεδώσει την φυσιογνωμία ενός μεγάλου σύγχρονου κεντροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος με σύγχρονες αντιλήψεις, ανοικτό σε νέα ρεύματα σκέψης, με πρόγραμμα και θέσεις που θα δίνουν απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα.

Δεσμεύτηκα απέναντί σας ότι θα προχωρήσω σε βαθιά ανανέωση, σε πρόσωπα και νοοτροπίες, ότι θα αναδείξουμε μία νέα γενιά στελεχών που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του Κόμματός μας.

Δεσμεύτηκα ότι θα κάνουμε αποτελεσματική αντιπολίτευση. Ξέρω να δίνω μάχες, ξέρω να κερδίζω μάχες. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα νιώσει δυνατά την ανάσα μας.

Δεσμεύτηκα για ένα ανοικτό κόμμα χωρίς αποκλεισμούς. Και νομίζω ότι είναι φως φανάρι, φίλες και φίλοι, από τους ανθρώπους οι οποίοι δείχνουν την εμπιστοσύνη τους ότι μιλάμε για το μεγάλο πολυσυλλεκτικό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το Κόμμα που χωράει όλους, που εκπροσωπεί όλες τις τάσεις της παράταξής μας.

Μπροστά μου δεν υπάρχουν ομάδες. Υπάρχουν μόνο Νεοδημοκράτες, Νεοδημοκράτες μαχόμενοι για τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες της παράταξής μας.

Ήδη κατέθεσα τις προτάσεις μου για τις καταστατικές αλλαγές στο Κόμμα. Προτείνω Πρόεδρο με θητεία, δημοκρατική εκλογή όλων των οργάνων, ενεργό ρόλο στα μέλη για την επιλογή των βουλευτών και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, νέα δομή στην περιφερειακή οργάνωση, συμβούλιο δεοντολογίας για να μην παρακολουθούμε μερικά από τα φαινόμενα που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες εποχές. Μέτρα για το εκλεγμένο συμβούλιο δεοντολογίας. Μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στο δικό μας Κόμμα, διότι μόνο έτσι μπορούμε να ανακτήσουμε ξανά το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα.

Δεσμεύτηκα όμως και για κάτι που δεν σχετίζεται με καταστατικές διατάξεις αλλά με ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας. Και αυτό έχει να κάνει με την ουσιαστική διαβούλευση του Κόμματος με την κοινωνία και με την δική μας εσωτερική λειτουργία, που συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι πρέπει να αλλάξει.

Τα όργανά μας πρέπει να είναι ζωντανά όργανα, φίλες και φίλοι, να συνεδριάζουν τακτικά, να συνθέτουν απόψεις. Πρέπει να ακούσουμε τόσο τους πολίτες, που μας έκριναν σκληρά, όσο και τα στελέχη μας τα οποία πρέπει να αισθάνονται ενεργά και χρήσιμα στην προσπάθειά τους.

Φίλες και φίλοι, δεν αρκούν, όμως, μόνο οι οργανωτικές αλλαγές. Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η μάχη των ιδεών. Σε αυτή πρέπει να επικρατήσουμε.

Η Νέα Δημοκρατία από την ιδρυτική της διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει καθαρό ιδεολογικό στίγμα, τον σύγχρονο φιλελευθερισμό, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, αυτόν που συνδυάζει αρμονικά και ισόρροπα τη δυναμική της ανοιχτής κοινωνίας, της ελεύθερης οικονομίας, ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους που παρέχει ένα δίχτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Αυτό είναι ξεκάθαρο και αυτό είναι το κυρίαρχο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη να αναζητήσουμε τον δεύτερο ή τον τρίτο δρόμο, όπως κάνουν οι σοσιαλιστές εδώ και στην Ευρώπη.

Εμείς όμως έχουμε ανάγκη να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας, να δώσουμε μάχη για να ενισχύσουμε την επιρροή και την απήχησή μας στην κοινωνία, δεν είναι υπόθεση εσωτερικών αντιπαραθέσεων, είναι μία πολιτική μάχη ιδεών με τους απέναντι και αυτή θα είναι κρίσιμη για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί η Νέα Δημοκρατία όντως πρέπει να αλλάξει σε όλους τους τομείς, σε πρόσωπα, σε προτάσεις, σε ιδέες και πάνω απ’ όλα πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί.

Χρειαζόμαστε μία νέα γλώσσα, νέους κώδικες για να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία με εκείνους που μας γύρισαν την πλάτη, ιδιαίτερα τους νέους. Χάσαμε μία εκλογή, δεν επιτρέπεται να χάσουμε μία γενιά. Όσες φορές η Νέα Δημοκρατία περιχαρακώθηκε και γύριζε φοβικά γύρω από τον άξονά της έδινε την εικόνα ενός ξεπερασμένου κόμματος και έχανε τις εκλογές.

Όσες φορές μίλησε με σύγχρονο τρόπο, όποτε μίλησε πολιτικά, όποτε ανέδειξε νέα πρόσωπα και έβγαλε τη θετική αύρα της πέτυχε τους στόχους της. Αυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αυτοπεριοριστεί σε Κόμμα του πολιτικού περιθωρίου.

Πρέπει να διευρύνουμε την απήχησή μας και προς τα δεξιά και προς το κέντρο διότι εκεί πρωτίστως χαθήκανε οι εκλογές. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η λύση στα σημερινά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας και της χώρας δεν μπορεί να αναζητούνται την δεκαετία του ’80 ή του ’90.

Ήμουν και εγώ σε εκείνους τους αγώνες νοσταλγώ καμιά φορά με τον ίδιο ρομαντισμό και το πάθος εκείνης της εποχής, αλλά δεν βρίσκεται εκεί η λύση των σημερινών μας προβλημάτων. Οι Νεοδημοκράτες δεν θα νιώσουν ξανά περήφανοι με κορώνες και ξύλινα λόγια αλλά όταν το Κόμμα τους γίνει σύγχρονο, δυνατό, αξιόπιστο, όταν πείσει ότι μπορεί να ξανακερδίσει εκλογές. Αυτός θα είναι ο δικός μου βασικός στόχος να γίνουμε ξανά σύντομα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου και αυτό θα το πετύχουμε με καθαρό λόγο, με σύγχρονες θέσεις για την οικονομία, την παιδεία, την ασφάλεια, την εργασία, το περιβάλλον, θέσεις που θα εξειδικεύσω στην πορεία προς την εκλογή του αρχηγού.

Μένοντας όμως πάντα σταθεροί στη γραμμή της υπευθυνότητας και της ειλικρίνειας, σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, όπως έκανε πάντα αυτή η παράταξη από την εποχή του ιδρυτή της του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έτσι θα κινηθούμε αγαπητοί φίλοι και με αυτή τη δέσμευση ζητώ τη στήριξή σας.

Αγαπητοί φίλοι έχουμε μπροστά μας το συνέδριο του Κόμματος σε ένα περίπου μήνα και την εκλογή Προέδρου. Το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνει συνέδριο διαλόγου. Αυτή τη στιγμή που έχει αλλάξει η ημερήσια διάταξη του συνεδρίου είναι επιβεβλημένο να γίνει ανοιχτή συζήτηση, να ακουστούν οι απόψεις και οι θέσεις των συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα, να ακουστούν οι εκπρόσωποι της βάσης.

Για αυτό πράγματι και εγώ προτείνω να γίνει διήμερο το συνέδριο με πλατιά συμμετοχή όλων των συνέδρων, να μιλήσουμε για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας σε μία δημοκρατική διαδικασία που θα μας κάνει όλους περήφανους.

Φίλες και φίλοι πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε πολιτικά. Η συζήτηση για τη διαδικασία έχει κουράσει, έχει πλήξει την εικόνα μας, έχει δυσαρεστήσει τους οπαδούς μας. Σε όλες τις συζητήσεις μετά την 4η Οκτωβρίου έδειξα κάθε δυνατή διάθεση συνεννόησης, ποτέ δεν επέμεινα πεισματικά σε διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση απ’ όλους και αυτό θα κάνω και σήμερα.

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη ότι δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες, δεν μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, είμαι εδώ γιατί μοιράζομαι μαζί σας ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη και την χώρα, είμαι εδώ για να προβάλλω την πρότασή μου για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας και να είμαι παρούσα σε όποια διαδικασία και να επιλεγεί.

Τώρα υπάρχει μία συμφωνία, ένα πλαίσιο αλλαγών στη διαδικασία εκλογής αρχηγού το οποίο έχουμε συνυπογράψει οι τέσσερις υποψήφιοι για την Προεδρία. Μία συμφωνία η οποία λογικά μας δεσμεύει, η οποία προβλέπει ότι ψηφίζουν όσοι θέλουν να γίνουν μέλη της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την τελευταία ώρα, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πέραν του διαδικαστικού όμως υπάρχει σε αυτή την πρόταση και μία ουσιαστική πολιτική ευκαιρία. Το Κόμμα μπορεί με αυτό τον ανοιχτό και δυναμικό τρόπο να βρεθεί με ένα νέο αρχείο ενεργών μελών τα οποία νοιάζονται και ενδιαφέρονται για την παράταξη και τη Νέα Δημοκρατία.

Η διαδικασία με την οποία θα εκλέξουμε αυτή τη φορά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι βέβαιο, ελέχθη και νωρίτερα, είναι σημαντικό κεφάλαιο για την παράταξή μας. Είναι μία διαδικασία που όταν κάποτε πριν από 10 χρόνια είχε προταθεί δεν ήταν ώριμη ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε η κοινωνία.

Σήμερα όμως είμαστε και πρέπει αυτή τη διαδικασία να την περιφρουρήσουμε όλοι, να την στηρίξουμε όλοι, να επιδιώξουμε όλοι την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Όσοι περισσότεροι προσέλθουν και ψηφίσουν τόσο μεγαλύτερη δύναμη είναι για το Κόμμα μας, για τη Νέα Δημοκρατία.

Αν τώρα θέλουμε να δώσουμε τις όποιες διασταλτικές ερμηνείες ας εξετάσει η οργανωτική επιτροπή όποια φόρμουλα θέλει, ουσιαστικά όμως δεν πρέπει να επιτρέψουν να ευτελιστεί αυτή η διαδικασία, φίλες και φίλοι. Δυνατό κόμμα σημαίνει πάνω από όλα κόμμα αρχών και θεσμών. Και η ύψιστη αρχή στη δημοκρατία είναι ότι τα δικαιώματα πάνε παράλληλα με τις υποχρεώσεις.

Φίλες και φίλοι, σας μίλησα με ειλικρίνεια για την επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας. Το στίγμα που θέλω να δώσω στο κόμμα μας και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνω. Το ξέρω ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά οι δύσκολες μάχες δεν με φόβισαν ποτέ.

Για αυτό και σήμερα είμαι έτοιμη να μπω μπροστά στον αγώνα για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας. Έχω πίστη σε αυτή την παράταξη. Ξέρω τις αστείρευτες δυνάμεις της. Ξέρω τη δύναμη των εκατομμυρίων πολιτών που προσβλέπουν σε εμάς και έχω εμπιστοσύνη σε όλους εσάς, στα πολλά δοκιμασμένα στελέχη αυτής της μεγάλης παράταξης.

Επαναλαμβάνω, δεν ζητώ λευκή επιταγή. Αναλαμβάνω συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πολιτικό στίγμα και την οργανωτική δομή του κόμματος. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε και με την καρδιά σας και με το μυαλό σας. Γιατί μαζί μπορούμε να βάλουμε ξανά ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο τη Νέα Δημοκρατία. Να ξανακάνουμε το κόμμα μας μεγάλο και δυνατό. Το κόμμα του 43, 45, 48%. Να κάνουμε ξανά τους οπαδούς μας περήφανους. Να μπαίνουν οι Νεοδημοκράτες στα καφενεία με ψηλά το κεφάλι.

Σας ευχαριστώ πολύ.